TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

4G

Test: Så snabbt är Tele2 Bredband 4G

Skribent:
Publicerad: , 14:32
Respons: 12 kommentarer

Tele2 Bredband 4G testTele2 skickade i veckan över ett paket med deras Tele2 Bredband 4G för test. Eftersom det inte finns någon täckning här på vischan hemma i Klavreström, åkte jag in till min gamla arbetsplats First Publishing i Växjö, lånade ett bord och ett vägguttag och körde igång.

Relativt nyligen lanserade Tele2 sitt 4G-nätverk i Växjö, och det finns naturligtvis i flera andra städer också. Men kontrollera upp detta innan du beställer ett paket, om du blir sugen. Nätet byggs ut kontinuerligt men det finns fortfarande många ställen där det inte fungerar.

Jag har i många år använt mig av mobilt bredband via 3G när jag inte varit hemma (där vi har ADSL, då 3G knappt fungerar här) eller på kontoret (där det finns fiber). Som operatör har jag alltid kört Telenor då de aldrig haft några trafiktak utan man kan använda det helt fritt. Det har funkat hyfsat bra. Hastigheten är inte superbra, men jag brukar ligga på runt 2-3 Mbit beroende på var jag befinner mig.

4G, eller LTE som det också kallas, är det nya mobilnätet där tyngdpunkten ligger på bättre bandbredd. På pappret kan 4G ge hastigheter på upp till 100 Mbit, fast i praktiken lär du inte nå upp dit. Allt för många faktorer spelar in på mobilt bredband, för att man ska kunna nå upp till maxhastigheter.

Tele2 erbjuder fyra olika 4G-paket; Small, Medium, Large och XL som har maxhastigheter på 5, 15, 25 respektive 80 Mbit. Det paket jag testat är Medium, som alltså ska ge hastigheter på upp till 15 Mbit.

Installation av 4G-bredband

4G bredband, routerDet går att få 4G-abonnemanget antingen med ett vanligt USB-modem eller en router. Jag har testat routern, och om du har tänkt att använda bredbandet i hemmet är det den du ska välja. Till routern kan 32 enheter vara anslutna samtidigt. Vidare har routern USB-port, fyra nätverksuttag och två portar för telefoner. Det sistnämnda har jag dock inte testat.

Routern, Huawei B593, har plats för SIM-kort för ditt abonnemang. När du köper ett paket från Tele2 sitter SIM-kortet redan på plats. Värt att notera med routern är att det även finns en port för extern antenn, för dig som behöver ha en sådan för bättre mottagning. När 4G inte kan nås kommer 3G att användas.

Själva installationen är busenkel. Du placerar din router på ett bra ställe, förslagsvis vid ett fönster, och kopplar in strömadaptern till ett vägguttag. Därefter söker du efter WiFi-nätverk på din dator eller annan enhet. Koppla upp dig mot Tele2-nätverket och knappa in det lösenord som står på routerns baksida.

Nu är du ansluten till Internet.

Hur blir hastigheten då?

Eftersom jag har testat Medium-paketet är den angivna maximala hastigheten 15 Mbit. Faktum är att det gick snabbare än så.

Jag gjorde ett antal tester med Bredbandskollen, och räknade ut ett gemonsitt. För nedströms, det vill säga när du laddar ner, uppmätte jag 23 Mbit, och uppströms på 15 Mbit. Det var alltså bra fart på det. Ungefär tio gånger snabbare än 3G.

Under testet skötte sig bredbandet alldeles utmärkt. Det flöt på riktigt bra och det var inga konstigheter. Förutom olika hastigheter skiljer sig de fyra olika abonnemangen i mängden trafik per månad. Samt priset, så klart.

Tele2 Bredband 4G specifikationer

Av de fyra olika abonnemangen tycker jag du bör satsa på minst Medium. Att köpa Small känns lite meningslöst eftersom hastigheten är mindre än maximal på 3G. Visst, du kan koppla upp dig till 3G också, men ändå. Tele2 marknadsför det som Sveriges billigaste mobila bredband, men Telenor har också ett abonnemang för 3G för 79 kronor i månaden och då finns det inte något trafiktak.

 • Small, 5 Mbit max 2 GB data, 79 kr/månad
 • Medium, 15 Mbit max 15 GB data, 169 kr/månad
 • Large, 25 Mbit max 30 GB data, 229 kr/månad
 • XL, 80 Mbit max 80 GB data, 399 kr/månad

Sammanfattningsvis har Tele2 tagit fram ett intressant paket för dig som letar efter ett bredband med bra fart till inte allt för hög kostnad. Att det är så pass enkelt att komma igång är ett stort plus.

Hade det funnits täckning hemma, hade jag bytt ut vår svindyra ADSL-lösning där vi betalar till tre olika företag (fråga inte, det är hopplöst komplicerat och dyrt att få ADSL här).

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

SURFA MOBILT!: Sponsrade länkar

Mobilt bredband hos Tre Upp till 64 Mbit och 200 GB trafik i månaden – betydligt mer än vad konkurrenterna erbjuder!

