TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Internet-bedrägerier

19 guider: Så undviker du farliga länkar och bedrägerier!

Skribent:
Publicerad: , 12:19
Uppdaterad: 2017-01-25, 21:37
Respons: 1 kommentar

Nätfiske (phishing) för att stjäla bankkunders uppgifterNätfiske (phishing) och andra former av bedrägerier har tyvärr blivit väldigt vanligt allt eftersom cyberkriminella blir smartare. En av farorna med nätfiske är att det inte krävs att det körs någon speciell kod på det tilltänkta offrets dator. Nätfiske är som regel oberoende av vad användaren kör för system – Windows, OS X, Linux, iOS, Android… Det spelar ingen roll.

Dessutom är det svårt, och ofta helt omöjligt, för säkerhetsprogram att hindra användare från att luras av nätfiske. Detta eftersom bedrägeriet går ut på att få offret att självmant lämna ifrån sig personliga uppgifter som användarnamn och lösenord, kreditkortsnummer och annat. Det enda egentliga skyddet mot nätfiske är kunskap. Kunskap om hur man identifierar hoten och undviker dem.

För att du inte ska råka luras av nätbrottslingarna som använder sig av nätfiske, krävs alltså att  du lär dig hur du känner igen ett bedrägeri. I den här bloggposten har jag samlat ihop flera artiklar som handlar om nätfiske. Här hittar du massor av kunskap.

Trevlig läsning!

TIPSA DINA VÄNNER! Dela artikeln på Facebook, så att dina vänner också lär sig mer om att skydda sig på nätet…

 

19 artiklar om nätfiske och andra bedrägerier

6 goda råd för att skydda dina lösen och bankkort mot tjuvar på Internet!

Nätfiske (phishing) har blivit ett av de största hoten på Internet. Kortfattat går det ut på att cyberbrottslingar försöker lura användare att frivilligt lämna ifrån sig personliga uppgifter – lösenord, kreditkortsnummer och annat. Eftersom man får personer att självmant ger informationen är det i praktiken omöjligt för säkerhetsprogram att stoppa det.

Bedragare lurar till sig pengar online – Så skyddar du dig!

Internetbrottslingar hittar hela tiden på nya sätt att försöka lura dig som använder nätet. Syftet är att få dig att lämna ifrån personlig information; allt från inloggningsuppgifter till Facebook till kontokortsnummer så att de kan handla eller tömma kontot på pengar. Hur skyddar du dig?

5 tips för att skydda dig på Facebook

Så gott som de flesta som läser den här bloggen har Facebook, och standardinställningarna för säkerhet är väl så där bra. Inte sällan är Facebook inställt på att allt du postar, och det mesta du har skrivit om dig själv, är offentligt.

Phishing: ”Uppsägning av Netflix”

Bedrägerimejl blir allt smartare utformade, och det senaste i raden ser ut att komma från Netflix. Mejlet har rubriken ”Uppsägning av Netflix” och inleds med texten ”Vi tycker det är sorgligt att säga adjö”.

Nytt Facebook-bedrägeri: Säger sig visa vem som besökt din profil

Internetbrottslingar är duktiga på att komma på saker för att lura användare att lämna ifrån sig personlig information, ladda ner trojaner, betala pengar för tjänster som inte finns, och så vidare. Symantec varnar nu för en ny phishing-attack på Facebook i form av en falsk applikation som säger sig visa vem som tittat på din Facebook-profil.

Så skyddar du dig och dina pengar på Internet

Bedrägerier på Internet ökar hela tiden. Den här bloggposten är publicerad i två delar, och i den första delen listade jag sju olika exempel på hur bedrägerier via e-post kan se ut – så kallade phishing-mejl (nätfiske) vars syfte är att lura dig att lämna över exempelvis ditt kreditkortsnummer till tjuvarna.

Cryptolocker krypterar dina filer och kräver lösensumma

Om du har fått din dator infekterad av Cryptolocker, kommer du att ha problem. Det här är ett relativt nytt ransomware som nu sprids för fullt via bifogade filer i spam. Filerna brukar se ut som PDF-dokument men egentligen är det körbara filer.

Cyberkriminella vill stjäla dina pengar via dessa mejl

Ett av de vanligaste bedrägerierna på nätet idag, är phishing-mejl som försöker lura användare att lämna ifrån sig sina uppgifter för bankkort och inloggningsuppgifter. Med tanke på mängden sådana här mejl, och fantasin hos bedragarna, är det uppenbart att de tyvärr fungerar.

