uTorrent-guide: Så här kommer du igång med uTorrent | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Annonser

Bank Norwegian Låna pengar snabbt! Privatlån mellan 5.000 och 500.000 kr till vad du vill!

Fello Mobilabonnemang Inga anslutningsavgifter eller öppningsavgifter och bäst av allt inga bindningstider. Välj surfnivå!

Storytel Gillar du ljudböcker så kommer du älska Storytel! Njut av tusentals bra ljudböcker och e-böcker direkt till din telefon, surfplatta eller dator.

Nextory Marknadens största utbud av ljudböcker & e-böcker!

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.

Feedburner

TkJ RSS

Fildelning

uTorrent-guide: Så här kommer du igång med uTorrent

Skribent:
Publicerad: , 15:03
Uppdaterad: 2015-06-27, 20:34
Respons: 90 kommentarer

uTorrent är enligt mig den bästa programvaran för att ladda ner filer från BitTorrent. Även om programmet är rätt lätt att förstå för någon med relativt god datorvana, är det inte helt enkelt för alla. Jag får nästan dagligen e-post från läsare som vill ha hjälp med att ladda ner, installera och komma igång med uTorrent (µTorrent) på svenska.

De senaste åren har uTorrent blivit väldigt fullt av bloatware, annonser och annat. Jag rekommenderar istället att du skaffar programmet qBittorrent. Det är gratis och det ser ut som uTorrent gjorde när det var litet och bra. Läs mer om, och ladda ner, qBittorrent!


Ladda ner svensk uTorrent

Det första du ska göra, är att ladda ner uTorrent gratis. Jag har en liten artikel som berättar hur du går tillväga för att göra detta. Läs vidare här: Ladda ner svensk uTorrent. Efter nerladdning och installation av programmet, startar du det och läser vidare här. Om du kör ett svenskt Windows bör uTorrent starta på svenska.

Komplett brännarprogram? Om du vill ha ett komplett verktyg för att bränna CD/DVD/Bluray-skivor, skapa film- och musikskivor, bränna säkerhetskopior på dina digitalfoton och andra viktiga filer, och mycket mycket mer – då ska du ta en titt på Roxio Creator. Det är ett av marknadens mest populära och heltäckande programvaror för bränning! Läs mer här.

Så fungerar BitTorrent

Jag ska inte fördjupa mig i hur BitTorrent fungerar rent tekniskt, men lite grundläggande information är nödvändigt. Ponera att du går till The Pirate Bay och ska ladda ner film eller musik. Då finns det två nödvändiga värden; Distributörer (kallade för seeders på engelska sajter) och Reciprokörer (leechers).

Så laddar du ner torrent-filer med uTorrent

En distributör är en användare som har laddat ner hela filen och delar ut den så att andra kan ladda ner, och reciprokörer är användare som håller på att ladda ner filen och därför bara delar ut färdignerladdade bitar av den.

För att du ska kunna ladda ner en fil måste det finnas distributörer/seeders. Allra bäst och snabbast går det om det finns många (svårt att säga något exakt antal) – fast samtidigt kan extremt många göra det jobbigt för programmet.

Hos The Pirate Bay finns inte själva filen du ska ladda ner. Här finns bara de speciella torrent-filerna, som är små datafiler innehållande information om var någonstans själva filen ska laddas ner. BitTorrent-tekniken ser till att sköta allt sånt här automatiskt och försöker använda sig av många olika källor för att ladda ner så snabbt som möjligt.

Dessutom baserar sig nerladdningshastigheten på hur mycket du själv laddar upp. Ge och ta, helt enkelt. Det är god kutym att låta torrenten stå på uppladdning ett tag även efter att du laddat ner hela filen. Då är du seeder, och utan seeders fungerar inte BitTorrent.

För att ladda ner, klicka på Ladda ner denna torrent. Om det inte fungerar prova att använda Magnet Link som är en ny lösning; uTorrent har stöd för tekniken.

Associera torrent-filer med uTorrent

För att underlätta nerladdningar av torrent-filer från BitTorrent-sajter, är det bäst att associera dem till uTorrent. Med det menas att filerna automatiskt öppnas i uTorrent när du klickar på Download på en torrent-sajt. Välj Inställningar -> Inställningar. Klicka fram Allmänt-filken och här klickar du på knappen Associera med .torrent-filer. Om knappen är skuggad, är associationen klar.

Nästa gång du är inne på en torrentsida och klickar på Download-länken, ska uTorrent starta. Om webbläsaren visar en dialogruta, kryssa i att torrent-filer ”alltid ska öppna i detta program” (uTorrent).

