TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Sociala tjänster

Twitter-guide: Så kommer du igång!

Skribent:
Publicerad: , 07:46
Uppdaterad: 2011-07-04, 16:57
Respons: 28 kommentarer

TwitterTwitter har blivit enormt populärt. Det är helt enkelt både kul, socialt och om du bloggar eller driver någon annan webbsajt ger det dig mycket tillbaka.

Twitter är en så kallad mikroblogg. Dina inlägg är på 140 tecken, och du kan använda dem till att berätta vad du gör, ställa frågor, tipsa om länkar och så vidare. Än viktigare är det att följa andra intressanta personer och läsa vad de har att säga.

Använder du inte Twitter är det hög tid att du provar. Det är helt gratis och tar inte många minuter!

För att få ditt Twitter-konto och en egen Twitter-blogg behöver du registrera dig gratis på Twitters sajt. Klicka på knappen Sign up för att komma till registreringsformuläret.

Twitter, registrera dig gratis

När du har fyllt i registreringsformuläret klickar du på Create my account. I det nästföljande steget kan du välja att söka reda på kompisar genom att koppla upp dig mot din Gmail för att leta efter kontakter. Det här är inte nödvändigt. Du kan klicka på länken Skip this step längst ner på sidan.

Därefter får du en förfrågan om du vill lägga till några välkända twittrare att följa. Det behöver du inte heller göra, och jag hoppade över det. Jag vill hellre följa sådana jag känner istället för några amerikanska kändisar som inte är intressanta för mig. Klicka på Skip this step, om du inte vill följa dem.

Twitter, mikroblogg

Nu är det klart! Ditt Twitter-konto är registrerat och du har din Twitter-blogg uppsatt. Prova att skriva ett inlägg genom att skriva något under What are you doing? och klicka på Update.

Twitters Following och Followers

Following är antalet andra Twitter-användare som du följer. När du följer en annan användare kommer dennes poster att synas på Twitters hemsida, när du är inloggad. Om du klickar på Twitter-logotypen så kommer du till förstasidan.

Followers är de Twitter-användare som följer dig.

Som exempel kan du börja att följa mig. Jag heter @tkj på Twitter, och när du är inloggad och går till min sida kommer det att finnas en knapp som heter Follow. Klicka på den för att lägga till mig som Following. Använd sökmotorn under Find people (överst på sidan) för att hitta folk du vill följa. Du hittar bra folk att följa i min bloggpost 30 svenskar att följa på Twitter.

Kommentera andras tweets

Ett blogginlägg på Twitter kallas för tweet. När du följer andra användare och deras inlägg presenteras på din Twitter-sida kan du svara på inläggen och skriva kommentarer. Det gör du genom att föra muspekaren över ett inlägg, och sedan klicka på ikonen som ser ut som en pil – den visas när du pekar på en tweet.

Twitter, svara på tweets

När du skriver användarnamn i Twitter, så lägger du till ett @-tecken framför namnet. Då blir det länkat och personen kommer att se det när hen listar inlägg som har sitt namn i.

För att lista alla tweets som har med dig att göra klickar du på ditt användarnamn under länken Home i högerspalten. Då får du fram alla aktuella inlägg som du har nämnts i.

Ändra design på din Twitter

Som standard ser din Twitter-blogg inte speciellt rolig ut. Även om det finns många begränsningar kan du göra om designen en del. Det gör du genom att klicka Settings längst upp på skärmen, och sedan välja fliken Design.

Byt design på Twitter

Om du vill få ännu mer personligt utseende klickar du på Change background image för att ladda upp en ny bakgrundsbild. Dessa kan du göra själv, men du kan också hämta snygga och gratis bakgrundsbilder från webben – här hittar du Twitter-bakgrunder.

Passa även på att ladda upp en bild på dig själv under fliken Picture.

Skaffa fler followers

Om du driver en webbsida av något slag, kan du marknadsföra din Twitter-blogg där. Länken till din blogg är www.twitter.com/användarnamn. Den kan du till exempel lägga med i din e-postsignatur, för att hitta nya followers bland dem du skickar e-post till.

