TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Bloggar

Trackback ger dig automatiska länkar tillbaka

Skribent:
Publicerad: , 08:33
Uppdaterad: 2011-07-14, 16:01
Respons: 32 kommentarer

Som läsare av bloggar har du säkert snubblat över termen trackback. Många bloggverktyg har stöd för så kallade trackback-länkar. Det betyder att om du vill skriva om en annan bloggares inlägg, kan du använda inläggets trackback-länk för att automatiskt skicka en kommentar, som talar om att du skrivit om inlägget. Kommentaren presenteras oftast lite annorlunda än en vanlig dylik, och visas med ett utdrag ur ditt egna inlägg tillsammans med en länk till din sajt.

Det här ger dig trafik, speciellt om du får en återlänk från en välbesökt blogg. Ponera att du kommenterar en politisk åsikt som en bloggare framfört, och ser till att göra en trackback. Då kommer din artikels rubrik och ett utdrag synas som kommentar, med länk, i det ursprungliga inlägget, vilket lockar läsare att klicka sig vidare till dig.

Innan jag förklarar hur du gör en trackback är det en del frågetecken som bör rätas ut. För det första ska nämnas att många bloggare modererar sina kommentarer, så bara för att du skickar en trackback behöver den inte dyka upp direkt – eller över huvud taget. Det är inte säkert bloggaren accepterar din trackback, även om detta inte är speciellt troligt om du har skrivit ett vettigt inlägg.

På grund av spam väljer bloggare att ibland inte publicera sina trackback-länkar. Men eftersom de flesta bloggverktyg har stöd för det, kan det gå ändå. WordPress är exempelvis ett mycket populärt verktyg, och däri är trackback-länken alltid inläggets länk följt av /trackback/. Till exempel http://blogg.tkj.se/gratis-bildbehandling/trackback/. Även om trackback-länken inte står i inlägget, kan du prova att lägga till /trackback/ och se vad som händer. Om du skickas till postningens sida, är det högst troligt att det fungerar.

Spamproblemet har också fört med sig att bloggare helt sonika stoppar alla trackbacks, och då är det så klart inte mycket du kan göra, än att acceptera faktum och låta bli. Du kan i och för sig alltid lämna en vanlig kommentar och berätta att du skrivit om inlägget på din blogg.

Så, hur gör du då för att skicka en trackback, när du väl har en länk? I de flesta stora publiceringssystem finns det, på samma sida där du skriver din text, ett fält där du kan fylla i trackback-länkar. I WordPress kan du lägga in flera stycken samtidigt genom att separera dem med mellanslag.

En trackback skickas när du publicerar inlägget. Om du ändrar tidsstämpeln för att låta inlägget publiceras vid ett senare tillfälle, kommer inte en trackback att skickas. Det beror på att tekniken inte tillåter det. Det krävs en direkt handling från din sida för att aktivera skriptet som skickar trackbacks. Vad som sker är att ett skript postar data om ditt inlägg till trackback-länken, varpå denna svarar med ett godkännande eller nekande. Det här sker automatiskt, så du behöver inte bry dig om några tekniska aspekter.

Saknar ditt publiceringssystem möjlighet att lägga in trackback-länkar, kan du använda webbtjänsten Wizback Tech Trackback Ping. Det är ett skript som låter dig göra en manuell trackback-ping. Du fyller i formuläret på sidan genom att klistra in trackback-länken, och sedan skriva in rubriken på ditt inlägg, din webbloggs namn, adressen till ditt inlägg samt ett kort utdrag på maximalt 250 tecken. Sedan klickar du Submit Trackback. Enkelt och bra.