Öppna torrent-filer automatiskt i uTorrent

I uTorrent kan du även konfigurera programmet till att automatiskt påbörja själva nerladdningen direkt när torrent-filen öppnats och aktiverats. Börja med att gå till Kataloger-fliken under Inställningar. Kryssa bort rutan Visa dialog vid lägga till manuellt. I denna flik kan du även bestämma var nerladdningar ska läggas på hårddisken. Det är smart att lägga nya nerladdningar i en temporär mapp och färdiga i en annan.

Öppna torrent automatiskt i uTorrent

Fortsätt nu till fliken UI-inställningar. Här finns en ruta som heter När torrens läggs till. Se till att Starta inte nedladdning automatiskt inte är ikryssad, och kryssa även bort Aktivera programfönster och Visa fönster som visar filen i torrenten. Nu kommer dina nerladdningar starta automatiskt och i det tysta. Du kan när som helst klicka upp uTorrent via dess ikon i systemfältet, för att se hur nerladdningarna går.

Ladda ner musik och film via torrent!

Ladda ner musik via BitTorrent

Det var allt. Nu kommer ditt uTorrent vara klart att använda. Surfa in på The Pirate Bay och leta upp någonting. När du klickar på Ladda ner denna torrent ska uTorrent köras igång och aktivera torrenten, eller om programmet redan är igång så aktiveras bara torrenten. Du kan i programfönstret följa status; kolumnen Klart visar hur många procent som är kvar att ladda ner.

Trimma uTorrent för snabbare nerladdningar

Beroende på vilken bandbredd du har, vilken form av anslutning, om du har router och så vidare – så kan du optimera uTorrent till att ladda ner snabbare och effektivare. Jag har skrivit ett inlägg om detta; Så får du snabbare nerladdning med uTorrent.

Snabbare hastighet i uTorrent

Det enklaste sättet att förbättra hastigheten i uTorrent, är att använda Hastighetsguiden du hittar under menyn Inställningar. Här väljer du vilken typ av bredband du har, så konfigurerar sig uTorrent själv till att passa din anslutning bäst.

Skapa dina egna torrenter

Vill du skapa egna torrent-filer för att dela med dig av dina egna alster? Läs Så skapar du en torrent-fil. Detta är för att du ska kunna fildela material som du äger upphovsrätten till. Du får självklart inte ladda upp vad som helst – filmer, musik och dylikt som du inte har rättigheter till. Då bryter du mot lagen.

Om du inte gillar uTorrent kan du prova Azureus, som är en annan torrent-programvara.

Det sprids tyvärr mycket virus och trojaner via torrentsajter. Skaffa därför ett riktigt antivirus innan du börjar tanka!

Läs mer:

Gilla oss på Facebook, så missar du inget nytt!

Vad tycker du? Diskutera! Skriv kommentar!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2017 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
 • Ellinor

  det är samma sak för mig :( , vet du vad det är för fel ?
  Tacksam för svar :)

 • Ellinor

  Jag har andvänt Utorrent ett tag nu och det har funkat jätte bra att se på filmerna , men nu heltplötsligt så funkar inte ljudet på filmerna som jag hämtar , varför ? och varför nu ?

 • Ellinor

  Hej !
  Jo jag har nyligen istalerat om datorn och var då tvungen att ta hem utorren igen , men nu när jag laddar hem filmer så funkar inte ljudet , Varför ,
  Tacksam för svar :)

  • oscarbe

   Antagligen har du inga drivers installerade för ditt ljudkort.

 • julia

  min utorrent funkerade helt perfekt till ja skulle ladda ner en film från piratebay(laddar alltid ner från swesub.tv) , ja försökte ladda ner filmen men min dator började gå jättesegt och låta högt. Sen tog de ca 20 min tills de kom upp en ruta där stog de ”it seems like utorrent already is running, close and try agian” något i den stilen, ja försökte ta upp utorrent igen som det stog men varje gång börja min data låta och gå segt som sagt. Och även om ja tog bort utorrent från min dator och instalerade om den så gick de inte, de kom fortfarande upp den där lilla rutan it seems like u torrent alreay is running… Jättejobbigt, nu kan jag inte ladda ner film, trycker ja upp utorrent blir datorn seg och lilla rutan kommer upp. Behöver hjälp, hur gör jag?? :/

 • Klara

  Har lyckats ladda ner en film med utorrent, men kan inte spela upp den!! Hur spelar man upp filmerna?

 • pete

  Kan man stänga av uppladdningen på något sätt om man inte vi göra det?