Annars är det vanligaste sättet att först börja följa andra intressanta användare. Många har som kutym att följa de flesta som följer dem. När du väl börjar skriva tweets, egna bra och kul poster eller kommentarer på andras, så kommer du att börja få followers. Det handlar egentligen bara om att vara aktiv.

Twitter, re-tweet, RT

Om du hittar något riktigt bra, exempelvis en cool sajt, och tweetar om den, så kan det hända att dina followers gillar det så mycket att de gör en re-tweet. Det betyder att man postar om ditt inlägg, fast man skriver RT @namn före. Då når din tweet alla dennes person followers. Det ger dig som regel flera nya followers. Det finns numera en retweet-knapp under tweets, som du kan klicka på för att retweeta poster.

Twitter är som sagt riktigt roligt när man kommer in i det. Det är väldigt socialt och kul, och dessutom får man reda på massor av nyheter långt före alla andra, eftersom Twitter är så snabbt.

Om du vill veta mer om hur du kommer igång med Twitter, läs min nybörjarguide. Där får du tips om hur du blir en bra twittrare och hur du kommer in i gemenskapen.

iPhone TwitterTwitter i din iPhone

Om du har en iPhone eller iPad kommer du att kunna twittra ännu mer, var du än befinner dig! Det är faktiskt riktigt vanebildande… Jag rekommenderar Twitters egna applikation, som jag tycker är mycket bra.

Appen är gratis att installera och enkel att komma igång med. Du hämtar den från iTunes.

Bra länkar om Twitter!

Om du vill veta mer om Twitter, finns det så klart massor av läsning på webben. Jag har skrivit mängder av bloggposter i ämnet, och du hittar dem här.

 • Swetweet – En sajt som håller koll på svenskar på Twitter, och här kan de läsa tweets inom olika områden, hitta kul diskussioner och bra folk att följa.
 • Twittoppen – Topplista över svenska twittrare, där du kan hitta de som har flest följeslagare och så vidare.
 • Svpt – Svenskar På Twitter är en så kallad hash-tagg som heter #svpt – skriv hashtaggen i dina tweets, så dyker de upp hos alla som följer taggen samt på den här sajten.
 • Sis-Index – En till topplista över twittrare i Sverige, som dock fungerar väldigt svajigt.

Läs också Mjukvaras Twitter-guide.

Fler artiklar om Twitter

Här har jag samlat ihop ett par av de bloggposter jag skrivit om Twitter:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

28 kommentarer

 1. Twitter är kul, och hör senHemsida på en dag2014-04-22 at 11:30Reply

  […] För att lära dig grunderna i Twitter rekommenderar jag att du läser Tommy k Johanssons blogginlägg om hur du kommer igång: http://blogg.tkj.se/twitter-guide/ […]

 2. Twitter för nybörjare | Journalisttips2012-09-16 at 22:27Reply

  […] flera gånger om att komma igång med Twitter. Här är hans – vad jag vet – mest grundläggande komma-igång-guide. (Han har bland annat en – något daterad – lista över 30 svenskar att följa på […]

 3. Lennart Isaksson2011-10-07 at 23:05Reply

  Carl Bildt hos Skavlan var jättebra!
  Mvh Lennart

 4. Mitt lärkontrakt « Ann-Sofie2011-04-07 at 20:20Reply

  […] från < http://blogg.tkj.se/twitter-guide/&gt; Hämtad den 6 april […]

 5. Twitter – grunder, nytta och sök – publish.2010-11-25 at 10:57Reply

  […] K Johansson har gjort en bra Twitter-guide. Här finns de väsentligaste […]

 6. Morten2010-11-10 at 18:11Reply

  Hei,

  Flott artikkel og en fin introduksjon til Twitter.

