TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Säkerhet

Säkra ditt nätverk: Uppdatera firmware i din router

Skribent:
Publicerad: , 13:52
Respons: 2 kommentarer

Uppgradera firmware i din routerDu har säkert ett antivirusprogram och andra säkerhetsverktyg installerade på datorn, för att undvika angrepp från Internet. Men hur är det med din router? Det är trots allt via den som all Internettrafik går, och i praktiken sitter det en liten dator i routern. När uppgraderade du den senast?

Den programvara som sitter i din router kallas för firmware (finns inget bra svenskt ord för det), som tar hand om allting din router sköter. I likhet med alla andra program som på något sätt kan nås via Internet, går det att hacka även firmware-mjukvara i routrar – vilket kan orsaka stora problem. Tillverkare släpper kontinuerligt nya versioner, men har du verkligen den senaste versionen?

Din router är din väg ut på Internet, och den är den som även hanterar ditt interna nätverk. Trafik mellan alla dina enheter – datorer, nätverkshårddiskar, smartphones, surfplattor, smart-TV, spelkonsoler och så vidare – skeppas via din router, antingen via Ethernetkablar eller trådlöst (WiFi).

I och med att routern är den första punkten ut mot Internet, är det inte så konstigt att hackare försöker ge sig på den. Med webbapplikationen ShieldUp! kan du testa om din router är säker när det gäller UPnP, men även om tjänsten säger att din router är säker innebär det inte att det inte går att hacka den.

BBC skrev i oktober om hur routrar från Netgear hackades, och även Ciscos routrar har blivit utsatta för angrepp.

Tillverkare av routrar täpper kontinuerligt igen säkerhetshål och lanserar nya så kallade firmware, som du bör installera. Men utöver säkerhetsaspekten finns det ytterligare skäl att uppgradera din firmware – du får ofta nya funktioner och annat nyttigt.

Hur uppgraderar du din firmware?

Exakt hur du uppgraderar din firmware varierar mellan olika routrar. Du kan börja med att logga in på routerns administrationssida, vilken du som regel hittar genom att gå till http://192.168.0.1 eller http://192.168.1.1. Det beror på vilken IP-serie som routern använder för ditt nätverk. Om dessa inte fungerar, kan du ta reda på din serie genom att trycka [Win]+R (eller öppna Startmenyn) och skriva cmd.

Kommandotolken
image-24046

Är du osäker på IP-numret till din router kan du kontrollera din IP-serie via Kommandotolken.

Nu öppnas Kommandotolken. Här skriver du in kommandon ipconfig för att få fram information om din dators nätverksanslutningar. Leta efter Default Gateway, eller i alla fall ditt IP-nummer. Det är fyra siffror separerade med en punkt. Öppna din webbläsare och knappa in ditt IP-nummer, men byt den sista siffran mot 1.

Fungerar det korrekt kommer du nu till routerns administrationsgränssnitt. Här loggar du in med de uppgifter du angivit när du installerade routern. Om du inte gjort det kan standardinloggningen fungera; det brukar vara admin / password. Annars står det som regel på en klisterlapp under routern. Har du fortfarande standardlösenordet, se till att ändra det omedelbart.

Dovado router administrationsgränssnitt med gammal firmware
image-24047

Så här kan det se ut i administrationsgränssnittet för en router – i det här fallet med riktigt gammal firmware.

Någonstans i menyn ska du hitta Firmware eller Upgrade. Här ska du kunna se hur du kan uppgradera den. Ibland finns det en knapp som låter routern själv koppla upp sig mot tillverkarens server, ladda ner och installera din firmware. Men oftast behöver du manuellt ladda upp din nya firmware.

Ladda ned en ny firmware till din router

Du kan ladda ner den senaste firmware-uppdateringen från din tillverkares hemsida. Här nedan kommer en lista över några av de vanligaste tillverkarnas supportsidor där du kan ladda hem ny firmware.

Om någon länk slutat fungera, lämna gärna en kommentar nedan så uppdaterar jag!

Dovado uppgraderar firmware smart
image-24048

Dovado har en programvara som enkelt uppgraderar din firmware i routern.

I vissa fall laddar du ner själva firmware-filen, och sedan får du via din routers administrationssida ladda upp den och låta routern installera. Men ofta har tillverkaren gjort det enklare. Då ladda du ned och kör ett program som letar upp din router och uppgraderar den åt dig.

Det du ska tänka på, är att absolut inte stänga av routern under tiden en ny firmware installeras. Låt den vara. Nätverket kommer naturligtvis att gå ner under tiden routern uppgraderar sig och startar om, men det brukar bara ta någon minut.

När uppgraderingen är klar kan du testa att åter gå till administrationssidan. Om du tidigare inte uppgraderat din router, kommer gränssnittet förmodligen att ha förändrats. Nya funktioner har tillkommit, routern är säkrare och bättre.

Dovado router med ny firmware
image-24049

Efter en uppgradering av den gamla firmwaren i Dovado-routern, ser gränssnittet annorlunda ut och flera funktioner har tillkommit.

Avslutningsvis vill jag inflika en varning. Att uppgradera en firmware innebär alltid en viss risk. Det gäller alla typer av uppgraderingar av programvara som ligger i chip – till exempel ditt BIOS och liknande. Går det åt skogen kommer du att få problem. Men med det sagt är risken för detta ytterst marginell, på gränsen till försvinnande liten.

Det är alltså inget du behöver oroa dig för för det är en risk värd att ta. Att inte uppgradera en router med säkerhetshål innebär en många, många gånger större risk.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

2 kommentarer

  1. Lars2015-11-08 at 21:25Reply

    Min router ägs av min intrnetleverantör och uppgraderas av dom, har jag förstått, så då kan
    det väl bli problem om jag själv försöker.

  2. JunkfoodJunkie2015-11-08 at 17:49Reply

    säkra sin router är nog bra speciellt när Asus klantade sig å hade ftp med anon inlogg igång som default. Riktigt illa.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.