TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

E-post

Skräppost: 11 tips för att undvika spam

Skribent:
Publicerad: , 08:06
Uppdaterad: 2012-07-09, 05:27
Respons: 27 kommentarer

Undvik spamEnligt en undersökning från IronPort skickades 118 miljarder skräppost dagligen under oktober 2007. Det är en jäkla massa spam. Och ibland känns det som om hälften landar hos mig, speciellt när man tömmer jobbmailen på måndagsmorgonen…

Så här kommer 11 tips för att slippa skräppost:

1. Lägg inte ut din adress på webben
Låt inte din adress ligga synlig i textformat på webben, eftersom spammare har så kallade spindlar som surfar runt och samlar ihop adresser. Tänk på det när du skriver i gästböcker och dylikt.

2. Använd temporär e-post vid registrering
När du behöver uppge en adress för registrering av programvara eller en tjänst, och denna bara behöver din adress för att skicka en bekräftelse, skaffa en temporär e-postadress så registreras inte din vanliga.

3. Gmail är bra som webbaserad e-post
Googles Gmail har ett väldigt bra skydd mot spam. Deras filter fungerar för det mesta mycket bra för att sortera bort oönskade skräppost från inkorgen.

4. Thunderbird är bra som e-postklient
Kör du POP3-mail, det vill säga att du kör ett e-postprogram lokalt på datorn och hämtar hem breven från en server, så är Thunderbird att rekommendera. Det är gratis och det har ett bra filter som du enkelt lär upp att sortera skräp från legitima e-post.

5. Skaffa externt filter
En bra filtertjänst är SpamDrain. Den fungerar som en brygga mellan ditt e-postprogram och din e-postserver. Du konfigurerar bara om ditt program lite, efter att du har skaffat ett konto hos SpamDrain, och när du sedan hämtar post skickas den automatiskt via SpamDrains servrar och filtreras från skräppost. Det fungerade riktigt bra när jag testade. Tjänsten kan testas gratis i 30 dagar och kostar sedan någon hundralapp om året.

6. Klicka aldrig på länkar i spam
Om du får ett skräppost, klicka aldrig på länkar i det. Det gör bara att du talar om att du läser brev du får, vilket i sin tur gör din e-postadress attraktiv att spamma till.

7. Avregistrera aldrig skräppost
Många spam har länkar och möjligheter att avregistrera sig. Dessa fungerar inte utan gör bara att du bekräftar att du läser din e-post. Avregistrera aldrig skräppost – det leder bara till ännu mer bråte!

8. Anmäl svensk skräppost
Utländsk spam är för det mesta meningslös att anmäla eftersom deras utskicksmetoder inte gör det lätt att spåra avsändaren. Men de svenska företag som skickar ut spam gör det oftast via sin vanliga Internetleverantör. Välj att visa rubriker (olika beroende på e-postprogram) i brevet för att få fram vilken e-postserver den har skickats via. Står det mail.leverantor.se, vidarebefordra spammet till [email protected] och säg åt dem att stänga ner klientens konto.

9. Byt till e-postserver med filter
Många e-postservrar har interna spamfilter som gör att de kan sortera bort skräppost innan de ens når din dator. Se till att din Internetleverantör eller ditt webbhotell erbjuder denna tjänst.

10. Använd långa e-postadresser
Spammare försöker testa sig fram för att hitta riktiga e-postadresser under domäner genom att skanna; a, b, c… aa, ab, ac… Har du [email protected]än.se så kommer du att få skräp direkt. Använder du istället [email protected]än.se lär programmen inte hitta den.

11. Byt e-postadress
Det sista tipset är bara aktuellt om det verkligen är kört. Byt e-postadress. Skaffa en ny och glöm bort den gamla.

Uppdatering 090922: Under sommaren 2009 skickades det 203 miljarder spam per dygn! Läs mer om detta och tips om hur du slipper skräppost.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

27 kommentarer

 1. Erik2012-06-12 at 22:22Reply

  Tack för en bra guide. Börjar få på tok för mycket skräppost till mailen. Funderar nästan på att skapa en ny så man slipper det.

 2. Johan2012-01-28 at 09:11Reply

  Bra och utförlig guide!

