TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Mobilt bredband

Usla trafiktak för mobila bredband lamslår tjänsterna

Skribent:
Publicerad: , 16:27
Uppdaterad: 2015-05-12, 07:46
Respons: 9 kommentarer

Mobilt bredband med låga trafiktakMobilt bredband har blivit väldigt populärt. Många skaffar det som ett komplement till sitt vanliga bredband, för att kunna surfa när de är på resande fot, men det finns också väldigt många som byter ut det vanliga bredbandet mot mobilt. Jag har själv gjort det.

En läsare berättade att han hade bytt till mobilt bredband, men efter att ha tittat på två hockeymatcher på Play-kanalerna blev det svart i rutan. Månadens bredbandskvot hade passerats på några timmar, så operatören hade strypt ner bredbandet till i stort sett oanvändbart. Och bara för ett tag sedan hade vi fri trafik.

Det var inte allt för länge sedan teleoperatörerna erbjöd fri trafik på sina abonnemang för mobilt bredband. Det här var dock en dyr historia för operatörerna, och man pratade om att införa trafiktak eftersom en liten del av användarna brukade upp stora mängder bandbredd genom att tanka mycket filer.

Idag har man tagit bort den fria trafiken och ersatt den med ett trafiktak. Du får ett visst antal GB att använda per månad, och skulle du passera gränsen kommer ditt bredband att, för resten av månaden, att sänkas till en nivå som påminner om de telefonmodem vi använde i början av 90-talet. Med dagens webbsidor är det i praktiken oanvändbart. Det går ibland att köpa till extra kvota för en viss slant.

NetWorx, inställningar

Gratisprogrammet NetworX håller koll på hur mycket trafik du utnyttjar av ditt mobila bredband. Det innehåller många funktioner, och rekommenderas. Läs mer om det.

Det stora problemet är att trafiktaken är så extremt låga. Det pinsamt usla villkor på abonnemangen för mobilt bredband idag, och om du funderar på att skaffa det till hemmet för att ersätta ADSL eller liknande, ska du tänka igenom det ordentligt. Det räcker att använda bredbandet normalt för att du ska ha gjort av med hela månadskvoten på några dagar.

Bytte ADSL till 4G

Jag bytte själv till Telenors mobila bredband vid 4G, efter att ha kört Telias ADSL i några år. Eftersom jag bor ute på vischan var ADSL ingen ultimat lösning. Jag fick nämligen betala dels till Telia, för att hyra kablarna in till huset, och sedan fick jag betala kabelhyra till Uppcom som äger fibernäten mellan telestationerna i länet, och slutligen till en Internetleverantör för själva tjänsten. Sammanlagt blev det en rätt saftigt dyr Internetuppkoppling som dessutom fungerade dåligt (och i de fallen det strulade så skyllde företagen på varandra och man var fast i mitten tills man gav upp).

Telenor 4G visade sig fungera fint och dessutom var det fri trafik när jag tecknade abonnemanget. Med 4G får jag runt fyra gånger snabbare bredband jämfört med ADSL. Tack och lov har Telenor än så länge ett annan trafiktak till mig, eftersom jag köpte ett abonnemang med fri trafik.

Jag har cirka 80 GB att förbruka per månad – till skillnad mot Telenors ordinära 4G-abonnemang som ger ynkliga 12 GB på det största abonnemanget, enligt operatören avsedd för kunder som använder Internet mycket och ofta strömmar musik och film. Om du strömmar mycket musik och film, är 12 GB per månad skrattretande.

Själva tjänsten Telenor 4G har fungerat riktigt bra för mig. Både när jag varit i hemmatrakterna, som när jag varit på resande fot. Det är hyfsat bra täckning och hastigheten är bra. Det märks visserligen att man fått fler kunder eftersom det inte går så snabbt som i början. Då mätte jag upp till 48 Mbit nedströms och 10 Mbit uppströms i Växjö.

4G förlorar sitt syfte

Jag har tidigare varit klart positiv till mobilt bredband. Lösningen är bra. Men idag har jag fått revidera mina åsikter, på grund av just trafiktaken. De är på tok för snåla. Om du brukar titta på strömmande film (via videotjänster som Headweb, via Play-kanalerna eller YouTube), om du strömmar musik från Spotify eller WiMP, eller om du brukar ladda ner tunga filer, är mobilt bredband inte längre ett bra köp.

Ladda ner torrent-filer via mobilt bredband

Observera att jag naturligtvis inte förespråkar nerladdning av upphovsrättsskyddat material! Men jag vet att en hel del av mina läsare gör det, så ett exempel är på plats… Här en populär film – 2,56 GB. Det är mer än vad du får ladda ner på en månad med Telia 2-abonnemang.

