TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Tumblr

Tumblr: Starta kul bloggprojekt på några minuter!

Skribent:
Publicerad: , 21:18
Respons: 5 kommentarer

Så startar du en blogg på TumblrTumblr är en riktigt bra gratis bloggplattform som i juli hade närmare 65 miljoner bloggar. Antalet har växt explosionsartat de senaste åren, och det är kanske inte så konstigt med tanke på styrkorna i Tumblr.

Tumblr kan ses som en blandning av Twitter och WordPress. Det är vanligt att Tumblr-bloggar uppdateras oftare än en ”vanlig” blogg, men inläggen är kortare och innehåller ofta något som bloggaren snubblat över på webben (bilder, länkar, citat, videoklipp). Att uppdatera en Tumblr-blogg är en ren fröjd av enkelhet. Att komma igång är lätt!

För de flesta av mina bloggar använder jag WordPress, men jag har även en del småbloggar som jag kör med Tumblr. Min högst privata blogg tkjohansson.se, där jag postar lite allt möjligt som jag snubblar över, är ett typexempel på en blogg där Tumblr är perfekt. Jag är stormförtjust i bloggverktyget, och i den här artikeln visar jag hur du kommer igång med din egna Tumblr-blogg.

Tumblr är inte bara en bloggplattform utan mer av ett socialt nätverk, vilket gör att det påminner om Twitter. När du loggat in hamnar du på den så kallade Dashboard, där du ser ett flöde av nya bloggposter från den andra Tumblr-användare som du följer. När du besöker en Tumblr-blogg finns det som regel en Follow-knapp överst. Klicka på den för att följa bloggen.

Tumblr Follow

Du kan enkelt gilla poster genom att klicka på hjärta-ikonen, eller reblogga en post (ikonen med pilar). När du klickar reblog så kommer bloggposten att reciteras i ett inlägg hos dig, ungefär som när du använder retweet på Twitter.

Bloggar är betydligt simplare än hos WordPress, men de har allt du behöver för ändamålet. Tumblr är inget verktyg för att driva en avancerad blogg. Det är enkla bloggar, som är grymt enkla och roliga att sköta om. Eftersom man väldigt smidigt kan starta nya bloggar är det många som har flera stycken inom olika ämnen.

Så startar du en Tumblr-blogg

Besök Tumblrs hemsida och klicka Sign up, och fyll i uppgifter om e-post, användarnamn och lösenord. Användarnamnet kommer att utgöra namnet och adressen på din första Tumblr-blogg; dittnamn.tumblr.com.

Tumblr registrera blogg

Väl inloggad behöver du först fylla i lite intresseområden, och du får förslag på andra användare du kan följa. Detta kan du klicka dig förbi om du vill. Du kommer att få ett e-post med en bekräftelselänk som du behöver klicka för att aktivera ditt konto.

I toppmenyn klickar du på kugghjulsikonen för att komma till inställningarna. Välj din blogg i vänsterspalten (den heter Untitled) och under bilden på bloggen klickar du på Customize. På den här sidan bestämmer du hur din blogg ska se ut. Du ger den ett namn, titeln på bloggen, och du kan skriva en beskrivning. Det finns rätt många inställningar att justera.

Tumblr Customize

Överst hittar du knappen Themes som tar dig till en sida med olika grafiska teman. En del av dessa är gratis, medan de flesta kostar några kronor att använda. Det är här Tumblr tjänar sina pengar. Vill du hålla dig till gratis teman klickar du på rullgardinsmenyn All Themes och väljer Free Themes.

När du valt ett snyggt tema klickar du Use, följt av Save och Close, för att spara allt och gå tillbaka till Dashboard.

Tumblr skriva bloggposter

Publicera på din Tumblr-blogg

För att göra det enklare att publicera inlägg på din Tumblr-blogg, har man delat in olika typer av bloggposter i kategorierna; Text, Photo, Quote (citat), Link, Chat (citat från chat), Audio och Video. Det är smart och gör att du inte behöver krångla med HTML-kod och annat.

Tumblr Dashboard

Som jag skrivit ovan så är Tumblr mer av en blandning av Twitter och WordPress, och ofta uppdateras Tumblr-bloggar oftare och med kortare poster. Du hittar något kul på webben som du vill blogga om. Då är det lite klumpigt att logga in på Dashboard, så det här är en simpel men klockren finess som gör Tumblr-uppdateringar supersmidigt; Tumblr Bookmarklet.

Tumblr Bookmarklet

Det är en länk som du lägger i bokmärksfältet i din webbläsare. När du är på en sida som du vill blogga om klickar du bara på länken och då öppnas Tumblrs editor. Här väljer du vad det är för typ av bloggpost, enligt ovan kategorier. Om det är ett YouTube-klipp väljer du således Video, och är det en artikel väljer du Link.

Lycka till med din nya Tumblr-blogg! Du får gärna posta en kommentar här nedan och tipsa om din Tumblr-blogg. Jag ger alla fritt fram att helt skrupelfritt göra reklam för sina bloggar, så passa på! :-)

Fler artiklar om Tumblr:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

5 kommentarer

 1. Åsa Holfve2015-04-09 at 12:25Reply

  Hej jag är lite sugen på att starta blogg men vet ingenting.. men är det min blogg om jag är med i tumblr, kan jag ta in annonser själv eller måste jag ha en egen domän då ? Finns det gratis bilder man kan få tag i , var? och är det någon som hittar till min blogg där eller är t ex bloglovin el nåt annat bättre. Själv skulle också vilja titta och ev följa de bästa bloggarna i Sverige & USA t ex men vad hittar man dem ? Tacksam för tips

 2. Tumblr: Starta kul bloggprojekt på n&arin...2014-12-27 at 14:57Reply

  […] Tumblr är en riktigt bra gratis bloggplattform som i juli hade närmare 65 miljoner bloggar. Antalet har växt explosionsartat de senaste åren, och det är kanske inte så konstigt med tanke på styrkorna i Tumblr. Tumblr kan ses som en blandning av Twitter och WordPress. Det är vanligt att Tumblr-bloggar uppdateras oftare än en "vanlig" blogg, men inläggen är kortare och innehåller ofta något som bloggaren snubblat över på webben (bilder, länkar, citat, videoklipp). Att uppdatera en Tumblr-blogg är  […]

 3. Salim2013-02-24 at 21:53Reply

  Hejsan! Jag vill tacka för nybörjar guiden, den behöveds verkligen!
  Nu ska jag dit och skapa mig ett konto, känner mig lite efterbliven eftersom jag tar första steget till tumbler nu 2013 men hellre nu en aldrig hehe! Däremot har jag forskat mycket inom WordPress och hur man bygger upp en bra hemsida med hjälp av WordPress ett tag nu och YAAAY jag lyckades till slut :) nu ska jag gå vidare till tumbler som sagt och tack så mycket för informationen.

 4. J-Martin2012-10-05 at 17:11Reply

  …idag registrerade jag domänen J-Martin.se , och kopplade den till Tumblr

  Vi får väl se vad som händer med det projektet, om jag ”tyar-mä” att skriva och om det finns någon som läser. Just nu ser jag det bara som ett experiment.

 5. Tumblr: Starta kul bloggprojekt på några minuter! | TkJ blogg | IT och Äldre | Scoop.it2012-10-02 at 10:23Reply

  […] Tumblr: Starta kul bloggprojekt på några minuter! | TkJ blogg From blogg.tkj.se – Today, 10:22 AM Tumblr är en riktigt bra gratis bloggplattform som i juli hade närmare 65 miljoner bloggar. […]

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.