TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Netbooks

Nu har jag äntligen köpt en Asus Eee PC 901 Go!

Skribent:
Publicerad: , 06:26
Uppdaterad: 2011-10-09, 13:04
Respons: 14 kommentarer

En Asus Eee PC 901 Go står numera på mitt skrivbord. Jag har tjatat om att jag ska skaffa en minidator i säkert ett år nu, utan att det har blivit av. Skälet har varit att det hela tiden har kommit nya modeller och jag har inte kunnat bestämma mig. Det har hela tiden lutat mot en Asus Eee PC 901 Go, och nu när min gamla bärbara trotjänare till slut gav upp så var det dags att inhandla.

Asus Eee PC 901Go är inte den ultimata minidatorn. Det finns saker jag inte gillar med den, men dessa grejor har fått vägas upp av de andra. Musknapparna är ett exempel på frustration – de är väldigt sega. Med rätt teknik kan man trycka framifrån istället för uppifrån, och då går det dock lite smidigare. Tangentbordet är ett moment 22. Dels tycker jag det kan vara lite svårt att skriva på eftersom det är så litet, men samtidigt vill jag inte att datorn ska vara större och då får jag leva med det.

Asus Eee PC 901 Go

De fördelar Asus Eee PC 901 Go har, som gjort att jag valde den framför andra datorer är:

 • Storleken. Få andra minidatorer är så pass liten och behändig som 901:an. Den är verkligen pytteliten och otroligt enkel att ta med sig.
 • Batteritiden. Beroende på vem du frågar, så ligger den på i snitt 6 timmar. Det är dubbelt så mycket som de flesta konkurrenterna.
 • Inbyggt 3G-modem. Det här har flera andra datorer, så det är inte unikt. Men det var väldigt viktigt i mitt val. Jag vill slippa dongeln när datorn är så här liten och smidig.
 • Skärmen. Jag föredrar matta skärmar. Acer och HP är exempel på tillverkare som kör med högglansiga skärmar. Färgerna är mycket bättre på en högglansig, men jag tycker att det är för mycket reflektioner. Det är min högst subjektiva åsikt.
 • SD-kortläsare. Det här har de flesta minidatorerna, men jag tar upp det eftersom jag har en Samsung NC10 för test på jobbet, och den saknar kortläsare (Samsung NC10 har visst SD-kortläsare!) Eftersom jag plåtar en del med min kompaktkamera, och den sparar på SD-kort, så vill jag ha intern kortläsare.
 • SSD-enhet. I en minidator vill jag ha SSD istället för hårddisk. Främst för stöttåligheten. Jag har inte heller någon användning av stort lagringsutrymme på en minidator, eftersom jag närmast uteslutande arbetar med webbapplikationer.

Jag har använt den här datorn innan, så jag visste vad jag fick när jag köpte den. Därför är jag absolut nöjd med mitt köp. Det känns väldigt bra att ha en egen maskin, som jag tänker konfigurera efter eget behov och kunna ta med mig, nerslängd i väskan, hur som helst utan att vara orolig för att få repor. :-)

360851

Läs mer om Asus och minidatorer:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

14 kommentarer

 1. Fredrik Larsson2009-03-20 at 20:30Reply

  Ja du om någon vet vad du har köpt. Håller med dej om att tangentbordet är svajigt. Men det är kompromissen med denna. I övrigt är det en underbar netbook. Lätt, bra batteritid och framförallt slipper man en extra dongel för 3G. Ett litet minus är att den saknar blåtand.
  Den kompletterar övriga datorer och vi skippade att köpa en rese-dvd-spelare, då den lätt klara tre långfilmer.

 2. Hans2009-03-20 at 19:06Reply

  Jag köpte en 901:a i höstas, delvis på grund av din recension av datorn (som också var det som fick mig att börja läsa din blogg), och jag är oerhört nöjd med den. Storleken och batteritiden är avgörande för mig, 10-tummarna är lite för stora för mig och tangentbordet har jag vant mig vid.

