TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Tjäna pengar

Så gör du för att tjäna pengar på AdSense

Skribent:
Publicerad: , 19:14
Uppdaterad: 2017-10-31, 17:26
Respons: 15 kommentarer

Tjäna pengar på AdSenseJag får ofta rätt många frågor om hur man kan tjäna pengar på sin blogg, och det enklast sättet att komma igång är att ansluta sig till Google AdSense. Med det innebär att du placerar Googles AdWords-annonser på din sajt och du får betalt i form av provision på intäkterna som annonserna genererar.

Men det är många som inte lyckas så bra. Ett vanligt klagomål är att AdSense ger alldeles för lite pengar. Som regel går det att ändra på detta genom att göra några enkla förändringar. Det är inte alla bloggar som kan tjäna schyssta pengar på AdSense, men något du bör prova innan du förkastar det, är att göra ett par enklare justeringar. Här lär jag dig hur du gör!

Google AdSense är en tjänst som vem som helst kan ansluta sig till. När man är medlem i AdSense får man lägga upp annonsblock på sin sajt, där det visas AdWords-annonser. Google AdWords är så smart byggt att det anpassar annonserna efter vad du har för innehåll på din sida.

Om jag till exempel publicerar en bloggpost som vidrör webbhotell, kommer AdWords-bloken att visa annonser som har med webbhotell att göra. Det gör att de träffar väldigt bra och därför kan det fungera ypperligt.

Tjäna pengar på AdSense

Det kan också fungera riktigt dåligt, och i många fall beror detta på hur man har placerat annonserna. Det spelar väldigt stor roll var någonstans på sidan som din annons är placerad, vilka färger du väljer för textannonser och så vidare.

Den vanligaste placeringen – och samtidigt den absolut sämsta – är att lägga annonsblocket ute i högerspalten. Där är det ingen som ser annonserna, och därför genererar de väldigt dåligt resultatet. Det är lätt att lägga skulden på AdSense, men innan du kastar ut allt som har med AdSense att göra, prova att flytta dina annonsblock.

Placera dina AdSense-annonser rätt

Google har själva tagit fram en karta över var någonstans på din sida som annonser ger bäst resultat. Man kan säga att det har med att göra hur besökaren placerar blicken någonstans. Och oftast söker sig vår blick någonstans uppe till vänster, där rubriken och brödtexten för artikeln börjar.

Några bra ställen att placera AdSense-block på är:

 • I vänsterspalten, som här på TkJ.se. Jag använder mig av en så kallad skyskrapa ute till vänster och den är effektiv.
 • Över brödtexten – kanske direkt under rubriken. Det här är en position som ger bra respons på annonserna, men jag tycker att det drar med sig en nackdel i och med att läsare som inte har så stor skärm inte kommer att se brödtexten i bloggposten utan att skrolla neråt. Det tycker jag skadar sajten ur användarens perspektiv, och därför har jag valt att inte göra så, även om jag hade kunnat öka mina intäkter med det.
 • I själva brödtexten, långt upp.PCOnline har jag ett annonsblock uppe till vänster jämte ingressen för mina artiklar. Det innebär att annonsen snabbt hamnar i fokus, men att brödtexten ändå syns utan att besökaren behöver skrolla. En slags kompromiss. Som en bekant sa nyligen, ser det snyggare ut att placera annonsblocket till höger, så att ingressen hamnar till vänster. Det stämmer, men jag har testat bägge och skillnaden i resultatet är så pass hög att jag valde att lägga annonsen till vänster.
 • Mitt i artikeln. Här på TkJ.se har jag ett annonsblock efter de två inledande styckena av texten, och det annonsblocket fungerar väldigt bra. Det är också en placering som de flesta är vana vid då många sajter väljer att göra så.
 • Direkt under bloggposten ger inte lika bra respons som över, men det är ändå ett bra komplement till en annons högt upp. När läsare är klara med en artikel vill de surfa vidare, och då kan du erbjuda bra länktips via ett annonsblock från AdSense. På den här platsen rekommenderar Google att man använder storleken 300×250 pixlar.

