TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Säkerhet

Utbildning nödvändigt för att lära oss vara säkra på nätet

Skribent:
Publicerad: , 14:56
Respons: 5 kommentarer

Utbilda om datorsäkerhet på nätetCyberkriminaliteten blir knappast mindre, och de kriminella hittar hela tiden nya vägar för att komma över privatpersoners och företags personliga information – inloggningsuppgifter till banktjänster, e-post och sociala medier, samt kreditkortsuppgifter och annat. När man diskuterar säkerhet handlar det som regel om att man ska installera antivirus och andra verktyg, samt att Internettjänsterna måste använda sig av högre säkerhet.

Men då glömmer man det största säkerhetshålet, nämligen den enskilde användarens kompetens inom datorsäkerhet – eller snarare bristen på sådan. För det spelar ingen roll hur avancerade säkerhetslösningar som finns hos användare och tjänst, om cyberkriminella går direkt till användaren och ber denne lämna ifrån sig sina personliga uppgifter. Och det är så här man enklast kommer över information. Utbildning är enormt viktigt.

Splunk Worldwide Users Conference 2013 pratade Darren Dance, från företaget WorldPay som hanterar betalningar över Internet, om det växande problemet med cyberkriminella som vill komma åt användares personliga uppgifter.

Dance tog upp faktumet att även om WorldPay, och liknande företag, använder sig av väldigt avancerad säkerhet för att hantera sina kunders betalärenden, så hjälper det föga om cyberkriminella går direkt till användare och försöker lura denne till att lämna ifrån sig sina privata uppgifter.

Enligt Dances förslag måste vi bli duktigare på att lära våra barn hur de använder Internet säkrare. Att de förstår att man inte kan lämna ut sina privata uppgifter till höger och vänster:

”We need to teach kids when they’re younger about how easy it is for their stuff to get out online and the amount they’re sharing on social media, for example,” he said. [Källa: Computing]

Datorsäkerhet och utbildning

Phishing kräver datorvett

En populär metod som cyberkriminella använder sig av för att lura användare att lämna ifrån sig uppgifter är phishing. Ofta går det ut på att man får användaren att besöka en sida som ser ut som en legitim inloggningssida för en Internetbank eller dylikt, och sedan hoppas man på att personen fyller i sina uppgifter.

Några exempel på phishingattacker:

Inloggningsuppgifterna lagras av cyberbrottslingarna, medan användaren skickas vidare till den riktiga sajten utan att ha förstått att man bokstavligen talat givit sitt privata lösenord direkt i händerna på kriminella.

För att skydda mot den här typen av bedrägerier finns det ett antal fristående programvaror som varnar för farliga webbsidor, samtidigt som de flesta säkerhetspaket har en sådan funktion implementerad.

Dessa tjänster har en ständdigt uppdaterad databas med adresser till farliga webbsidor, och programmet på användarens dator kontrollerar sajter som man är på väg att besöka mot databasen. Skulle det bli en träff, dyker det upp varningar.

Här är två populära program som varnar för farliga sajter:

Men dessa program är inte vattentäta. Det krävs så klart att säkerhetsföretagen snabbt indexerar nya phishingsajter, så att programmen kan identifiera dem hos användarna.

Kunskap är A och O

På grund av det här, är utbildning och kunskap det absolut viktigaste vapnet för att hålla sig säker online.

Jag har skrivit ett par guider som går igenom vad du ska tänka på för att skydda sig mot bedrägerier på nätet. Du får gärna tipsa dina vänner om dessa guider, om du tror att de behöver utbilda sig lite. Enklast är att posta länkar på Facebook – öppna en artikel och klicka på Rekommendera under artikeln.

En bra webbplats för föräldrar som vill lära sina barn att använda Internet på ett säkert sätt, är Surfa Lugnt.

Källa: Computing

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

5 kommentarer

 1. Lars Olsson2013-10-02 at 16:18Reply

  Jag använder linux mint 15. Kan man vara säker där mot
  kapning av datorn, eller andra dumheter som virus m? Avser
  givetvis inte egen dumhet att ”Gå på lurendrejerier” som du
  beskrev ovan.

  • Tommy k Johansson2013-10-03 at 12:00Reply

   Jag ska erkänna att jag inte är tillräckligt insatt i Linux för att ge dig ett bra svar. Med det sagt är du betydligt mer fri från sådana hot i och med att du kör Linux.

   Cyberkriminella lägger inte ner tid på att göra farlig kod för Linux, mycket på grund av att man vill nå så många som möjligt. Linux har sedan länge tillbaka cirka 1 procent av marknaden bland hemanvändare så det är inte någon attraktiv målgrupp.

 2. Jonny Birberg2013-10-02 at 06:28Reply

  Av en slump, innan jag läste denna artikel, provade jag tidigare idag att bildgoogla på ”mitt nya bankkort” och liknande fraser, inklusive på utrikiska, och fick då fram en hög med bilder från olika bloggar på bloggarens, såklart, nya bankkort, med kortnummer, namn och giltighetsdatum fullt synligt. När det sedan finns sajter som t.ex Amazon som erbjuder kortbetalning som endast kräver dessa uppgifter kan det vara svårt för oärligt folk att hålla fingrarna i styr.
  (Hade inget riktigt syfte med mina sökningar, mer än att fascineras av hur folk tänker)

  • Jonny Birberg2013-10-02 at 06:32Reply

   Sedan kan man ju spekulera i hur Amazon, m.fl, tänker, då dom garanterat vet om problematiken med att inte ha en säkrare lösning. Att kräva cvv-kod eller motsvarande bör inte vara något större projekt att sjösätta. Underligt.

  • Tommy k Johansson2013-10-03 at 11:41Reply

   Det där var väldigt intressant! Tack!

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.