TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Bärbara datorer

Ultrabooks ska ta PC-branschen bort från lågpristräsket

Skribent:
Publicerad: , 17:49
Uppdaterad: 2012-07-15, 15:19
Respons: 12 kommentarer

Vad är ultrabooks?De senaste åren har marknaden för bärbara PC-datorer varit en dyster historia. Visst har det sålts massor av bärbara datorer, men väldigt många av dessa är – i brist på finare ord – ren skit. PC-tillverkarnas fokus har legat på att pressa priserna, vilket lett till att elektronikaffärerna översvämmats av tokbilliga och tekniskt undermåliga datorer.

Du kan idag få en bärbar dator med 15,6-tumsskärm för runt 3500 kronor. Kvaliteten på sådana här datorer är förfärlig, och PC-tillverkarna har verkligen hamnat i en ond spiral där man pressat priserna i samma takt som man, för att kunna finansiera de låga priserna, snålat på hårdvaran. Nu vill de bort från det här. 2012 års bärbara datorer heter ultrabooks.

För ungefär ett år sedan köpte jag en superbillig bärbar dator från HP, för att ta reda på hur kvaliteten egentligen är på lågprisdatorerna. HP brukar historiskt sett bygga relativt hyfsade datorer, och jag hade då en annan bärbar HP som jag var mycket nöjd med (den var dock i en helt annat prisklass). Datorn som levererades hem var pinsam.

Billig bärbar datorSjälvklart är det så att man får vad man betalar för. Det gäller även datorer. Det är omöjligt att bygga en bra bärbar dator och sälja den för 4000 kronor.

Om vi jämför med Apple, så kostar en MacBook Air med 13-tumsskärm och SSD på 256 GB 14995 kronor. Jag får ofta höra att ”man kanske borde köpa en Mac, om de inte vore så dyra!”. Då brukar jag kontra med att MacBook inte alls är dyr. Den kostar rätt mycket pengar, men den är inte dyr. Begreppet dyr betyder att du betalar för mycket pengar för vad du får. Det gör du inte när du köper en MacBook.

Dåliga PC-datorer drar konsumenter till Mac

En bärbar dator för 4000 kronor ger vad man betalar för. Det är ingen bra dator, och den kommer inte att fungera bra. Jag är övertygad om att många PC-användare som suttit med lågprisdatorer har tröttnat på den, felaktigt lagt skulden på att det är Windows som är dåligt, och sedan bytt till Mac, varpå de blivit supernöjda.

MacBook AirAtt byta till Mac är ett bra val. Jag har själv både en MacBook Pro och en MacBook Air, och jag gillar dem skarpt. Det är riktigt bra datorer och Mac OS X är ett väldigt bra operativsystem. Men Windows 7 är också ett väldigt bra operativsystem. Problemet är att Windows ofta levereras på en dator som är usel. Apple har fördelen att de själva tillverkar datorerna, vilket gör att de kan anpassa hårdvaran till att fungera perfekt med Mac OS X. Den möjligheten har inte Microsoft.

Jag skulle gissa på att Microsoft de senaste åren har känt en stor frustration över att deras Windows fått oförtjänt dålig kritik just för att hårdvaran i bärbara datorer är så dålig. Det är säkert därför som Microsoft i ungefär ett år pratat sig varma om den kommande trenden med snygga och välbyggda datorer med bra prestanda.

Trenden de talat om är ultrabooks – ett av Intel utvecklat koncept som lanserades under 2011 års sista kvartal. Under den pågående CES 2012-mässan har massor av ultrabooks visat. Det är tydligt att våra bärbara PC-datorer är på gång att bli klart mycket bättre; både till utseende, konstruktion och komponenter.

Tillverkaren Acer gick nyligen ut med att de helt kommer ge upp lågprissegmentet och istället fokusera på ultrabooks. Jag antar de tröttnat på att bygga dåliga datorer, och att de inte vill hålla på och kämpa med att bibehålla någon form av vinstmarginal.

Vad är ultrabooks?

Intel lanserade alltså konceptet ultrabooks under sista kvartalet 2011. Man har delat in arbetet i tre olika faser som sträcker sig fram till 2013, där man förändrar specifikationerna för vad som krävs av en ultrabook.

