TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Läsarfrågor

Läsarfråga: Vad är egentligen molnet?

Skribent:
Publicerad: , 09:21
Uppdaterad: 2012-01-08, 22:32
Respons: 11 kommentarer

vad-ar-molnetÖverallt läser jag om att arbeta i molnet. Jag kanske börjar bli gammal och trög, men jag har inte förstått vad molnet är?

Molnet kan tyckas vara väldigt diffust och svårförklarat. Jag ska göra ett tappert försök att svara på din fråga!

När jag var i Stockholm och lyssnade på Steve Ballmer, sa han att det var svårt att förklara molnet. Det är en rätt diffus term, men ur ett konsumentperspektiv handlar det kortfattat om att du arbetar mot servrar över Internet istället för lokalt på din dator.

Applikationer i molnet

En programvara som arbetar i molnet körs ofta i din webbläsare. Gmail och Hotmail är två exempel på applikationer som körs i molnet; du kommer åt din e-postklient var du än befinner dig. Du behöver inte ha tillgång till din personliga dator, utan kan använda e-posten ifrån vilken Internetansluten dator som helst.

office-web-apps

Det finns massor av applikationer som körs i molnet. Microsofts Office Web Apps, och konkurrenten Google Docs, är Office-verktyg i form av ordbehandlare och kalkylark som du kör direkt i din webbläsare. Dokumenten lagrar du på respektive företags servrar, istället för på din hårddisk. Du kan exportera dokument för att lagra dem lokalt, men de flesta arbetar med sina dokument från programmens servrar.

Applikationer som körs i webbläsaren använder sig av Javascript och andra webbtekniska lösningar. En stor fördel med webbapplikationer är att du som användare som sagt inte behöver installera något på din dator. Programutvecklaren kan uppdatera sin applikation direkt på servern och behöver inte skicka ut uppdateringar till användare.

Säkerheten är dessutom bättre eftersom du inte kör något lokalt. Ett vanligt sätt att sprida farlig kod på, är att utnyttja säkerhetshål i lokalt installerade programvaror – detta kommer man ifrån med webbapplikationer.

Program som arbetar i molnet

Alla program som arbetar i molnet körs emellertid inte i din webbläsare. Det finns gott om vanliga program, som du installerar på din dator, som kommunicerar med servrar för att fungera. Ett exempel på detta är Panda Cloud Antivirus – ett gratis antivirus som arbetar i molnet.

Ordinära antivirus har stora databaser som innehåller information om hur virus ska upptäckas. Dessa databaser måste hela tiden uppdateras, eftersom virus sprids enormt fort idag. Kommersiella antivirus uppdaterar dessa databaser var femte minut genom att ladda ner från nätet.

Panda Cloud Antivirus har inga databaser alls. När en ny fil sparas på din hårddisk, plockas en checksumma ut (ett unikt värde för varje fil, som räknas ut baserat på filstorlek och innehåll) och skickas till Pandas säkerhetservrar. Dessa svarar omedelbart huruvida filen är skadlig eller ej.

Om filen inte är identifierad sedan tidigare, kan den skickas över för analys. Skulle den vara skadlig kommer alla andra användare av Panda Cloud Antivirus att omedelbart vara skyddade mot filen, utan att man måste uppdatera sina virusdatabaser.

Lagra filer i molnet

Microsoft erbjuder en gratistjänst som heter SkyDrive, och som ger dig 25 GB lagringsutrymme i molnet – det vill säga på Microsofts servrar. Här kan du spara dina dokument från Office Web Apps, men du kan också ladda upp andra filer. Du kan till exempel spara dina digitalfoton här, för att komma åt dem från andra datorer.

skydrive

En av de stora fördelarna med att lagra dokument och andra filer i molnet, är att du kommer åt dem från vilken dator som helst. Du kan dela arbetsdokument med kollegor, så att ni kan göra ändringar i dokumentet oavsett var ni befinner er, eller dela ut ett fotoalbum till dina släktingar. Det här är smidiga lösningar för att arbeta tillsammans över Internet.

Integritet och säkerhet?

Kritiker till att lagra filer i molnet, pekar på att vi som användare inte bör lagra våra dokument hos stora företag. De har en poäng i det. Som regel brukar dock filer krypteras ordentligt på servrarna, så att ingen kan läsa dina dokument om de kommer åt servern.

Vidare brukar man peka på säkerheten – vad händer om företaget lägger ner tjänsten, eller om deras servrar kraschar? Det är också befogad kritik. Många av tjänsterna är gratis och i det finstilta avskriver de sig från eventuell förlorad data.

Samtidigt tycker jag inte att man ska bli allt för paranoid. Visst kan Google lägga ner Gmail, men det är föga troligt. Inte heller är det troligt att Microsofts serverpark är en mer osäker lagringsplats än din lokala hårddisk.

