TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Android

Tillverkare av Android-mobiler ljuger om viktiga uppdateringar

Skribent:
Publicerad: , 07:30
Uppdaterad: 2018-04-13, 19:58
Respons: 3 kommentarer

Säkerhet och uppdateringar för AndroidDin smartphone med Android är kanske inte så uppdaterad mot säkerhetsproblem som du tror. En ny undersökning visar att flera stycken av världens mest populära tillverkare av Android-mobiler ljuger om huruvida de distribuerat viktiga uppdateringar av Android till sina kunder.

Jag har skrivit om det här tidigare, men ett av de stora problemen med Android är att uppdateringar sköts av antingen din mobils tillverkare eller – ännu värre – din mobiloperatör. Det här är skälet till att så många smartphones saker viktiga uppdateringar.

Android är som säkert bekant världens mest använda operativsystem till bland annat smartphones, som utvecklas med öppen källkod. Det är gratis för mobiltillverkare, mobiloperatörer och andra att ladda ner, ändra efter eget behov och sedan sälja till användare (framför allt via förinstallationer på smartphones).

Det här är ett faktum som väldigt många tillverkare av smartphones utnyttjar. De flesta Android-system som finns i smartphones är på ett eller annat sätt förändrat, jämfört med den grundversion som erbjuds av Google.

Såvitt jag vet är det bara Google själva som använder grundversionen av Android i sina smartphones. Köper du en av Googles mobiler – till exempel om du skaffar Googles nya Pixel 2 – är det originalversionen av Android förinstallerad.

Smartphones med Android missar uppdateringar
image-26033

Uppdateringar och säkerhetspatchar för Android kan ta väldigt lång tid att dyka upp hos olika smartphones – ofta kommer de inte alls.

Hur uppdateringar av Android fungerar

När Google antingen till implementera en ny funktion i Android, fixat en bugg eller täppa igen ett säkerhetshål, gör de detta och meddelar utvecklare att det finns en uppdatering att ladda ner.

Men på grund av att Android så ofta har gjorts om av tillverkare och operatörer, går det inte bara att skicka ut uppdateringen till alla användare. Den måste kontrolleras och eventuellt justeras för att kunna fungera ihop med den egna Android-versionen.

Och det här saker och ting går fel. Det är därför en viktig uppdatering dröjer innan den kommer från Google till användare. Och har du en mobil som ersatts av en nyare utgåva är det inte säkert att tillverkaren bryr sig om att fixa uppdateringen alls.

Till skillnad mot med Apple iOS, som inte har det här problemet eftersom de kontrollerar hela sträckan mellan tillverkning och kund, för såväl hård- som mjukvara, innebär det här att det finns väldigt många olika versioner av Android ute hos användarna.

Om ett allvarligt säkerhetshål upptäcks, och Google fixar en patch, kan det ta månader innan denna verkligen når ut till användarna – om det ens händer. Den måste anpassas till respektive Android-variant, och även distribueras ut till konsumenterna.

2015 skrev jag om att 87 procent av alla Android-mobiler innehåller säkerhetshål. Skälet till det är just problemet med utveckling och distribution av uppdateringar.

Alternativet är att Google hade kontrollerat alltihop. När man fixat en bugg och lagt ut en uppdatering, skulle den automatiskt nå ut till alla användare. Det hade förhöjt säkerheten i Android, och minskat problem med support, men till priset av att ingen fick skapa egna versioner av operativsystemet.

Android-säkerhet
image-26034

Lögner om uppdateringar

Enligt en rapport från det tyska säkerhetsföretaget Security Research Labs (SRL) kan vi inte lita på att uppdateringar ens har skickats ut. Rapporten visar att en mängd olika tillverkare av smartphones med Android påstår att de fixat säkerhetsuppdateringar, när de egentligen inte alls gjort det.

Och listan över de som är skyldiga till detta, innehåller en hel del bekanta namn. SRL har kontrollerat olika smartphones för att se om de verkligen fått de uppdateringar som de påstår sig installerat. Så här många felaktiga uppdateringar handlar det om per tillverkare:

0-1 missed patches—Google, Sony, Samsung, Wiko Mobile

1-3 missed patches—Xiaomi, OnePlus, Nokia

3-4 missed patches—HTC, Huawei, LG, Motorola

4+ missed patches—TCL, ZTE

Källa: The Hacker News

De missade uppdateringar som ovan lista räknat, är sådana som klassats som antingen svåra eller kritiska. ZTE har alltså smartphones som kan påstå sig ha över 4 viktiga säkerhetsuppdateringar, när de egentligen inte alls har dem installerade.

Tyvärr finns det egentligen inte mycket du som användare kan göra, för att skydda dig mot säkerhetshål. Har du till exempel en smartphone från Samsung, får du vänta tills tillverkaren släpper sin version av en uppdatering som Google klassat som kritisk.

Android antivirus

Det finns gott om antivirus för Android.

Det är därför en god idé att överväga att installera ett antivirus på din Android-mobil. Det kommer inte att skydda dig mot alla problem, men det är ett extra lager av säkerhet. Här laddar du ner antivirus för Android.

Därmed inte sagt att man inte kommer lösa det här problemet. Project Treble är framtaget för att underlätta uppdateringar av Androids själva bas, för tillfällen där nya säkerhetshål eller buggar behöver fixas, utan att det behöver gå via tillverkare och operatörer.

Källa: The Hacker New

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

3 kommentarer

  1. Ola2018-04-18 at 08:50Reply

    Gäller detta även Android på surfplattor?

  2. Björn Fredrik Johansson2018-04-14 at 11:21Reply

    De har uppdaterat för Samsung S7 Edge.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.