Varning för nytt Netflix-bedrägeri som lurar till sig kontokort

I och med att Netflix har 900000 1,5 miljoner kunder i Sverige, är det ett tacksamt stort mål för nätbedragare. Nu sprids ett nytt bedrägeri via e-post där man försöker lura mottagare att deras betalning för prenumerationen inte gått igenom. Mejlet har ärenderaden ”Tjänsteuppdatering” följt av ett nummer.

8 tips: Så undviker du bedrägerier via e-post

Netflix, Telia, SEB och Swedbank – det är bara några av de företag som utnyttjats i bedrägerier av nätkriminella. Genom att påstå sig representera ett stort känt företag ökar chansen att man når deras kunder när man spammar ut sina mejl med nätfiske.

Varning: Falskt mejl från Skatteverket om återbetalningar!

Har du fått ett mejl som påstår sig komma från Skatteverket med information om att du är ”berättigad till en återbetalning” ska du kasta det. Mejlet är nämligen ett nätfiske (phishing) för att lura dig att lämna ifrån dig personliga uppgifter.

Simplocker-trojan till Android krypterar din smartphone

Simplocker är en ny trojan identifierad för Android, som åter visar på att utvecklare av skadlig kod hämtar idéer från Windows och överför dem till Googles operativsystem för smartphones. Simplocker är den första trojanen som krypterar data på din mobil och kräver lösensumma.

Varna dina vänner om allt fler bankbedrägerier på Internet

Antalet bedrägerier på Internet, i form av nätfisk (phishing), har ökat ordentligt på sistone och det märks på hur många anmälningar som kommer in hos polisen. I Stockholms län rapporterar polisen att man dagligen får in mellan 10 och 15 anmälningar gällande Internetbedrägerier.

Ransomware ett växande hot – håller din dator gisslan mot lösen

McAfee Threats Report: Second Quarter 2013 visar på en ökande trend inom så kallad ransomware. Det är inget nytt hot men nu verkar det som om allt fler cyberkriminella börjar använda sig av metoden för att lura användare på pengar. Ransomware innebär att man låser din dator och begär lösensumma för att du ska få tillbaka kontrollen.

Varning för nytt nätfiske: ”iTunes ID has been expired!”

Det har trillat in ett antal mejl till ett par olika adresser jag har, med rubriken ”Your iTunes ID has been expired !”. Själva mejlet är relativt väldesignat för att ge ett intryck av att komma direkt från Apple. Det handlar dock om nätfiske – phishing – där man försöker lura dig till att lämna ifrån dig inloggningsuppgifter till Apple iTunes.

Varning för nätfiske med falska Telia- och Apple-mejl

Nätfiske (phishing) är idag ett väldigt vanligt sätt för nätkriminella att få tag på dina inloggningsuppgifter, kredit- och kontokortsnummer och andra personliga data.

Så spreds farlig kod via Google-annonser på YouTube!

Säkerhetsföretaget Trend Micro berättar att man under förra månaden identifierade annonser på Google-ägda YouTube, som skickade besökare till en webbsajt med farlig kod. Google har inte kommenterat det, men det vore inte första gången det spreds farlig kod via deras annonssystem.

”7 miljoner konton hackade hos Dropbox”, lösenord online

Inatt dök det upp flera dokument på Pastebin innehållande hundratals e-postadresser och lösenord till Dropbox-konton. Enligt de som publicerat det kommer listorna från ett hack där man kommit åt närmare 7 miljoner kontouppgifter.

Varning: Ny phishingattack vill stjäla kortuppgifter från SEB-kunder

Antalet phishing-attacker riktade mot bankkunder fortsätter att öka. Nu är det en ny flod av spam med SEB som falsk avsändare, som innehåller ett meddelande om att din senaste inloggning inte erkänts, och att du måste ”kontrollera din plats” genom att följa ett par instruktioner.

…och till sist…

Bästa gratis antivirus 2015: Avast, AVG, Avira

Vilket är det bästa gratis antivirusprogrammet? Om du kör Windows ska du alltid använda ett antivirus, och det finns flera bra gratis antivirus att välja mellan. I den här artikeln tar vi en titt på de mest populära och bästa virusskydden, varibland du hittar Avast, AVG, Panda och Avira.

Utbildning nödvändigt för att lära oss vara säkra på nätet

Cyberkriminaliteten blir knappast mindre, och de kriminella hittar hela tiden nya vägar för att komma över privatpersoners och företags personliga information – inloggningsuppgifter till banktjänster, e-post och sociala medier, samt kreditkortsuppgifter och annat. När man diskuterar säkerhet handlar det som regel om att man ska installera antivirus och andra verktyg, samt att Internettjänsterna måste använda sig av högre säkerhet.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

En kommentar

  1. Sture Ekh2015-05-02 at 13:20Reply

    Läs!! Noga! 🔜

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.