Google AdSense har flera olika storlekar på annonsblock, och här får du prova dig fram till vilken som fungerar bäst. Det beror på var någonstans du vill placera din annons. 336×280 pixlar är en omtyckt storlek som jag tidigare använde under bloggposter, men jag bytte till 300×250 när Google tipsade mig om det.

AdSense på PCOnline

Så här kan det se ut med en smart placering av AdSense-annonser. Exemplet kommer från www.pconline.se.

Bild: Här har jag placerat ett litet annonsblock till vänster om ingressen på PCOnline.

Tänk på att du får ha upp till tre stycken AdSense-annonser på varje sida. På den här bloggen använder jag en skyskrapa till vänster, en annons i mitten av artikeln (som ibland ersätts av insålda annonser från Tailsweep), samt ett annonsblock under bloggposterna. Jag har också en annons av typen länkenhet som ligger direkt under bloggposter. Det är en liten textrad med länkar till relevanta Google-annonser.

Du kan också prova att optimera dina annonser genom att bestämma vilken typ av annons som ska tillåtas på din sajt.

Text, bild eller båda AdSense-formaten?

Du kan i Google AdSense välja mellan att köra annonser i bara textformat, i bara bildformat (det vill säga banners i Flash, GIF eller annat) alternativt en kombination. På de flesta ställen använder jag kombinationen. Det upplever jag fungerar bäst.

Värt att påpeka är att textannonser ger bättre resultat på kort sikt. Men på längre sikt kan bildannonser generera bra med pengar. Det gäller att ha tålamod. Varför det är så vet jag inte, men jag tror det har med att göra att Google behöver tid på sig att analysera vilka grafiska annonser som fungerar bäst på din sajt.

Skapa annons på Google AdSense

Bild: Det är enkelt att skapa nya annonsblock på AdSense, samt följa statistik.

Du behöver anpassa dina textannonser genom att bestämma färger och så vidare. Jag väljer att inte använda mig av någon ram runt annonserna, och i de fall som annonsblocket ligger i direkt koppling till brödtexten använder jag oftast samma färger som i det redaktionella. Eftersom det i annonsblocken framgår att det rör sig om Google-annonser behöver du inte känna att du lurar dina läsare till att tro att det är redaktionella länkar. Att ha samma färger gör det snyggare och det ger bättre resultat.

Med det sagt är det inte fel att göra förändringar för att testa hur det fungerar med andra färger. Jag har brukar justera färgerna på mina textlänkar på AdSense för att se om det hjälper.

När du gör ändringar, ha tålamod. Du kommer inte att kunna se resultat efter ett dygn, utan du behöver låta det rulla i åtminstone en vecka för att siffrorna ska gå att analysera. Se till att någonstans skriva upp när du gör ändringar och vad resultatet blev. För dagbok över dina AdSense-annonser – det kommer att underlätta arbetet.

Se till att utnyttja funktionen Anpassade kanaler när du skapar annonser. Du skapar kanaler för att underlätta att följa statistik. Jag har till exempel en kanal för mittannonser på TkJ.

Smart placering av AdSense-annons

Skälet till varför många bloggare har sina annonser ute i högerspalten, tror jag beror på att man då enkelt kan lägga in en text-widget och klistra in koden från AdSense. Vill du lyckas bättre kan du strunta i annonser i högerspalten, i alla fall när det gäller AdSense. Det betyder dock att du behöver bli mer teknisk – i praktiken att du behöver skriva om temat för din blogg.

Det här är dock inte så svårt som det låter. Gå till din administrationssida för WordPress och välj Utseende -> Redigerare. Nu kan du börja redigera koden för ditt WordPress-tema. Leta upp filen Enskilt inlägg (single.php). Någonstans i koden kommer du att hitta en kod som heter the_content().

