TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Bjud på en kaffe!

Topplista appar

Radannonser

Surfa SÄKERT: PrivateVPN! En av världens största och snabbaste VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning.

PureVPN Väldigt stor VPN-tjänst, världens snabbaste VPN-tjänst! Passar för dig som laddar ner mycket.

NordVPN Populär VPN-tjänst som rekommenderas av många!

OVPN - svensk säkerhet! OVPN är en svensk VPN-tjänst med hög kvalitet - rekommenderas!

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Hitta RÄTT banklån! Behöver du låna pengar, använd Lendo för att hitta den bank med bäst villkor för just dig!

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Annonsnätverk

Så tjänar du pengar på Google AdSense!

Skribent:
Publicerad: , 18:08
Uppdaterad: 2013-02-15, 15:57
Respons: 31 kommentarer

Tjäna pengar på AdSenseDet vanligaste sättet att börja tjäna pengar på sin blogg, är att lägga in annonser för Google AdSense. Det är väldigt enkelt och du kommer snabbt igång. Väldigt många tröttnar efter någon vecka, när de ser att de bara tjänat några få dollar. Det är synd – för det går utmärkt att tjäna bra på AdSense, bara man vet hur!

Google AdSense är en lösning för webbplatsägare som vill publicera Googles annonser – AdWords – på sin sajt. AdWords handlar om CPC, alltså Cost Per Click. Annonsörerna betalar en viss summa pengar per klick, och denna summa delas sedan mellan dig och Google. Via AdSenses statistiksida kan du följa hur mycket du har tjänat per dag.

Jag har hört massor av negativa åsikter om AdSense från bloggare som säger sig inte kunna tjäna pengar på det. Det blir bara några korvören, och då skyller de på AdSense. Låt mig igen göra det här klart: det går att tjäna bra med pengar på AdSense, och du behöver inte några sjuka mängder trafik! Mina 10000 dagliga besökare är å ena sidan mycket, för att vara en IT-blogg, men å andra sidan är det ingenting om man jämför med stora bloggar. Under oktober tjänade jag över 25000 kronor på AdSense, bara på den här bloggen.

Google AdSense fungerar. Men det krävs en del arbete, och vissa omständigheter, för att det ska gå bra.

Tjäna pengar på din blogg med Google AdSense

Skriv om rätt ämne

Till att börja med har jag en attraktiv målgrupp. Det finns många AdWords-annonsörer som rör sig inom IT-området. Prylar är till exempel väldigt hett.

Här vill jag passa på att säga att det är fel att starta en blogg utifrån vad som är attraktivt för annonsörer. Det går inte att driva en blogg om man inte brinner för ämnet. Då kommer det att gå åt skogen, helt garanterat. Man orkar inte i längden och framför allt blir materialet inte bra om man inte har ett intresse av det.

Det finns gott om SEO-folk som arbetar med att starta massor av små nischade bloggar som de publicerar några få inlägg i, och sedan tjänar en dollar om dagen på via AdSense. Det krävs då flera hundra små skitbloggar som smutsar ner sökmotorerna. Då är det bättre att satsa på en riktig blogg – det är roligare, och ur det ekonomiska perspektivet ger det bättre betalt.

Anledningen till att AdSense går dåligt på många bloggar, beror på att bloggarna inte skriver om några ämnen som är intressanta för annonsörer. Dagböcker och korta kommentarer om dagsaktuella händelser är till exempel helt kört. Är detta din inriktning, är AdSense ganska säkert inget för dig.

Hitta rätt position

AdSense erbjuder ett stort utbud av annonsformat som kan varieras på olika sätt. Det gäller att hitta rätt placering av annonserna på din webbsida. Detta arbete är något som tar tid. Du bör testköra en ny placering i ett par veckor innan du kan utläsa något av statistiken. Placeringen verkar också fungera olika beroende på sajt. På min blogg har det visat sig att vänsterspalten är bäst, medan det hos min webbtidning PCOnline fungerar bäst i början av artikeln.