  Mvh
  Morten

 7. Så skriver du framgångsrika bloggposter (del 1) | City|Network - Webbhotell och Serverdrift2010-09-27 at 09:14Reply

  […] leta efter det som är aktuellt, bestämma dig för att blogga om något speciellt – exempelvis Twitter. Det här är ett bra sätt att bygga upp en sådan typ av bloggpost som jag härovan benämnde […]

 8. Salut Webbyrå » Twitter – En grundkurs2010-09-08 at 23:55Reply

  […] mer om Twitter: Expressen – Twittra dig till ett nytt jobb TkJ – Så kommer du igång Dagens Nyheter – Företagen flockas kring […]

 9. Twitter – En grundkurs2010-07-26 at 20:13Reply

  […] mer om Twitter: Expressen – Twittra dig till ett nytt jobb TkJ – Så kommer du igång Dagens Nyheter – Företagen flockas kring […]

 10. Twitter: Är du nästa Twitter-kändis? – blogg.tkj.se/ « Data & Internet Tips & Trix2010-06-10 at 09:19Reply

  […] juni 10, 2010 Peder Hermansson Kommentera Gå till kommentarerna Läs mer här: Twitter: Är du nästa Twitter-kändis?. Categories: Twitter Kommentarer (0) Trackbackar (0) Kommentera […]

 11. Bliskytt.nu » Blog Archive » Twitter i skyttesammanhang2010-06-03 at 13:08Reply

  […] Ni som vill komma igång med Twitter kan med fördel besöka denna Kom igång- guide […]

 12. Twitter för företagare | Johan Lundbergs2010-04-22 at 21:34Reply

  […] För att lära dig grunderna i Twitter rekommenderar jag att du läser Tommy k Johanssons blogginlägg om hur du kommer igång: http://blogg.tkj.se/twitter-guide/ […]

 13. Fröken Wastes uppgifter2010-02-06 at 16:30Reply

  […] Twitter-guide: Så kommer du igång med Twitter från TkJs blogg […]

 14. Nu Twittrar jag igen! :: Tobias Sandelius2010-02-04 at 21:57Reply

  […] Så kommer du igång med Twitter av bloggmästaren TkJ […]

 15. Sune Fager2010-01-23 at 16:53Reply

  Hej.
  Vad är det för socialt med att twittera eller facebooka att man har gått till ICA och köpt fläskfile ellen nåt, jag bara undrar.
  Det är något som sjukt?

 16. Krister Bundy2009-09-21 at 08:24Reply

  Hur avslutar man ett twitterkonto

 17. Krister Bundy2009-09-19 at 16:15Reply

  Min andra fråga är om man bör ha twitter både på namn Krister bundy och företaget http://www.florama.se

 18. Krister Bundy2009-09-19 at 16:14Reply

  När man har företag och vill twitta hur reg. man då ex för och efternamn.

  du ahr

 19. Livstecken! «2009-09-18 at 10:34Reply

  […] som undrar vad ”det där Twitter” är och hur det fungerar har Nattens bibliotek och TkJ knåpat ihop bra och förklarande inlägg. Read and join […]

 20. Twitterguide på svenska2009-09-16 at 08:30Reply

  […] ge er iväg till Tommy K Johansson’s blogg och läs […]

 21. Vad är ”Follow me on twitter”? « Nattens bibliotek2009-09-16 at 06:49Reply

  […] Tkj förklarar hur man kommer igång med twitter. […]

 22. Christian Rudolf2009-09-15 at 10:21Reply

  Mig hittar man på @RudolfChristian

 23. Twitter-guide: Så kommer du igång med Twitter | Tobias2009-09-15 at 10:10Reply

  […] Twitter-guide: Så kommer du igång med Twitter […]

 24. Kari Receptomaten2009-09-15 at 09:55Reply

  Instämmer helt, bra inlägg!
  Mig hittar man här: https://twitter.com/Receptomaten

 25. Jesper2009-09-15 at 08:49Reply

  Bra introduktion till Twitter. Ska rekommendera den här artikeln för vänner som hela tiden undrar vad Twitter är och hur man kommer igång. :-)
  /Jesper

  • TkJ2009-09-15 at 09:26Reply

   Jesper: Stort tack!

 26. Alexandra Jau2009-09-15 at 08:06Reply

  Och en bra kom-ihåg-lapp med alla Twitter-kommandon hittar du här http://www.geneabloggers.com/twitter-cheat-sheet/

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.