 3. Hur säker är brandväggen i Windows XP? | Blogg om programvara2011-12-20 at 17:12Reply

  […] Mjukvara.se har fått sin första läsarfråga och denna fråga förtjänar såklart extra mycket respekt eftersom det är just den första vi får. Pierre skriver såhär: ”Hej Christian. Hur pass tillförlitlig är Windows XP, s egen brandvägg jämfört med t. ex. gratisversionen Zonealarm? Det sägs ju att Windows vägg med åren blivit tämligen sönderhackad.” Spontant skulle jag faktikst säga Ja, den är tillförlitlig! Såklart är verkligheten inte så enkel utan det krävs komplement för att det verkligen skall vara säkert. Brandväggen ensam gör inte jobbet utan kräver andra program, ett antivirusprogram som tex AVG 8.0 Gratis Antivirus och ett spamfilter. […]

 4. Perra2011-05-25 at 18:51Reply

  Det kan du visst göra om du samtidigt lägger ut en länk på den sidan via http://www.spampoison.com/Swedish

 5. Perra2011-05-25 at 18:47Reply

  Hej vill rekommendera Surfcity Sverige Hosting som filtrerar bort 99.99% av vår gamla f,d nerspammade domän,Helt perfekt support också.

 6. Ken2011-05-03 at 19:24Reply

  Hos mig fungerar det inte alls….

 7. Ken2011-05-03 at 19:23Reply

  Man ska aldrig lägga emailadresser i klartext på hemsidor!!!

  Antingen använder man formulär eller använder man specialprogrammering för att dölja adresser eller lägger man en bild med adressen.

  Ev kan försöka skriva ngt typ: fornamn.efternam(at)yahoo.se,
  men det är väl bara en tidsfråga innan de gjort så spindlarna hittar det.

  Ev Skriver man de anställdas namn i en lista (utan deras emailadress) o skriver i texten att adressen ska anges i typ fornamn.efternam(at)yahoo.se

  • TkJ2011-05-04 at 21:21Reply

   Ken: Ja, det stämmer – det är precis det jag skriver i tips nummer 1.

 8. Inkorgsfrid: E-post utan stress2011-04-06 at 15:44Reply

  […] Att skydda sig mot skräppost är A och O för att kunna skapa en vettig e-posttillvaro. Tyvärr hör man allt för ofta om folk som kommer tillbaks till jobbet efter helgen och då möts av en inkorg där 8 av 10 mejl handlar om någon form av spam. Det behöver verkligen inte vara så. Det finns sätt att skydda sig. Ta gärna en titt på Skräppost: 11 tips för att undvika spam. […]

 9. Gratis SPAM-filter – Tips & Favoriter | Gratisprogram - Hundratals tips!2010-08-04 at 17:19Reply

  […] 11 tips för att undvika SPAM Spara och/eller Dela med […]

 10. Inkorgsfrid: E-post utan stress | Enkelhel2010-05-06 at 21:39Reply

  […] Att skydda sig mot skräppost är A och O för att kunna skapa en vettig e-posttillvaro. Tyvärr hör man allt för ofta om folk som kommer tillbaks till jobbet efter helgen och då möts av en inkorg där 8 av 10 mejl handlar om någon form av spam. Det behöver verkligen inte vara så. Det finns sätt att skydda sig. Ta gärna en titt på Skräppost: 11 tips för att undvika spam. […]

 11. 87% av alla email var spam under 2009 – så skyddar du dig | Teknikbrunnen.se2009-12-16 at 19:55Reply

  […] fler tips rekommenderar jag detta inlägget hos Tkj. Posted by admin   @   16 December 2009 0 comments Tags : email , […]

 12. SPAMfighter 6.6.5.4 – Skydda dig mot skräppost i Outlook @ Gratisprogram – Hundratals tips!2009-09-01 at 10:26Reply

  […] Hemsida: SPAMfighter Artikel hos TkJ: 11 tips för att undvika spam […]

 13. Ny undersökning: Pressutskick konkurrerar med 97% spam « Newsdesk PR 2.02009-06-17 at 23:38Reply

  […] K Johansson, som driver en av Sveriges mest erkända bloggar om IT gav oss för flera år sen 11 tips om hur man undviker just spam, och de håller […]

 14. Mats Fagerberg2009-05-31 at 13:02Reply

  Jag har länge använt Mailwasher, som hämtar ämnesraden i all e-post och sedan ger användaren möjlighet att ta bort meddelandet från servern, eller hämta det och öppna i e-postprogrammet. Man missar inget viktigt och hämtar ingen spam. http://www.mailwasher.net/

 15. anders2009-05-29 at 10:00Reply

  Hej vill bara rekommendera alla som har problem med spam
  webroot. dom tar bort 99,99 % av våra spam utan att ta bort relevanta mail. + grym svensk support.