Ultrabook Acer S5

Man har hämtat mycket inspiration från Apple, det märks. Kent Vilhelmsson har testat en Asus Zenbook för PCOnlines räkning, där han konstaterar att datorn vid en första anblick är slående lik MacBook Air. Det här är bara positivt. Air är imponerande snygg och vi PC-entusiaster kan äntligen se fram emot många snygga bärbara datorer, istället för den bråten som tillverkare till stor del sysslat med de senaste åren.

En ultrabook ska ha ett chassi i helgjutet metall och får inte vara tjockare än 21 millimeter. Den ska ha en skärm på 13,3 tum, men under året blir det också aktuellt med modeller som har skärmar 14 och 15 tum. Vi kommer nog också att få se högre upplösning på skärmarna. Det här är dock inte så lätt som det kan tyckas. Man kan inte öka upplösningen på exempelvis en skärm på 13,3 tum hur mycket som helst, utan att normal text blir pytteliten.

Datorerna ska helst använda sig av SSD (Solid State Drive) istället för traditionella hårddiskar eftersom de är mer strömsnåla, helt tysta och ibland avsevärt snabbare. Vidare kan de använda sig av Intels CULV-processorer (Consumer Ultra-Low Voltage) och företagets integrerade grafikkretsar.

Vill du veta mer, kan du läsa min artikel Ultrabooks ska göra PC-datorer sexiga.

Så ser du att en bärbar PC är skräp!

Om du vill veta vad jag pratar om när jag säger att billiga PC-datorer är skit, tycker jag att du ska gå till den närmsta elektronikkedjan – exempelvis Mediamarkt, El-Giganten, Siba eller Expert. Ta dig till hyllorna som är fulla av bärbara datorer i prisklassen 3500-6000 kronor. Här nedan kommer ett par exempel på hur du känner igen en skräpdator.

Det här är så klart halvt på skämt, halvt på allvar. Jag hade inte brytt mig om att publicera det här om det inte vore för att det är fredag… :-) Så det är främst inom kategorin ”fredagsfniss”!

 • Chassit är i plast. Plast är inget bra val när man ska bygga en dator. Det håller inte och det leder värme dåligt. En bra bärbar dator har ett metallchassi. Den enda anledningen till att man bygger i plast är för att hålla nere priset.
 • Det går att böja datorn. Fäll ihop den billiga plastdatorn och håll den i varsitt hörn, diagonalt sett. Vrid sedan försiktigt. Ju mer den knakar, desto sämre bygge. Så här ska inte vara möjligt att göra. Om chassit går att böja, är det väldigt lätt att knäcka moderkortet och förstöra portar. Ett vanligt skäl till att datorer lämnas in på lagning, är att användaren anslutit ett USB-minne, en dongel för mobilt bredband eller ett par hörlurar, och sedan lagt datorn i soffan eller sängen. Det mjuka underlaget gör att USB-enheten eller kontakten pressa uppåt, och om chassit är böjbart kommer det innebära att porten på moderkortet, inne i datorn, pressas neråt. Resultat: porten går sönder, och i värsta fall knäcks kretsar på moderkortet.
 • Chassit är flera centimeter tjockt. En ultrabook ska som sagt vara maximalt 21 millimeter tjocka. Billiga bärbara kan vara 30-40 millimeter. Det beror dels på att komponenterna är klumpigare eftersom man snålat in och inte använt komponenter som är gjorda för mobilt bruk, men främst beror det på att man måste lämna plats för luftutrymme. På grund av dåliga komponenter blir datorn snabbt varm och då behövs en massa luft för kylning.
 • Det sitter flera ettriga fläktar i datorn. Dåliga billiga komponenter drar mycket ström och alstrar därför avsevärt mycket värme. För att i bästa mån lösa det använder man flera fläktar tillsammans med ovan nämnda luftutrymmen. En kvalitetsdator har förmodligen bara en liten tyst fläkt för utblås (ett undantag finns vad gäller dyra speldatorer, eftersom de har avancerade grafikkort som avger massor av värme).
 • Batteritiden är under tre timmar. Kom ihåg att batteritider är beräknade under rätt snåla förhållanden och gäller inte om du kör med skärmen på hög ljusstyrka, använder WiFi och arbetar i relativt avancerade program. Den dåliga batteritiden beror delvis på att man snålat på batteriets kvalitet (batterier är dyra, därför väljer man billigast möjliga i lågprisdatorer) och delvis på de dåliga komponenterna som drar mycket ström.