Kommentarer

12 kommentarer

 1. Tommy k Johansson2012-10-28 at 20:29Reply

  Vackerdag: Det låter som om du inte har täckning för 4G, utan surfar på 3G. Har Tele2 4G-täckning där du bor?

  http://www.tele2.se/kundservice/drift-och-tackning/tackningskarta.aspx

 2. Vackerdag2012-10-27 at 22:44Reply

  Tecknade Tele2 XL 4G, hastighet 80 Mbit/s. Det fungerar inte alls bra. Min hastighet ligger på: Ta emot filer 7 Mbit/s och skicka filer 1.27 Mbit/s

  Ångertiden är 14 dagar från att man hämtar ut paketet från Posten. Dessa 14 dagar är den ända utväg ut ur skräpet som Tele2 levererar. Återkommer du någon dag för sent oavsett hur dålig deras tjänst är så är du fast i deras kontrakt. Man kan ju tycka att de har ett krav på sig att de ska leverera det som deras säljare så fint säljer. Men icke det viktigaste för dem är att kontrollera när du hämtade paketet och när du äntligen lyckades komma fram till en person på deras kundservice som kan eller får ta ett beslut! Jag fick prata med 7 olika personer som alla kopplade vidare och vidare och vidare… Bara det gör det verkligen krångligt att hålla ångerperioden till 14 dagar. Vem har tid med detta?

  Tele2 ni har skött detta uselt, både att leverera er tjänst och att tänka vad är viktigast? Är det att få 399kr/månad av denna missnöjda person eller är det att faktiskt svälja stoltheten och bryta ett ogiltigt kontrakt eftersom ni inte kan leverera er tjänst som ni har lovat?

  Mitt råd, håll er undan usla Tele2!

 3. TkJ2012-04-04 at 11:23Reply

  Bengt: 10 timmars surfning räcker inte långt. Det är knappt en dag för mig… :)

 4. Bengt Lilja2012-04-04 at 10:58Reply

  Enligt Telenors hemsida är det billigaste mobila bredbandet 99kr och 10 timmar surfning

 5. Göran Lundkvist2012-04-03 at 22:07Reply

  Hej, tack för alla fina artiklar. Från den senaste, om Tele2 och mobilt bredband, har jag en fråga. Den antenn som du nämner att man kan sätta på modemet, är den verkligen till för att ta emot externa signaler? Jag har fått för mig att dom antenner man sätter på modemen/routrarna bara förbättrar signalerna i lokala wifi-nätet. Fast jag vore väldigt glad om jag har fel. Mvh Göran

 6. Henrik K2012-04-03 at 19:21Reply

  Vad gäller yttre antenn så nyttjar B593 MIMO tekeniken. Dvs en antenn anslutning för mottagning och en för uppladdning. B593 routern kopplar endast ut till yttre ansluten antenn om två antenner ansluts. Bra att tänka på om man behöver yttre antenn.

  Jag kör den hemma i Eslöv och kommer upp i 33 ner och 15 upp. Jag säger bara bye bye ADSL. Funkar grymt bra!

 7. Gösta Cederin2012-04-03 at 19:08Reply

  Hej.Har sedan 12 jan 2012 kört min Samsung Galaxy Tab 8.9 LTE
  med 4g,eftersom det är den enda platta med detta.Har Medium-paketet på Tele2 och det funkar bra ca 21Mbit upp men bara 4Mbit
  ned.Beroende på trafiken här i Göteborgsområdet(bor i V.Frölunda.Plattan har en 1.5GHz-processor,kamera fram och bakåt,video med blixt,snabb och lagom stor att hålla i handen,så det finns alternativ till I-pad3.

 8. Sebastian2012-04-02 at 22:18Reply

  Har för avsikt att göra ett test med Bredbandsbolagets 4G (telenor) här jag bor ute i skogen.

  Jag återkopplar när jag skrivit om det. Snabbt resultat är i alla fall Ner 25mbit, Upp 22mbit… Enligt täckningskartan är jag utanför 4G, men det funkar ”bra” hittills ändå…

 9. Jerry2012-04-01 at 23:55Reply

  Du kanske kan använda Net1 (glesbygds-3G) istället för ADSL?
  De kan leverera upp till 9,3 Mbit/s enligt sidan.

  • TkJ2012-04-02 at 08:07Reply

   Net1 är alldeles för långsamma för att det ska fungera. Mindre än 8 Mbit faktiskt hastighet kan jag inte ha. :)

 10. Henrik2012-03-31 at 04:11Reply

  Vill bara påpeka att Telenor visst har trafiktak. Det må vara högt, (100GB) i download/månad, men ett tak är det ändå. Skulle du mot förmodan(?) överstiga detta tak kan din hastighet strypas till nästintill oanvändbart! Detta tak gäller iaf deras 4G abonnemang.

 11. Göran Wiklund2012-03-30 at 15:15Reply

  Jag får ca. 50 Mbit ned- och 15 Mbit uppströms med XL i Umeå,s 4G nät. Perfekt att ta med routern i husbilen inom Sverige också.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.