TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Tumblr

Tumblr-användare flyr till WordPress efter Yahoo-köpet

Skribent:
Publicerad: , 19:00
Respons: Skriv en kommentar!

Tumblr och YahooJag skrev tidigare idag om att Yahoo kommer att köpa upp Tumblr för 1,1 miljarder dollar, motsvarande cirka 7,4 miljarder kronor. Tumblr har funnits i ungefär sex år men bloggtjänsten har knappast genererat några omfattande inkomster, eftersom användarnas bloggar är fria från reklam. Det lär det bli ändring på i och med uppköpet, eftersom Yahoo rimligtvis vill ha valuta för sin investering.

Exakt vad Yahoo kommer att göra återstår att se. De har sagt att de kommer göra ett snyggt uppköp och de vill knappast jaga iväg alla användarna genom att proppa deras bloggar fulla med reklam, men det är klart att en hel del användare är oroliga för vad som kommer att ske med deras bloggar. Matthew Mullenweg, en av utvecklarna som grundade bloggplattformen WordPress, berättar att WordPress har fått en rejäl tillströmning av Tumblr-användare som flyr tjänsten.

Igår stod det klart att Yahoo köper Tumblr, en bloggplattform som kan förklaras som en kombination av Twitter och WordPress, för motsvarande 7,4 miljarder kronor kontant. Yahoo vill genom köpet nå en yngre målgrupp, och Tumblr är potentiellt en guldgruva om man lyckats hitta en lycksam intäktskälla.

Idag har Tumblr över 100 miljoner användare. Antalet har ökat stadigt sedan tjänsten lanserades, och det är verkligen en riktigt bra plattform för att driva en blogg. Till skillnad mot WordPress, som är mer av ett publiceringsverktyg ursprungligen för bloggar, är Tumblr mer av ett socialt nätverk. Det är väldigt lätt att starta en ny blogg, och att posta är så exemplariskt smart och enkelt gjort att det är riktigt roligt.

Tumblr

Jag använder själv Tumblr till lite små personliga bloggar (till exempel min privata blogg) och gillar systemet skarpt. Men vi användare har blivit en smula bortskämda när det gäller annonser och andra sätt för Tumblr att skapa intäkter. Att använda tjänsten är helt gratis och det finns ingen reklam på bloggarna. Det här är trevligt för oss användare, men det är inte lika roligt för Tumblr. Det är knappast gratis att ha servrar för att hantera miljoner och åter miljoner olika bloggar.

Uppköp gör det lättare att börja med reklam

Det är säkert därför Tumblr nu väljer att sälja till Yahoo. De vill ha ett samarbete med en aktör som vet hur man tjänar pengar på webben, och i och med att man blir uppköpta är det enklare att förklara varför man börjar med annonser på bloggarna (om man nu gör det, det vet jag inte än – det är en ren spekulation).

Problemet med att driva en sajt utan att ha någon reklam från början, är att det blir väldigt svårt att införa annonserna vid ett senare tillfälle. Besökare och användare har vant sig vid en reklamfri zon – ändras det kommer folk att bli extremt upprörda. Har man kunnat driva tjänsten utan reklam tidigare så måste man väl kunna göra det även i framtiden? Twitter dras med samma problem.

Och det gäller även betydligt mindre sajter. Av erfarenhet la jag själv in en hel del reklam på den här bloggen redan från dag ett, just för att besökarna skulle bli vana. Jag tjänade ingenting de första sex månaderna, eftersom jag inte hade några besökare, men när det började ta fart har jag bara vid något enstaka tillfälle fått klagomål från besökare om att jag har för mycket reklam. Så gott som alla accepterar reklamen – de vet att annonserna behövs för att betala min lön (även om det ibland är på tok för mycket annonser, när jag testar nya format och sådant…).

Användare ”flyr” från Tumblr till WordPress

Matthew Mullenweg, som varit med WordPress från början, har i sin personliga blogg skrivit om att man på WordPress.com märkt en markant ökning av tillströmning från Tumblr. Det är uppenbart att rätt många användare väljer att lämna Tumblr nu när Yahoo köper upp tjänsten.

Den siffra Mullenweg har tittat på är antalet importerade inlägg. När användare flyttar från Tumblr till WordPress (eller tvärtom) exporterar de inläggen från Tumblr och importerar dem till sin nya blogg på WordPress (eller tvärtom).

Normalt importerar WordPress.com 400-600 inlägg från Tumblr-bloggar varje timme. Förmodligen är det samma siffror även åt andra hållet. Men nu har siffrorna skjutit i höjden, Enligt Mullenweg toppade man på 72000 inlägg under en timme på söndagen.

WordPress.com

Det hör kan jämföras med vad som hände när Facebook köpte upp Instagram. Massor av användarna lämnade tjänsten, i rädsla för att Facebok skulle förstöra Instagram (främst låg problemet i ett nytt avtal). Inledningsvis var det många olyckskorpar som förutsåg Instagrams död. Man trodde att alla användarna skulle lämna tjänsten. Så blev det naturligtvis inte, och många av de som lämnade tjänsten återvände senare.

Nu händer alltså ungefär samma sak för Tumblr. Användare flyttar till WordPress.com, troligtvis för att de är oroliga över vad Yahoo tänker göra med Tumblr för att generera intäkter från tjänsten.

Det ska tilläggas att det inte alls är säkert att Yahoo börjar lägga in reklam på alla Tumblr-bloggar. De kan mycket väl ha andra idéer om att skapa intäkter. Kanske hämtar man inspiration från Twitter och tar betalt för att lyfta fram poster, och man kan försöka få användarna att börja betala för extrafunktioner. Vi får se.

Läs mer om Tumblr:


 

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.