TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Webbapplikationer

Drupal 7: Det här är Drupal!

Skribent:
Publicerad: , 08:58
Respons: 2 kommentarer

drupalIdag går DrupalCamp Stockholm av stapeln. Under fredagen och lördagen kommer Drupal-användare att träffas för att diskutera publiceringssystemet. Föreläsningar, paneldiskussioner och annat kul lockar besökarna.

Men vad är då Drupal? För att räta ut några frågetecken om publiceringssystemet som lever parallellt med WordPress, tog jag kontakt med Thomas Svenson, som driver Drupal Mill – en nystartad sajt med inriktning på Drupal 7.

drupal-hemsida

De flesta webbutvecklare som läser min blogg använder WordPress. Hur skulle du sälja in Drupal till dem?

Som webbutvecklare bör man definitivt ha koll på Drupal då det erbjuder så otroligt mycket mer flexibilitet jämfört med WordPress. Drupal växer så det knakar och det är stor brist på duktiga utvecklare. Stort plus är att företag är beredda att betala betydligt bättre för Drupal utvecklare jämfört med vad WordPress och Joomla utvecklare kan räkna med.

Dessutom finns det finns det idag ett flertal mycket avancerade Drupal distributioner såsom Drupal Commons, Open Atrium, Open Publish och Managing News. Distribution är helt enkel färdigpaketerade sajtlösningar basedade på Drupal plus ett antal moduler och teman i kombination med en installationsprofil. Det gör att man snabbt kan få upp en sajt för ett speciellt ändamål som man sen bara behöver finjustera för sina egna behov. Dessa kan sedan byggas ut precis på samma sätt som om man byggde allt själv från grunden.

Viktigt att påpeka är att dessa distributioner är 100% Drupal-kompatibla och alltså inga så kallade forkar då allt stöd för dessa distributioner ligger i Drupal Core. Dom är också alla licensierade under GPL.

Sen beror det givetvis på vilken typ av marknad man som webbutvecklare vill erbjuda sina tjänster på. Handlar det om enkla sajter som i princip en standard WordPress installation klara så har Drupal svårt att konkurrera. Planerar kunden att sajtan kontinuerligt skall utvecklas med nya avdelningar, funktioner såsom e-handel och annat så vore det ett misstag att inte grundligt gå igenom vad Drupal har att erbjuda.

Visst, det kostar lite mer att göra sajten i Drupal, men skall den byggas ut så blir det både oftast både bättre och billigare i längden.

Vad behöver man för att köra igång med Drupal?

Vill man bara snabbt testa Drupal så rekommenderar jag att kolla in drupalgardens.com från Acquia.com (en av grundarna är Dries Buytaert som även är grundaren av Drupal) som kan ses som Drupal’s motsvarighet till wordpress.com. Där kan du snabbt och enkelt testa Drupal 7 och ett stort urval av moduler för att bygga ut sajten. Gratis-alternativet är dessutom generöst tilltaget.

drupalgardens

Drupal Gardens erbjuder inte bara mycket större möjligheter än wordpress.com, närsomhelst kan du exportera din sajt och installera den på en egen Drupal installation, utan att tappa någonting. Sen är det bara att bygga vidare.

Ett annat alternativ är buzzr.com från Lullabot.com. Även den erbjuder dig att exportera din sajt närsomhelt. Dock har dom inget gratis-alternativ, men du kan i alla fall prova på deras produkt i 14 dagar.

Vill du ha en lokal installation att leka med så är Acquia Dev Desktop ett utmärkt val. Det är en optimerad DAMP-stack (Drupal, Apache, MySQL och PHP) som gör det otroligt smidigt att snabbt skapa hur många lokala sajter som helst. Tar ca 5-10 minuter att installera och ha en första Drupal sajt klar för test. Finns att hämta gratis och finns för Windows, Mac och Linux.

Som WordPress-användare är man van vid ett väldigt stort community – hur är det med Drupal?

Enklast är att citera förstasidan på drupal.org: "573,557 people in 228 countries* speaking 182 languages power Drupal."

Så, stor kan man lugnt säga att den är och den växer hela tiden.

Communityn är näst intill helt fokuserad mot utvecklare. Tyvärr tar det lite tid att komma underfund med var allt finns då det är långt över 1 miljon artiklar och forumposter bara på drupal.org. Sen finns det ett antal sub-sajter såsom groups.drupal.org där man kan gå med i olika grupper som fokuserar på enskilda ämnen eller länders, t.ex. groups.drupal.org/sweden för svenskar. api.drupal.org är en otroligt bra resurs för allt vad gäller Drupal API:er.

Drupal utvecklare har stora krav på sig själva och det har fått genomslag vad gäller kodkvalitet, både för Drupal Core och contrib moduler. Visst finns det moduler med spagetti-kod, men generellt håller dom flesta en mycket hög standard och följer Drupals kodstandard mycket väl.

När man väl kommit över tröskeln så kommer man snabbt att upptäcka att dom flesta är väldigt hjälpsamma och att det är högt till taket så länge man använder sunt förnuft och lär sig av de misstag man råkar göra.

Ledande personer såsom Dries, grundaren, Angie "webchick" Byron (Drupal 7 co-maintainer) och andra är väldigt aktiva och tillgängliga och lyssnar mycket till vad som sägs och diskuteras.

Förnärvarande pågår en hel del diskussioner om nödvändiga förändringar av alla community-sajterna för att göra dem både mer lättillgängliga för nybörjare och mer effektiva för oss som varit med en tid. I dessa diskussioner kan alla delta oavsett om du var med från starten (10 år sedan nu) eller började med Drupal i förra veckan.

Sajter om Drupal:

Har du tips och förslag, eller frågor om, Drupal – lämna gärna en kommentar nedan! Jag vill gärna återkomma med fler inlägg om ämnet.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

WEBBHOTELL: Sponsrade länkar
Webbhotell Pris/mån Utrymme Trafik Domäner
Loopia REK! 84 kr 75 GB 750 GB Obegränsat
City Network REK! 49 kr 250 GB 5000 GB Obegränsat
One.com 15 kr 15 GB Fri* 1
FSData REK! 149 kr 20 GB 300 GB Obegränsat
Crystone 12:50 kr 250 GB 5000 GB Obegränsat
Surftown 18 kr 10 GB 30 GB 1
Cliche 24 kr 5 GB Fri* 1
Inleed REK! 29 kr 5000 GB 250 GB Obegränsat
Webbdo 9 kr 1,5 GB 40 GB 11
Ev startavgift & domänkostnad tillkommer. Pris uppdaterat 140415.
* Fritt så länge du inte har för mycket
REK = Rekommenderas

Kommentarer

2 kommentarer

  1. Drupal 7: Det här är Drupal! » The Blog of Blogs2011-05-06 at 20:37Reply

    […] http://blogg.tkj.se/vad-ar-drupal/ 06 May 2011 8:47pm – Andra bloggar – Drupal – Webbutveckling « 5 tips för att göra Grooveshark ännu bättre […]

  2. Jonathan Björkskog2011-05-06 at 13:16Reply

    Bra att Drupal växer också i Sverige! Jag rekommenderar alltid Drupal till företag som vill skapa en lite ”större” hemsida!

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.