TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Windows 7

Uppgradera XP till Windows 7, så gör du

Skribent:
Publicerad: , 08:33
Respons: 4 kommentarer

Sugen på Windows 7? Det förstår jag, för det är ett riktigt trevligt operativsystem. Om du kör Windows XP är det läge att uppgradera, för XP börjar verkligen gå ur tiden – och det säger jag i egenskap av inbitet XP-freak. Här förklarar jag hur du uppgraderar till Windows 7!

Windows XP klarar inte av att göra en vanlig uppgradering till Windows 7, där dina filer och program följer med. Det här fungerar bara i Windows Vista. Eftersom de tekniska skillnaderna, under skalet, mellan XP och Windows 7 är så pass stora, gick det inte att göra ett bra uppgraderingsprogram. Därför kommer du att få göra en helt ren installation av Windows 7 när du kör XP.

Installera Windows 7

Att få en ren installation av Windows 7 är dock inte bara negativt. Det är snarare positivt och Microsoft rekommenderar att man gör rena installationer för att vara säker på att allt fungerar. Nackdelen är som sagt att dina program och inställningar försvinner.

Skaffa rätt Windows 7

Du kan spara en slant på att köpa en uppgraderingsskiva till Windows 7. Så länge du har en legal version av Windows XP fungerar det fint med uppgraderingspaketet.

Det finns främst tre olika Windows 7-alternativ att välja mellan; Home Premium, Professional och Ultimate. Det förstnämnda är för hemanvändare, Professional för företagsanvändare och Ultimate är för den som vill ha allt. Du hittar en jämförelse hos Microsoft.

Jag föreslår att du kollar runt bland återförsäljare för att hitta bästa pris på Windows 7. Det skiljer sig nämligen en del åt, eftersom det inte är Microsoft som sätter priset mot kund.

Säkerhetskopiera dina filer

Innan du gör din installation ska du säkerhetskopiera alla dina viktiga filer. Eftersom det kommer att göras en ren installation är det säkrast att ta en backup. Installationsprogrammet för Windows 7 kommer visserligen att lagra alla dina gamla filer i en speciell katalog, men ändå…

Du kan använda Microsofts gratisprogram Windows Filöverföring för att flytta över dina gamla filer och inställningar från din tidigare Windowsinstallation till nya Windows 7. Programmet är lätt att använda. Du behöver en extern lagringsenhet, eller om du har fler interna hårddiskar/partitioner. Spara bara inte backupfilen på samma partition som du ska installera Windows på.

Windows XP uppgradering Windows 7

Installera Windows 7

När du fått ordning på dina gamla filer är det bara att stoppa in installationsskivan för Windows 7 och köra igång programmet. Du kommer att mötas av valet att göra en Uppgradering eller en Anpassad installation. Från XP till Windows 7 kräver att du väljer Anpassad.

Själva installationen är enkel i Windows 7. Det är inte många frågor du behöver svara på, och som regel går det rätt fort. De rapporter om extremt långsamma installationer handlar om när man uppgraderat från Vista till Windows 7.

Windows 7

När installationen är klar och du har startat upp i Windows 7 är det dags att återställa dina filer som du säkerhetskopierade med Windows Filöverföring. Verktyget följer med Windows 7, så öppna Startmenyn och skriv in ”filöverföring” i Sök-fältet. Gör denna procedur innan du börjar installera om dina programvaror.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

4 kommentarer

 1. Lisbeth2009-11-10 at 09:43Reply

  Hej!

  Jag installerade windows 7 uppå min Vista och allt gick bra utom att mina e-postmeddelanden försvann fast det stod att allt skulle behållas när man installerade ett e-post program. Kontakterna hade jag i en fil som jag överfört tidigare från gammal dator. Men när jag överförde filerna (med csv-ändelser som det stod) blev det bara små thumbnails och det står inga namn bredvid. Man måste klicka på den lilla rutan och får då fram ett namn. Men när man begär att infoga en mottagare i ett mail, händer inget. Jag installerade Thunderbird som e-postprogram eftersom man slipper vara inloggad som i windows live. Finns det hjälp att få?

 2. Östen2009-10-28 at 16:30Reply

  Beställde en uppgradering från Vista till 7 Home Premium igår. Hoppas inte att den installationen dröjer år, jag har noll tålamod, speciellt när det kommer till att installera och utforska nya os och program.

 3. chris2009-10-28 at 16:22Reply

  W7 Har problem med grafik drivrutiner, inte ens vistas gamla passar, flera kompisar fick samma problem

 4. sergio2009-10-28 at 08:52Reply

  Hej, tack för tipset. Jag har dock en fråga. Jag kör xp pro 32 bit och tänker installera win 7 ultimate 64 bit. fungerar det här i alla fall? jag menar mina filer är i ett system med 32 bit.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.