Twittercensus 2015 listar de populäraste på Twitter | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Annonser

Bank Norwegian Låna pengar snabbt! Privatlån mellan 5.000 och 500.000 kr till vad du vill!

Fello Mobilabonnemang Inga anslutningsavgifter eller öppningsavgifter och bäst av allt inga bindningstider. Välj surfnivå!

Storytel Gillar du ljudböcker så kommer du älska Storytel! Njut av tusentals bra ljudböcker och e-böcker direkt till din telefon, surfplatta eller dator.

Nextory Marknadens största utbud av ljudböcker & e-böcker!

Feedburner

TkJ RSS

Twitter

Twittercensus visar hur viktig du är på Twitter

Twittercensus 2015I eftermiddag presenterar Intellecta den årliga utgåvan av Twittercensus, som har kartlagt den svenska delen av Twitter. På en stor karta återges alla populära twittrare inom olika områden, med varsin respektive cirkel i olika storlekar beroende på hur pass populär du är.

Twittercensus är av naturliga skäl något som redan nu diskuteras aktivt på Twitter. Dagens Nyheter har redan publiceras den omfattande kartan och dessutom listor över de Twitter-användare i Sverige som har mest följare respektive störst inflytande. Ska vi sammanfatta Twitter i Sverige, så har det inte växt något under det senaste året och de som använder det är främst journalister och politiker.

Twitter har aldrig slagit igenom hos gemene man i Sverige. Inte alls på samma sätt som Facebook, som idag väldigt många svenskar använder Men detta till trots används Twitter väldigt ofta som källa i media. Skälet till det är att det är så många journalister och politiker som använder Twitter. Det gör det sociala nätverket till dels en maktfaktor, och dels till viss del en form av ankdamm.

Twittercensus är en årlig rapport från företaget Intellekta, där Hampus Brynolf håller i trådarna. På rapportens hemsida förklaras Twittercensus så här:

Syftet med studien är att ge en bild av twitters utbredning och användning i Sverige. Hur många twitteranvändare eller konton finns det? Men vi vill också titta på användningen och hur den förändras över tid. Eftersom twitter själva inte publicerar statistik på antalet konton inom ett visst språkområde. [Källa: Twittercensus]

I eftermiddag, 12 juni, kommer Hampus Brynolf att visa upp resultatet av 2015 års undersökning. DN har dock redan publicerat själva grafen över de svenska Twitteranvändarna.

DN hänvisar till Twittercensus för att berätta att Twitter slutat växa i Sverige. Antalet aktiva konton ligger kvar på 250000, samma som förra året. Det är fortfarande många som skaffar ett konto, men det är inte så många som har tålamod att lägga ner den tid det krävs för att komma igång med Twitter. Det finns en viss tröskel som måste övervinnas innan Twitter blir roligt och nyttigt. Inom gruppen ungdomar ökar Twitter mest.

Twittercensus samlar ihop data över vem som följer vem, och utifrån det grupperas användare i ett kluster med olika intresseområden, yrken och bostadsort. Rapporten visar också topplistor över de som har flest följare samt de som har mest inflytande. Mest inflytande baseras på vilka som följer användaren, och hur många följare dessa i sin tur har.

Topplistan över antalet följare leds av Jonas Gardell, Soran Ismail, Alex Schulman, Timbaktu och Fredrik Wikingsson. De som har mest inflytande toppas dock av sångerskan Zara Larsson, följt av Soran Ismail, Jonas Gardell, Fredrik Wikingsson och Mark Levengood. (Källa: DN)

Twittercensus 2015
image-23571

Twittercensus presenterar ett kluster med svenska Twitter-användare, indelade i intresseområden och där storleken på ringarna anger hur populära respektive användare är.

Emanuel Karlsten noterar att 9 av 10 personer på topplistan över mest följare är män – den enda kvinnan är Annica Lantz på plats nummer 10. Som en motvikt har Karlsten publicerat en lista över 9 kvinnor att följa på Twitter. Följer du inte redan @jonielol och @upfrontbelow, gör det.

Som ett alternativ till Twittercensus har Mattias Östmar samlat ihop en mängd data för att sätta samman en annan topplista över de mest populära personerna på Twitter. Östmar förklarar att det inte är rätt att bara utgå från antalet följare, eftersom mängden följare avspeglar hur pass synlig personen är i andra medier.

Istället för Twitter ses enbart som ett socialt medie. För att sätta ihop en topplista har Östmar istället tittat på hur många omnämnande personer har haft. Resultatet blir en helt annan lista. En lista som, föga förvånande, innehåller närmast uteslutande journalister, politiker och annat folk inom media.

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.