Rent generellt fungerar annonserna bäst om de ligger långt uppe och över själva blogginlägget. Det här kan dock se lite fult ut, så det är därför jag bakade in det på PCOnline. Ett annat ställe som ibland kan fungera fint, är under varje inlägg. När folk har läst klart en text vill de ha något relevant att klicka på, och då kan en AdSense-annons lista vettiga länkar. På PCOnline har detta fungerat utmärkt, men det är sämre på den här bloggen – vilket säkert beror på att jag har en massa andra länkar under inläggen.

Den absolut sämsta placeringen är i högerspalten långt ner. Där är det ingen som tittar, och det kommer inte att generera några pengar.

AdSense, skapa annons

Prova också att ändra färger för AdSense-annonserna. Jag har upplevt att det fungerar bäst att undvika ram runt annonserna, samt att ha samma färger som resten av sajten. Google är tydliga med att visa att det gäller AdSense-annonser, så du behöver inte känna att du ”lurar” besökaren till att tro att det är dina redaktionella länkar. Ibland fungerar det bättre med en annan färg på länkarna, speciellt om dina blogginlägg har många länkar.

Du kan ha flera annonselement på din sajt, så du behöver inte nöja dig med en AdSense-annons. Överdriv inte, men du kan gott ha en långt upp och en under blogginlägget. Jag tycker att annonsblock som bara visar textannonser oftast fungerar bäst. Men grafiska annonser kan också ge bra respons. Detta kräver dock att du har tålamod, för det tar ett tag innan tekniken har hittat de bästa grafiska annonserna för din målgrupp. Så kör gärna grafiska annonser, men förvänta dig inget bra resultat över en natt.

Se till att du utnyttjar Kanaler i AdSense, så att du kan se vilka annonser som fungerar bäst. Genom att koppla ett annonselement till en kanal som heter ”Annons över inlägget”, får du i statistiken se vad just detta element genererar.

Kanaler i AdSense

Använd Google Analytics

Statistikverktyget Google Analytics erbjuder dig möjligheten att koppla ihop statistiken över webbsidan med Google AdSense. Det gör att du kan följa hur mycket pengar du har tjänat på varje respektive sida du har på din sajt. Det här är ett ypperligt sätt att ta reda på vilken typ av inlägg som genererar bäst med pengar.

Nu sitter jag knappast och skriver inlägg baserat på hur mycket pengar jag tjänar på det – jag skriver om det jag tycker är intressant. Däremot arbetar jag gärna vidare på gamla inlägg som genererar bra med pengar. Genom att skriva om texter, förbättra inlägget och sökmotoroptimera ökar jag trafiken och därmed inkomsterna.

Några slutord

Det finns så klart massor av andra tips och tankar om hur du ska lyckas med Google AdSense, men jag hoppas att jag har inspirerat dig lite med den här artikeln. Det är som sagt väldigt enkelt att komma igång med AdSense, och det kan ge dig en schysst extrainkomst från din blogg. När du väl har bestämt placering och utseende på dina annonselement, behöver du inte fundera mer på det. Google tar hand om allt och du kan fokusera på bloggandet och sedan låta pengarna trilla in per automatik.

Det är en av de sakerna jag verkligen gillar med AdSense – att det inte kräver något direkt arbete. Det sköter sig själv och riktar annonser på ett effektivt sätt. Det enda jag gör är att logga in på mitt AdSense-konto en gång om dagen för att kontrollera hur mycket jag tjänade under gårdagen. Och inte ens det hade jag behövt göra, om det inte vore för att jag är en statistikmissbrukare.

En gång i månaden betalar Google ut pengarna till ditt bankkonto. Eftersom de betalar från USA får du se till att betala och deklarera skatt själv. Skatteverket genomför dock rätt omfattande kontroller av bloggar och andra webbsajter, så har du AdSense-annonser på din sajt och inte skattar för pengarna, kommer de med största säkerhet att se det förr eller senare.

Lycka till!

