TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Konsument

Vad tycker du om TV-licens för datorer och surfplattor?

Skribent:
Publicerad: , 10:31
Respons: 43 kommentarer

TV-licens för surfplatta och datorRadiotjänst har börjat ringa runt bland svenskar som inte har TV-licens för att kontrollera huruvida de ar tillgång till dator eller surfplatta. För om man har det, ska man numera betala TV-licens, även om man saknas en TV.

Skälet är att det idag går att titta på SVT via webben, och således kunna använda datorn eller en surfplatta för att kolla på de kanaler som Sveriges Television producerar. Aftonbladet skriver om att läsarna rasar – och vad tycker du?

Sveriges Television har börjat sända sina kanaler i live på webben via sin Playtjänst. Det betyder att vem som helst som har tillgång till Internet via exempelvis dator och surfplatta kan titta på de statliga kanalerna, och då ska man således betala TV-licens.

Priset för TV-licensen ligger på 173 kronor i månaden, oavsett om du betalar en gång i månaden eller en gång i året. För konsumenter som inte har någon TV men har tillgång till dator och Internet, innebär det i praktiken att tillgång till Internet blir 173 kronor dyrare i månaden.

Företag kan komma runt detta genom att blockera tillgång till SVT:s Playtjänst och därmed inte låta sina anställda titta på SVT-kanalerna. Men den här möjligheten ges inte till konsumenter. Internetoperatören Bahnhof erbjuder sina kunder möjligheten att blockera SVT, men det är inte en väg runt, skriver Radiotjänst.

Det har kommit flera förslag på hur man kan lösa det här bättre, enligt privatpersoner. Dels är det många som tycker att priset borde bakas in i den vanliga skatten. Andra tycker att SVT borde blockera Play-kanalerna för de som inte betalat TV-licens, något som inte borde vara ett problem genom att skicka inloggninguppgifter när man betalat avgiften.

Vad tycker du om att så gott som alla krävs på TV-licens? Det är sura pengar för studenter, arbetslösa och pensionärer.

Läs mer om TV-licensen:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

BREDBAND: Sponsrade länkar

Mobilt bredband!
Det i många fall smidigaste sättet att skaffa Internet – oavsett på resande fot eller i hemmet – är mobilt bredband. Jag har använt Telenors abonnemang sedan starten och har alltid varit nöjd. Finns även med FRI TRAFIK! Ingen bindningstid.

Kommentarer

43 kommentarer

 1. MrF2013-03-10 at 10:30Reply

  Kostar pengar att driva TV men det ger inte någon rätt att kräva betalning för denna licens av människor som inte ”kan eller vill” utnyttja denna tjänst med hänvisning att man eventuellt kan.
  Jag ”kan” mörda någon också innebär det att jag skall straffas för gärningen för att jag kan göra det det är ju givetvis absurt att ens Radiotjänst tänker i sådana banor, denna lag måste givetvis prövas i Europa domstolen inom en snar framtid.

 2. Nils2013-03-10 at 00:24Reply

  Precis som flera andra skrivit. Självklart skall denna avgift bakas in i skatten. Att avgiften är kopplad till utrustningen som den är idag, är galenskap.

