TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Skrivande

Många tips för att få inspiration till bloggandet!

Skribent:
Publicerad: , 10:08
Respons: 12 kommentarer

Skriva för bloggHar du problem att hitta något att blogga om? Det händer även den mest aktive bloggaren att man blir sittande med en blank skärm som stirrar tillbaka på dig. Jag hittade en intressant artikel hos Daily Blog Tips som har flera bra förslag.

Artikeln är en så kallad A-Z-guide där man ger tips från A till Z om olika metoder för att hitta uppslag till dina bloggposter. Hur kan du tänka för att hitta nya uppslag eller spinna vidare på gamla? Vilka områden är attraktiva att inspireras av?

Jag kan ju skryta om att jag ofta får frågan om hur jag kan skriva så mycket som jag gör. Det enkla svaret på det är en kombination av erfarenhet, väldigt mycket referensinformation i huvudet eftersom jag brinner för ämnena jag skriver om, och kanske framför allt faktumet att bloggandet är mitt heltidsarbete. Till skillnad mot de flesta andra bloggar jag inte bara på min fritid, utan har ofta kontorstider mellan 7-17.

Men även jag drabbas av skrivkramp. Ibland hittar jag helt enkelt inga nyheter, och ju längre tid jag bloggar desto fler uppslag har jag redan skrivit om. Idag har jag publicerat långt över 4500 artiklar på den här bloggen. Inom allmänna områden finns det inte mycket jag inte redan har täckt.

Artikeln hos Daily Blog Tips är riktigt bra, och om du har en blogg rekommenderar jag att du skummar igenom den för du kommer garanterat att hitta tips på hur du kan få inspiration.

Ett tips, som inte är från listan, som jag kan ge är att ha ett veckoschema där du har återkommande ämnen du ska (nåja) blogga om varje vecka. Det kan vara att du en gång i veckan ska skriva om sökmotoroptimering, eller att du varje tisdag ska köra en Veckans fråga för dina läsare.

Skapa ett arbetspussel

Före semestern skapade jag ett slags veckopussel med massor av ämnen som jag avsåg att gå igenom innan jag lämnar kontoret på fredagen (numera är det ytterst sällan jag jobbar på helgerna – som familjefar och husägare har jag rätt mycket att göra utanför bloggen; klippa gräset och umgås med fru och barn till exempel):

Arbetspussel

Nu ska jag erkänna att jag ännu, efter semestern, inte kommit igång med schemat igen. Det är något jag ska ta tag i, för det fungerade faktiskt riktigt bra. När jag satte mig ner för att blogga kollade jag på pusslet för att se något jag inte skrivit om. Ämnena jag lagt in i pusslet är sådana jag vet att läsare gillar.

Sedan ska jag erkänna att det inte går att följa ett sådant här pussel slaviskt. Varje vecka händer det nyheter inom branschen som jag måste bevaka, och då får jag fokusera på det istället för pusslet. Så det händer sällan att jag verkligen kan kryssa av allt. Men det är en bra guide.

Jag är ingen listmänniska…

Idén med ett sådant här pussel är inte min egen, utan min fru. Hon är en sådan person som gör listor, planerar och läser på om allt innan hon gör något. Min bror är likadan.

Det kan ställas i kontrast med mig själv, som gör allting på magkänsla (vilket förmodligen är skälet till varför jag har Crohns sjukdom, haha). Jag är alldeles för ofokuserad, impulsiv och disträ för att planera längre än två timmar. Det här är på inget sätt positivt, det vet jag, men vi är alla olika…

Mina favorittips för att hålla en blogg levande, har jag upprepat många gånger: för det första ska du blogga om något du älskar och brinner för. Och för det andra: skaffa en anteckningsbok (mitt val: Moleskine) och en penna (mitt val: Ballograf), och se till att alltid ha med dig den.

Läs vidare om att skriva för blogg:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

12 kommentarer

 1. TkJ2011-08-23 at 11:48Reply

  Anders: Datorer, teknik och Internet – bloggande tycker jag ingår i det. Jag har alltid skrivit om bloggande här. :) Jag inser dock att jag har ett rätt brett spektra av områden och att långt ifrån alla poster passar alla läsare.

 2. Anders Nordgren2011-08-23 at 11:26Reply

  Klart det är din blogg och du bloggar om vad du vill men jag tycker nog att Peter har en poäng.
  Själv läser jag din blogg dagligen och kommenterar en del med. Det är ju en IT-blogg (för mig) och inte en blogg om bloggande.

 3. Anders Nordgren2011-08-23 at 08:17Reply

  Håller nog med Peter :-).

 4. Sebastian2011-08-23 at 02:17Reply

  Peter: Alla IT-Dator-Elektronik intresserade driver en egen blogg. Visste du inte det ? ;)

 5. Sebastian2011-08-22 at 15:10Reply

  Många bra tips, jag lever med mitt anteckningsblock. Har så mycket som snurrar i huvudet och utan en block hade bloggandet runnit ut i sanden rätt snabbt.

 6. Carl2011-08-22 at 11:09Reply

  Remember The Milk var cool! Gratis att regga sig osså. Kostar det något sedan?

  • TkJ2011-08-22 at 16:45Reply

   Carl: Du kan köra gratisversionen, men vill du exempelvis ha snabbare uppdateringar till din mobilapp så behöver du betala en spottstyver om året.

 7. Carl2011-08-22 at 11:05Reply

  Själv hade jag hoppats på fler ”Gästbloggare” som vill berätta om sina resor och upplevelser runt om i världen på min blogg; http://blogg.hittaupplevelse.se – Ett utmärkt sätt att få det att hända något på sin blogg utan att trycka på en enda tangent! :)

  Tyvärr finns det ju oändligt med andra sajtägare som är lika lata!

 8. Björn Edvinsson2011-08-22 at 11:01Reply

  Jag använder ofta olika former av listor till mitt bloggande på grund av att det hjälper mig att få struktur på mina uppgifter. För detta använder jag ofta Att Göra-listor till min iPhone, vilket jag tycker fungerar grymt bra eftersom jag (nästan) alltid har den med mig.

  Dropkick är en lite simplare variant som jag fastnat rejält för, men klassikern Remember The Milk är också en favorit.

 9. Anders Stolt2011-08-22 at 10:30Reply

  Jag tycker inte själva ideérna är så svårt, det svåra är att veta vad som är lagom med text. Hur långt ska man skriva innan läsaren tröttnar. Många gånger hade man kanske velat skriva tre gånger så mycket som man gjorde, men drog ner texten bara för att inte trötta ut läsaren. Svår balansgång detta. :(

 10. Peter2011-08-22 at 10:28Reply

  Nu blir jag förvirrad ! Är det här en blogg för (blivande) bloggare eller en blogg för IT-Dator-Elektronik intresserade ?

  • TkJ2011-08-23 at 09:21Reply

   Peter: Det här är min blogg där jag skriver om sådant jag tycker är kul och intressant. :)

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.