 • Jag läste på bloggen ( datorproblem ) positiv feedback på din resurs . Tror inte ens det, och nu såg sig själv . Det visar sig att jag inte lurad .

 • Camilla

  Jag har laddat ner en film och de gick galant. Men det kommer inget ljud när jag ska kolla på den. Vad har jag då gjort för fel ?
  Tack för hjälper på förhand :)

 • Berra

  Hehe kul läsning här, så går det när vi svenssons försöker… ;-)

 • jag

  jag har gjort allt men har ingen bild på filmen jag har laddat ner

 • bla bla

 • Johan

  Jag laddar ner en film med youtorrent men när den är klar så lycka jag hela tiden ta bort torrenten vad ska jag göra istället?
  Tack på förhand för hjälpen

 • swed

  Det var en trevlig surpris att uTorrent är såpass poppis. Å andra sidan har alla mina uTorrent-installationer sedan urminnes tider funkat klockrent och varit mig till stor belåtenhet. Förefaller som copyleft sprider sig över landet. Innan man laddar ner skall man läsa eventuella kommentarer, om det finns några. Där kan det stå om filerna är nedlusade med virus och annan skit. I alla händelser skall man ha ett duktigt AV-prog som skydd! Sen är det bara att tuta och köra. När det gäller exempelvis PhotoShop så är nog de alltid blodtörstiga Svenska åklagarna och våra avgjort partiska domstolar, (rena slaktbodarna!), mycket mer intresserade än Adobe av den illegala hanteringen av deras programvara. Adobe säljer kopiöst med mjukvara och tjänar hiskeligt med stålar. De tycks inte bry sig om den försvinnande lilla procent som så att säga ”lånar” gamla versioner utan att pröjsa så länge man inte försöker tjäna pengar själv. Eller rättare sagt: de lägger inte särskilt stora resurser på att spåra knäckta program. Däremot försöker man med massa tricks att göra det svårt att gratis använda deras prylar. Adobe har bra koll på sina grejer för deras program hinner knappt starta innan de sticker ut på nätet, (om man är uppkopplad), och på väg ”hem” för att gola! Adobe loggar dessutom sina applikationer. På Adobe vet man att de som använder krackade program oftast inte har några pengar och att göra en massa advokater rika är knappast någon sund business! Med Adobes program förhåller det sig som så att har man stålar betalar man för sig, de är tillräckligt bra för det! Har man inte råd, ja då…

 • Asal

  När jag trycker på ladda ner från PirateBay så startas inte uTorrent, utan den öppnas istället i VLC och så händer det absolut ingenting.. Vad ska jag göra?

 • ja de går ju men man får inte göra de :)

 • maria

  hejhej! jag har precis laddat ner utorrent för jag vill ha photoshop gratis. Men är det lagligt? the piratebay är ju olagligt men vill gärna ha photoshop cs3 från utorrent! kram.. hör av dig på min epost

  • TkJ

   maria: Nej, det är inte lagligt att skaffa Photoshop gratis via fildelning.

 • Andreas

  Åtkomst nekad problem?
  Jag har windows 7 och hade nyss samma problem..
  jag ändrade åtkomstpunkterna till dit filerna hamnar när man ska ladda hem.. hade först Dator/C:/program(x86)/utorrent/ej klara downloads sen bytte jag till C:/ej klara downloads(ejklaradownloads är mappnamnet..

  När filerna är klara och redo för att titta/lyssna på så har jag lagt mappen i Dator/C:/Downloads

  Hoppas det löser sig för er.
  Andreas

 • olivia

  hej!
  Har två st frågor. Först så ibland när jag trycker på nedladdar symbolen på The pirate bay så dyker vissa låtar inte upp på min uTorrent sida. Vrf? Sen ibland så kommer låtarna i mappar med flera varianter av samma sång. Kan man motverka detta på ngt vis?
  Tackasam för snabba svar!

 • Katrin

  Hej,
  Bra sida men jag har en mac – och jag kan inte hitta språken . . . . för mac. trist

 • Johanna

  jag undrar en sak… på den första inställningen på allmänt… kan jag inte fixa så att mina torrents filer öppnas i utorrent, kan inte makera det som står i din lathund. Hur gör jag då? hoppas på ett svar… Mvh johanna

Erbjudande: Köp .se-domän för 9 kr!

Är du sugen på att skaffa några nya domäner, ska du passa på just nu! Webbhotellet Loopia låter dig för tillfället köpa .se-domäner för så lite som 9 kronor styck! Har du en idé till en ny sajt kan du testa utan att riskera några summor...
Läs mer och köp din domän idag!

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Sponsorer

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick