TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Annonsnätverk

5 smarta tips som ökar dina AdSense-intäkter!

Skribent:
Publicerad: , 09:33
Uppdaterad: 2010-03-08, 10:23
Respons: 20 kommentarer

Google AdSense är det vanligaste sättet för bloggare att försöka tjäna lite extra på sin hobby. Men det verkar inte vara så många som lyckas.

När jag hör om bloggare som har tjänat 50 kronor på tre månader, kan jag inte låta bli att fundera över hur det kan gå så dåligt. Något rätt måste jag göra, eftersom jag drar in femsiffrigt varje månad.

Så här kommer fem grundläggande tips om hur du kan göra för att förbättra dina inkomster via Google AdSense. Det finns en hel del olika simpla strategier för att öka intäkterna. Samtidigt bör understrykas att kvaliteten och ämnet på bloggen naturligtvis spelar stor roll. Datorer och Internet är tacksamt, här finns alltid bra med annonsörer. Då är det värre med en politisk blogg, till exempel.

1. Placera annonserna på rätt ställe

Många bloggare verkar skämmas för att de ha annonser på sin sajt, och gömmer därför undan sina AdSense-banners långt ner i högerspalten. Om så är fallet ska man låta bli helt. Antingen har man annonser för att man vill tjäna pengar på dem, eller så struntar man i det.

Långt ner i högerkolumnen är det sämsta stället man kan lägga ett AdSense-block på. Vill du att det ska fungera ska du ha annonsen högt upp till vänster, nära den redaktionella texten. På den här bloggen fungerar stortavlan väldigt bra för mig, och på PCOnline har jag bakat in ett AdSense-block överst i blogginläggen.

Tjäna pengar på blogg

Ett annat utmärkt ställe är direkt under blogginläggen. Här rekommenderar jag att du använder ett AdSense-block i storleken 336×280 pixlar. Av någon anledning fungerar de väldigt bra. När dina läsare når slutet på ditt blogginlägg vill de instinktivt klicka sig vidare. Och vad passar då inte bättre än att erbjuda ett par innehållsnischade länkar från Google?

2. Använd inte bara textannonser

Det är en vanlig övertygelse om att textannonserna fungerar mycket bättre än grafiska annonser i AdSense. Det stämmer inte. Grafiska annonser kan ofta generera bättre intäkter, men däremot tar det ett tag för Google att hitta rätt grafiska annonser för din sajt. Betalningen är så klart bättre för grafikannonser än textannonser.

Öka intänkterna via AdSense, tips och lösningar

Så byt gärna till att använda både text och grafik, och ha sedan ordentligt med tålamod. I långa loppet tjänar du som regel bättre på att visa grafiska än bara textbaserade.

3. Markera rätt innehåll på webbsidan

Det fina med AdSense-annonserna är att de anpassar sig efter innehållet på dina webbsidor. Bloggar du om MP3-spelare, kommer annonserna att handla om MP3-spelare. Det här fungerar eftersom Google i form av sökmotor indexerar dina sidor och vet vad som står på dem.

Fast det kan bli svårt att bedöma om du har en hel del annan text runt själva blogginlägget. Om det finns en massa länkar och texter om filmer runt din artikel om MP3-spelare, kan det resultera i att annonserna handlar om filmer; vilka kommer fungera sämre eftersom läsaren är intresserad av MP3-spelare.

Du kan därför hjälpa AdSense på traven genom att, med två taggar, tala om var någonstans på din webbsida själva innehållet finns. Detta gör du genom att lägga in taggarna i dina mallar för bloggens tema.

Kör du WordPress går du till Utseende -> Redigerare, och öppnar filen single.php, som är blogginläggens mallsida. Här letar du upp PHP-koden som skriver ut själva bloggposten och sedan lägger du till google_ad_section-taggarna före och efter:

<!-- google_ad_section_start -->
<?php the_content(__('Läs hela inlägget &raquo;')); ?>
<!-- google_ad_section_end -->

När AdSense bestämmer annonser kommer systemet bara att kolla inom dessa taggar efter sökord. Notera dock att det kan ta ett tag innan det slår igenom eftersom Google måste återindexera dina sidor.

4. Hitta de bästa färgerna

Anpassa färgerna på dina AdSense-block efter samma design som du har på resten av bloggen. Om du kör med blåa länkar i dina texter, bör du ha samma blåa länkar i AdSense-blocken. Samma sak gäller texterna.

Tjäna mer på AdSense med rätt färger

Men även här finns undantag! Du ser kanske att jag har blåa länkar i AdSense-blocket och röda i redaktionella? Det är för att de blåa visat sig fungera bättre. Så även här handlar det om tålamod och testande…

Ramens vara eller inte vara verkar skilja sig från sajt till sajt. Oftast brukar det fungera bättre att inte köra någon ram. Det är i alla fall min erfarenhet. Men precis som när det gäller färger och placeringar, så krävs det att man testar och har ordentligt med tålamod.

5. Var lite långsiktig…

När det gäller AdSense är det väldigt lätt att man börjar logga in på sitt konto flera gånger om dagen och kontrollera hur mycket man har tjänat. Jag kan tala om för dig, att det inte är en bra idé. Inkomsterna åker upp och ner mellan dagarna.

Det finns så mycket annat som spelar in förutom annonsplaceringar och design. Du kanske tjänar extra mycket en dag på grund av att du bloggat om ett ämne som genererade speciellt bra annonser. Eller så fanns det inte så mycket annonser insålda på dina sökord över huvud taget.