 3. bo2013-03-07 at 19:15Reply

  Ett intressant ämne för grävande journalister på SR,UR och SVT är att undersöka hur deras höga chefer och produktionsbolag sköter sina skatter men man biter inte den hand som föder en.Självkritik existerar inte inom dessa organisationer.Hur är det med objektiviteten.Jag tycker det är lika illa med höger som vänsterpropaganda.Är kvaliteten på SVT:s program så hög varför tiittar bara en tredjedel av tittarna på SVT varje dag och förmodligen mest för att slippa reklam.Man jagar 350000 människor för att i bästa fall få ca 700 miljoner mer i kassan.Dessutom finns det ett par hundratusen bostadslösa som inte på allvar räknas in i hushållsstatistiken.Många har väldigt dåliga bredband som inte klarar att strömma och dessutom har många restriktioner på hur mycket de får ladda ner.Många OS har inte stöd i SVT play t.ex Linux.BSD,Solaris,Blackberry,Firefox OS,Symbian mfl.Man förnekar många tillgång till SVT play för att de har fel OS i SVT play:s tycke.De tycker att man skall få betala för att titta på på en svart bild.RIKAB och SVT play anser att det är oväsentligt om man kan se SVT play eller inte dessutom hur stämmer det här med konkurrenslagstiftningen.Vissa Windows, vissa MAC,Android ? fungerar tydlgen.Jag anser att detta snedvrider konkurrensen att man bara gynnar vissa OS och blockerar andra.Om man skall tvingas att betala licens så borde man få tillgång tiii hela utbudet och inte bara delar av det.Kan man inte erkänna att SVTplay är ett stort fiasco.Inte ens smart TV fungerar.Fungerar endast för ett fåtal OS.Det är på sin höjd 14% av tittarna som använder sig av det varav de flesta förmodligen nästan 100% redan betalar sin licens.En enkel kalkyl bra bredband med möjlighet att ladda ner mer än 30 GB c:a 3000-4800 kr per år.Ett 3G eller 4G modem C:a 1000 kr som visserligen blir betalt någon gång , licens c.a 2000 kr dvs 5500 kr-7300 bara för att kunna sköta sina studier. Studenterna borde sparka alla som tycker detta är OK vid nästa kårval.Om man dessutom skall ha tillgäng till de andra TVbolagens utbud får man punga ut med extra pengar.Min slutsats är att det är dyrt att titta på traditionell TV via dator,smartphone eller surfplatta i den mån man är intresserad och det motiverar ännu fler att vända ryggen åt traditionell TV. På internet är det fritt att starta WEB TV, WEB radio, och sajter utan att staten har rätt att lägga sig i.Det är mycket billigare och kvaliteten blir högre,utbudet bättre.Traditionella media blir mer och mer akterseglade och det är bra.Dem är dyra, censurerade, ägs eller administeras av de som redan är etablerade,rika och som redan har makt i samhället.Bara det att jag får uttrycka min åsikt här bevisar att internet är överlägset gammalmedia.

 4. Bo Skog2013-03-06 at 16:49Reply

  PG hur objektiva var SR när Georgien beslöt sig för kriga mot sina grannländer Abchasien och Sydossetien.Alla även papperstidningarna var emot dessa små och tappra folk som bott där sedan urminnes tider och deras rätt till frihet och självbestämmande.Den enda vettiga informationen som fanns att tillgå fanns på nätet.Ett ex den turkiske sjökapten som fick 20 års fängelse i Georgien för att ha levererat olja till Abchasien.Betalar du för fransk public TV eller snyltar du.

 5. EKS2013-03-06 at 13:56Reply

  Denna påtvingade avgift för en ”tjänst” som man inte bett om, och därmed knappast använder, är ännu ett tecken på att Sverige nu förvandlas till en diktatur där makthavarna/staten detaljstyr folkets aktiviteter och förstås tjänar grova pengar på det. Redan den tidigare avgiften för en teve eller video (=monitor) var helt absurd – en monitor funkar ju inte ensam som mottagare utan kräver antenn därför. Således var man tvungen att betala licens för en apparat som man bara spelar tex nintendo på eller kollar sina egna eller köpta videor på.
  Dessutom kan ju Radiotjänst kräva avgiften av varje enskild person i ett hushåll som har en smart mobiltelefon med abonnemang; det är inte säkert att RT godkänner att någon annan redan betalar – samma adress är faktiskt inget bevis på gemensamt hushåll, särskilt i flerfamiljshus. Och hur räknas egentligen sambor, inneboende ickesläktingar och övriga 2a-handsboende? En mobiltelefon må vara ”smart”, men den klarar inte nödvändigtvisatt visa tevesändningar, inte alla stationära eller bärbara dator heller – vi har testat!
  Detta tänkesätt, att avgiftsbelägga allt som ”finns tillgängligt och är möjlig att använda” öppnar dörrarna för ett otal andra sätt för staten att dra in pengar, oavsett om ”tjänsten” önskas och utnyttjas: obligatorisk månadsavgift för all tåg-, buss- och flygtrafik, skönsdebitering för alkohol och tobak… till och med ”licens för vapeninnehav” – varenda kökskniv är ju ett presumtivt mordredskap! Det finns inga gränser vilka nya avgifter som kan införas, det är bara att fortsätta med samma grundidéer. Redan nu betalar vi skattevägen för konserter, teater, opera och balett (inget fel i sig att kultur behöver eknomiskt stöd) fast det är bara ett fåtal människor som har en praktisk möjlighet att ta del av dessa föreställningar.
  Samtidigt kan tex företag använda konstnärers alster för egen vinning utan att betala ett öre till skaparen (jag har erfarenhet av detta som kulturarbetare). Att då bråka om privatpersoner som nån gång använder kulturella verk gratis för sitt nöje är löjligt, de flesta köper faktiskt den kultur de gillar.