  Har installerat 2GB RAM (gick plättlätt), 8GB SD samt ett Linux-OS (Easy Peasy, min första Linuxdist) som jag gillar så mycket att jag t o m börjat överväga att överge Windows på min ”huvuddator”.

 3. Karl-Axel Berndtsson2009-03-20 at 17:30Reply

  Jag håller med dej om att det är en härlig dator som också är lätt att ta med sej. Efter dina artiklar så hamnade en Asus Eee PC 901 Go hemma hos mej för en vecka sen. Det har blivit många sena och trevliga nätter sen dess. Små tangenter, men jag håller på att vänja mej. Men allt är inte rosenrött, eller kan det vara mitt fredagen den 13 som är försenat? I morse ville datorn bara visa svartskärm efter att ha fungerat så underbart bra igår, får lämna in den imorgon så får vi se vad problemet är. Tack för att du tippsade om IE8 igår, min andra dator gjorde ett glädjeskutt och är riktigt trevlig nu. Nu har jag inte tid att skriva mer, Allt om PC nr 4 ligger framför mej och väntar på att bli läst.
  Hälsningar
  Kalle

 4. Emil - Bloggpunkten.se2009-03-20 at 14:28Reply

  Bra köp. Älskar min lilla eee. Ett tips är att installera ramdisk och sen lägga Firefox temporära filer på den.
  Sen ändra Windows miljövariabler för TMP och TEMP att dom ska lägga sig på RAM-disken.
  Disable pagefilen kan också hjälpa.

  Detta gjorde jag med min eee och den blev bra mycket snabbare när det gäller surfningen. FlashBlock och AdBlock har kanske hjälpt en aning också.

  Har även hört att en riktigt snabb SSD-disk gör enorm skillnad, dock har jag inte provat de.

 5. TkJ2009-03-20 at 13:06Reply

  Christopher: Nja, jag stänger alltid av touchfunktionen på musplattan. Tycker det är sjukt irriterande när man råkar komma åt plattan och av misstag klicka när man exempelvis skriver ett mail, och markören flyttas till nån annanstans.

 6. christopher2009-03-20 at 12:32Reply

  med multitouch är ”musknapparna” i princip onödiga så det
  är inget som man ska bry sig om så mycket

 7. TkJ2009-03-20 at 10:46Reply

  Kim: Jadå, det går fint. Det är en vanesak. Lite jobbigt i början, men det släpper.

 8. Kim Ängalid2009-03-20 at 10:17Reply

  TKj: Aha, så det går alltså att få skrivandet att flytta på efter ett tag? Eller kommer man alltid att missa tangenter hit och dit?

 9. TkJ2009-03-20 at 10:11Reply

  (Förresten, ja, mitt skrivbord är alltid så stökigt… ;-)

 10. TkJ2009-03-20 at 10:09Reply

  Kim: Jag testade rätt många, så 901 var en favorit men inte en självklarhet. Men de andra föll på att de främst var för stora och hade för dålig batteritid. Krävs lite träning innan skrivandet flyter på en 901/901Go men det är det värt. :-)

 11. Johan2009-03-20 at 09:55Reply

  Grattis till ett bra val! Jag är supernöjd med min 901Go… Jag tyckte att tengentbordet var lite litet till en början men nu har jag vant mig och skriver obehindrat. :) För mig var storleken, batteritiden och det inbyggda modemet viktigtast.

 12. Johan2009-03-20 at 09:12Reply

  Grattis till ett bra köp!
  Har kört min 901:a i ett halvår och den fungerar kanon! Valde att blåsa rent den och lägga in en nLite:ad version av XP. På det sättet fick jag dels ner installationsstorleken och datorn startar grymt snabbt .

 13. Pastorn2009-03-20 at 08:31Reply

  Lenovo > Asus

 14. Kim Ängalid2009-03-20 at 07:04Reply

  eee 901go är min absoluta favorit. Det enda som gör att jag själv tvekar att köpa en är det dåliga tangentbordet. Därför väljer jag just nu mellan 901 och 1000h. Valde du mellan någon annan eller vad 901’an en självklarhet?

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.