Då är det bättre att bara kolla igenom statistiken en gång i veckan, och se på det långsiktigt. Försök undvika att falla för frestelsen att alldeles för ofta flytta runt annonserna, byta färger, testa nya positioner och så vidare. Lägg istället den tiden på att skriva bra blogginlägg – de är mycket viktigare.

Läs vidare: Så börjar du tjäna pengar på att blogga!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

20 kommentarer

 1. play4fun.se2014-05-03 at 02:09Reply

  Har fått en utbetalning på 716kr från google adsense och har snart fått ihop 700kr till vilket är det lägsta som betalas ut. Mina annonser som jag har på sidan ligger helt rätt och sedan så har jag annonser innan spelen startas upp och det verkar fungera det också:-) Intressant att läsa om andra som tjänar hur mycket som helst via adsense. Jag själv hade en annan template på sidan min förut och hade adsense annonserna på (fel ställen) men nu när jag bytt template och fått till annonsplaceringarna så verkar det som att jag gjort någonting rätt :-) har sidan http://www.play4fun.se

 2. นิธิพัฒน์ สุ่มสวัสดิ์ วัยรุ่นก2014-02-04 at 15:39Reply

  Jag undrar om att man får pengar från google adsent då behöver man betala för skatte eller inte? Om det ska vara vad man borde göra? Behöver man starta företag typ Enskildfirma?

  • Tommy k Johansson2014-02-04 at 20:03ReplyAuthor

   Jo, du behöver betala skatt för intäkterna. Och enklast är om du skaffar en enskild firma.

 3. Mediemänniskan2014-01-01 at 17:25Reply

  Om jag förstår det rätt är taggar som ”google_ad_section_start” inte längre aktuella?

  Och: hur resonerar du – bör annonserna markeras tydligt som ”Annons” som jag ser att du gör på flera platser? Finns det regler för det?

 4. Julius Lundberg från Tjäna Extra Pengar2013-02-08 at 15:20Reply

  Att hitta bra placering och att annonserna smälter in i hemsidans innehåll är nog det viktigaste.

 5. Jimmy2012-01-15 at 20:25Reply

  Då måste ja göra något fel eftersom ja hittils tjänat in 23 kr under denna månad.. men kanske som de brukar vara när man är på väg att lära sig adsense efter 5år från nätet

 6. Tjäna pengar på internet /Rasmus2011-02-10 at 14:50Reply

  Jag har precis startat en blogg om hur jag försöka tjäna en heltidsinkomst med google adsense och clickbank så dessa tips var väldigt välkomna :D Tack!

 7. Tjäna pengar på din hemsida med Google Adsense2011-01-04 at 17:44Reply

  […] 5 smarta tips som ökar dina AdSense-intäkter! This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink. ← Målet för 2011 blog comments powered by Disqus /* […]

 8. Alicia2010-08-31 at 16:07Reply

  Otroligt bra info! Ska testa detta, helt klart!

 9. Passivinkomst247.se2010-03-25 at 10:19Reply

  Tack för bra tips!

 10. Tjäna mer pengar med Google AdSense | Mathias Amnell2010-03-16 at 20:37Reply

  […] man kan få in fler relevanta annonser… tills igår när jag, via webmastern.se, hittade ett inlägg på tkj.se om hur man kan öka sina adsense-intäkter. Ett av tipsen visar hur man med hjälp av några enkla […]

 11. RJ2010-03-16 at 07:30Reply

  Tack för mycket användbar information. Har läst om det här förr, men det tycks ju vara en hel vetenskap för att lyckas.

 12. Christian2010-03-15 at 13:16Reply

  Bra! Det är dags att ta hål på myten att online annonser inte går att tjäna på! Tack för bra insider-tips!

 13. Jonas Lejon2010-03-14 at 22:42Reply

  Bra tips! Jag bloggade för ett tag sen hur jag fördubblade mina AdSense-intäkter: http://utvbloggen.se/fordubbla-dina-google-adsense-intakter/

 14. Daniel Lentz2010-03-14 at 22:18Reply

  Grymt inlägg….har nu skapat annonser med endast bild också och kanaliserat dessa för att bättre kunna mäta de olika annonserna :-)

 15. Aron2010-03-14 at 20:23Reply

  Tack för många bra tips även för en som jobbat med adsense ett tag!

 16. Johan2010-03-14 at 15:38Reply

  ”Betalningen är så klart bättre för grafikannonser än textannonser.”

  Hur kan du var så säker på detta? Känner att det borde vara tvärtom, att bildannonser ofta kan locka till klick ifrån dem som inte egentligen är intresserade av vad som annonseras och därför åsätts lägre cpa än textannonser där det verkligen framgår vad som erbjuds.

  Varför använder du bara textannonser om bildannOnser ger mer betalt?

  Du verkar ha missat att man kan få betalt per 1000 imp i adsense med.

  • TkJ2010-03-14 at 20:35Reply

   Johan: Det var en dålig och oigenomtänkt formulering av mig. Får skriva om det.

 17. Olof2010-03-14 at 13:08Reply

  Att välja position på annonsen är väldigt viktigt och Google har själv lagt upp en bild var man bör lägga sin annons.

  https://www.google.com/adsense/support/bin/answer.py?answer=17954

  Vad man kan se är att det är bättre att försöka lägga sina annonser till vänster, eftersom då är chansen större att ni tjänar mer pengar.

 18. J.Backlund2010-03-14 at 10:50Reply

  Punkt nummer tre tycker jag är riktigt viktig. Misstänker att det är många som inte vet att man kan styra vilken text annonserna skall baseras på.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.