TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Twitter

Twitter-guide: Allt du behöver för att komma igång

Skribent:
Publicerad: , 09:24
Uppdaterad: 2015-04-07, 19:51
Respons: 5 kommentarer

TwitterTwitter var länge ett rätt litet socialt nätverk här i Sverige. De flesta som använde tjänsten var folk som jobbade inom media, samt politiker, artister (och andra kändisar) samt teknikintresserade. Numera ser det annorlunda ut och allt fler ansluter sig till Twitter. Om du inte redan gjort det, kan jag rekommendera det eftersom det är riktigt kul – och nyttigt.

Men visst är det en liten tröskel innan man kommer in i Twitter. När du först registrerar ditt konto så är allt relativt tomt. Du måste ge det i alla fall en vecka för att komma igång lite, innan det fyller någon funktion. Du behöver följa personer du tycker är intressanta eller roliga, och med tiden kommer folk att följa dig och läsa det du skriver. I den här guiden lär du dig komma igång! Men jag har även en del tips för dig som redan använder Twitter.

Jag gick med på Twitter den 30 april 2008, så snart har jag varit på nätverket i fem år. Det är en mindre evighet när det gäller Internet. Jag ska väl erkänna att jag inte konstant varit väldigt aktiv. Det senaste året har jag varit tämligen frånvarande på nätet, eftersom jag varit hemma med barnen. Snart börjar bägge två på dagis och då ska jag försöka ta mig tillbaka till rutinerna.

Twitter, vad är det?

Vid en första anblick kanske Twitter känns lite konstigt för den ovana. Meddelandena är begränsade till 140 tecken, vilket kan tyckas vara konstigt. Hur mycket kan man egentligen säga på 140 tecken? Faktum är att man får plats med en hel del. Eller rättare sagt – tillräckligt.

Den här begränsningen är garanterat ett av de största skälen till varför Twitter har blivit så stort. Man kan inte skriva långa texter, utan får hela tiden hålla sig väldigt kort. Det har gjort att Twitter är ett väldigt snabbt media. Många gånger är det på Twitter man först får reda på stora nyheter. Någon postar nyheten så fort den dyker upp, och sedan sprids den genom att andra retweetar den – det vill säga postar meddelandet (tweetet) vidare till sitt egna flöde.

Twitter

Diskussioner kan bli livliga men är inte speciellt långvariga. Det är inte som på Google+ eller Facebook där det går att skriva långa svar, och där diskussioner kan fortsätta i flera dagar. Är det långa och djupa diskussioner du är ute efter, är det bättre att du söker dig till Google+. Det är en betydligt bättre plattform för det.

Skapa ditt Twitter-konto

Skapa konto hos TwitterAtt registrera dig hos Twitter är naturligtvis gratis. Via Twitters hemsida registrerar du ditt konto. Du behöver e-postadress, ett användarnamn (som blir ditt officiella Twitter-alias, och adressen till din Twitter-sida du kan länka till – www.twitter.com/namn.

När du väl är inloggad ser det rätt tomt ut. Du kommer att behöva skaffa personer att följa och få personer som följer dig. När du registrerat dig kommer du förmodligen att få en del förslag på kända twittrare. Mer om detta här nedan.

För att göra din Twittersida mer personlig kan du lägga upp bilder och ändra färgerna. Det gör du genom att klicka på verktygsikonen (kugghjulet) längst upp till höger, och välja Inställningar. På sidan du kommer till hittar du till vänster en meny med olika inställningar. Klicka på Profil för att göra justeringar i vad som ska stå på din Twittersida och hur den ska se ut.

Twitter design

Här laddar du upp ett foto på dig själv, och du kan även ladda upp en bild som visas i sidhuvudet på din Twittersida. Under Profil fyller du också i information om dig; Namn, Plats, Webbplats och Biografi. Om du vill kan du koppla ihop Twitter med Facebook för att publicera din tweets som statusuppdateringar. Det här är kanske inte alltid så smart, för det kan bli rätt mycket.

Gå sedan till fliken Design för att ändra bakgrundsbild och färger. Det finns ett par rätt tråkiga standardbilder att välja mellan, men du kan ladda upp en egen.

Twitter bagrunder

Här hittar du gratis bakgrunder till Twitter, utifall att du inte vill eller kan göra en egen.

Gillar du den här artikeln? Tipsa gärna dina vänner om den – klicka på Rekommendera här under! Vill du hellre tipsa på Twitter eller Google+ finns länkar längre ner. Jag skickar dig ett varmt tack på förhand för din hjälp att tipsa om min blogg! –Tommy

 

Använda Twitter från hemsidan

Det finns flera sätt att använda Twitter på. Det finns en hel del applikationer för dig som inte vill använda Twitters hemsida. Dessa program är främst för dig som kommit igång på allvar – när du precis har börjat räcker webbsajten.