 6. PG2013-03-06 at 08:57Reply

  Om Public Service vore som namnet antyder, en riktigt bra service som vi svenskar värdesätter, så är vägen via skatten inget dumt alternativ. Man kan då se det som en bra mediakanal som fördjupar kunskap om samhället och världen omkring oss. Demokratin kan stärkas eftersom fler perspektiv kan belysas. Nätet gör ju att vi har möjlighet att ta del av deras dokumentärer, nyheter och analyser när som och i stort sett var som helst. Vi som konsumenter ska då kräva att deras program är riktigt bra och lärorika. Här finns mycket att önska. Kolla t.ex på fransk public service. Otroligt bra program som görs där om hela världens alla problem, miljödebatter, djupa konflikter, insikter i människors vardag från världens alla hörn. Detta är Public Service uppgift!

 7. Bo Skog2013-03-05 at 23:27Reply

  Ja Ronny fortsätt må illa.Du har svårt att föreställa dig att jag inte vill och inte kan se SVT play pga att jag har Linux.Dessutom är jag i övre medelåldern och använt mitt liv till annat än att titta på TV.Tidningarna BESTÄMMER SJÄLVA VAD DE VILL HA BETALT FÖR OCH HAR INGET MED SVENSK TELEVISION ATT GÖRA.Gusten Holm du skall nte kalla folk för smitare utan att ha belägg för det.Ni lever i en illusion att fri information kan skapas av folk med makt och feta löner.Det kan endast skapas av idealistiska människor på nätet i form av audio,video och text.TV och radio har alltid styrts av människor med makt och pengar lkaså papperstidningar.Ni är lurade.Makt,pengar och stora organisationer skapar inget oberoende.

 8. Bo Skog2013-03-05 at 23:03Reply

  Ronny.det är snyltarna som finansieras av mig via hyresavin.Både de som betalar eller inte betalar TV licens.

 9. Bo Skog2013-03-05 at 23:00Reply

  Tyvärr är det så att vi som inte har tv eller vill se TV,eller inte kan se SVT skall jagas för vi är syndabockar, för alla licenssmitare varav en del av dessas basutbud jag får betala via hyresavin.Har du inte förstått.Har man Linux så kan man inte använda SVT plays tjänster.

 10. Bo Skog2013-03-05 at 22:52Reply

  Det finns människor som avstår från att ha TV.Du skall inte kalla mig för smitare.Det har du inga belägg för.

 11. Bo Skog2013-03-05 at 22:30Reply

  Jag blir mycket arg.Det räcker nästan till min mjölkkonsumtion.Skall jag sluta dricka mjölk?Jag finansierar redan andra hyresgästers basutbud.Många av dem smiter från sin avgift.En del av dessa har inget bredband så de kan bara torska på de traditionella metoderna men likväl skall jag finansiera deras tvtittande dessutom de andras via hyresavin.STV play har inget stöd för linux och verkar inte vara intresserade av att bredda möjligheterna för olika os,jag tänker inte skänka M$,Mac$,ellerGoogle$ en sketen cent.Ni får klara er skitekonomi bäst ni vill over there.Det finns inget stöd för Blackberry som är den enda surfplatta jag skulle kunna tänka mig.Nu jagar man alltså människor varav många inte har en teknisk möjlighet att se STV play om man nu skulle vara så dum att man tex fick för sig att titta på På Spåret eller Helgmålsringning eller något annat lika spännande.Jag anser att detta borde prövas i domstol och inte av amatörjurister som Radiotjänsts VD.Fortsätt med era pejlbilar det har ni lagstöd för.Många förespråkar skatt.Tydligen ville man ta 1 procent av allas inkomster även de bostadslösas men det blev tjafs mellan moderaterna så jag förmodar att viss ansåg att det var för progressiv skatt så jag förmodar att de ville ha omvänd progressivitet dvs ju mindre du tjänar ju högre procent skall du betala.Fattar ni inte det blir ingen skatt de närmsta åren så stäng av tv:n och använd hjärnan en stund så förstår ni kanske.Alltså ingen tvskatt de närmsta åren.Den andra frågan är det lagligt att ta ut TV licens av innehavare av datorer,smartphones,surfplattor är inte prövat av domstol och även om det prövas kan man överklaga förhoppningsvis till EU domstolen.Att se SVT play förutsätter inte bara att du har internet med en strömningsbar hastighet utan också att du har de rätta operativsystemen och vilka som är rätta bestämmer SVT play.De är ju inga linuxentusiaster i alla fall.För övrigt betackar jag mig för möjligheten att se SVT play och att jag har linux hjälper mig men man kan aldrig vara säker för någon fåne kan få för sig att skriva ett program som gör detta möjligt.Ja tyvärr så finns det TV tittare inom linuxrörelsen.Om vi fortfarande lever i ett rättssamhälle så borde detta prövas i domstol.Dessutom hur mycket nya tvångslagar kommer det att kräva för att ta reda på vem som har dessa apparater och vem som har bredband.Ni TVtittare tycker ni att det är ett sånt samhälle vi skall leva i med mer kontroll och mindre personlig frihet för att STV skall sända några fler avsnitt av Bonde söker fru,På spåret,Helgmålsringning,några korkade amerikanska serier,eller ett trist reportage om det gråa Sverige.

