TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Off Topic

TL;DR: TkJ.se fyller 11 år!

Skribent:
Publicerad: , 16:08
Respons: 13 kommentarer

I fredags fyllde bloggen 11 år, men jag får fira det idag istället. Förra veckan gick till ett rejält frilansarbete i och med nummer 2 av tidningen iSmarta Hem. Deadlinen blev lite väl tajt, eftersom jag förrförra veckan roat mig med att hoppa studsmatta med min 6-åriga son och fått ett ryggskott som förstörde schemat…

Men vi löste det till slut och fick klart den sista texten ungefär 30 minuter före materialet skulle skickas till tryck. Så nu kan jag återgå till att skriva för bloggen istället, för det har inte hänt så mycket de sista dagarna. Och vad passar då inte bättre än att fira födelsedagen, tillsammans med en selfie där man ser söndersliten ut.

Du som har följt mig under åren känner säkert till detta, men jag ska hålla mig kortfattat (right). 2007 jobbade jag som chefredaktör på en tidning som hette Allt om PC. En kväll när jag satt och lekte med WordPress satte jag ihop en liten blogg. Det var egentligen mer av ett test men sedan hände något…

Problemet med papperstidningar är att de bara kommer en gång i månaden och pressläggningen gör att nyhetsidorna inte blir speciellt bra. Jag snubblade dagligen över coola tips och program, som jag ville berätta för läsarna. Därför började jag skriva på bloggen.

Den började snurra på bra. Och bättre. Och större. Och till slut kom dagen då det ringde en PR-person som berättade om en produkt. När jag visade intresse och började prata om tidningen, sa hen att det var mer intressant att synas på min blogg än i tidningen.

Snart började nästan alla PR-samtal handla om min blogg. Och den fortsatte att växa. Statistiken handlar till väldigt stor del om vad jag hamnar i Google på sökord. Eftersom jag skrev massor varje dag blev det en så kallad long tail-effekt, där nästan alla bloggposter drog olika mängder trafik.

Jag jobbade som en galning med tidningen och skrev runt 40-50 sidor eget material varje månad. Plus att jag på kvällarna skrev massor av bloggposter som jag schemalade över nästkommande dag.

TL;DR (skrolla om du inte vill läsa om hälsoproblem)

Att ha i princip två heltidsjobb samtidigt som man har Crohns sjukdom visade sig 2010 ha varit en exceptionellt idiotisk idé. Min tunntarm hade då flera förträngningar, på vissa ställen var det så ihoptryckt att vätska knappt kom igenom (jag fick titta på skärmen när de röntgade).

Jag låg sammanlagt sju veckor i sjuksängen. Efter fem veckor opererade de mig och tog bort de två allvarliga förträngningarna – sammanlagt 25 cm. De första fem veckorna var jag väldigt sjuk. Jag var fast vid en droppställning i princip dygnet runt.

Ville jag gå någonstans fick jag ta med mig droppställningen som hade batteri. Men eftersom jag bara fått näring från droppet var jag så svag och när jag gått lite så började det smärta i magen. Jag är inte speciellt känslig – så när jag säger att det är en smärta som gjorde att jag bara föll ihop och låg i fosterställning och grät, antar jag att du förstår. De pumpade i mig morfin kontinuerligt.

Så kom den dagen när två läkare hälsade på mig. De frågade bland annat om hur jag jobbar, och jag svarade precis som det var. Då sa ena doktorn – nästan rent ut – att om jag fortsätter så där kommer jag att . Så ett av jobben måste avslutas.

Det var ett väldigt, väldigt svårt val. Skulle jag välja det fasta jobbet som var säkert och bra betalt, och arbetskamraterna var underbara – eller skulle jag chansa och fortsätta med bara bloggen. Det skulle bli ett ensamt jobb med förmodligen sämre inkomst.

Samtidigt var webben framtiden. Det är här datorentusiaster letar efter snabba svar på problem.

