TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Internet-bedrägerier

Dömd stal över 11 miljoner från bankkonton över Internet

Skribent:
Publicerad: , 05:51
Respons: 1 kommentar

Trojan tömde konton på InternetbankerIgår dömdes, i Malmö tingsrätt, en 30-årig man bosatt i London till tre års fängelse och att betala skadestånd till Sparbanken Öresund på 1,7 miljoner kronor, efter att via Internet ha tömt bankkonton på pengar. Genom att bland annat via Facebook infektera användares datorer med en trojan, har mannen kunnat få kontroll över privatpersoners och företags konton hos Internetbanker.

Ett exempel, bland de 17 fall av grova bedrägerier som 30-åringen döms för, visar hur han har fått tillgång till ett företagskonto och tömde detta på 9,8 miljoner kronor. Sparbanken Öresund lyckades dock stoppa en av överföringarna på 7,2 miljoner kronor till ett bankkonto i Jordanien.

Det är som regel inte speciellt vanligt att vi utsätts för trojaner som attackerar svenska banker. Delvis är vi en tämligen liten marknad, men våra banker har också ett jämförelsevis högt skydd i och med bankdosor etc.

Det innebär dock inte att vi är befriade från Internetbedrägerier där kriminella länsar bankkonton. Mycket av det händer garanterat i det tysta, där bankerna ersätter den drabbade utan att det läcker ut.

I fallet med den London-bosatte 30-åringen som igår dömdes till tre års fängelse och skadestånd i Malmös tingsrätt, är svenska privatpersoner och företag drabbade. Ett företag som hade sina pengar hos Sparbanken Öresund fick ett konto tömt på sammanlagt 9,8 miljoner kronor. Banken lyckades emellertid låsa en överföring på 7,2 miljoner kronor till ett jordaniskt konto.

Källor:

Bortsett från de spärrade 7,2 miljonerna har bankerna fått betala mellanskillnaden upp till de sammanlagt 11,4 miljoner som den dömde ska ha stulit via Internetbankerna.

Skydda dig mot digitala bankrån

Så hur undviker du att själv drabbas av att ditt bankkonto töms på pengarna? Det är viktigt att känna till eftersom det finns scenarion då bankerna inte kommer att ersätta dig. Om du själv faller för ett bedrägeri och ger ut dina personliga uppgifter, får du skylla dig själv om pengarna försvinner.

För att komma åt din Internetbank behöver bedragarna installera en trojan på din dator, som lyssnar av när du loggar in på Internetbanken och kan fjärrstyra din dator för att genomföra oönskade transaktioner. En trojan är ett slags datorvirus som uppger sig vara något annat.

Läs mer: Så skyddar du dig mot kapning [DN]

Ett populärt alternativ är att påstå sig erbjuda en uppspelare för videofilmer. Man skapar en webbsida där man säger sig ha en eftertraktad video (gärna något smaskigt med kändisar) och för att se videoklippet kräver man av besökaren att denne laddar ner ett speciellt videouppspelningsprogram. Problemet är att det inte är ett sådant program utan en bit farlig kod som infekterar dator. Förmodligen finns det inte ens någon videofilm.

Den här typen av skadliga länkar sprids snabbt via sociala medier. Bedragarna försöker få så många som möjligt att dela länken, så att den sprids så fort som möjligt.

Stoppa installationer av trojaner

Ett grundläggande tips är att du behöver ett bra säkerhetspaket, som innehåller antivirus, brandvägg och varnar för besökt på identifierat farliga webbsidor. Här kan du läsa mer om de bästa svenska Internet Security-paketen.

Lägg till användare i OS X

Skapa ett nytt användarkonto och undvik vara inloggad som administratör till vardags.

Förutom säkerhetsprogram är ett effektivt tips att du byter från att vara administratör till användare på din dator. Väldigt många är inloggade som administratörer, vilket gör att installationer av program (även skadlig kod) får administrativa rättigheter på datorn. Det vill du undvika.

– Det här är ett superknep som alla missar [rekommenderar Per Hellqvist]. Om du luras att klicka på en trojan blir bedragaren också administratör och kan göra vad de vill. Det tar bara några minuter att ändra inställningen, men kan skydda mot 80–90 procent av alla elakheter på nätet. [Källa: DN]

Att skapa ett nytt användarkonto gör du enklast via Systeminställningar på Mac OS X och Kontrollpanelen i Windows. Leta efter inställningar för användare och konton, och skapa ett nytt som inte är administratör.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

En kommentar

  1. Marcus Alsterfjord2014-03-11 at 08:08Reply

    Antar att det ska vara Sparbanken Öresund istället för Östersund.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.