TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Bizniz

Tips om att designa din framgångsrika e-bok

Skribent:
Publicerad: , 12:12
Uppdaterad: 2012-07-14, 12:00
Respons: 5 kommentarer

Via SuperAnton får jag reda på att Björn Lilja har skrivit en e-bok om resor, som han lagt upp till försäljning på webben. Björn har skrivit ett långt inlägg om hur han har arbetat och vad man bör tänka på, vilket är intressant läsning. E-böcker är spännande och vem som helst kan skapa en egen bok och nå framgång – bara man hittar rätt nisch.

Anton nämner Adobes programvaror för att skapa trycksaker och e-böcker, det vill säga InDesign. Nackdelen med dessa är att de kostar rätt mycket pengar. Jag gillar ju gratis programvaror, så jag skulle istället vilja tipsa om att OpenOffice – som är ett gratis Officepaket – har stöd för export till PDF-format. PDF är det format man bör använda för att distribuera e-böcker, eftersom så gott som alla kan läsa detta format. Ordbehandlaren i OpenOffice heter Writer och fungerar i stort sett likadant som Microsoft Word.

Jag har läst en del e-böcker och jag har några tankar på vad du ska tänka på när du skriver din egen bok. För det första bör du hålla boken relativt kort. Inte över 50 sidor. Längre böcker orkar man inte läsa på skärmen, och om man vill skriva ut boken blir det jobbigt om den är på 250 sidor. Sväva därför inte ut i språket utan håll dig till ämnet, skriv kort och koncist. Tänk tidningsspråk. Snabblästa och korta meningar.

När du ”designar” boken, använd ett bra typsnitt. Times New Roman fungerar finfint. Linjära typsnitt som Arial, Verdana etc, är lite svårare att läsa i längre texter. Däremot fungerar de bättre som rubriker. Eftersom många kommer att läsa PDF:en på skärmen, får du blanda typografiska regler – en del klassisk typografi och en del webbdesign. Som exempel kan jag nämna att listor är bra att använda; de är snabblästa och är perfekta på webben. Använd ett extra radbryt mellan styckena, istället för indrag som i papperstidningar. Mellanrubriken är din vän – låt den återkomma kontinuerligt.

Delar du in boken i kapitel och om du vill ha en inledningssida, en innehållsförteckning och ett register; lägg dessa på egna sidor. Håller du nere Ctrl och trycker Enter kommer du att skapa ett dolt tecken som hoppar till en ny sida. Det är ett suveränt kortkommando för dessa fall. Sitt inte och slå flera Enter efter varandra för att komma till en ny sida, för då kommer det att ställa till det om du behöver lägga in en ny mening.

Innan du publicerar e-boken, låt någon annan korrekturläsa texten. Det är inte roligt att betala för en bok, som visar sig innehålla stavfel, meningsuppbyggnadsfel, särskrivningar, outskrivna förkortningar (böcker som innehåller vanliga förkortningar – t.ex., m.m., dvs – är sjukt fult, och förkortningar slöar alltid ner läshastigheten).

Björn har använt sig av tjänsten Telenor Mobilstart för att ta betalt för boken. Här kan du låta dina kunder betala via mobiltelefonen. Det rör sig inte om stora summor, men en e-bok kostar inget att reproducera och distribuera så allt du får är ju en ren vinst.

När jag hinner ska jag också skriva en e-bok inom något ämne. Jag tror inte att e-boken kommer att konkurrera ut den tryckta boken, utan jag tycker att det handlar om två olika koncept. En e-bok ska vara snabbläst och nischad, och lätt att få tag på. E-böcker passar kurser, guider, fakta, utbildning. Men däremot tror jag inte att skönlitterära e-böcker kommer att nå framgång. Ponera att jag vill lära mig hur jag skapar och skickar ett nyhetsbrev via PHP-skript. Då skulle jag föredra en e-bok som förklarar just detta, framför att köpa en fet PHP-bok som behandlar allt om skriptspråket.

E-böcker möjliggör utgivning av böcker inom väldigt nischade områden, och få betalt för det utan att riskera något mer än tiden det tog att skriva materialet. Så jag håller med Anton. Jag gillar fenomenet e-böcker.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Skapa din egen bok!: Prova Solentro!!

Vill du ge ut din egen bok? Har du skrivit en fantasysaga eller en biografi över ditt liv. Prova Solentro – här skapar och ger du ut din egen bok!

Kommentarer

5 kommentarer

 1. Garlic2011-08-22 at 09:37Reply

  Om man skriver en e-bok som sedan säljs via hemsidan, måste man då inte öppna eget eftersom man säljer något?

  En annan sak jag undrar över är hur skatten dras? Om mitt webhotell är Hostgator ligger ju min hemsida på deras server? I så fall har det ju inget med Sverige att göra då jag skriver på engelska. Ska man betala skatt i USA då?

  Kort sagt, hur betalas skatten?

  • TkJ2011-08-22 at 10:11Reply

   Garlic: Helst ska du ha egen firma, ja. Det räcker med F-skattesedel och momsregistreringsbevis. Sedan får du sköta bokföring och deklarera med en speciell blankett. Eftersom firman är i Sverige ska du betala skatt här. Däremot är moms annorlunda, det beror på vilket land du säljer till. Var ditt webbhotell ligger spelar ingen roll – det är var du är bokförd som gäller för enskilda firmor.

 2. Peter Åhs2010-04-26 at 14:26Reply

  Hej!
  Använder mig av OpenOffice 3.2 och har skrivit en liten bok och då använt mig av tjänsterna på vulkan.se. Problem uppstod när jag skulle lägga upp mina pdf-filer som jag skapade i OpenOffice. Deras server och/eller programvara vägrade att ta emot materialet. Efter att ha konverterat till MS Office och sedan via adobe,s pdf konverterare åter skapat en pdf-fil kunde jag lägga upp materialet.
  Vet inte om det beror på OpenOffice eller vulkan.se

 3. opassande » Blog Archive » Film och gratisläsning2008-01-20 at 16:53Reply

  […] på datorn om du känner dig sugen. Vill du hellre läsa lite eböcker, så har Tommy postat en rejäl lista med intressanta […]

 4. Bengt2008-01-20 at 14:51Reply

  PDFCreator fixar pdf från alla windowsprogram

  Scribus är ett open source DTP-program där du kan designa din bok…och exportera i PDF…

  Sedan är det sjukt att inte förlagen satsar mer på e-böcker framförallt är de dåliga på facklitteratur…

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.