TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

 1. Should I Remove It?
  Windows
 2. Copy All Urls
  Google Chrome
 3. Film&TV
  Windows 10
 4. HxD
  Windows
 5. Ultimate Windows Tweaker 4
  Windows 10
 6. AdwCleaner
  Windows
 7. Avast! Free Antivirus
  Windows
 8. Videostream for Chromecast
  Google Chrome, iOS, Android
 9. Advanced Custom Fields
  WordPress

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Lösenord

Så förenklar du säker tvåstegs-inloggning med smart gratisapp

Skribent:
Publicerad: , 07:58
Respons: 4 kommentarer

Skydda dina konton med tvåstegsautentiseringOm du vill vara säker på att du gjort så mycket du kan för att skydda dina konton från intrång, så har du redan aktiverat så kallad tvåstegsverifiering. De allra flesta stora tjänster erbjuder det här – och säkerhetsexperter rekommenderar starkt att du aktiverar funktionen! Det är ett effektivt skygg mot att någon kapar ditt konto.

Den enda nackdelen med tvåstegsverifiering är att du, som namnet antyder, tvungen att göra dina inloggningar i två steg. Du kommer nämligen att få en extra kod via din mobil. Men det behöver inte alls gälla varje gång, och i den här artikeln får du tips om en applikation som snabbar upp processen!

Tvåstegsverifiering innebär att du ska fylla i en extra kod efter att du knappat in tjänstens ordinarie användarnamn och lösenord. Koden får du på olika sätt via din mobil.

Det här höjer säkerheten enormt. Utan tvåstegsverifiering så behöver nätkriminella bara ha tillgång till ditt användarnamn och lösenord för att kapa kontot. Och sådant läcker som bekant ut rätt ofta. Koden ifråga får du till din mobil via SMS – eller rätt applikation. Nätkriminella kan sålunda inte kapa ditt konto, utan att ha tillgång till din smartphone (vilken du i sin tur givetvis har skyddda).

Det är vanligt att verifikationskoden skickas via SMS. Det kostar ingenting för dig som mottagare, men det fungerar inte perfekt. Ofta kommer det inget SMS så du får beställa ett nytt. Eller så tar det evigheter. Ibland hinner koden bli för gammal, och ibland får du flera SMS och får testa dig igenom för att hitta rätt kod…

Google Authentification
image-27006

Med Google Authentification samlar du ihop dina konton för att kapa bort steget med att få koder via SMS…

QR-koder gör det smidigt att lägga till nya konton

Lösningen på detta är en Authenticator-applikation, och den jag själv använder är Google Authenticator. Det är en gratis applikation som finns till både Android och iOS. Appen är superenkelt uppbyggd och du lägger till andra konton på några sekunder, tack vare QR-kod.

Om du till exempel vill lägga till Google i listan över konton, klickar du på ikonen +. Därefter väljer du Läs av streckkod.

För att det här ska fungerar behöver du så klart ha en streckkod uppe på din skärm, som representerar ditt konto. När det gäller Google så går du till sidan för Säkerhet på ditt konto. Se till att Tvåstegsverifiering är aktivt och klicka sen på pilen till höger om Tvåstegsverifiering.

QR-koder för att lägga till konton i Authenticator
image-27007

Vissa sajter gör det superlätt att lägga till deras koder i Authenticator. De har nämligen QR-koder – bara rikta kameran så konfigureras ditt nya konto…

Du kommer att få fylla i din lösenord igen. Men sedan hamnar du på en sida med en rad olika menyval. Skrolla ner tills du hittar rubriken Appen Authenticator. Klicka länken Konfigurera.

Här hittar du din viktiga QR-kod! Använd appen likt så jag förklarade längre upp. Välj att skanna streckkod och rikta kameran mot QR-koden på skärmen. Har du en hyfsat ny smartphone tar det en sekund för att den ska kunna omvandla bilden till ett färdigkonfigurerat konto.

Aktivera tvåstevsverifiering på viktiga sajter! Vi har guider till Facebook, Google och Instagram.

Lägga till alla dina tvåstegskonton

Nu behöver du bara hitta QR-koder för alla andra tjänster du har tvåstegsverifiering på. En del har inte QR-koder. Då får du istället en nyckel som du skriver i formulärt som visas när du i appen väljer Manuell inmatning.

Gällande Microsoft går du till Live Login. I toppmenyn klickar du på Säkerhet. Längst ner på sidan du hamnar på, hittar du länken fler säkerhetsalternativ. Välj den.

Nu hamnar du på en sida där du har en mängd inställningar gällande ditt lösenord och hur bra säkerheten ska vara för ditt Live-konto. Under rubriken Appar för identitetsverifiering finns en länk med texten Konfigurera en app… På nästa sidan klickar du konfigurera en annan autentiseringsapp.

Nu hamnar du till slut på sidan med en QR-kod för att smidigt lägga in ditt Microsoft Live-konto i Google Authenticator.