Det vi ska göra nu är att lägga in ett litet annonsblock inbakat i bloggposten, till vänster överst i artikeln, som jag gör på PCOnline. Gå till ditt Google AdSense-konto och välj Mina annonser, och klicka på Ny annonsenhet. Skriv in ett namn på annonsen och välj storleken 250×250 alternativt 200×200. Det finns även en ännu mindre på 125×125 pixlar men den tycker jag är för liten för att fungera. Justera färgerna till desamma som du har på din blogg. Klicka därefter Spara och hämta kod.

Tjäna pengar på AdSense

Nu går du tillbaka till WordPress och omedelbart för the_content()-koden klistrar du in följande HTML-kod (avsedd för annons i 250×250-format):

<div style="width:270px; margin: 0 5px 5px 0;
padding: 0 5px 5px 0; float: left;">
KOD FÖR ADSENSE
</div>
<?php the_content(); ?>

Notera att den sista raden är din existerande the_content()-kod. Du ska inte ha två sådana koder, utan ta inte med den som finns i kodexemplet ovan utan låta din gamla vara kvar. Där det står KOD FÖR ADSENSE klistrar du in koden du fick när du sparade annonsen på AdSense.

Spara sidan och testa! Förmodligen kommer det inte att visas några annonser, utan bara en tom ruta, men det beror på att det tar några minuter innan ett nytt annonsblock blir aktivt.

Den här lösningen fungerar bara om du aldrig har bilder i de första två textstyckena. För om du använder bilder överst i dina bloggposter kommer det att se förskräckligt ut. Det kan ett alternativ vara att du skapar ett annonsblock i storleken 300×250 eller 468×60 pixlar och lägger direkt över the_content()-koden.

5 smarta tips som ökar dina AdSense-intäkter! Den här artikeln har något år på nacken men tipsen fungerar lika bra då som idag. Här kan du hitta fler smarta knepa för att lyckas.

Googles WordPress-tillägg för AdSense

Om du inte känner dig hemma i att ändra i koden för ditt WordPress-tema, för att lägga in AdSense-annonser, finns det alternativ i form av WordPress-tillägg.

Google har publicerat ett eget tillägg för WordPress, under namnet Google Publisher Plugin. Tillägget är fortfarande i betaversion men det fungerar ändå bra. Med hjälp av det här tillägget blir det inte bara enklare att implementera AdSense-annonser på din blogg, utan även andra Google-produkter – så som Analytics, Webmaster Tools och så vidare.

Googles WordPress-tillägg för att lägga in AdSense-annonser på din blogg

Google Publisher Plugin är ett tillägg för WordPress, som låter dig enkelt lägga in AdSense-annonser, och andra Google-produkter.

Om du inte gillar Googles tillägg, finns det gott om andra tillägg avsedda att underlätta för dig att lägga in AdSense på din blogg. Ett populärt sådant är Easy AdSense. I skrivande stund har det laddats ner närmare 380000 gånger av WordPress-användare.

Förutom tillägg finns det WordPress-teman som är specifikt designade för att göra det enkelt att implementera AdSense-annonser.

Om du tänker starta en blogg där du redan från början hade tänkt att dra in pengar på AdSense-annonser, kan det vara en bra idé att använda dig av ett sådant här tema. Prova att söka på ”adsense” när du letar efter teman; Utseende -> Teman -> Lägg till nytt.

WordPress-tema anpassat för AdSense

Det finns WordPress-teman som är anpassade till att inkludera annonsblock från Google AdSense.

Behöver du många besökare?

För att tjäna pengar på annonser på en sajt, oavsett vad det är för typ av annonsnätverk, krävs det att du har hyfsat mycket besökare. Hur många du behöver är helt omöjligt att säga. Det beror på vilket område du bloggar inom.

Har du en dagboksblogg utan något specifikt område, krävs det som regel väldigt mycket besökare eftersom Google har svårt att hitta vilken typ av annonser som passar på din sajt. Eftersom AdSense-annonserna väljs utifrån ditt innehåll, kommer man att putta ut allmänna annonser, och sådana genererar mindre pengar jämfört med nischade annonser.

Annonsörer hos AdWords får bestämma vilka sökord som de vill synas på och de anger också hur mycket de är villiga att betala per klick. Ett väldigt nischat och konkurrentutsatt sökord har fått sin prislapp pressad uppåt.