Datortidningar på papper var på väg att dö ut. När jag började jobba med datortidningar 1998 gav förlaget jag var på ut bland annat PC Extra, PC-Guiden och PC Gamer. Sen började förlaget, som låg i Växjö, gå ihop med ett annat förlag i Stockholm som hade PC Hemma och PC Plus. Utöver det fanns PC för Alla, MaxiData, MikroDatorn, PCTidningen, Nätverk & Kommunikation och så vidare.

Så jag valde rätt. Papperstidningar var och är utdöende. Idag finns PC för Alla (som är bra, och består av en massa ihopslagna tidningar) och Bonnier verkar lyckats ha kvar PCTidningen (det exemplar jag såg för många år sedan var en riktigt usel produkt – men de kan naturligtvis blivit bättre).

Och nu har jag arbetat heltid med min blogg i hela åtta år! Det har verkligen varit upp och ner. Annonsmarknaden är inte som den har varit på webben, men det största problemet har varit min hälsa.

image-26144

I Evernotes arkiv snubblade jag över en post om att bloggen fyller 5. Nu ytterligare 3 år! :)

Jag har inte lyckats komma tillbaka till min höga produktion. Ända sedan jag kom hem från sjukhuset så har jag lidit av en depression som ibland sänkt mig i en dag, ibland en vecka, ibland ännu längre.

Det har hängt ihop med Crohns – de mediciner jag fick mot det visade sig vara skulden till den extrema ledvärk jag hade. Jag hade sådan värk att jag höll på att kräkas av smärta när jag skulle lyfta exempelvis en påse mat på Ica.

När varenda led i kroppen värker fungerar det inte att jobba. Och om jag missade att blogga en dag påverkade det psyket. Det blev en ond spiral.

När jag pratade med min gastroläkare och påpekade biverkningarna för femtiolefte gången, sa han åter att han trodde värken kom från sjukdomen och därför ville öka dosen av de hemska tabletterna. Igen. Han hade gjort det flera gånger och varje gång hade jag blivit jättesjuk, och fått sänka dosen. De var verkligen hemska. De förstörde hela mitt immunförsvar så jag var konstant sjuk av bakterier barnen drog hem från dagis.

Då brast det för mig och jag sa till honom att jag slutar med tabletterna och om värken försvinner kan han dra åt helvete. Så jag slutade ta dem. Och ledvärken försvann nästan helt – nu har jag bara vanlig Crohns-ledvärk.

Några månader senare fick jag läggas in på sjukhuset grund av magen. Väl där fick jag träffa min läkare, som drog mig åt sidan och bad om ursäkt och frågade om jag ville byta läkare. Jag vet inte hur många år som blivit förlorade pga de där tabletterna.

Han satte till slut äntligen in Humira. Det är en spruta jag tar själv varannan vecka. Och istället för att slå ut immunförsvaret i hela kroppen, fokuserar den på buken. Man bör inte läsa biverkningarna för Humira. Men för mig har det gått utmärkt! Den enda bieffekten jag får är att jag dagen efter har tagit sprutan är väldigt trött och ibland har jag huvudvärk.

Skälet till varför läkare inte gärna skriver ut Humira, är för att varje spruta kostar ungefär 5000 kronor… Jag är glad att jag bor i Sverige där vi har högkostnadsskydd och bara behöver betala max 2250 kronor om året för mediciner.

Så magen blev till slut behandlad på ett bra sätt.

Men det har ändå funnits dagar då jag inte ens kommit ur sängen. Sen har jag haft dagar då jag varit vaken i tre dygn och jobbat helt galet och varit allmänt otrevlig mot alla. Jag träffat många psykiatriker och läkare inom psyk. Och förra sommaren gav en läkare, tillsammans med en bunt andra, mig diagnosen bipolär. Jag har ännu inte fördjupat mig i vad det innebär.

De justerade mina mediciner och idag mår jag klart bättre.