Det finns vidare massor av detaljer att titta på vad gäller komponenterna i datorn, alltså vad man valt för processor, minne, typ av lagring med mera. Dessa har jag valt att inte ta upp här, eftersom det hade blivit onödigt långdraget.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

SNABBARE DATOR: Sponsrade länkar

Vill du ha en snabbare dator? Ladda ner SLOW-PCfighter för en gratis skanning efter problem i datorn! Läs mitt test om hur bra det är!

Advanced SystemCare Kraftfullt program för att städa din dator kontinuerligt och automatiskt! Det fungerar faktiskt.

Kommentarer

12 kommentarer

 1. Aboli2016-05-10 at 17:09Reply

  Hej finns dator kvar eller.

 2. Tiina2012-03-02 at 10:23Reply

  Hej –
  tack för att du delar med dig av all kunskap… Har nu en fråga till dig – eftersom jag faktiskt sliter mitt hår av beslutsångest…

  Har hjärtat i MAC – dvs det skulle spontant vara mitt första val – men av olika skäl vill jag nu istället ha en PC…

  Men det måste vara en bra en – som fungerar fint till Adobe CS Design Standard (dvs Photoshop Illustrator, InDesign och Acrobat) – och Camtasia Studio…

  Jag kan inte ha ettriga fläktar som går igång när jag spelar in t ex – och det är ju bra om det inte tar evigheter att jobba med högupplöst material…

  Har kollat Acer och Sony Vaio och även HP och Samsung –
  har du något förslag…

 3. Per2012-01-15 at 01:58Reply

  Jag är inne på mina andra billiga bärbara (kostade ca 3500 kr st) och är mycket nöjd med båda två. De är 1 år och 3 år gamla och fungerar perfekt. Den senaste har Win 7 64-bit, 3 GB RAM, bra batteritid och helt ok prestanda. Så jag håller inte alls med dig.
  Men – kolla in kommande Lenovo Yoga som visades på nyss på CES. En liten mix av Ultrabook och tablet som följer Intels nya specifikationer. Typ en sådan blir det som nästa bärbara, får nog hosta upp lite mer pengar då..

 4. Mats F.2012-01-14 at 14:29Reply

  Vi har i familjen flera billiga laptops av den sort du beskriver. De har fungerat förvånansvärt bra (jag var skeptisk till mina döttrars val) och är ingalunda uttjänta efter ett halvår. Den ädsta av dessa är 3 år nu. Min arbetsdator, som är en något dyrare plastdator från Fujitsu-Siemens fyller 4 år snart och har aldrig haft några fel.

 5. Magnus Hedstrom2012-01-14 at 09:58Reply

  Forresten sa har Du ratt om batteritiden ocksa. Det var bara det att 3 timmar kandes som ett svinbra batteri i min varld…

 6. Magnus Hedstrom2012-01-14 at 09:55Reply

  Du prickade in min laptop ganska bra dar. Ja forutom att batteritiden ar 30 mintuer. Men den funkar fortfarande efter 1 ars anvandande och for stunden ar det okej nar jag bara laser tkj och nagra fler bloggar. Samt mejlar och pysslar lite med bilder. Det ar bra om det finns datorer i olika prisklasser och kvalite eftersom det finns anvandare med olika krav.

 7. TkJ2012-01-13 at 23:32Reply

  Fredds: Jo, man betalar lite för Apples varumärke, men det är trots allt riktigt bra hårdvara i deras MacBooks. Vilket är mer än vad man kan säga om de flesta PC-datorer på marknaden idag. :P

 8. TkJ2012-01-13 at 23:32Reply

  Christopher: Som jag ser det, är det snarare ett tecken på att Apple är fantastiska på hårdvarudesign. De borde se det som en hyllning. :)

 9. TkJ2012-01-13 at 23:30Reply

  PGE: Det tror jag inte.

