TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Fildelning

µTorrent-skola: Bästa klienten för BitTorrent

Skribent:
Publicerad: , 18:03
Uppdaterad: 2013-06-23, 06:08
Respons: 4 kommentarer

utorrent-logoµTorrent är den bästa gratis BitTorrent-klienten för Windows, som du använder för att ladda ner torrent-filer med. Programmet har fått många nya finesser sedan förra gången jag skrev om det, så det är värt att ta en ny titt på det!

Det är lätt att koppla ihop BitTorrent med fildelning av olagligt upphovsrättsskyddat material, och tyvärr glöms det då bort att BitTorrent är ett utmärkt sätt att distribuera filer till många användare på.

Det finns massor av legala tjänster som använder sig av BitTorrent. µTorrent är därför en programvara du som Windowsanvändare bör ha installerat.

µTorrent är en trimmad och gratis BitTorrent-klient. Programmet är snabbt och enkelt att använda, och det är dessutom översatt till svenska. Installationsfilen du laddar ner är bara på 391 kB.

µTorrent fungerar ihop med Windows XP, Vista och Windows 7, och det finns även versioner för Mac OS X och Linux. Jag kan dock inte säga om µTorrent är det bästa valet på dessa plattformar.

Installera µTorrent för Windows

Börja med att ladda hem µTorrent. Därefter kör du igång installationsprogrammet. Det kommer att stega dig igenom en guide, där du kan klicka godkänn rakt igenom.

ladda-ner-utorrent

Guiden kommer bland annat att öppna portar i Windowsbrandväggen samt associera BitTorrent-filer och Magnet URI:s (en del torrentsajter erbjuder denna typ av nerladdninglänkar; testa om inte torrent-länken funkar) till µTorrent. Det innebär att µTorrent automatiskt kommer att starta när du klickar på en nerladdningslänk på en torrentsajt.

Du kommer även få en förfrågan om du vill ladda ner en film. Det kan du kryssa bort om du vill slippa.

Kort om hur BitTorrent fungerar

BitTorrent är ett fildelningsprotokoll som gör att användare hjälper till att dela data mellan varandra. En torrent-fil, det vill säga de filer som finns på BitTorrent-sajter, innehåller bara information om var filen finns att ladda ner.

För att det ska gå att ladda ner måste det finnas minst en användare som har hela filen utdelad. Dessa användare kallas för Distributörer. Nerladdning sker från både distributörer (seeders) och andra användare som också håller på att ladda ner.

ladda-ner-pirate-bay-torrent

Bilden ovan är i rent teoretiskt och illustrativt syfte!

BitTorrent kräver att du laddar upp för att få ladda ner. När du laddar ner kommer du per automatik dela ut data allt eftersom du hämtat hem delar av filern.

BitTorrent använder sig av en matematisk algoritm för att bestämma hur snabbt du får ladda hem, baserat på hur mycket du delar ut. Detta är för att tekniken bygger på att användare delar ut, och detta ska belönas. Den som stryper sin uppladdning kommer således att inte att kunna ladda hem.

Det kanske låter komplicerat, men det fina är att du inte behöver bry dig. µTorrent sköter allt det här automatiskt. Visst kan du lära dig att trimma hastigheten genom att förstå tekniken, men det är inget krav.

Vill du lära dig mer, läs min artikel Så fungerar BitTorrent.

Så använder du µTorrent

Gränssnittet i µTorrent är nerskalat och enkelt. Här nedan ser du de mest väsentliga funktionerna:

utorrent-guide

1: Filer. Här finns alla dina aktiva nerladdningar och uppladdningar. Du kan använda µTorrent för att organisera alla dina nerladdade filer. Det finns även en inbyggd sökruta som låter dig söka efter torrent-filer.

2. Verktygsfältet. Med dessa knappar kan du starta, pausa eller stoppa nerladdningar, ta bort och lägga till torrenter och så vidare.

3. Aktivitetsfönster. Här visas filer baserat på vad du valt för kategori under 1. Står du i Torrents visas alla tillgänliga filer. Du kan se hur mycket filerna har laddats ner, hur snabbt det går för ner- och uppladdning, hur många klienter det finns och så vidare.

4. Information. När du klickar på en fil i aktivitetsfönstret visas här information om den. Du kan se vad din torrent-nerladdning innehåller för Filer, hur snabbt det går och hur många källor som används (alltså vilka andra BitTorrent-användare du laddar ner från).

5. Applikationer. µTorrent kan byggas ut med hjälp av applikationer som du kan ladda ner direkt från programmet. Du kan exempelvis ladda ner Virus Guard, ett virusskydd som kollar dina torrent-filer.

Inställningar i µTorrent

Det finns massor av inställningar i µTorrent, för dig som vill anpassa klienten efter eget behov. Om du kan BitTorrent-tekniken kan du justera olika värden för att bestämma bandbredd och annat. Detta behöver du emellertid inte göra manuellt, eftersom µTorrent har en guide som fixar det åt dig.

Välj Inställningar -> Inställningsguide. Nu öppnas ett fönster som låter dig automatiskt konfigurera µTorrent efter din bandbredd. Detta kan fixa problem med att det går segt och slött att ladda ner torrent-filer.

utorrent-snabbare-hastighet

Klicka bara Kör tester för att fixa om det. µTorrent fixar alla inställningar, till och med den så kallade portmappningen. När testet är klart och godkänt (gröna bockar visas) klickar du Spara & Stäng.

Jag kan också rekommendera att du ställer in var någonstans du vill att dina filer ska lagras. Det gör du via Inställningar -> Inställningar och under Kataloger.

utorrent-katalog-mapp

Jag föreslår att du lägger nya nedladdningar i en temporär mapp och sedan kryssar i Flytta färdiga nedladdningar till, och markerar en lämplig katalog; förslagsvis Nerladdade filer i ditt Bibliotek (Windows 7) alternativt en katalog i Mina Dokument.

Om du däremot kör daglig backup på dina dokument-mapparna, är det bättre att lägga dina färdiga nerladdningar någon annanstans – dock inte på skrivbordet.

Mer läsning från arkivet:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

4 kommentarer

 1. Ronnie2011-12-23 at 20:55Reply

  Nu är det en av de sämsta. För om man bockar av att man inte vill ha Ask toolbar så läggs utorrent community toolbar in istället. Hur installera programmet helt rent utan dessa skittillbehör?

 2. Fredrik J2011-03-26 at 14:07Reply

  Håller med om att uTorrent är det bästa, funkar även riktigt bra till mac där jag använder det. Har också windows dator för filmer och funka lika bra där :)

 3. Eskil S Tuna2011-03-26 at 08:10Reply

  Du är väll inte ute på Piratebay och tankar House va, Tommy? =D

  • TkJ2011-03-26 at 11:20Reply

   Eskil: Haha, nä – jag har faktiskt House på DVD. Så jäklar bra. :)

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.