Microsofts konto i Authenticator
image-27008

Även Microsoft ger dig möjlighet att lägga in ditt Live-konto i Authenticator med en QR-kod.

Så använder du Google Authenticator

När du startar applikationen Authenticator kommer det fram en lista över alla konton du lagt in. En sifferkod står jämte varje konto. Detta är den nyckel som annars brukar skickas via SMS.

Det finns en del olika Authenticator-appar på marknaden. Googles är dock värd att ta en titt på, eftersom den är så väldigt nedskalad. Den är superenkel att använda, och den är snabb också! Och det är därför jag valt den till den här artikeln…

Microsoft har en egen app som i princip ser ut och fungerar likadant. Några småsak skiljer sig dock. Microsofts app kan säkerhetskopiera databasen till molnet och OneDrive. Här kan du ladda ner Microsoft Authenticator till iOS respektive Android.

Aktivera tvåstegsverifiering hos Google
image-27009

Vill du lägga till fler tjänster i appen, kan jag rekommendera att du börjar leta bland deras sidor om Säkerhet.

Nästa gång Google frågar efter en kod till tvåstegsverifikation, behöver du bara öppna din smartphone och klicka upp Google Authenticator.

Avslutningsvis är det värt att förklara varför sifferkoderna ibland går över till röd färg. Det beror på att dessa koder bara är aktiva en viss tid, för att det ska bli ännu bökigare att hacka ett konto. Så börjar färgen gå över till rött, föreslår jag att du väntar i tre sekunder för att det ska komma nya och blåa koder.

Gillade du artikeln? Dela och rekommendera den gärna på Facebook, Twitter eller LinkedIn! Och om du har tips på andra authenticator-appar, berätta det i en kommentar här nedan!

 

Lär dig mer om säkerhet och lösenord!

Programinformation

Authenticator

 • Hemsida: Authenticator
 • Utvecklare: Google
 • Pris: Gratis
 • Plattform: Android, iOS
 • Betyg: (7/10)
 • Kategori: Lösenord
 • Testat av:
 • Antal nedladdningar: 2352

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

4 kommentarer

 1. Juha T2019-05-14 at 21:46Reply

  @Lennart Hagström. Har du aktiverat tvåstegsinloggning i inställningarna för Google?

 2. Juha T2019-05-14 at 21:44Reply

  Jag kan tipsa om Authy där man kan samla de flesta authensierings appar eller websidor som erbjuder tvåstegsautensiering (som runbox mail t.ex.), inklusive googles.
  Jag har den som backup i mobilen när jag inte sitter vid en dator där jag har Bitwarden lösenordshanterare som har google authenticator inbyggt så att säga.
  Med Bitwardens modul till webläsaren blir det enkelt. Först fyller den i inloggningsuppgifterna, automatiskt om man vill, annars via tangentbordskombination, sen behöver man bara ta control+v för att klistra in tvåstegskoden.

  Själv har jag programmerat tangentsbordskommandona i musknapparna (via logitechs Gaming software) så att allt går blixtsnabbt. Inga besvär alls.

 3. John Jensen2019-04-14 at 06:15Reply

  För krångligt för de flesta. Själv tycker jag att Googles inte är bra då man måste återkalla alla mobiler och inte kan ta bort enskilda när man säljer dem.

  Microsoft fungerar endast för Microsoft på iPhone.

 4. Lennart Hagström2019-04-08 at 20:48Reply

  Dina artiklar är kanon och läser dom ibland två ggr!
  Har efter flera månader ett problem med Google. Kommer inte in på mitt konto hos dom trots lösenord? Har en Mac, iPad samt en äldre Windovsdator (bärbar) som skall skrotas, köpt en ny HP. Kan inte logga in på Google- kontot trots lösen ord. Får en kod via telefon eller iPad men ingen ruta att fylla i siffrorna. Är så trött på att hålla på. Har försökt att få någon kontakt med Google för hjälp! Deras hjälp- sidor hjälper inte mig?
  Har haft samma problem med Microsoft men där fanns support att tala med och det problemet löste sig. Det är Google: s appar som krånglar hela tiden trots nya lösen ord. Får alltid att lösenordet är fel???
  Har kanske gjort fel ifrån första början? Kanske G tror att man bara har en dator och inte fler?
  Chansar att skriva till Dig trots att Du får massor av mail, men hoppas att du kan hjälpa mig med tipps eller hur jag kan få tipps om en människa på G att prata med och inte via deras lösningar på internet.
  Kan man på något sätt avsluta Google eller är man i behov av deras appar? Har nu installerat Opera som webbläsare!
  Är 70 bast och blir alldeles stirrig när det inte fungerar! Man hänger inte med utvecklingen i samma takt som tidigare!
  Hoppas att du har möjlighet att svara?
  Mvh Lennart Hagström, Strömsholm

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.