Avslutning…

Jag hoppas därför på ett bättre 2018. Kan jag återbygga min blogg till dess forna jag? Kanske det. Jag hoppas att du fortsätter följa mig, trots att jag kanske försvinner ibland… :)

Förra veckan till exempel – då hade jag och chefredaktören för tidningen iSmarta Hem en sjukt tajt deadline och enorma mängder texter skulle skrivas. Så jag skrev massor förra veckan, men jag hann tyvärr inte med bloggen. Och det känns ändå hyfsat okej.

Trevlig läsning,
TkJ

PS. Jag har inte korrläst ovan – det blev för långt för att jag ska orka läsa den sura ranten! ;) DS.

PS2.OM du verkligen läste hela bloggposten kan du skriva ut ett eget diplom till dig! DS.

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

13 kommentarer

 1. Ann Söderberg2018-06-10 at 20:27Reply

  Har precis hittat dig, önskar att du har det gött och att du fortsätter blogga/skriva här. Just nu är jag inne påå vpn och vilken jag ska välja… du har ju skrivit om så många… kan du inte vara guru och bara bestämma vilken jag ska ha som novis :)

 2. "FrogArt"2018-06-02 at 02:16Reply

  Hej,
  här kommer en hälsning från ”frogart” som delar din Chrone sjukdom. Har följt dig sedan du var på tidningen och när du gick över till bloggen. Åren har gått och jag har fått tips av dig (brevledes) och från din blogg. Följt dina vändor på sjukan och hållt tummarna för att du skulle må bättre…
  Vill få hoppas på att du orkar fortsätta i många år till med i mitt tycke den absolut bästa IT-bloggen som finns. Du tar upp ämnen som intresserar och följer med i allt nytt som kommer. Och vi kan oxå dela hur det var i början av dataåldern med idag rena stenåldersmaskiner, men så kul!!
  Var rädd om dig och grattis 🎂🥂 till dina
  11 år i bloggvärlden!!!

 3. Christoffer2018-05-31 at 22:09Reply

  Stort grattis till 11 år! Kör på och i ett tempo som passar. Man får sällan några tack för att man jobbar halvt ihjäl sig :-/ Så njut och ha kul, i din egen takt :-)

  // Christoffer, enkelteknik.se

 4. Lars Olsson2018-05-30 at 13:43Reply

  Inte kul för dig med dessa hälsoproblem. Har utfärdat diplomet till mig som du skrev om på slutet. Nåja, det har varit till mycket nytta och glädje att följa din blogg, så lycka till i fortsättningen.

 5. Dan2018-05-30 at 08:39Reply

  Grattis till elva år och förhoppningsvis firar vi många år till 😀

 6. Peter2018-05-30 at 08:29Reply

  Har läst din blogg sen den startade, tror jag. Hoppas du har ork att fortsätta flera år framöver. Krya på dig.

 7. Fanny M Lindberg2018-05-30 at 00:00Reply

  Tack för allt jag lärt mig av din blogg! Har tipsat de flesta genom åren att kolla din blogg vid problem, den är bäst 😘
  Fortsätt att orka är du snäll 🙏

 8. Patrick2018-05-29 at 21:01Reply

  Har dig i min RSS sen många år. Fått många bra tips genom åren. Kudos!

 9. Kjell Olofsson2018-05-29 at 20:21Reply

  👍😄

 10. Kerstin Jönhagen2018-05-29 at 17:17Reply

  Jag har följt din blogg under, förmodar jag, under elva år. Väldigt länge i alla fall och haft stor användning av tips. Så jag tackar dig och önskar att du orkar fortsätta i många år till.

 11. Bengt Samuelsson2018-05-29 at 17:01Reply

  💝🎉🎈🎈🎈🏅

 12. Lena Björkman2018-05-29 at 16:46Reply

  🎉👍🏻😃

 13. Greger2018-05-29 at 16:37Reply

  Du har säkert fått tusen välmenande råd och tips genom tiderna så jag ber om ursäkt på förhand för här kommer ett till.
  Jordan Petersons och hans dotter har gått över till väldigt köttrik diet och blivit av med sina depressioner. Ingen aning hur det påverkar en med Chrons men jag tipsar ändå.
  http://mikhailapeterson.com/2017/09/20/jordan-petersons-diet/

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.