Faktum är att den har blivit riktigt bra på sistone, samtidigt som Twitter blivit betydligt mer restriktiva vad gäller vilka som får komma åt det så kallade API:et för att utveckla appar. Man vill helt enkelt att användarna föredrar Twitters egna lösningar istället för att köra tredjepartsprogram. Det bakomliggande skälet är ekonomiskt – Twitter tjänar pengar på sponsrade tweets och annat som visas i deras egna appar.

Så här kan din webbsida på Twitter se ut när du är inloggad:

Twitter hemsidan

De olika delarna av sidan är desamma oavsett hur du har designat den:

Twitter toppmeny

1. Toppmenyn innehåller snabblänkar till väsentliga funktioner. Sökfältet använder du för att hitta andra användare, eller för att söka efter ord och fraser. Den är bra att använda om du vill söka efter något aktuellt ämne. Till höger om sökfältet finns verktygsmenyn samt den blå ikonen för att skriva ett nytt tweet. Dessutom finns det, förutom Hemm tre länkar till undersidor:

 • @Anslut: Här hittar du diskussioner du är inblandad i (Interaktioner i undermenyn som visas efter att du klickar @Anslut) samt Omnämnanden som visar tweets där du nämns.
 • #Upptäck: Under den här fliken hittar du sådant som Twitter tror kan intressera dig. Här finns Tweets, Aktivitet, Rekommenderade konton, Hitta vänner och Bläddra bland kategorier. Det är ett intressant sätt att hitta nya twittrare att följa eller tweets som kan vara relevanta för dig. Det här fungerar bäst när du har använt tjänsten ett tag, så att Twitter har information att gå efter.
 • Jag: Din Twittersida som visar sådant du har postat; det är den här sidan du länkar till när du vill tala om att du finns på Twitter. Min sida är som sagt tkj.

TkJ på Twitter2. Informationsruta som talar om hur många tweets du postat, hur många du följer och hur många som följer dig. Här finns även ett textfält för att snabbt posta ett tweet.

3. Rekommenderade konton listar förslag på andra twittrare som Twitter gissar att du är intresserad av att följa. I likhet med Upptäck fungerar den här bäst efter ett tag när Twitter lärt sig vad du är för typ.

4. Trender är en lista över aktuella ämnen som är heta. Här listas både ord, fraser eller namn tillsammans med så kallade hastags. En hashtag är ett sätt att tala om vad ditt tweet handlar om; det är ett ord som inleds med ett #-tecken. Skriver du om iPhone kan du lägga in hashtaggen #ios i ditt tweet. Då kommer ditt tweet att dyka upp hos personer som bevakar specifika hashtags.

5. Ditt flöde listar alla de senaste tweetsen från personer du följer.

Det finns som sagt olika applikationer för dig som inte vill använda hemsidan. På den här sidan hittar du länkar för att ladda ner Twitters egna klienter för smartphones med iOS, Android eller Windows Phone som operativsystem. Här finns också TweetDeck, som är en klient för datorer. TweetDeck är tyvärr dock på väg att gå i graven.

Skaffa dina första följare

Som Twitter-användare har du två väsentliga listor; follow (följer) och followers (följare). Följer är de twittrare som du följer, vilket innebär att allt de postar dyker upp i ditt så kallade flöde. Flödet är en ständigt uppdaterad lista över alla tweets som alla de du följer visas. Här kan du läsa, svara på eller retweeta poster.

Det finns flera sätt att hitta personer att följa. Du kan till exempel börja med mig, som heter @tkj på Twitter. Via sökrutan överst på sidan när du har loggat in, kan du söka efter personer. Du kan också klicka upp personer som skrivit bra saker på andra användares Twittersida.

Twitter Följ

Klicka bara på Följ för att börja följa kontot.

Här kan du hitta fler personer att följa:

Följare är de twittrare som följer dig, och alltså får upp allt du skriver i sina flöden. Att skaffa följare är det svåraste när du precis börjat använda Twitter. En del som du följer, kommer att kontra med att följa dig. Det svåraste är att få de första som följer dig, därefter kan det gå av farten.

När du skriver ett bra tweet kommer säkert en del av din följare att retweeta det, och då når du automatiskt ut till alla som följer den som retweetade. Det är bland de bästa sätten att skaffa fler följare, för om det var ett bra tweet lär de som läser det säkert börja följa dig.

Här kommer några tips om hur du kan skrapa ihop dina första följare:

 • Skriv om att du har börjat använda Twitter på din blogg, Facebook, Google+ och andra ställen där du redan idag postar saker.
 • Lägg in en länk till din Twitter-sida (twitter.com/dittnamn) i din signatur på dina e-post.
 • Tips dina kompisar på nätet.
 • Länka till din Twitter-sida när du lämnar kommentarer på andra bloggar.