Tjäna pengar på din bloggVill du lära dig mer om att tjäna pengar på att blogga, ska du läsa min e-bok Tjäna pengar på din blogg. Den består av 65 välfyllda sidor med inspiration, tips, förslag och lösningar på hur du drar in pengar på att blogga. Boken riktar sig till både nybörjare som proffs. Den har fått väldigt bra mottagande och blivit populär.

Just nu kan du köpa boken för enast 99 kronor – ordpriset ligger på 179 kronor, så du sparar 80 kronor på att slå till idag. De pengarna drar du snabbt in på att lära dig om att ha annonser på din blogg, eller genom att tjäna pengar på andra sätt. Läs ett utdrag ur boken och ta reda på mer om innehållet på hemsidan.

Läs vidare: Så blir du rik på din blogg – alla tips!

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2018 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
 

31 kommentarer

 1. 2 barns pappan » Google Adsense funkar2013-02-12 at 21:55Reply

  […] tjäna pengar på Google Adsense funkar. Här är ett bevis på en som tjänar bra med pengar. Mitt mål ligger dock inte så […]

 2. Harry2012-11-28 at 21:53Reply

  Kan jag som är under 18 använda mig av Google Adsense??

 3. Internetarbete2012-01-21 at 14:26Reply

  Jag har använt Adsense för att tjäna pengar ett bra tag nu. Något som jag dessvärre tycker mig se är att sidor som i mina ögon är innehåller väldigt lite innehåll, men rankar bra, drar inte betydligt mycket mer pengar än verkligt användbara sidor. Det har lett mig till att kolla efter andra alternativa annonseringprogram där kvalitet verkligen premieras.

 4. Tjäna pengar på nätet2011-02-10 at 14:58Reply

  Jag hade faktiskt ett adsense block på en av mina bloggar för en tid sedan och det blocket generera mer pengar än de som låg direkt under mina inlägg.

  Kan bero på att jag hade en chattbox vid högerspalten och många människor skrev rätt mycket i den.

 5. Finns det något värre än telefonförsäljare? | Musik*Promotion*Online2011-01-12 at 14:26Reply

  […] Läs mer om Google adsense här: Så tjänar ni pengar på Google adsense […]

 6. Tjäna pengar på din hemsida med Google Adsense2011-01-04 at 17:43Reply

  […] Så tjänar du pengar på Google AdSense! […]

 7. Jinge kanske jobbar ändå? | Hyckleripolisens blogg2010-08-19 at 21:14Reply

  […] kontot och tar inte kontakt med skatteverket. Han skickade en länk till en snubbe som tydligen tjänar väldigt bra på adsense. Denne kille har tydligen en stor skara som kommer till hans blogg men det har Jinge […]

 8. Jinges fotskjutande och reträtt | Hyckleripolisens blogg2010-08-19 at 19:59Reply

  […] kontot och tar inte kontakt med skatteverket. Han skickade en länk till en snubbe som tydligen tjänar väldigt bra på adsense. Denne kille har tydligen en stor skara som kommer till hans sajt men det har Jinge […]

 9. Min skuggning av Jinge upphör nu | Hyckleripolisens blogg2010-08-19 at 19:51Reply

  […] kontot och tar inte kontakt med skatteverket. Han skickade en länk till en snubbe som tydligen tjänar väldigt bra på adsense. Denne kille har tydligen en stor skara som kommer till hans sajt men det har Jinge […]

 10. johan wallbeck2010-08-06 at 11:03Reply

  När du väl har reklam på din hemsida så vill du räkna ut hur många gånger din reklam visas (eCPM – effective cost per thousand impressions) för att kunna räkna ut vad varje annons genererar i intäkter. Du räknar ut eCPM genom att ta den totala summan du har tjänat på en annons, dela summan i antal sidor som annonsen har visats på, och multiplicera sedan detta med 1000. Använd på detta sätt cCPM-informationen för att avgöra vilken typ av annons eller position som passar bäst för din hemsida.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.