  Netbooks hade alldeles för dålig prestanda. Det fanns specifikationer för hårdvaran som bestämdes av Microsoft, eftersom tillverkarna envisades med att använda Windows XP. XP hade gått ur tiden redan då, och Microsoft gav väldigt förmånliga rabatter till tillverkarna för licenser. Men för att datortillverkarna inte skulle utnyttja detta genom att börja lansera en massa rätt hyfsade datorer med XP, istället för Vista/Windows 7 (som av naturliga skäl var dyrare, men framför allt för att folk inte skulle stanna kvar vid XP) satte Microsoft upp gränser för netbooks.

  Priset på netbooks ökade i samma takt som kravspecifikationerna ändras uppåt. Så på den här punkten måste jag påpeka att du har fel – det var inte bara priset som steg; man förbättrade också prestandan i netbooks.

  Netbooks försvann pga de usla vinstmarginalerna, och de många returerna från konsumenter som var missnöjda med prestandan (det gick ju inte att köra de senaste spelen – konstigt, på en dator för 3000!). Konsumenterna köpte istället vanliga laptops som började hamna på samma prisnivå som netbooks. Det är dessa skräpdatorer i 4000-6000-kronorsklassen som jag sågar här ovan.

  Ultrabooks har också kravspecifikationer, som är bestämda av Intel (som jag skriver ovan). Till skillnad mot netbooks är dock ultrabooks bra datorer, med bra prestanda, gedigen konstruktion och bra komponenter. Det är helt enkelt bra grejor. De kommer att kosta runt 8000 kr gissar jag på, men då får man en bra dator.

  Snygga, välbyggda datorer med bra prestanda är precis vad PC-branschen behöver. Det måste bli ett slut på de här hemska lågprisdatorerna som inte gynnar någon! Faktum är att laptops i prisklassen 4000 kronor är DYRA. Kvaliteten på dem gör att de inte är värda de pengarna. Efter ett år är de uttjänta, medan en bra byggd laptop för en normalanvändare kan hålla i mer än 5 år.

  När jag började med min blogg använde jag en IBM Thinkpad-modell – de bärbara datorernas Mercedes. När jag till slut la den datorn på hyllan var den sju år gammal. Härom dagen hittade jag den igen (nu är den NIO år gammal), och installerade Ubuntu på den. Det fungerar utmärkt och jag använder den nästan dagligen för att lära mig Ubuntu. Till och med batteriet fungerar fortfarande. Hade jag bytt till en ny 4000-kronorsdator varje år, hade det skräpet kostat mig sammanlagt 36000 kr.

 10. Christopher2012-01-13 at 20:47Reply

  ”Asus Zenbook är slående lik MacBook Air”. Jotack, jag märker det. Jag är inte någon större Apple-idol, men jag tycker faktiskt att det är pinsamt hur de andra företagen inte kan hitta på något eget, allt dem gör är ju rena kopior! Samma sak gäller telefoner och surfplattor, Samsung Galaxy SII och Galaxy Tab 10.1? Jag börjar nästan gråta och man kan ju undra hur Apple inte gör det till en större sak. Jag tycker att Asus hade kunnat ändra åtminstone LITE på designen, nu är det ju mer som att köpa en MacBook Air med Windows. Det är dock inte dåliga saker t.ex Samsung gör (kanske bättre än Apple?) men bara för principen kommer jag aldrig köpa någon annan telefon eller dator än Apple, förutsatt att Samsung eller Asus etc. inte kommer med något helt nytt.

 11. Fredds2012-01-13 at 18:46Reply

  Ja Windows 7 fungerar finfint på min Macbook Pro 15, tidig 2011. ;) Den gick på 22 000 kr med extravalen jag gjorde. Är dock så att man betalar mer för att det finns ett lysande äpple på baksidan. Alltså för märket.

 12. PGE2012-01-13 at 18:05Reply

  Det jag tror kommer att hända med dessa nya ”ultrabooks” är vad som hände med ”netbooks”; av någon anledning – vissa påstår det är Microsoft som styr – får identisk hårdvara och specifikationer oavsett tillverkare, det enda som ändras från år till år är priserna som sakta kryper uppåt tills det att siste konsumenten hittat något vettigare att spendera sina pengar på.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.