TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Apple

Utvecklare lämnar Mac App Store, kunderna drabbas

Skribent:
Publicerad: , 14:35
Respons: 3 kommentarer

Mac App Store - utvecklare lämnarTidigare i år började Apple kräva att programutvecklare som distribuerar sina applikationer via Mac App Store måste börja använda sandbox-teknik. Det här har drivit utvecklare till att sluta använda Mac App Store och plocka bort sina program, vilket drabbar användare som köpt dem via kanalen.

Marco Arment, som ligger bakom den utmärkta applikationen Instapaper, har publicerat en bloggpost där han går till angrepp mot Apples krav och där han målar upp en bild av att många fler utvecklare kommer att flytta bort från Mac App Store och använda andra försäljningskanaler.

Sandbox-teknik innebär att man kör program i en slags säker virtuell miljö, som är låst från resten av systemet. Ett program som körs i sandbox kan till exempel inte skada andra program eller data. Det är relativt populärt att köra webbläsare i sandbox eftersom skadliga webbsidor då inte kan infektera systemet utan skräpet stannar i den virtuella miljön.

I ett sätt att förbättra säkerheten i OS X, valde Apple nyligen att införa ett krav på utvecklare, som vill sälja och distribuera sina program via Mac App Store; att de använde sig av en sandbox-teknik. Ett problem med det här, är att tekniken tydligen inte är helt smärtfri. Enligt Marco Arment tvingas utvecklare att ta bort funktioner från dina program eftersom de inte är kompatibla med sandbox-tekniken (här diskuteras program som inte fungerar med sandbox-tekniken).

Apple’s stance seems to be pretty typical of them: comply with the new rules or leave. This usually works for them, but this time, they’ve made a critical strategic error: leaving is often a better option, or the only option, for the affected developers. Many of them have already left, and many more will.

Det stora problemet för oss användare, är när utvecklare försvinner från App Store och tar med sig de program som vi köpt. Ibland kan det kosta mer att köpa ett program via App Store än vad det hade kostat om man köpt direkt från utvecklaren, men det finns fördelar som väger upp det.

Dels sköter Mac App Store om uppdateringar av programmen automatiskt och dels är det väldigt smidigt när du skaffar en ny Mac eller av något annat skäl behöver återinstallera ett köpt program. Då är det bara att gå till Mac App Store, klicka på Köp och sedan installera om programmen. Den här möjligheten försvinner så klart med de program som plockas ner från App Store.

Uppdatera program via Mac App Store

Nördarnas makt!

Efter att ha fått många kommentarer på sin bloggpost, skrev Arment en uppföljare där han bland annat tar upp problemet med att många applikationer tydligen blivit utslängda från Mac App Store, efter att de inte följt den nya regeln om sandbox.

NördarVidare berättar Arment att den vanligaste kommentaren han fått, är att det bara är nördar som bryr sig om det här, och att de vanliga användarna kommer fortsätta använda Mac App Store. Det är en vanlig åsikt när det gäller kritik som kan tyckas vara för tekniskt för att gemene man ska bry sig. Men som Arment skriver väger nördarnas åsikter enormt mycket. Det är de som hjälper alla ”vanliga” användare inom sin bekantskapskrets. Nördarnas inflytande är faktiskt gigantiskt.

Ett bra exempel på nördarnas makt är Google Chrome och Mozilla Firefox. Gemene man vet knappt vad en webbläsare är för något (ja, jag generaliserar), och det var enbart på grund av nördarna som Internet Explorers dominans på marknaden sprack och Firefox fick så otroligt många användare. Samma sak med Chrome några år senare.

Om nördarna lackar ur på hur Apple sköter sitt Mac App Store, kommer de att upplysa alla sina bekanta om att man inte ska använda App Store för att köpa program. Och det kan vara ett stort slag mot Apple. Det kan också vara ett slag i luften – vi får se vad som händer: är avhoppen från App Store en trend eller bara enskilda fall?

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

3 kommentarer

 1. Myrkrig2012-07-29 at 20:50Reply

  I det här fallet tror jag inte att nördarna har samma makt som de kan ha inom andra områden. Mac app store är så enkelt att nördarna inte behöver tillfrågas av en normal användare.

 2. Baeckman2012-07-28 at 07:42Reply

  Saknas bara att gatekeeper sätter som standard att man enbart får installera program från app store… Skulle inte förvåna mig alls.

 3. Sebastian2012-07-27 at 20:40Reply

  Krig för sandlådan kan tyckas….

  Men alltså, krav skall man få sätta, men inte för galna. Borde de kanske sätta en märkning på säkra program så borde folk stanna :) gissar att det kan vara en strategi från Apple :)

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.