 12. Berit2013-03-05 at 17:19Reply

  En bit försvann ”Både för att jag blev TV-hatare (ville umgås när jag träffade folk, ej glo på TV!) och för att jag ville spara pengar (började plugga).” skulle det stå. Och för att TV:n var gammal.

 13. Berit2013-03-05 at 17:16Reply

  Jag är en sån som medvetet valt bort TV, sedan ungefär 1995. Både för att jag blev TV-hatare (ville umgås när jag träffade folk, ej glo på TV!) Betalade förstås när jag hade TV. Har sjukbidrag och en dator med liten skärm, som jag måste ha till en massa affärer o dyl, då jag ytterst sällan lämnar hemmet. Älskar radion (P1) men tyvärr får jag ej betala en radioavgift. Behöver mina pengar till annat då jag är handikappad och sjuk och måste börja betala för hjälp.

  Jo, jag har kollat på SVTPlay ibland eftersom dom bjudit på det (?) men det är mycket sällan. Ingen större njutning att sitta här och glo. Gillar att pyssla och lyssna på radio.

  jag skulle gladeligen låta spärra STV om det gick och ha lite pengar till de nöjen jag väljer. Det måste helt enkelt erbjudas en sån möjlighet!

  Ni kaxiga som tycker det är bara att betala har antagligen aldrig haft det dåligt ställt.

 14. Niklas2013-03-05 at 14:34Reply

  Dagens licensystem är ju helt jävla sjukt, idioti på hög nivå som endast toppas av politikernas handlingsförlamning att göra någonting åt det.

  Public Service är i princip en bra sak. Även om jag ställer mig väldigt tveksam till att SVT verkligen tillhandahåller sådan Public Service och alltså ska betalas av alla, så bortser jag från det och antar rätt och slätt att så är fallet.

  Problemet är att dagens modell med en fast avgift väldigt hårt mot personer med redan ansträngd ekonomi, t.ex. studenter och ensamstående föräldrar. Tidigare kunde man välja bort att ha TV för att slippa avgiften, men nu måste studenter som är helt beroende av dator och mobiltelefon i sina studier alltså betala likförbannat för någonting de inte använder. Detta är inget annat än ren jävla mobbing mot de som redan har det ansträngt ekonomiskt. Radiotjänst spelar oskyldiga och säger att de endast tillämpar de lagar som finns. Skitsnack! I lagen står det att utrsutning som är AVSEDD för att ta emot TV-sändningar är avgiftspliktig. Radiotjänst gör alltså tolkningen att datorer, surfplattor och telefoner är AVSEDDA att ta emot Tv-sändningar. Ett extremt brett och felaktigt antagande som de även själva måste inse, alltså måste slutsatsen vara att Radiotjänst/SVT motiveras av inget annat än girighet och försöker lura pengar av oss som redan är hårt ekonomiskt ansatta.

  Det det borde tamejfan vara brottsligt att bete sig på det sättet. Nästan gång Radiotjänst kommer hör av sig kan de fara åt helvettet där de hör hemma.

 15. Micke2013-03-04 at 19:31Reply

  Man undrar hur dom ska få in licenspengarna från alla som inte bor i sverige, jag har TV och betalar licensen men det beror INTE på SVT utan det finns en och annan kanal som inte är deras.
  Man får väl hoppas att alla andra inte gör sina sändningar tillgängliga och också börjar kräva oss på pengar.

 16. Pernilla2013-03-04 at 14:33Reply

  På vilket sätt är det oberoende när alla tvingas betala för melodifestivaler och andra tramsiga frågeprogram, filmer mm? Kanske blev det lite mer trovärdigt om de bara sände rena nyheter.

 17. Pernilla2013-03-04 at 14:30Reply

  Men herre Gud! Det är verkligen ingen demokrati vi lever i när detta ens kan komma på tal!! Ska radiotjänst skicka räkning till alla i världen som har en dator eller smartphone för det spelar ju ingen roll var man bor, man kan ju ta in deras skräpprogram var som helst! Att svt och radiotjänst tycker att man kan sätta sig över hela datoranvändandet och kräva avgift utan att landets styrning reagerar är ju helt sjukt. De är ju varken svt eller radiotjänst som har byggt ut näten…även om de verkar tro att hela uppfinningen ”dator” och ”internet” var till för att svt skulle kunna sända sina kanaler och dessutom kalla det demokratisk Public service. Diktatur blir det om detta får fortgå.

 18. Tage2013-03-02 at 17:57Reply

  Jag berörs inte då jag redan betalar TV-licens men jag är mot principen med tvångsanslutning till en tjänst jag inte beställt. Och svt var ju obreroende av reklam tidigare, men nu finns den ju där, varumärken visas ofta som sponsring. Så egentligen borde man ta bort tvavgiften. Och sluta ta betalt för kanaler som jag inte ser på.

 19. Peter2013-03-02 at 12:24Reply

  Jag betalar gärna för att ha en oberoende radio och TV i Sverige. Har man varit utomlands där det i vissa länder inte finns något i närheten av vad vi kallar oberoende radio och TV är kostnaden väl värd det vi får.
  Att lägga avgiften på skatten tar bort det oberoendet. Då kan en minister med ett penndrag förändra finansieringen och så vill jag inte ha det. (Inte de flesta politiker heller om jag förstått det rätt…)
  Public service är otroligt viktigt! Blir vi av med det är det oerhört svårt att få tillbaka så det måste vi vara rädda om.

 20. Backeman2013-03-01 at 14:07Reply

  @Anders Nordgren,
  Får väl se om du läser detta.

  Nej, jag betalar inte för det idag eftersom jag har TV. Jag följer heller inte SVT:s sändningar, kör Viaplay för att följa den live-sport jag vill och netflix för tv-serier. Lyssnar ibland på Radiosporten.

  Men jag ser nyttan i att SVT och SR finns och kan tänka mig att det plockas via skatten så att jag inte ”märker” det.

 21. Seppo2013-03-01 at 12:38Reply

  En riktigt Public Service är ett måste och utgör en effektiv motvikt till alla kommensiella reklamfinansierade kanaler och bör därför finnas. Den bör inte ifrågasättas utan finansieras av skattemedel med särskild skrivning i lagtexten för att förhindra klåfingriga politiker att styra den.

 22. Henrik Hagström2013-03-01 at 11:46Reply

  Jag tycker det borde gå på skattsedeln. Men ser man till utvecklingen är det rätt att ta in avgiften.. allt fler ser ju på TV via surfplattor.
  http://www.medievarlden.se/nyheter/2013/02/allt-fler-ser-svt-pa-mobila-enheter

 23. Linda2013-03-01 at 06:21Reply

  Det är lätt för dem som pengar har eller som lever som par att säga att självklart skall alla betala. Jag är ensamstående och efter långtids arbetslöshet går jag nästan minus varje månad. För mig är 173 kronor i extra i månaden ytterligare en spark mot ruinens brant. Datorn måste jag han för att kunna söka jobb, TV, tidningar, träning på gym, hundförsäkring, personlig försäkring, tom privat pensionssparande har jag valt bort för att sanera min ekonomi. Jg har absolut inget behov av SVTs utbud då jag bott utomlands utan TV i många år. Men, för att jag nu är åter i Sverige för mina gamla föräldrars skull och måste ha dator skall jag straffas ytterligare. Jag som lever på gränsen till konkurs skall tvingas betala lika mycket som dem som har två inkomster. Allt är redan dubbelt så dyrt för att jag valt vara själv efter ett dåligt förhållande. Tack Sverige för att ni fortsätter sparka på den som redan ligger!

