TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Linux

Ubuntu för surfplattor ser riktigt coolt ut! [Video]

Skribent:
Publicerad: , 09:34
Respons: 6 kommentarer

Ubuntu for Tablets - SurfplattorAtt Canonical velat ta sin Linux-distribution Ubuntu till andra enheter än datorer stod klart redan när de presenterade det speciella gränssnittet Unity under våren 2011. Designen var gjord med såväl smartphones, surfplattor och TV i åtanke.

Nu börjar det hända saker och det lär inte dröja allt för länge innan vi får se i alla fall surfplattor med Ubuntu. Ubuntu for Tablets, som utgåvan heter, kommer att presenteras under Mobile World Congress nästa vecka. Och det ser rätt häftigt ut…

Gränssnittet Unity, som lanserades i samband med Ubuntu 11.04 i april 2011, var en stod förändring jämfört med KDE och Gnome som man tidigare använde. Unity har flera likheter med det nya gränssnittet i Windows 8 – det är alltså gjort för att fungera fint på pekskärmar.

Ubuntu for Tablets, som alltså visas upp på MWC nästa vecka, verkar se riktigt coolt ut. I videon här under demonstrerar Canonical gränssnittet.

httpv://www.youtube.com/watch?v=h384z7Ph0gU#!

Man har arbetat hårt för att få multitasking att fungera på ett smart sätt, bland annat genom att göra det enkelt att köra två appar bredvid varandra på skärmen. Det är ungefär som i Windows 8, där du också kan dela skärmen för att köra två appar samtidigt.

För oss som inte bara använder våra surfplattor till att spela Angry Birds eller titta på YouTube, är det här grymt bra funktioner.

Källa: IDG

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ERBJUDANDE: Microsoft Surface!

Microsoft Surface Pro 5! Större, lättare och bättre! 50% bättre batteri än Surface Pro 4. Superbra 12-tumsskärm, bättre tangentbord. Surface Pro 5 är en suverän kombination av laptop och surfplatta. Här hittar du också Microsofts bärbara datorer Surface Book och Surface Laptop.
Besök Microsoft Store och läs mer!

Kommentarer

6 kommentarer

 1. Fredds2013-02-22 at 15:13Reply

  Tommy: Vad gäller OT, är svaret ja. Menar som sagt att desktopanvändare inte ska behöva se touch interface överhuvudtaget. Apple tänker helt rätt där när man inte slår ihop två gränssnitt, eller två OS. Min åsikt då.

 2. MatsF2013-02-22 at 10:17Reply

  Ser faktiskt smart och genomtänkt ut. Vi får se om det överlever…

 3. Tommy k Johansson2013-02-21 at 22:18Reply

  Fredds: Det är väl ungefär som jag gör – när jag vänder på skärmen på min Lenovo IdeaPad och använder den som surfplatta så kör jag Modern UI, men när jag har den som vanlig laptop kör jag det traditionella skrivbordsgränssnittet. Då är jag inte inne i Windows 8-gränssnittet/Modern UI/Metro.

  Nu inser jag att det låter som om jag *försvarar* Microsoft, men det är inte meningen. Jag ser nackdelar med Win8 och jag har inget skäl till att stå upp för Microsoft. Däremot vill jag visa att det inte är så dåligt som du skriver, att det är ungefär som Ubuntu.

  Vad gäller din OT hänger jag inte riktigt med… Jag är lite sliten i skallen. Men hur menar du med Win RT-API:t och desktop-appar? Menar du att det borde vara enklare att bygga desktop-appar för Win RT..?

 4. Fredds2013-02-20 at 20:22Reply

  Tommy: Nej, har det installerat på min Macbook Pro 15. Kollar man 5:17 in i detta Youtube-klipp i bloggposten så ser man att surfplattan med ubuntu byter från touch till desktop interface när den dockas med tangentbord och mus, istället för att tvinga på alla utan touch att använda modern ui som de kallar det, så borde det vara smidigare och mer en valfri sak som ubuntu visar i filmen.

  Och lite OT: sen får de gärna försöka utöka WinRT API:et till desktopprogram också för Win32 utvecklades i början på 90-talet och börjar bli till åren. Och registret ett annat som de då så småningom borde börja komma ifrån. Att pilla i registret kan ibland kännas som att leta efter en nål i en höstack. Annars känns det som att Unix och *nix är framtiden med tanke på många av dess tekniska fördelar. Men det är en annan sak.

 5. Tommy k Johansson2013-02-20 at 19:48Reply

  Fredds: Men har du touchskärm på din laptop? För det blir väldigt annorlunda upplevelse. Jag kan hålla med om att Win 8 blir rätt stökigt utan touchskärm, men samtidigt kan jag förstå varför Microsoft har gått den här vägen. När det säljs fler surfplattor än bärbara datorer måste man utveckla sitt operativsystem åt rätt håll.

 6. Fredds2013-02-20 at 14:12Reply

  Microsoft borde se och lära av detta. Att blanda touch med desktop interface är ju helt åt helvete. Har ändå använt Windows 8 sedan 15 augusti på min bärbara dator och gillar det inte. Och att WinRT-appar inte ger en mer funktionalitet än vad webbappar gör är ju pinsamt. Är ingen MS-hatare då jag gillat mycket av det de gör men Windows 8 har nästan fått mig att bli det… Förhoppningsvis blir Linux så populärt att MS kommer ner på en nivå med 20-30% av användarna så de kan börja göra något ordentligt istället för att lulla rundor med sitt OS och känna lite mer press än vad de gör idag…

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.