AdWords-annonser för sökordet webbhotell

Sökordet ”webbhotell” är ett bra exempel på hård konkurrans – när du söker på det kommer det upp mängder av annonser.

Det är inte ovanligt att sökord med många konkurrenter kostar 50 kronor per klick. Och eftersom dina intäkter på AdSense baseras på provision på klick, tjänar du således mer om du skriver inom dessa områden. Det betyder också att du inte behöver så många besökare för att tjäna lika mycket pengar som en blogg med ett icke-specifikt område.

Allmänna och breda sökord och annonser ligger på en mycket lägre prislapp, vilket ger dig mindre intäkter per klick. Då behöver du fler besökare för att tjäna pengar.

Om du vill kontrollera om ett sökord är eftertraktat, kan du enklast göra det genom att helt enkelt knappa in sökordet på Google och se hur mycket annonser det visas.

Testa, testa, testa – och testa igen

Som jag skrivit är det inte alla sajter som AdSense fungerar på. För att det ska lyckas kräver det alltså att du skriver om ett specifikt ämne. Om du har en dagbok kommer det att bli svårt för Google att plocka fram relevanta annonser, såvida du inte ofta bloggar om produkter eller tjänster. Men på en nischad blogg, som min, finns det gott om annonsörer och då fungerar AdSense.

Det kräver en hel del arbete innan man hittar rätt format. Det gäller att man lägger ner tid på att positionera sina annonsblock på ett så pass bra sätt som möjligt. Vad som är helt rätt går inte att säga, eftersom det beror på hur din sajt ser ut. Därför behöver du prova dig fram. Testa, testa, testa!

Något jag kan säga, är att högerspalten är ett värdelöst ställe att ha annonser på. Läsarens blick dras till sajtens innehåll och det är oftast uppe till vänster.

Tjäna pengar på din bloggVill du lära dig mer om Google AdSense, och en massa andra sätt att få intäkter från ditt bloggande, ska du läsa min e-bok Tjäna pengar på din blogg. Den är välfylld med inspiration, idéer, konkreta tips och annat som hjälper dig att göra din blogg ekonomisk fördelaktig. Kanske satsar du på en karriär som yrkesbloggar, eller vill du bara tjäna några extra tusenlappar i månaden? Det går fint med bloggar. Du behöver bara veta hur du gör.

Jag har skrivit rätt många bloggposter i ämnet, för dig som inte är intresserad av min e-bok (jag vill ändå understryka att jag är riktigt nöjd med den, jag har fått många fina ord från de som läst den, och den består inte av gamla bloggposter).

Här hittar du artiklar om att tjäna pengar på bloggar:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

15 kommentarer

 1. Joachim2019-01-04 at 15:35Reply

  Hi Tommy,

  Unfortunately, the Google Publisher plugin is deprecated since 2017 and has been removed from the WordPress repository. AdSense recommends using the free plugin Advanced Ads (https://wordpress.org/plugins/advanced-ads/) for this task now. If you are going to update this article at any time, you may consider this change.

  Best regards,
  Joachim

 2. Kimberly2015-06-04 at 16:38Reply

  När du pratar om WordPress till lägg gäller det då till både WordPress.com och WordPress.org?

 3. Micke2014-06-30 at 11:13Reply

  En dum fråga kanske men hur funkar det om jag har en butik, kan jag använda Adsense då¨också¨eller förstör jag min butik, tror du?? Är intresserad av att få in lite extra cash då vi har hållt igång ett år och har ett hyfsat flöde med personer som hittar oss.
  Alla sätt att få butiken att gå runt är ju viktiga att beslysa…

 4. Månadens hemsida fram till april 2014 | Tjäna pengar på nätetTjäna pengar på nätet2014-04-28 at 10:23Reply

  […] med Google Adsense annonser. När någon klickar på din annons tjänar du pengar. Bloggaren http://blogg.tkj.se/tjana-pengar-blogg-google-adsense/ har skrivit ett inlägg där han rekommenderar en annons av denna storlek efter tredje […]

 5. Andreas Pålsson2014-04-18 at 18:17Reply

  Hej. Fantastiskt bra tips. En fråga. Går det att göra samma sak med Single.php för att lägga in en bar under innehållet också?

