Trackback ger dig automatiska länkar tillbaka | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Bjud på en kaffe!

Topplista appar

Radannonser

Surfa SÄKERT: PrivateVPN! En av världens största och snabbaste VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning.

OVPN - svensk säkerhet! OVPN är en svensk VPN-tjänst med hög kvalitet - rekommenderas!

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Hitta RÄTT banklån! Behöver du låna pengar, använd Lendo för att hitta den bank med bäst villkor för just dig!

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Bloggar

Trackback ger dig automatiska länkar tillbaka

Skribent:
Publicerad: , 08:33
Uppdaterad: 2011-07-14, 16:01
Respons: 32 kommentarer

Som läsare av bloggar har du säkert snubblat över termen trackback. Många bloggverktyg har stöd för så kallade trackback-länkar. Det betyder att om du vill skriva om en annan bloggares inlägg, kan du använda inläggets trackback-länk för att automatiskt skicka en kommentar, som talar om att du skrivit om inlägget. Kommentaren presenteras oftast lite annorlunda än en vanlig dylik, och visas med ett utdrag ur ditt egna inlägg tillsammans med en länk till din sajt.

Det här ger dig trafik, speciellt om du får en återlänk från en välbesökt blogg. Ponera att du kommenterar en politisk åsikt som en bloggare framfört, och ser till att göra en trackback. Då kommer din artikels rubrik och ett utdrag synas som kommentar, med länk, i det ursprungliga inlägget, vilket lockar läsare att klicka sig vidare till dig.

Innan jag förklarar hur du gör en trackback är det en del frågetecken som bör rätas ut. För det första ska nämnas att många bloggare modererar sina kommentarer, så bara för att du skickar en trackback behöver den inte dyka upp direkt – eller över huvud taget. Det är inte säkert bloggaren accepterar din trackback, även om detta inte är speciellt troligt om du har skrivit ett vettigt inlägg.

På grund av spam väljer bloggare att ibland inte publicera sina trackback-länkar. Men eftersom de flesta bloggverktyg har stöd för det, kan det gå ändå. WordPress är exempelvis ett mycket populärt verktyg, och däri är trackback-länken alltid inläggets länk följt av /trackback/. Till exempel http://blogg.tkj.se/gratis-bildbehandling/trackback/. Även om trackback-länken inte står i inlägget, kan du prova att lägga till /trackback/ och se vad som händer. Om du skickas till postningens sida, är det högst troligt att det fungerar.

Spamproblemet har också fört med sig att bloggare helt sonika stoppar alla trackbacks, och då är det så klart inte mycket du kan göra, än att acceptera faktum och låta bli. Du kan i och för sig alltid lämna en vanlig kommentar och berätta att du skrivit om inlägget på din blogg.

Så, hur gör du då för att skicka en trackback, när du väl har en länk? I de flesta stora publiceringssystem finns det, på samma sida där du skriver din text, ett fält där du kan fylla i trackback-länkar. I WordPress kan du lägga in flera stycken samtidigt genom att separera dem med mellanslag.

En trackback skickas när du publicerar inlägget. Om du ändrar tidsstämpeln för att låta inlägget publiceras vid ett senare tillfälle, kommer inte en trackback att skickas. Det beror på att tekniken inte tillåter det. Det krävs en direkt handling från din sida för att aktivera skriptet som skickar trackbacks. Vad som sker är att ett skript postar data om ditt inlägg till trackback-länken, varpå denna svarar med ett godkännande eller nekande. Det här sker automatiskt, så du behöver inte bry dig om några tekniska aspekter.

Saknar ditt publiceringssystem möjlighet att lägga in trackback-länkar, kan du använda webbtjänsten Wizback Tech Trackback Ping. Det är ett skript som låter dig göra en manuell trackback-ping. Du fyller i formuläret på sidan genom att klistra in trackback-länken, och sedan skriva in rubriken på ditt inlägg, din webbloggs namn, adressen till ditt inlägg samt ett kort utdrag på maximalt 250 tecken. Sedan klickar du Submit Trackback. Enkelt och bra.

Själv gillar jag trackbacks, både att skicka och att ta emot dem. Därför har jag mina inläggs trackback-länk under varje postning. Eftersom jag modererar kommentarer kan jag rensa bort eventuella spam som kommer. Det har dock aldrig varit några större problem, utan rör sig om två-tre stycken i veckan.

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

 

32 kommentarer

 1. Använd Trackbacks | Björn Rutgersson IT-blogg!2011-11-22 at 13:54Reply

  […] som skrivit om Trackbacks: TkJ, […]

 2. Hur man bloggar2011-07-25 at 18:13Reply

  Tracback ger dig mer trafik och automatiska inlänkar från dina länkar…

  Om du har hållit på med ditt bloggande ett tag har du garanterat stött på termen trackbacks. En trackback är när du skrivit om en annan bloggares inlägg och länkat dit så skrivs automatiskt en kommentar med vanligtvis ett kort utdrag från ditt inlägg. …

 3. Anders2011-07-10 at 11:49Reply

  Bra info och denna post ligger fortfarande överst på google. :)

 4. Vipliv2011-06-25 at 10:20Reply

  Aha, då tackar jag för informationen för nu lärde jag mig något nytt :)

 5. Johnny2010-10-05 at 16:45Reply

  Om någon skulle hitta detta inlägg och undrar samma sak, så kan man fixa trackbacklänk med ”Disqus-comments” till Blogspot…

  Exempel hur kommentarsfältet ser ut med Disqus: http://musikpromotiononline.blogspot.com/2010/10/myspace-tom-joines-facebook.html

  ”Disqus comments” sajt: http://disqus.com/

 6. Johnny2010-09-29 at 10:42Reply

  Detta gamla inlägg låg i toppen på google:) Men fortfarande inget stöd för Trackback med blogspot eller?

 7. Jole2010-08-29 at 14:59Reply

  Ville veta vad trackback var för något och hamnade här. Tack för det.

 8. IT Consult & Support North AB2010-08-25 at 21:34Reply

  Trackback…

  – En automatisk kommentar på någon annans inlägg – skapat från eget inlägg. Mitt sätt att förklara vad en så kallad ”Trackback” är. Jag postar här ett inlägg om Trackback på min egen Site och samtidigt vill jag kommentera ett liknand….

 9. IT Consult & Support North AB2010-08-25 at 20:23Reply

  Trackback…

  – En automatisk kommentar på någon annans inlägg  – skapat från eget inlägg. Mitt sätt att förklara vad en så kallad ”Trackback” är. Jag postar här ett inlägg om Trackback på min egen Site och samtidigt vill jag kommentera ett liknand…

 10. Anette2010-05-02 at 00:45Reply

  bra info tycker jag,bra med tips

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.