TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Twitter

#svenskatwitter – Vilka är de mest inflytelserika svenskarna?

Skribent:
Publicerad: , 16:16
Uppdaterad: 2013-03-09, 14:30
Respons: 2 kommentarer

Medieakademin Twitterbarometern 2013MedieAkademin har idag presenterat sin Twitterbarometer där man listar de mest inflytelserika twittrarna i Sverige. Förutom att lista topp 10, har man även listor över de fem mest inflytelserika inom olika kategorier.

Den huvudsakliga listan över topp 10 i MedieAkademins Twitterbarometer 2013 inleds med Jonas Gardell, Soral Ismail, Mark Levengood, Fredrik Wikingsson och Alex Schulman.

Uppdatering: Inlägget är uppdaterat på grund av fullkomligt hjärnsläpp vid tidigare publicering.

Twitter är fortfarande relativt smalt i Sverige, även om det växer. Men även om antalet svenska användare är avsevärt mindre än på till exempel Facebook, syns Twitter i media väldigt ofta.

TwitterAnledningen till att Twitter får så mycket uppmärksamhet i media, i form av citat och annat, har att göra med vilka som använder tjänsten. Det är till stor del folk som arbetar inom media (journalister, redaktörer, TV/radio-profiler, bloggare och så vidare) samt ”kändisar” och politiker.

Vidare finns det en hel del twittrare som arbetar inom teknik, eftersom de ofta är early adopters när det gäller Internettjänster, och de har fortsatt att använda tjänsten.

När man har ett socialt nätverk där kändisar och politiker befinner sig så nära mediapersonerna som skriver om dem, leder det så klart till att Twitter syns och hörs i tidningar, TV och radio.

Sveriges mest inflytelserika twittrare

För att ta fram listan över Sveriges mest inflytelserika twittrare har Medieakademin tagit hjälp av analysföretaget Aitellu. Tre faktorer man tittat på är hur många följare (followers) ett specifikt twitterkonto har, och hur många följare deras följare i sin tur har (det vill säga – är det andra populära användare som följer kontot, eller är det bara mindre kända?), samt hur många retweets kontot har fått.

Resultatet av dessa siffror ligger till grund för att plocka fram de mest inflytelserika personerna på Twitter. Här kommer listan över topp 10:

 1. Jonas Gardell
 2. Soran Ismail
 3. Mark Levengood
 4. Fredrik Wikingsson
 5. Alex Schulman
 6. Carl Bildt
 7. Gina Dirawi
 8. Timbuktu
 9. Magnus Betnér
 10. Niklas Svensson

Vidare innehåller Twitterbarometern 2012 ett antal topp 5-listor inom ett antal segment; Politiker, Journalister, Sociala medie-experter, Artister, TV/Nöje/Kultur, Komiker, Företag/Organisationer samt Partier. Man har tagit bort rubriken Bloggare från förra årets lista.

Läs hela rapporten här (PDF).

Uppdatering: När jag först publicerade det här inlägget utgick jag från 2012 års topplista. Det är tydligen 2013 nu, som en läsare påpekade här nedanför. Det var bara att kränga på sig dumstruten och ändra… Jag ber om ursäkt. Det var exceptionellt slarvigt, till och med för att vara mig.

Kom igång med Twitter

Vill du lära dig att komma igång med Twitter, har jag samlat ihop ett gäng guider och tips i artikeln Från nybörjare till proffs på Twitter. När du skaffat dig ett konto behöver du hitta andra personer att följa. Du kan till exempel dra nytta av Twitterbarometern, och ta en titt på min egna lista över 30 intressanta svenskar att följa.

En annan bra tjänst för att hitta twittrare att följa, är Twittoppen. Det är som namnet antyder en topplista över svenskar på Twitter. Enligt dem själva följer man närmare 260000 svenska twittrare. Så många aktiva svenska twittrare tvivlar jag dock på att det finns.

Så använder du Twitter

Givetvis finns jag också på Twitter, men jag kan erkänna att jag varit rätt dålig på att vara närvarande under det senaste året. Jag har helt enkelt inte haft tid. Jag har varit hemma med barnen mycket, och jag har inte velat posta en massa tweets om livet som pappaledig…

Med det sagt kommer jag relativt snart att återgå till normala arbetstider, i och med dagis. Så om du inte redan följer mig, heter jag @tkj på Twitter.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

2 kommentarer

 1. Tommy k Johansson2013-03-09 at 14:18Reply

  Dreadnallen: Eeeeh… Alltså… Det här var ju pinsamt. :P

 2. Dreadnallen2013-03-09 at 12:20Reply

  Har du upptäckt att du länkar till fjolårets Twitterbarometer? Årets ”topplista” finns här: http://www.welcom.se/twitterbarometern2013.pdf

  Någon färsk 300-i-topp har jag ännu inte lyckats spåra.

  Teknikjournalisten Anders Thoresson ifrågasätter på ett mycket träffsäkert sätt Twitterbarometerns problematiska likställande av mätvärden som i bästa fall indikerar räckvidd med ”inflytande” här: http://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2013/03/08/vad-ar-det-egentligen-vi-mater/

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.