 6. lotta2013-08-08 at 12:36Reply

  Hej, jag kan inte hitta ”the content” som du beksriver ovan. Däremot hittar jag <div id="content"
  Jag gör exakt som du beskriver i övrigt. jag får det helt inte att funka
  [email protected]

 7. Birgitta Hakansson2013-07-18 at 11:03Reply

  Hej Tommy
  Jag har följt ditt råd till punkt och prickar för att lägga in adsense annonser till vänster om ingressen. Även om det inte kommit in några annonser, så säger du att det ska vara en tom ruta där annonserna ska vara, men på min hemsida http:www.tjanapengarsomsenior.se, syns varken en ruta eller annonser.
  Har jag gjort fel eller är din information så gammal att den inte funkar idags läget?
  Jag undrar också hur man gör om man vill lägga in adsens i vänsterspalten. Kan du hjälpa mig med det?

  Snälla hjälp mig!

 8. Google Adsense juni månads tips på Tjäna pengar på nätet. | Tjäna pengar på nätetTjäna pengar på nätet2013-06-06 at 18:56Reply

  […] med Google Adsense annonser. När någon klickar på din annons tjänar du pengar. Bloggaren http://blogg.tkj.se/tjana-pengar-blogg-google-adsense/ har skrivit ett inlägg där han rekommenderar en annons av denna storlek efter tredje […]

 9. 80 dagar med #blogg100 - om att tjäna pengar på sin blogg - Tomatsallad2013-04-13 at 16:36Reply

  […] och annonsintäkterna minskar. Jag har flyttat annonserna efter att ha läst ett antal tips från TKJ om adsense-annonser. Jag tog bort ”skyskrapan” i högerspalten och la en kvadrat nertill istället. Det är […]

 10. Mats Lönnström2013-02-27 at 12:16Reply

  Många bra råd, men personligen har jag inte haft så mycket intäkter med adsense. Du behöver mycket trafik till din hemsida. Ett annat sätt att tjäna pengar är att sälja e-böcker på din egen hemsida. Kan ge en anständig inkomst utan att investera mycket pengar.

  • Tommy k Johansson2013-02-28 at 02:19Reply

   Mats: Det går att tjäna bra med AdSense-pengar även utan att ha mycket trafik. Det gäller bara att man lär sig använda AdSense på ett smart sätt.

   Att tjäna pengar på e-böcker är betydligt svårare, och jag håller inte med om att det inte är en stor investering. Det tar väldigt mycket tid att skriva en bra e-bok, och såvida du inte anser att din tid är helt utan värde så är det en dyr investering.

 11. Carl Stridsberg2013-02-15 at 13:12Reply

  Tack för, som alltid, bra tips, Tommy!
  Ju fler sajter jag lagt upp, ju mindre har jag tjänat på Google Adsense!
  Förstår nu att placeringen av annonserna, som gott som alltid (Med undantag av hittaupplevelse.se – sajterna )placerade i högerfältet, kan vara en av anledningarna! :)

  Men samtidigt vill man ju inte kleta ner sin hemsida med annonser överallt så det är en svår avvägning ibland… :)
  //Carl

 12. Jens2013-02-15 at 12:14Reply

  Bra tips som vanligt Tommy,
  framförallt rådet om 300×250 i slutet på artiklar, det måste jag prova!
  // mvh Jens.

 13. sara2013-02-14 at 21:39Reply

  Jag har google adsense men säljer även inlägg och annons på 50lappen.se med adsense ger hela tiden lite inkomst, jag behöver dessutom inte göra något jobb.

 14. Ralph Andersson2013-02-14 at 19:54Reply

  Återigen en kanonartikel, mycket instruktiv, jag har läst e-boken ”Tjäna pengar på din blogg” och den är verkligen värd att läsas om man ska börja tjäna på sitt bloggande.
  //Ralph.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.