TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Produkttest

Test: Philips 234CL2SB – en väldigt platt skärm!

Skribent:
Publicerad: , 08:27
Uppdaterad: 2011-04-10, 21:40
Respons: 2 kommentarer

Test Philips 234CL2SBPhilips 234CL2SB är en LED-skärm på 23 tum, som klarar upplösningen Full HD (1920×1080 pixlar) med uppdateringsfrekvensen 5 ms. Det som gör att skärmen sticker ut ur mängden, och skälet till varför jag tog in den för test, är att den är extremt slimmad och ärligt talat riktigt snygg.

Skärmens tjocklek är 12,9 millimeter. Som jämförelse mätte jag en av mina vanliga skärmen – en från Dell – som fläskade in på drygt 60 millimeter.

Själva foten på Philipsskärmen är också den nätt, så hela bygget ger ett imponerande slimmat intryck. Att skalet dessutom är högglansigt svart och att knapparna är lysande touchknappar på foten gör knappast Vill ha-faktorn mindre…

Portarna på Philips 234CL2SB sitter på baksidan av foten. För att hålla nere storleken har Philips valt att ha strömadaptern externa, till skillnad mot de flesta skärmar som ansluts till en vanlig strömkabel. Adaptern är dock inte speciellt stor jag tycker fördelen med detta väger upp den eventuella nackdel.

Förutom uttag till strömadaptern finns det en HDMI-port, en VGA-port samt en ljudutgång. Ljudutgången används för att ansluta högtalare när du skickar en signal via HDMI. Tänker du exempelvis koppla skärmen till en TV-box eller en TV-spelskonsol kopplar du in högtalarna till denna port.

Philips 234CL2SB test

Jag har i andra tester läst kritik mot att det inte finns några interna högtalare i Philips 234CL2SB men jag tycker den kritiken är obefogad. Skärmen är ingen TV, utan en datorskärm, även om gränserna mellan dessa har börjat suddas ut de senaste åren, och datorskärmar har som regel inga interna högtalare.

Det medföljer VGA/DVI-konverterare för dig som vill ansluta en DVI-kabel till skärmen. Det här kan gälla om du vill ha två skärmar till din stationära dator och dess grafikkort har en VGA- och en DVI-utgång. I övrigt rekommenderas att du kopplar via HDMI eftersom det ger en klart bättre överföring än VGA.

Full HD och bra bildkvalitet

Upplösningen är som sagt Full HD (1920×1080 pixlar), och skärmen är av widescreen-typ. Ett tips jag brukar ge är att du bör kontrollera vilka upplösningar ditt grafikkort hanterar. En någorlunda ny dator har inga problem att hantera Full HD, men är det en äldre maskin bör du kolla upp det.

Philips 234CL2SB saknar vanliga knappar för att slå på skärmen och sköta inställningar. Istället sitter det fyra touchknappar på ovansidan av foten. När du vidrör dem lyser de upp i blått, för att sedan tonas ner och släckas när du slutat använda knapparna. Det är en enkel men klart snygg lösning.

Philips 234CL2SB knappar

Slutligen, det kanske mest väsentliga – bildkvaliteten. På denna har jag inga anmärkningar. Fabriksinställningarna var visserligen ingen höjdare, men efter att justerat efter egen smak är bildkvaliteten bra, jämfört med skärmar i samma prisnivå. Som normalanvändare kommer du inte att bli besviken.

TkJ rekommenderar Philips 234CL2SBPrestandamässigt finns det skärmar som håller samma nivå, fast som kostar mindre. Philips 234CL2SB gör dock skäl för de extra hundralapparna med tanke på den riktigt coola designen.

Jag gillade den skärmen skarpt, och tycker det är ett bra val för dig som vill ha en riktigt snygg monitor. Därför tilldelar jag Philips 234CL2SB mitt Rekommenderas-märke.

Test Philips 234CL2SB

 • Väldigt slimmad och grymt snygg
 • Bra bildkvalitet
 • Enkla inställningar
 • Bra prislapp

Test Philips 234CL2SB

 • Bara en HDMI-ingång

785811

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

2 kommentarer

 1. Rasmus Persson2011-04-13 at 00:28Reply

  Ett test utan referens-material och utan att ens nämna panelen som är det viktigaste när man köper en skärm. Det är jätte stor skillnad på skärm och skärm.

  Men i vanlig ordning ser Svensson ett pris och tänker att detta var ju billigt för 23″. Man får oftast vad man betalar för, och detta gäller även skärmar. Tråkiga och urvattnade färger, dålig betraktningsvinkel, ingen möjlighet till att rotera/höja skärmen är några av sakerna man får när man lägger för lite pengar på skärmar. Nej köp IPS paneler för någon tusenlapp mer och ha skärmen i flera år istället.

 2. Sebastian2011-04-11 at 13:19Reply

  Alltså, det är SJUKT hur billigt det har blivit med bildskärmar i allmänhet, datormonitorer i synnerhet!

  Kommer ihåg när man fick fläska på med 5-10.000kr för en 19″ skärm CRT… JÖSSES!

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.