TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Bjud på en kaffe!

Topplista appar

Radannonser

Surfa SÄKERT: PrivateVPN! En av världens största och snabbaste VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning.

PureVPN Väldigt stor VPN-tjänst, världens snabbaste VPN-tjänst! Passar för dig som laddar ner mycket.

NordVPN Populär VPN-tjänst som rekommenderas av många!

OVPN - svensk säkerhet! OVPN är en svensk VPN-tjänst med hög kvalitet - rekommenderas!

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Hitta RÄTT banklån! Behöver du låna pengar, använd Lendo för att hitta den bank med bäst villkor för just dig!

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Virtual Reality & Augmented Reality

Vad är egentligen Augmented Reality – förutom riktigt coolt?

Augmented Reality, vad är det?Parallellt med Virtual Reality, som tar datorspel till en ny nivå, utveckas Augmented Reality, där tekniken på olika sätt förbättrar ditt synfält med hjälp av datorgenererad grafik. Det här kan användas på många sätt och det finns redan flera intressanta lösningar både på marknaden och under utveckling.

Den mest kända lösningen av Augmented Reality – också kallad för den svenska översättningen förstärkt verklighet – är Google Glass. Med hjälp av ett par speciella glasögon får du en liten skärm framför ena ögat, där appar används för att visa information av olika typer. Men Google Glass är långt ifrån ensamma, och även långt ifrån de häftigaste. Microsoft HoloLens är ännu inte färdiga men har demonstrerats och de exempelvideos som finns är riktigt coola.

Om vi jämför Virtual Reality (VR, virtuell verklighet) med Augmented Reality (AR, förstärkt verklighet) kan vi säga att den direkta skillnaden är att skärmarna i AR är transparenta. Med VR ersätts ditt synfält av skärmar, och placerar därigenom dig i en annan värld.

AR-hjälmar/glasögon låter dig stanna kvar i verkligheten, med ditt vanliga synfält. Med olika typer av genomskinliga skärmar ser du som vanligt, fast med möjligheten att få datorgrafik genererad i ditt synfält. I vissa fall har du bara en liten skärm i ett begränsat område av synfältet, som med Google Glass, medan du i andra har skärmar som sträcker sig över i stort sett hela ditt synfält.

Microsoft HoloLens visar framtiden

Microsoft HoloLens har utvecklats i det tysta nere i en hemlig källare (i alla fall enligt en artikel i Wired). Det är heltäckande AR-glasögon som i princip ger dig ett holografiskt 3D-gränssnitt.

Har du sett någon av Marvels superhjäte-filmer med Ironman? Då vet du hur Tony Starks dator fungerar, där han drar och kastar och pekar på grafiska objekt i luften. Det är sjukt coolt. Och det här är målet med Microsoft HoloLens.

Microsoft HoloLens

Med ett par Microsoft HoloLens på dig, kommer din verklighet att bli förstärkt av ett holografiskt 3D-gränssnitt. Riktigt coolt!

I de videos med demonstrationer av HoloLens ser det extremt häftigt ut och det verkar fungera ungefär som Tony Starks dator. Men jag tror inte att Microsoft är riktigt där än. Jonas Ryberg från IDG var inte speciellt imponerad. Sådana här videos visar sällan precis hur det fungerar, utan hur de vill att det ska fungera. Det lär ta tid innan Tony Stark byter Jarvis mot ett par HoloLens.

Fler tillverkare av AR-glasögon

Microsoft är knappast ensamma om att ta fram lösningar för Augmented Reality. Jag har redan nämnt Google Glass, som jämfört med de flesta andra idag känns rätt banala.

Optinvent heter ett bolag som ligger bakom en AR-lösning de kallar för ORADigital Eyewear Platform. Nu är det naturligtvis helt omöjligt att bedöma ett par AR-glasögon bara efter att ha tittat på tillverkarens videoklipp. Men om du har det i åtanke, så kan jag kort kommentera Optinvent och deras glasögon…

De har lagt upp ett filmklipp där de snabbt presenterar sin produkt. Och där får jag intrycket av att ORA är en VR-lösning som kommer att säljas på Rusta och Hobbex för 299 kronor.

