TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Hemmabio

TizzBird F13 ny mediaspelare för tjänster med strömmande video

Skribent:
Publicerad: , 17:40
Uppdaterad: 2015-01-30, 11:31
Respons: 5 kommentarer

TizzBird TV via InternetTV-sändningar går allt mer över till att sändas över Internet istället för de gamla lösningarna med marknätet, kabel-TV eller satellit. SVT har till exempel meddelat att de kommer börja lägga upp allt på webben, och när TV-kanalen HBO lanseras i Norden sänder man bara över nätet.

Dessutom finns det idag flera olika tjänster som strömmar film och TV – Headweb, Viaplay, Netflix och så vidare. För att inte tala om YouTube och TV-kanalernas Play-tjänster. Problemet är att hitta en bra lösning  att koppla till TV:n. Det mest kompatibla är en dator, men det är inte alltid så smidigt om du inte bygger en egen media-PC. TizzBird F13 är en lösning som är en dator med operativsystemet Android.

TizzBird F13 är en mediaspelare som du ansluter till din TV och du kan sedan ansluta till exempel trådlöst tangentbord och mus för att styra systemet. Som operativsystem har man valt Android, vilket är prisvänligt och har låga krav på prestanda. Det gör att TizzBirds enhet kommer att kosta cirka 1500 kronor när den börjar säljas i butik i mitten av februari.

TizzBird AppTV-kanaler och andra distributörer av film och TV över Internet använder sig som regel av egna applikationer, tillsammans med abonnemang. Lösningen är betydligt bättre än dagens marksända TV-kanaler där du är bunden till en TV-tablå och dessutom får köpa paket som innehåller en massa kanaler du aldrig tittar på.

Framtiden ligger i att strömma video över nätet. Då kan du titta på dina TV-serier när du vill, och du kan kolla på flera avsnitt åt gången. Eller så kan du kolla på filmer när du känner för det. Det kräver dock att du har någon bra lösning för att visa allt på din TV. Här finns det en djungel av olika alternativ av varierande kvalitet.

 

Marknätet har spelat ut sin roll

Det finns idag massor av olika alternativ. Apple TV, Boxee Box, Xbox 360, Playstation 3, Smart-TV och så vidare. Problemet med dessa är att det alltid saknas applikationer. Vissa enheter har tillgång till vissa appar. Det krävs att distributörerna tar fram appar för respektive enhet. Fördelen med att använda Android i TizzBird F13 är att många tar fram appar för just Android, eftersom det är så pass stort bland smartphones och surfplattor.

Den här typen av lösning har jag skrivit mycket om på den här bloggen. Det är framtiden. Jag avskyr TV-tablåer och har aldrig lyckats med att hålla koll på att jag ska titta på Kanal 5 vid 21:30 – eller vad det nu kan vara. Och det har inte blivit bättre nu när jag är tvåbarnspappa.

Inspelningsbara TV-boxar underlättar, men när jag vill titta på Family Guy vill jag inte se en gammal repris som TV3 sänder för femtioelfte gången – jag vill själv välja vilket avsnitt jag vill se och sen vill jag kunna se flera avsnitt utan att vänta tills nästa dag.

TizzBird F13

Än så länge är vi inte riktigt framme, men allt går åt rätt håll. Vi har Boxer hemma (ett tag till), och de enda kanalerna vi tittar på är när 3-åringen vill titta på barnprogram eller när jag jobbar natt och vill ha TV6 (en kanal jag gillar eftersom det är så mycket B-film) på i bakgrunden. Det som stör mig mest med Boxer är inte att det har strulat så mycket, utan att det är en så föråldrad teknik.

Marknätet är värdelöst eftersom det inte rymmer HD-kanaler. Mina svärföräldrar bytte nyligen Boxer mot Viasat, och fick till samma pris betydligt fler kanaler, varav flera HD-kanaler och rent överlag enormt mycket bättre bildkvalitet. Har du Boxer idag skulle jag rekommendera att du byter till Viasat.

I övrigt använder vi Viaplay och Headweb. Jag och frugan plöjer för nuvarande Lost och själv har jag kollat igenom Hell on Wheels. Ska vi se en film blir det alltid Headweb. Det finns ännu fler tjänster; till exempel Filmnet, Netflix och Voddler, och populära HBO Nordic.

TizzBird F13 är en intressant produkt

TizzBird AirKit - Trådlöst Minitangentbord med integrerad pekplattaTizzBird F13 kan som sagt styras med tangentbord och mus. Du använder ditt Google-konto för att logga in på Google Play och ladda ner appar. Du kan även styra enheten med en medföljande fjärrkontroll, och dessutom finns det en applikation som låter dig kontrollera enheten via din smartphone.

F13 har också stöd för DLNA så att du kan strömma media från andra enheter. Du ansluter mediaspelaren till ditt hemmanätverk (och därmed Internet) via WiFi eller Ethernet. TV:n kopplar du in via HDMI. Det är rätt vanligt att man idag har en nätverkshårddisk med filmer och annat, och tack vare DLNA-stödet kan du strömma direkt från hårddisken.

Jag ska se om jag kan komma över ett recensionsexemplar av TizzBird för att prova hur det fungerar i praktiken. Du kan läsa mer om TizzBird på deras svenska hemsida.

Läs också mitt test av D-Link Boxee Box.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

5 kommentarer

 1. Hans Bergström2013-01-26 at 23:11Reply

  Ett problem med Viaplay är att har man en Samsung TV kan man inte spela HD-film via Viasat, appen stödjer inte det ännu. Men den där TizzBird låter intressant, kör nu en ASrock med XBMC men en Androidenhet skulle ju klara mer om nu den funkar bra. Ser ram emot en test.

 2. Simon2013-01-26 at 22:50Reply

  Gillar tv-tablåer men inte att passa tider… Sätter många filmer på inspelning via marksänd TV+EyeTV+Mac.

  Håller på att testa mig igenom streaming-tjänster som Netflix och HBO, men är förvånad över hur mycket film som *inte* är tillgänglig.

 3. Esa2013-01-26 at 18:27Reply

  Finns ju betydligt billigare varianter, kanske har sämre prestanda (fast jag vet inte), men för SVT play och liknande funkar de bra.

  Kollla Swedroid/googletv eller Geekbuying.

 4. Niklas2013-01-26 at 17:50Reply

  Boxee Boxen är dock inte att rekommendera till någon då utvecklarna övergivit den och utvecklar den inte längre.

  Själv gick jag över till just Tizzbirden så snart jag hörde om den sjunkande skeppet Boxee Box.

  • Tommy k Johansson2013-01-26 at 18:15Reply

   Niklas: Det var en mycket bra kommentar! Jag har som bekant varit tämligen dåligt uppdaterad det senaste året, eftersom jag varit hemma med barnen, så det var bra att du berättade det här. Jag ska uppdatera mig inom Boxee. Tack!

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.