 24. Lars Günther2013-03-01 at 00:00Reply

  Saknar ett ”m” i tv-programmet, men nu hittade jag det igen – det låg i programinslaget!

 25. Lars Günther2013-02-28 at 23:50Reply

  Är det är reklamen jag betalar för då jag tittar på tv, eller kan det möjligtvis vara för de korta programminslagen?

 26. Göran2013-02-28 at 23:34Reply

  Lösningen är så enkel. PC, surfplattor etc. inte i första hand är gjorda eller skaffas för att se på TV. Därför bör lagen kompletteras med att då SVT gör TV tillgängligt på allmänna medier så måste det ske så att PC-användare etc. aktivt måste begära att få använda PC:n till att se på TV. Då kan de göra som Voddler, Netflix m.fl – skapa en inloggningssida. Svårt?

 27. André2013-02-28 at 23:26Reply

  Baka in det i skatten eller avveckla public service. Jag har alltid betalat tv-licensen men jag personligen tittar otroligt sällan på nån av de kanalerna eller tv över huvud taget för den delen.

 28. Ronny2013-02-28 at 21:57Reply

  Hej! Här får man verkligen ett mått på antalet snyltare i Sverige. Ingen kan slå i mej att inte samtliga nyttjar SVT Play eller läser dagstidningarna när det händer något. Ett tyvärr alltför tydligt mått på hur lite dagens uppväxande släkte tar ansvar för det gemensamma bästa. Man mår kort sagt illa.

 29. Daniel2013-02-28 at 20:56Reply

  Tycker det är synd att de flesta är lite väl snabba att ropa ut att det finns tv-licens för dator och paddor. Det är radiotjänst snevridna tolkning som säger så, så länge lagen inte är prövad i rätten så är det endast en tolkning.

  Lagen säger följande:
  2 § En TV-mottagare är en sådan teknisk utrustning som är avsedd att ta emot utsändning eller vidaresändning av TV- program, även om utrustningen också kan användas för annat ändamål. Lag (2006:798).

  En dator eller padda är inte avsedd att användas som tv även om det går.

  Skulle jag inte äga en tv skulle jag bestrida deras fakturor.

 30. Anders Å2013-02-28 at 19:26Reply

  Äntligen !!!

 31. markus2013-02-28 at 18:55Reply

  SVT och SR bara växer, fler kanaler och nya tjänster. Satsa på ett basutbud istället så blir summan man ska betala mindre. Sen är SVT och SR väldigt politiskt, 40% av journalisterna är miljöpartister. Och varför ska jag finansiera en propagandaapparat för vänsteråsikter? Jag har inte betalat tidigare men eftersom jag har dator måste jag nu betala, vilket är sjukt

 32. Kjell Zeider2013-02-28 at 17:47Reply

  Åke, jag håller med dig till 100%.

 33. Niklas2013-02-28 at 17:26Reply

  nej inte dem som använder det aktivt, alla som har en dator. eftersom enligt deras logik så är det likvärdigt att ha en dator/surfplatta eller mobil som att vilja se SVT’s skit.

 34. Niklas2013-02-28 at 17:23Reply

  Det känns fruktansvärt för mig att radiotjänst nu ska kräva ut pengar för den sk*t SVT och SR producerar, från människor som troligtvis inte har en TV från början då de inte har råd att betala över 2000 om året för att se på sådan skräp.

  Personligen har jag valt att inte ha en TV (har dock råd med avgiften, väljer bara bort TV då det blir dyrt och känns onödigt).
  Jag har varit inne på SVT-Play kanske 4 gånger sen sidan kom upp, har blivit lika besviken varje gång, det enda jag faktiskt har intresse av som produceras av SVT är Debatt.
  Nu ska jag dock betala 2000kr om året för något jag inte använder och något jag inte VILL använda?

  Jag är dock inte en av dem som drabbas hårdast, jag är visserligen student, men har ett extra jobb som tillåter mig att tjäna tillräckligt för att klara mig bra, trots höga studentlghts hyror etc. Dock vet jag gott om andra studenter som har kanske 1000-1500kr över varje månad efter de betalat sina räkningar och köpt mat, och det finns de som har det ännu snålare. Dessa studenter måste nu alltså betala 170kr/månad för något de aktivt valt bort då de inte vill ha det? För i dagsläget MÅSTE man ha en dator för att klara sig bra i skolan och även i det sociala livet.

  Mitt förslag: ändra tillbaka lagen, ELLER se till att SVT och SR tar bort sin skit från internet, så tvingas vi inte betala för att vi vill ha tillgång till kunskap.

 35. Ann2013-02-28 at 17:11Reply

  tycker det är för bedrövligt att vi ska vara skyldiga att betala tv licens vi är tvugna att betala för bredband för att komma ut på nätet även för digitalkanaler vi vill se (finns möjlighet att betala
  x-tra för reklamfria program) det är att utnyttja lagar sända live så vi till o med får betala tvlicens om vi har en smartfone som är till för att ringa med Dessa i olika prestanda mm .public service se till o häng med i utvecklingen( föråldrat system ju)erat prat om lagar som ni gömer er bakom o utnyttjar fy fn en sjuk pensionär som lever på mini men vill hänga med i nuet hoppas verkligen på någon ändring

 36. Gusten Holm2013-02-28 at 16:41Reply

  Helt rätt att dom inför avgift för att se film på pekplattor och div andra.Man kanske kunde ha gjort det lika enkelt som här i Finland där man helt enkelt tog bort TV-Licensen och la den på skattsedeln.Då är det ingen som kan smita undan den eftersom alla måste betala oavsett om man har TV eller inte.Allt är ju fritt att se på nu

 37. Anders Nordgren2013-02-28 at 15:26Reply

  @Backeman
  Du betalar alltså för något du inte använder. Skall jag tolka det om att du inte har TV? Om inte så vad betalar du för då? Och har du TV men inte använder den finns det ju ingen anledning att ha den kvar. På det sättet slipper du ju betala. Dvs som det är nu. Ser du TV på dator, platta mm så ser du ju och bör betala.

  I övrigt då. Har man TV så betalar man redan avgift och det blir ingen förändring. Det nya är ju för dem som ej har TV men ser t.ex via sin dator. Och då är det väl inte mer än rätt att betala licensen.

  Sen kan man tycka att det lades på skatt istället. Frågan har ju varit upp men lades i malpåse.

 38. Backeman2013-02-28 at 14:19Reply

  Anders: Det är väl ändå regering/riksdag som bestämmer storleken på tv-avgiften, de tillsätter styrelse och liknande så de är inte så oberoende som man kan tro.

  Åke: Jag har egentligen inget problem med att betala för SVT, det som gör det jobbigt är att man får en faktura fyra gånger per år som man måste betala för något som man inte använder. Bättre att ta det på skatten som för alla andra samhällstjänster som vi ”har möjlighet att nyttja”.

 39. Åke2013-02-28 at 13:05Reply

  Jag tillhör dom som alltid betalat licens för min TV. Jag tycker det är helt rätt att alla som kan se programmen skall vara med och betala.
  För den lilla kostnad/år som licensen utgör tycker jag det är viktigt att vi har Public Service, som motvikt till alla kanaler med reklam.

 40. Gunilla2013-02-28 at 12:54Reply

  Jag tycker att tv-licensen ska dras via skatten, på så sätt bidrar alla som har en inkomst och vi slipper sådana som fuskar. Den borde då rimligtvis bli betydligt lägre eftersom fler bidrar.
  Public Service är viktigt och allt fler människor använder en dator till det mesta.

 41. Property Marbella2013-02-28 at 12:28Reply

  Jag vet inte om jag skall skratta eller gråta, nästa steg blir väl att alla som har mobiltelefoner oanvätt mobel skall betala TV-licens eftersom du kan titta på TV-nyheter m.m. i mobilen.

 42. Monica Lönbo2013-02-28 at 11:49Reply

  Har vi inte skatt, licenser, avgifter m m så det räcker? När allt är betalt så får man va glad om man har något över på sin pension, hade varit kul att kunna äta gott eller hitta på något annat än att sitta hemma alltid.

 43. Anders Nordberg2013-02-28 at 11:45Reply

  Public Service är viktigt, och skattefinansiering gör att SVT tappar sitt oberoende – det spelar ingen roll hur mycket man bedyrar att politikerna självklart inte utsätter SVT för några påtryckningar; du talar och skriver annorlunda om dem som betalar din lön.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.