TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Bloggar

Tjäna pengar på din blogg: Företag eller privatperson?

Skribent:
Publicerad: , 18:26
Uppdaterad: 2013-07-29, 03:38
Respons: 4 kommentarer

Behövs egen firma för att tjäna pengar på din blogg?Behöver du ett företag för att tjäna pengar på din blogg, och hur gammal behöver du vara? Det här är två vanliga frågor jag får, som jag kort tänkte svara på i det här inlägget.

Om du är seriös med din professionella bloggande och siktar på att tjäna mer än några extra hundralappar i månaden, kan jag rekommendera att du startar ett eget företag. Det underlättar på många sätt. Men det är inte nödvändig.

Att starta ett eget företag är inte speciellt svårt i Sverige. En så kallad enskild firma kräver bara att du fixar F-skattebevis och momsregistreringsbevis från Skatteverket.

Därefter behöver du dels föra en korrekt bokföring över inkomster och utgifter, och sedan får du fylla i lite extra blanketter i samband med deklarationen.

När du har ett eget företag kan du sälja annonser och skicka fakturor. Det får du inte göra utan F-skatt och momsregistreringsbevis. Du har också möjlighet att dra av alla inköp du gör som har med bloggandet att göra.

Det gör att exempelvis ett inköp av en ny dator blir enormt mycket billigare än för en privatperson som måste skatta för pengarna innan de köper datorn.

Skatteverket kan hjälpa dig med det mesta inom att starta egen firma. Jag skulle också varmt rekommendera att du skaffar en revisor, antingen för att bara hjälpa dig med deklarationen eller för att ta hand om all bokföring. Det kostar en slant men som regel kan de massor av avdrag som gör att de betalar sig själva, och du slipper lägga ner en massa dyrbar arbetstid på pappersarbete.

Tjäna pengar på din blogg - E-bokTjäna pengar som privatperson

Är du bara intresserad av att tjäna lite extrapengar på din blogg, är det inte nödvändigt att du har ett företag. Det vanligaste sättet att skaffa annonser till sin blogg är via så kallade affiliatenätverk.

De flesta svenska affiliatenätverk kan betala ut intäkter som vanlig lön till privatpersoner, och de skickar in alla uppgifter till Skatteverket så att det kommer på din deklaration. Det är väldigt smidigt. För att kunna göra detta krävs som regel att du är myndig, det vill säga minst 18 år.

Läs gårdagens post: Lär dig att ha tålamod!

Här hittar du artiklar om affiliateprogram:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

4 kommentarer

 1. FelixOlsson2019-04-02 at 12:09Reply

  Hej bra artikel.
  Jag skulle också vilja tipsa om egenanställning om man bara ska fakturera några timmar eller tusenlappar i månaden. Problemet är att all fakturering, administration och bokföring blir en del jobb. Jag skriver en del om fördelar och nackdelar med egenanställning vs starta företag på http://www.faktura-utan-företag.se.
  Om man nu satsar på småskalig affiliate som du pratar om så är det bäst att låta affiliatenätverket sköta det som du nämner. Men om man börjar få fart på intäkterna är det bättre att starta eget och därmed göra avdrag med mera.

 2. Emil2016-04-25 at 23:02Reply

  Intressant inlägg som jag trillade in på nu några år senare! Något som vuxit sig större nu på senare tiden är egenanställning. På Privatfaktura.se försöker jag samla en del information kring denna anställningsform, som alltså låter privatpersoner fakturera utan att starta eget företag. Det finns ett tiotal olika företag på den svenska marknaden. Om du har tänkt uppdatera detta inlägg någon gång i framtiden så är det ett tips att nämna egenanställning som ett alternativ!

  Allt gott!

 3. KentVilhelmsson2013-08-13 at 14:18Reply

  Värt att påpeka är kanske också att det inte är fullt så enkelt att avdrag alltid lönar sig. Den lön man plockar ut är ju pensionsgrundande. Så många avdrag och lägre lön ger lägre pension.. Men den dagen den sorgen. )

  • Tommy k Johansson2013-08-19 at 13:01Reply

   Bra poäng. Som egenföretagare bör du via företaget även spara i pensionsfond.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.