 16. Peter Fendrich2009-04-05 at 18:40Reply

  Jag har under flera år använt http://www.spamgourmet.com
  Genialt, enkelt och säkert. Efter det har jag aldrig behövt lämna ut min ePost-adress och aldrig haft problem med spam.
  PS. Jag använde det också nu i den Epost-adress som jag måste ange för att kommentera!

 17. Bengt O. Karlsson2009-04-04 at 12:20Reply

  Nu skall jag skriva något som blir garanterat impopulärt: Enligt min erfarenhet fungerar det inbyggda spamfiltret i MS Outlook alldeles utomordentligt. Jag har aldrig haft behov av att bygga in någon extra ”spamkiller.”

  Tack i övrigt för en mycket användbar site.

 18. TkJ2009-01-14 at 19:56Reply

  Ulf: Ja, om man använder en skanner hittar man så klart även långa adresser. Men spammare använder inte alltid skanners. De plockar bara domänen och skickar till [email protected], [email protected], c… etc… aa, ab… bcd, bce… och så vidare. Har du då adressen [email protected] så är det kört, men har du [email protected] är du säker mot sådana spammare.

 19. Ulf2009-01-14 at 17:22Reply

  Hej!
  Tycker tipsen är bra förutom tips nr 10.
  Nu är det länge sedan dessa skrevs enl datum ovanför tipsen, men ändå!
  Har testat med ett program för att leta efter e-postadresser på hemsidan där jag jobbar och det blev väldigt många.
  Alla kom med osavsett längden på adressen, tyvärr!
  mvh uffe

 20. Kenneth Norman2008-12-16 at 14:43Reply

  Hej, tack för en informativ sida. Mycket bra och givande läsning.
  Kan du hjälpa mig med en sak?

  Jag fick en beställning ifrån en blivande kund i England
  där stod det på ”Ref. ”###SPAM###from Kingdom of Gold.”

  Kan du förklara

  Tacksam för hjälp
  Och God Jul på er alla
  Kenneth Norman

 21. Anders Almling2008-10-07 at 11:47Reply

  Jag använder K9 som spamfilter, det är gratis självlärande och fungerar mycket bra.
  Personligen tycker jag det är ett större problem att mail från vänner stoppas av servrarnas spamfilter på grund av att det innehåller en länk. De brukar ju fungera med poängfunktion och om någon kompis skickat t.ex. 10 mail med länk till något på t.ex. Youtube är kompisen klassad som spammare av serverns filter och släpps inte fram med något överhuvud taget…

 22. Intressanta artiklar2008-09-24 at 10:18Reply

  […] – Lektioner i Kundservice TKJ.se – 11 tips för att undvika spam TKJ.se – Här hittar du de bästa svenska antivirus-programmen Binero.se – Muggar du med mig? […]

 23. Tabortspam.se2008-07-28 at 23:03Reply

  vill an ha fler alternativ till externa spamfilter så bör man kolla på http://www.tabortspam.se eller softscan

 24. TkJ2007-11-27 at 12:35Reply

  Eric: Bra tips, tack!

 25. Eric Wallmander2007-11-27 at 12:03Reply

  Ett annat tips är att inte ha följande som e-postadress:

  [email protected]
  [email protected]
  [email protected]

  osv.

  Då ber man pratiskt taget spam.

  På webbhotell finns det en funktion som fångar all e-post som den inte vet vilket konto den ska till men ligger under sin egen domännamn ([vad som helst]@mindoman.se). Bra funktion om någon råkar skriva fel i e-postadress, men fångar också duktigt upp massa spam.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.