Det är som sagt en viss tröskel innan man kommer in i Twitter. Jag hörde en bra kommentar som en expert på sociala medier sa när hon jämförde att börja använda Twitter med att gå till gym. De första veckorna tar det emot och det händer inte så mycket, men sedan lossnar det och det börjar bli riktigt roligt.

Vad ska du posta till Twitter?

Om du går till en sajt som handlar om Twitter, och hur man lyckas med att använda Twitter, finns det massor av tips och förslag på hur man ska posta, när man ska posta och vad man ska och inte ska skriva om. Strunta i det.

Twitter är väldigt spontant, och det blir inte speciellt bra om du tänker analysera och planera dina tweets. Det är bättre att gå på magkänsla. Posta sådant du vill dela med dig av. Kommentarer, länktips, åsikter, smarta saker, skämt, bilder eller vad som helst. Det är trots allt ditt Twitterkonto och det ska avspegla dig som person.

Jag skriver av naturliga skäl mest om teknik, eftersom det är det jag är intresserad av. Dessutom postar jag automatiskt länkar när jag publicerar en bloggpost. Men jag har inga privata regler om att bara skriva om teknik. Det bara blir så.

Men ibland blir det inte alls så. Som när jag 2010 spenderade sju veckor på sjukhuset på grund av Crohns sjukdom, där jag bland annat opererades. Till säkert en dels stora förskräckelse skrev jag om allt som hände på sjukhuset. Det blev så, eftersom jag den första veckan låg utslagen i sängen. Jag orkade inte sitta vid en dator, så det blev att jag använde min smartphone. Twitter blev min livlina till resten av världen, och jag berättade om allt som hände, alla undersökningar, proer och röntgen jag gjorde (och en hel del av det var direkt äckligt, med tanke på att det är en tarmsjukdom).

Men det intressanta var att jag aldrig fått så mycket respons som då. Jag fick massor av meddelanden, SMS och mejl från alla möjliga människor runt om i landet som tackade för att jag var så öppen. Många som också har Crohns, eller som hade närstående med sjukdomen, hörde av sig och tackade. Hade jag inte haft Twitter då, hade jag förmodligen mått ännu sämre än vad jag gjorde.

Vad jag menar med den här anekdoten är att du ska vara dig själv. Så länge ditt Twitterkonto inte är kopplat till ditt företag – då helt andra ”regler” gäller – behöver du inte ha en agenda.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

5 kommentarer

 1. Fatme Mourad2018-09-30 at 20:08Reply

  Hej,jag anväder twitter för länge sedan men för en månad sen försvan blå färgen från hashtag ubdrar varför ?

 2. Agneta2013-03-21 at 21:04Reply

  Tack för ditt inlägg. Gedigen information. Jag tycker Twitter är utmärkt för att följa och delta i konferenser o dyl via hashtags även om det är att föredra att ha en livesändning via Bambuser samtidigt.
  Kommer du att skriva något om hur man blir av med sökträffar på twitter-relaterade saker (listor, statistik, stalking) som du inte har valt att vara del av?
  Hälsningar Agneta

 3. Tommy k Johansson2013-03-20 at 17:06Reply

  Freddy: När det gäller kortare diskussioner, t ex frågor och sådant, tycker jag det fungerar fint. Men vill man ha mer djupare diskussioner så är Google+ betydligt bättre (och till viss del Facebook).

 4. Freddy Håkansson2013-03-20 at 12:15Reply

  Har funnits på twitter i många år, tycker att det är ett bra nyhetsflöde. Men är ytterst tveksam till det som för kommunikation och diskussion. Tycker det är svårt att s a s hålla i tråden. En annan nackdel är att den redan begränsade textmängden begränsas än mer när det blir många @ & # i posten.

  Tittar man i flödet så ser man ju också att ytterst få poster leder till någon form av interaktion. Följer man många, vilket ju är lite av förutsättningen för att få ut något av twitter blir flödet snabbt oöverskådligt. Att dela upp sitt flöde i olika listor är nästan ett måste.

  Ärligt sagt så har jag nog aldrig riktigt lyckats fastna för tjänsten som annat än just nyhetsflöde.

 5. Carl Stridsberg2013-03-20 at 09:46Reply

  Använder också Twitter fast mer som ”Nyhetssammanfattnig och tips på turistmål och upplevelser”
  Vet inte om det är någon större nytta men det är roligt!
  Problemet är att jag följer så många nu att jag inte längre kan följa fler som är intressanta:
  Jag behöver först fler ”Följare”

  Mina twittersidor (ifall någon vill följa)
  http://twitter.com/#!/listitsweden
  http://twitter.com/#!/hittaupplevelse

  Bästa hälsningar
  Carl Stridsberg

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.