TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Säkerhet

Trakasserad på nätet? Så samlar du data till polisen!

Skribent:
Publicerad: , 14:37
Respons: 3 kommentarer

Vad gör du om du blivit trakasserad, hotad eller mobbad på Internet?Olika former av trakasserier på nätet är vardag för alldeles för många – framför allt unga tjejer. På nätet är många övertygad om att de är anonyma och tror att de kan bete sig hur som helst. Visserligen går det att vara helt anonym på nätet, men så är inte fallet många gånger.

De som sysslar med sextrakasserier och annat är uppenbart idioter, och en fördel med idioter är att de ofta har ett gemensamt drag i att de är korkade. Därför kan polisen spåra dem, bara de tar sig tid att öppna ett fall. Du behöver dock se till att du har bra med underlag för att polisen ska kunna göra sina undersökningar.

Skälet till varför polisen sällan tar upp anmälda brott om trakasserier, hot och mobbing över Internet, är att det kräver en hel del undersökningar och brotten genererar inte tillräckligt höga straff. Man måste prioritera brott med högre straff.

Justitieminister Beatrice Ask vill ha en ändring på detta genom att kräva högre straff för IT-brott. Det gäller brott inom trakasserier, men även datorintrång – något som ofta händer när personer trakasseras och deras konton kapas. Identitetskapning vill man kriminalisera, och man vill även skärpa straffen för bedrägerier över Internet. Om straffskalan höjs kommer polisen kunna prioritera dem annorlunda.

Ask vill också se hårdare tag mot olika brott på nätet. Hon vill inrätta ett nationellt IT-brottscenter hos polisen och en help-desk dit poliser som får in anmälningar om IT-brott kan vända sig och snabbt få experthjälp. [Källa: SVT]

Om du utsätts, eller har utsatts, för någon form av hot, trakasserier eller mobbing på nätet, finns det vissa saker du ska tänka på. Det viktigaste är att du sparar allting som sägs, tillsammans med tydlig information om när det sas; det vill säga datum och tid. De som sysslar med trakasserier använder sig av alias, ofta många sådana.

Det är ytterst sällan som några tjänster offentliggör IP-numret på personen som har postat meddelandena, men om du till exempel får hot och annat via kommentarer på din blogg, har du som regel möjlighet att se vilket IP-nummer som använts. IP-numret är det nummer förövarens dator har haft när han eller hon varit ansluten till Internet, och det är den viktigaste informationen som kan fås.

Ta skärmdump på allt och spara

Det enklaste sättet att spara information om vad som har skrivits och när, är att helt enkelt ta skärmdumpar – det vill säga att du sparar det som visas på skärmen som en bildfil. För att ta en skärmdump, gör du som följer:

 • Windows upp till version 7: PrintScreen (kan vara namngiven [PrtScr] på tangentbordet). Skärmdumpen hamnar nu i den så kallade urklippshanteraren och du kan klistra in bilden i ett bildredigeringsprogram – Paint, Photoshop eller dylikt. Öppna ett tomt dokument och tryck Ctrl+V.
 • Windows 8: Windows+PrintScreen. Bilden sparas nu i mappen Skärmbilder i Mina bilder.
 • Mac OS X: ⌘ Command+Shift+[3]. Bilden sparas på skrivbordet.
 • iOS (iPhone/iPad): Tryck Power-knappen samtidigt som Hem-knappen. Ett knäppljud hörs och bilden sparas ibland dina bilder.
 • Android: Det beror på vilken mobil du har. Googla efter din mobilmodell och ”screenshot” för att få reda på om det går och hur du gör.

Går det att spåra personen själv?

Som regel; nej. Men du kan så klart göra vissa efterforskningar själv. Du kan, som Per Hellqvist säger i ett inslag hos TV4 Nyhetsmorgon, använda dig av öppna tjänster för att leta information. Ett exempel är Google – prova att söka på användarens alias för att få reda på om det har använts någon annanstans.

Likaså kan du söka på ord och fraser som personen ofta använder. Vi har alla vissa formuleringar som vi ofta använder oss av, eller till exempel felstavningar och särskrivningar, och sådant går också att söka efter för att se om personen varit aktiv någon annanstans.

Om du har fått filer skickade till dig, kan dessa innehålla väsentlig information. Varje dator, eller rättare sagt nätverkskort, har till exempel en unik MAC-adress. Och i vissa fall sparar olika program MAC-adressen i filer skapade eller ändrade på datorn. Om så är fallet är det, tillsammans med ett IP-nummer, rätt lätt för polisen att binda en unik dator – och därmed en person – till fallet.

Skulle du ha fått digitalfoton, som har tagits av förövaren, kan du få reda på rätt mycket om kameran och annat genom att kontrollera den så kallade Exif-informationen. Det gör du enkelt genom att använda Jeffery’s Exif Viewer, där du kan ladda upp bilden och få fram all tillgänglig information.

Även mobiltelefoner har unika ID-nummer. Om förövaren är så fantastiskt korkad att han eller hon använt sin egen mobiltelefon för att skicka hot och trakasserier, är det tekniskt sett väldigt enkelt att göra en koppling där.

Sammanfattningsvis är det långt ifrån alla som tror att de är anonyma, som verkligen är det. Om polisen bara har tid och resurser till att ta upp ett fall, finns det möjligheter att spåra förövaren.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

3 kommentarer

 1. Finland inför ny lag för att komma åt kränkningar i sociala medier « Sociala medier2014-01-23 at 10:03Reply

  […] Till sist: läs gärna Tommy K Johanssons blogginlägg “Trakasserad på nätet? Så samlar du data till polisen!” […]

 2. Trakasserad på nätet? Så samla...2014-01-23 at 07:59Reply

  […] Olika former av trakasserier på nätet är vardag för alldeles för många – framför allt unga tjejer. På nätet är många övertygad om att de är anonyma och tror att  […]

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.