ORA använder sig av Android, vilket inte på något sätt är fel, men Optinvent har valt att återanvända gränssnittet för att lista installerade appar. Så det första videon demonstrerar är hur du i dina VR-glasögon ser ett rutnät av små ikoner för tonvis av applikationer. Det kan orimligen vara ett genomtänkt gränssnitt för ett par VR-glasögon.

Efter det går videon över till att visa en dassig karta med texten ”No GPS signal”. Det är lite The Onion över det.

Nåväl. Alla kan inte lyckas. Konkurrenten Meta har avsevärt mycket bättre odds än ORA. Som jag redan konstaterat kan jag inte bedöma utifrån konceptfilmer, men det Meta presenterar är riktigt maffigt.

Det ligger på ungefär samma nivå som Microsoft HoloLens. Grafiken är grymt snygg, gränssnittet känns rätt och futuristiskt, och om tillverkaren lyckas med Meta blir det en sjukt cool förstärkt verklighet.

Se videoklippet ovan. När det här fungerar på riktigt så kan vi alla ha varsin Jarvis i hemmet, redo att bygga… vaser med hjälp av en 3D-skrivare. Skämt åsido. Av de jag lösningar jag kollat på, är Meta den som ser häftigast ut. Men det är ju konceptfilmer – tekniken är inte riktigt där än.

Det finns flera alternativ, som jag kan återkomma till om det finns intresse hos dig som läsare.

Augmented Reality passar bilindustrin

Virtual Reality är främst för nöje – i alla fall idag – men Augmented Reality har många praktiska möjligheter. BMW har på sin sajt lagt upp en video som visar hur AR-glasögon kan hjälpa bilmekaniker.

Med ett par AR-glasögon kan en dator identifiera motorn som mekanikern har framför sig, markera de olika delarna och ge lösningar. En hyfsat händig konsument borde själv kunna fixa sina bilproblem i framtiden – med hjälp av ett par AR-glasögon och rätt applikation.

BMW Group Research and Technology har även tagit fram ett par AR-glasögon för bilförare. Mini Augmented Vision låter föraren få ett förbättrat synfält. Grafik hjälper till med information och kameror utanför bilen ger nya vinklar.

Mini Augmented Vision

BMW är en av biltillverkarna som börjat titta på hur de kan använda Augmented Reality för att underlätta för bilförare.

En annan biltillverkare som tagit till sig AR är Jaguar – fast på ett helt annat sätt. Redan i december förra året presenterade de sin 360 Virtual Urban Windscreen. BMW har helt enkelt byggt in möjligheten att visa datorgrafik i bilens rutor.

Med hjälp av andra verktyg i form av exempelvis kameror, kan de skapa applikationer som markerar bilar, läser av skyltar, varnar för överskriden hastighet, trafikstopp, olyckor och dåliga vägar. Det är bara fantasin som sätter gränser.

Avslutningsvis tycker jag personligen att Augmented Realiity är mer intressant än Virtual Reality. Visst, jag ser också fram emot att kunna vandra omkring på Endor och skjuta ewoker, men det finns så många fler möjligheter med AR. Utvecklingen inom den här tekniken är bland de mest spännande vi kan följa idag.

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

 

En kommentar

  1. TB2015-05-06 at 11:39Reply

    ”En hyfsat händig konsument borde själv kunna fixa sina bilproblem i framtiden – med hjälp av ett par AR-glasögon och rätt applikation.”

    Glöm det. Biltillverkarna gör redan idag allt de kan för att tvinga ägarna att lämna in bilen till dyra märkesverkstäder istället för att göra jobbet själva. I framtidens fordon kommer servicemöjligheterna garanterat vara låsta och endast åtkomliga för auktoriserade serviceverkstäder.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.