Själv gillar jag trackbacks, både att skicka och att ta emot dem. Därför har jag mina inläggs trackback-länk under varje postning. Eftersom jag modererar kommentarer kan jag rensa bort eventuella spam som kommer. Det har dock aldrig varit några större problem, utan rör sig om två-tre stycken i veckan.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

32 kommentarer

 1. Använd Trackbacks | Björn Rutgersson IT-blogg!2011-11-22 at 13:54Reply

  […] som skrivit om Trackbacks: TkJ, […]

 2. Hur man bloggar2011-07-25 at 18:13Reply

  Tracback ger dig mer trafik och automatiska inlänkar från dina länkar…

  Om du har hållit på med ditt bloggande ett tag har du garanterat stött på termen trackbacks. En trackback är när du skrivit om en annan bloggares inlägg och länkat dit så skrivs automatiskt en kommentar med vanligtvis ett kort utdrag från ditt inlägg. …

 3. Anders2011-07-10 at 11:49Reply

  Bra info och denna post ligger fortfarande överst på google. :)

 4. Vipliv2011-06-25 at 10:20Reply

  Aha, då tackar jag för informationen för nu lärde jag mig något nytt :)

 5. Johnny2010-10-05 at 16:45Reply

  Om någon skulle hitta detta inlägg och undrar samma sak, så kan man fixa trackbacklänk med ”Disqus-comments” till Blogspot…

  Exempel hur kommentarsfältet ser ut med Disqus: http://musikpromotiononline.blogspot.com/2010/10/myspace-tom-joines-facebook.html

  ”Disqus comments” sajt: http://disqus.com/

 6. Johnny2010-09-29 at 10:42Reply

  Detta gamla inlägg låg i toppen på google:) Men fortfarande inget stöd för Trackback med blogspot eller?

 7. Jole2010-08-29 at 14:59Reply

  Ville veta vad trackback var för något och hamnade här. Tack för det.

 8. IT Consult & Support North AB2010-08-25 at 21:34Reply

  Trackback…

  – En automatisk kommentar på någon annans inlägg – skapat från eget inlägg. Mitt sätt att förklara vad en så kallad ”Trackback” är. Jag postar här ett inlägg om Trackback på min egen Site och samtidigt vill jag kommentera ett liknand….

 9. IT Consult & Support North AB2010-08-25 at 20:23Reply

  Trackback…

  – En automatisk kommentar på någon annans inlägg  – skapat från eget inlägg. Mitt sätt att förklara vad en så kallad ”Trackback” är. Jag postar här ett inlägg om Trackback på min egen Site och samtidigt vill jag kommentera ett liknand…

 10. Anette2010-05-02 at 00:45Reply

  bra info tycker jag,bra med tips

 11. ordsamlaren » Trackback2010-02-03 at 12:40Reply

  […] om vad trackback innebär. Det finns redan många bra beskrivningar att ta del av på internet. Här finns en, enligt mig, bra förklaring av funktionen trackback och hur man bär sig åt för att […]

 12. Anders2010-01-24 at 11:42Reply

  Som ny bloggare är det guld värt att läsa sådana här bra och välskrivna inlägg.

 13. Happy Greta2009-11-10 at 23:57Reply

  Har fått så himla många bra tips här, så jag lär bli sittande hela natten…för jag vill veta mera!

  Må så gott!

 14. Samuel2009-08-10 at 00:05Reply

  Jag hänger inte med riktigt här. Jag läser både bra och dåliga saker om trackback, men gör det stor nytta om man använder det eller skadar det mer?
  Vad använder du för att komma förbi spam? För jag fick 200 eller fler rätt så snabbt på min och det var lite jobbigt.

  • TkJ2009-08-10 at 08:36Reply

   Samuel: Jag använder Akismet mot spam. Fungerar finfint.

 15. Therese2009-07-21 at 20:21Reply

  Bra inlägg, men jag förstår fortfarande inte…. Hur gör jag i blogspot?

  • TkJ2009-07-22 at 08:47Reply

   Therese: Blogspot har inte stöd för det, så vitt jag vet.

 16. Hotfusion2009-07-21 at 15:36Reply

  Woopa – ger tips om hur andra kan lätt kan tjäna pengar fort och smidigt genom att bli medlem på woopa. För att snabbt och enkelt tjäna pengar kan de göra erbjudanden, värva medlemmar eller blogga om woopa!

 17. Milo2009-06-16 at 15:41Reply

  Ah! Fixade det själv… =)

 18. Milo2009-06-16 at 14:53Reply

  Tjingeling!

  Läste på din sida någonstans, nu har jag förvirrat bort mig, att det borde vara lag på att alla har klickbar logga. Jag vill ha det, och har försökt hitta var tusan jag fixar till det. Jag har WP, och tänkte höra om du kanske rentutav har en liten aning om hur man kan fixa det där?

  Jäkligt bra och intressant sida. Hit lär jag komma fler ggr för tips och råd. Tack! =)

  Mvh Milo

 19. Indra2009-02-03 at 11:03Reply

  Hej och tack för en bra förklaring! :-) Jag googlade trackbacks eftersom jag inte riktigt fattat grejen med det och hamnade här, mycket klokare nu. =))
  Ska kika vidare och se vad du har för mer intressanta saker här. :-)

  Mvh//Indra

 20. Nattis2008-11-15 at 05:06Reply

  Ok, jag har sett det ett tag, trackback men inte gjort något åt det förrän nu. Jag har läst ditt inlägg 2 ggr och får uppfattningen att jag ska skriva ett inlägg om exvis ditt inlägg (och jag anger din trackback-URL och inte inläggs-URL)och detta ska automatiskt då innebära att jag får en länk under ditt inlägg men över dina kommentarer som hänvisar till mitt inlägg? Alltså typ: ”Fler inlägg i detta ämnet”. Är detta korrekt? (Såvida såklart inte du dissar mitt inlägg)

 21. Fredrik2008-10-30 at 21:48Reply

  Bra tipps!

 22. Ingrid2008-10-19 at 22:30Reply

  Hej!
  Du har en riktigt intressant blogg. Jag hamnade här för att jag försökte ta reda på vad trackback innebär. Jag lär återkomma till dig igen.
  /Ingrid

 23. Christians betraktelser » Trackbacks2008-10-15 at 17:01Reply

  […] med “Trackbacks” i bloggar fungerar. Hittade dock en mycket läsvärd text på “Tommy k Johanssons blogg om datorer och internet“. Då får vi se hurvida trackbacken funkar också. « LHC jämförs med […]

 24. Manou2008-05-06 at 02:34Reply

  Har alltid velat få grepp om det där med trackbacks.
  Tack för att du klargör det.

 25. Sökmotorer, bloggportaler, pinga och trackback « Lenaalenius’s Weblog2008-03-09 at 10:16Reply

  […] Gå in på redigeringsläget på ett inlägg. Längst ner på sidan finns en möjlighet att skicka en trackbacker. Du kan skicka kommentarer från din egen blogg direkt in till andras bloggar, se mer info här; Om trackback […]

 26. Ludwig Hietikko2008-03-09 at 01:10Reply

  Trackbacks från blogg.se ”ska” fungera men gör det inte. Trots otaliga felanmälningar från både mig och andra så fortsätter det att falera.

  Hur som helst, trackbacklänken på de flesta bloggar på blogg.se hittar du längst ner under eventuella kommentarer så länge användaren inte har flyttat på den själv.

  Exempel:
  Trackback
  Trackback-URL för detta inlägg:
  http://app.blogg.se/trackback/ping/15379492

 27. Kanf Keato2008-02-02 at 14:14Reply

  Är det någon som vet hur det fungerar på blogg.se? Jag får det inte att fungera

 28. Kanf Keato´s blogg2008-02-02 at 14:04Reply

  Trackback, något som jag borde lära mig…

  Trackback är något som jag borde lära mig. Har inte riktigt koll på hur det fungerar, men har läst lite tips på "Tommy k Johanssons blogg om datorer & Internet"  (http://blogg.tkj.se/). Så nu får vi se om jag lyckas med det här…

 29. Artikel 192008-01-19 at 21:44Reply

  Undra om man kan pinga Twingly via en trackback från ens inlägg.

 30. Jah Hollis2008-01-19 at 16:03Reply

  Ja, det finns uppenbarligen mycket att lära här. Det här med trackback, till exempel, har jag bara haft vaga aningar om hur det fungerar. Men nu skulle jag kunna tänka mig att testa ditt tips (och flera andra du kommit med).

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.