4G har som sagt fungerat bra för mig. Det är riktigt bra hastighet. Men vad spelar det för roll när man inte kan använda hastigheten till något, på grund av att operatörerna begränsat mängden data som får skickas till nivåer som är alldeles för låga. Abonnemang som har gränser på 2 GB är rent pinsamt med tanke på hur webben ser ut idag.

Om du bara betalar räkningar, surfar lite på Blocket och tittar på något enstaka videoklipp, räcker 2 GB i månaden. Men i de fallen vet jag inte riktigt varför du ska lägga en massa extra pengar på att skaffa 4G. Då klarar du dig med 3G.

Du kommer inte långt på 2 GB…

För att göra en liknelse, så är det som att du köper en riktigt kraftfull sportbil, vars bensintank rymmer 5 dl.

Syftet med mobilt bredband vid 4G är att du ska kunna ta del av alla nya spännande tjänster som finns på nätet, och då framför allt strömmande media. Du ska kunna titta på film och TV. Men med trafiktak som gör att du bara kan titta på två hockeymatcher per månad, försvinner rätt mycket av poängen.

Jag har full förståelse för att operatörerna inte kunde fortsätta med fritt bredband. Det blev för dyrt för dem. Man har övervägt att börja ta betalt per överförd datatrafik, fast det har man tydligen och tacksamt lagt ner eftersom det skulle leda till chockräkningar hos oförsiktiga kunder, till förmån för trafiktak. Men var de verkligen tvungna att sätta trafiktaken så absurt lågt?

Läs om hur du minskat trafiken på ditt mobila bredband

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

9 kommentarer

 1. iPad Air - recension och samlade intryck! | Webbhjälp2013-11-21 at 15:43Reply

  […] för ett extra simkort. Dels är trafiktaken hos operatörerna alldeles för lågt satta, något TkJ skrev väldigt intressant om häromdagen, dels är ett trådlöst nätverk aldrig långt borta nuförtiden. Har jag inte tillgång till WiFi […]

 2. ”Kommunikationspolitiskt viktigt att frekvensområdet 800 MHz tas i bruk av det mobila bredbandet” – Husberg kommenterar 4G-förbindelsernas tillgänglighet | Svensk Byaservice Nyhetsblogg2013-11-04 at 16:28Reply

  […] intressant kommentar till 4G i Sverige finns även på bloggen TkJ.se. ”4G har som sagt fungerat bra för mig. Det är riktigt bra hastighet. Men vad spelar det för […]

 3. Tommy k Johansson2013-10-30 at 20:37Reply

  Kul att se hur många som håller med mig om att trafiktaken är pinsamt låga! De funkar verkligen inte med dagens webbtjänster.

 4. qvisten2013-10-29 at 20:37Reply

  Helt rätt. Galet, ligger på ett 5gb tak på min mobil och man är och näbbar runt där lite då och då men nu tänker jag mig för vad jag gör, hade jag inte gjort det hade man lätt överskridit gränsen.

 5. punimurp2013-10-29 at 09:33Reply

  Att jämföra med Telia i Danmark, 500 GB för 399 DKR.

  http://telia.dk/mobiltbredbaand

 6. Mikael Svensson2013-10-29 at 05:40Reply

  Min pappa sa just om detta i helgen. Och det är ju sant. Tekniska framsteg, som är baksteg.

  Är det så att kapaciteten på 4g-näten egentligen är begränsad då vi inte får utnyttja dess fulla potential?

  För det borde väl var billigare att sätta upp master än att dra fiber överallt? Eller jag kanske har fel..

 7. Peter Andersson2013-10-28 at 23:29Reply

  Det är vansinnigt. Jag har Tele2 4G (nåt max-paket) och kan utnyttja 80GB (totalt upp + ned av nån vansinnig anledning). Vi tittar mycket på SVT Play, Netflix, SF Anytime… dvs BETALDA tjänster och INGA PIRATGREJER! Skulle vi köra detta på 4G så räcker det knappt en vecka (4 pers). Alltså får man dribbla med gamla tröskverks-ADSL (4Mbit) för vissa saker och 4G när man vill ha speed (60Mbit). Totalt idiotiskt, även om det inneburit att 8-åringen i hushållet nu med lätthet byter mellan Wifi-nätverk på sin iPad. Det värsta är ju att det inte ens FINNS nåt större alternativ. Har funderat på att ha två abbonnemang eller nåt liknande dumt. Varför skall det vara så här?

 8. Janze2013-10-28 at 17:05Reply

  Provade Telias mobila bredband köpte extra gig så jag hade 40Gig Det tog slut på 4 dagar när vi strömmar film till tv. Fick byta till ADSL //J

 9. Ylar2013-10-28 at 16:48Reply

  Håller med! Taken är låga och dyra… För exempel 3GB kostar det mer eller mindre omkring 300kr/mån. Det är helt galet. Sedan får man massa sms, mms och samtal som man inte använder längre.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.