TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Säkerhet

Polisen gör inget åt sextrakasserier och mordhot på nätet

Skribent:
Publicerad: , 14:37
Respons: 3 kommentarer

Trakasserier via Kik på InternetTV4 Nyhetsmorgon sände igår ett inslag om Elin, en tjej i tonåren som under två års tid blivit trakasserad och även mordhotad via sociala medier, utan att polisen har gjort någonting åt det. Idag tog man åter upp ämnet tillsammans med säkerhetsexperten Per Hellqvist.

Hellqvist har tillsammans med information från Elins loggar kunnat staka upp ett spår till den person som ligger bakom trakasserierna. Exakt hur mycket man vet sägs inte eftersom man inte vill att förövaren ska börja sopa igen spåren. Imorgon ska polisen intervjuas i Nyhetsmorgon.

Det är, som Per Hellqvist säger i inslaget, väldigt vanligt att unga tjejer trakasseras på nätet via sociala medier som Instagram och Kik. Ytterst sällan gör polisen något åt det, då det är ett lågprioriterat brott. Det sker alldeles för ofta och dessutom är straffen för små för att man ska prioritera upp det.

Som vanlig Internetanvändare kan du sällan ta reda på exakt vem som ligger bakom trakasserierna. Det är lätt att vara anonym på nätet. Om du däremot gör en polisanmälan och om poliserna väljer att öppna fallet, har de möjlighet att samla in data från Internetoperatörer och andra tjänstehanterare och därigenom ta reda på vilket IP-nummer som används och därefter vem som äger abonnemanget.

Om du själv utsätts för någon typ av trakasserier på nätet, är det viktigaste att du sparar allting. Se till att spara loggar över allt som sägs och när det sägs – datum och klockslag. Du kan också ta skärmdumpar på det. Läs min bloggpost Trakasserad på nätet? Så här samlar du data till polisen för mer information om hur du gör.

Här kan du kolla på inslaget hos TV4 Nyhetsmorgon:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

3 kommentarer

 1. Stefan Nilsson2014-01-22 at 16:01Reply

  Detta är väl ett av problemen med att både ha anonymitet och känna sig säker på internet.

  Förvisso är detta ett extremfall men trakasserier på nätet sker i så stor skala att inte bara polisen utan även samtliga företag behöver ha en drös heltidsanställda för att hantera det. I augusti nämnde Twitter att man har ca 500 miljoner tweets om dagen med bl.a. en spik på 143199 tweets per sekund. Samtidigt är det inte ovanligt att människor sitter i olika länder och då ska dessa myndigheter försöka sammarbeta för något som i bästa fall resulterar i böter.

  Nu är detta som sagt ett extremfall som borde prioriteras. Nu kan jag bara spekulera men utifrån informationen i intervjuerna så har han någorlunda teknisk kunskap och då är det inga svårigheter att hålla sig anonym. Bara det faktum att han har startat en drös konton tyder på att personen ständigt byter IP-adress då jag förmodar att Elin anmält hoten till t.ex. Instagram och att man bannat adressen. Du blir det för spam och då borde man även bli det för mordhot.

  I Finland har man t.ex. lagt ner stora resurser på att få tag på en person som hotat flera kändisar men håller sig anonym tack vare användandet av Tor-nätverk. Vet inte hur det gått men senast jag läste om det så hade man inte lyckats. Enligt en amerikansk forskargrupp så kan man med ”moderata” resurser efter 6 månader spåra en person med 80% sannolikhet.

  I Sverige klarar polisen upp 4% av alla inbrott. Det är uppenbart att hela polisväsendet saknar resurser och frågan är hur prioriterat trakasserier på nätet är om man ställer dem i relation till hur resurskrävande dessa är i jämförelse med andra brott.

  • Tommy k Johansson2014-01-22 at 21:51Reply

   Tack för en väldigt bra skriven kommentar, Stefan! Jag kan bara hålla med dig.

   Det här är som sagt ett extremfall. Man kan inte begära att polisen ska kunna reda ut alla fall av hot och förtal på Internet. Det vore, som du skriver, helt ohållbart.

   Fokus borde istället ligga på att utbilda folk i vad man får och inte får skriva på Internet. Att få både vuxna människor, och föräldrar, att förstå att lagar om förtal, ärekränkning etc även gäller på Internet, och att man inte kan bete sig hur som helst.

   Det ska inte behövas strängare straff och fler poliser, eftersom en vanligt funtad människa borde inte sätta sig framför datorn och skicka mordhot till personer de inte tycker om.

   Att folk, i ett moment av ursinne, häver ur sig ”jag ska fan slå ihjäl dig!” t ex på fyllan, är inget nytt och de flesta bryr sig nog inte om det så mycket. Ett problem, tror jag, är att det på Internet blir permanent och hotet känns värre när det kommer i text än när det kommer direkt ur munnen från en sluddrande fyllkaja som blivit utslängd från krogen. Hotet via nätet finns ofta kvar – i mejlkorgen, chattloggen eller vad det nu är.

   Vad jag menar är att många hot på Internet inte är menade på allvar utan något som sägs i stundens hetta, men att de känns värre när de är i text och finns kvar, till skillnad mot fyllebråket som kanske försvinner i samma veva som huvudvärken slår in dagen efter…

   OBS! Jag syftar nu INTE på det extremfall som nämns i bloggposten! Jag syftar inte heller på händelser där hot har upprepats, utan på sådana tillfällen där det sker vid ett enskilt tillfälle. Och jag menar absolut inte att på något sätt förringa hot via Internet – *tvärtom*, att hot via Internet är fruktansvärt att drabbas av just eftersom det är mer permanent och att det i textform gör att man förlorar massor av andra signaler; man ser ju t ex inte att personen som skrivit det är skitfull.

   Jag hoppas att jag lyckats formulera mig så att ingen missuppfattar och tror att jag på något sätt nedvärderar hot på Internet. Jag menar ju tvärtom, att ett hot som yttras via Internet i många fall upplevs som värre än IRL.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.