Med det sagt tycker jag ändå att det är smart att ta säkerhetskopior på viktig data du lagrar i molnet. Ladda kontinuerligt ner alla filer och lagra på din egna backup. Det skadar inte.

Backup i molnet

På tal om filer i molnet, är ett populärt att sköta sin backup i molnet. Det finns många tjänster som erbjuder säkerhetskopiering till molnet – onlinebackup. Några svenska exempel är Diino och Storegate. De erbjuder lagringsplats på sina krypterade säkra servrar.

diino-onlinebackup

Backup till molnet innebär att du installerar en speciell programvara på din dator, och programmet ser till att per automatik i bakgrunden göra backup av dina utvalda filer och mappar.

På många sätt är det här mycket bättre än att göra en backup till en extern hårddisk. Dels sköts allt automatiskt och du behöver inte tänka på det. Men framför allt är det säkrare att ha en backup på skyddade servrar någon annanstans än i hemmet. Skulle olyckan vara framme och hemmet brinner ner, eller om du har besök av tjuvar som stjäl dina prylar, finns filerna fortfarande kvar i molnet.

En bra gratistjänst är Dropbox, som ger dig 2 GB fri lagringsplats. Dropbox synkroniserar hela tiden filer mellan din dator och molnet. Du kan installera programmet på flera datorer och synkronisera filerna mellan dem. Det sker väldigt snabbt och helt automatiskt.

Jag använder det själv på mina Windowsdatorer, min Mac, min iPhone och min iPad. Jag kan ta ett foto med min iPhone, ladda upp den till Dropbox, och fem sekunder senare meddelar Dropbox-applikationen på mina datorer att filen finns på hårddisken.

molnet

Operativsystem i molnet

Google har utvecklat ett operativsystem som heter Chrome OS och som kan sägas vara ett operativsystem som körs i molnet. Rent tekniskt är det ett väldigt nerskalat Linux, och när du bootar upp datorn kommer du att mötas av webbläsaren Chrome.

Det finns inget vanligt skrivbord, inga lokalt installerade programvaror. Istället körs allting i webbläsaren. De flesta ordinära applikationer har idag webbvarianter; allt från nämnda e-post och Office-verktyg, till enklare verktyg för bild- och videoredigering, musikspelare, filmvisare och så vidare.

Det är dock en bit kvar att gå innan vi alla kör Chrome OS – om vi ens kommer att göra det. Saker som hårdvara och drivrutiner ställer till det en del. Läs: 7 skäl till varför Chrome OS floppar.

Samtidigt har vi, tack vare smartphones och surfplattor, börjat gå ifrån webb till att återigen använda lokalt installerade applikationer. Många av dessa appar arbetar dock i molnet med filer och annan data, så molnet växer och frodas även om webbapplikationer på flera ställen saktat ner.

Jag hoppas att jag inte rört till det ännu mer för dig! Molnet är som sagt lite diffust att förklara…

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

11 kommentarer

 1. Christer Hansson2011-01-11 at 10:25Reply

  Hej
  Intressant diskusion kring molnet. Det finns även ett antal relativt lokala aktörer, som ex vi, http://www.bizpoint.se, som har lokal/regionala lösningar. Dvs vi hjälper företag i nårområdet tillsamamns med vårt systerföretag att skapa molntjänster, med både lagring och många olika applikationer. Tjänsten kostar lite, så den är nog mest intressant för företag.
  Vi tror att Molntjänsterna kommer snabbt nu, men det finns många företag som vill lagra det i närheten av deras fysiska adress, då är lokl-regionala molnleverantörer intressanta.

  Ha det bra i molnet!!

 2. 5 heta teknik-trender som blir stora 20112010-12-23 at 10:20Reply

  […] Moln-principen bygger på att du får tillgång till alla program och filer du behöver direkt över internet, de finns och körs i “molnet”. Det som talar för molnet är att du slipper krångla med lokala filer och tjänster. Allt kommer finnas tillgängligt överallt, oavsett om du är hemma eller på andra sidan jordklotet. […]

 3. Veckans länkar – redan dags att summera 2010 « Uppdragsmedia – kundtidningar och redaktionell kommunikation2010-12-03 at 16:19Reply

  […] 31 st BokmärkenGuide: Kom igång med Indesign CS5 – CAP&DesignLäsarfråga: Vad är egentligen molnet?Bring your own fonts to Typekit « The Typekit BlogLinkedIn Launches Share ButtonResumé: […]

 4. Bennet Areljung2010-12-03 at 08:16Reply

  Tommy – en bra förklaring där du nyttjar din goda verbala förmåga :)

 5. Magnus2010-12-03 at 07:55Reply

  Att förklara vad molnet är inte helt enkelt när det finns så många olika synsätt och definitioner. Här är min syn på det hela.

  http://www.thebeliever.se/smart-use-of-internet/2010/8/31/the-confusion-about-the-cloud-web-based-and-saas.html

 6. Läsarfråga: Vad är egentligen molnet? | Domäner, webb & seo - OmDomaner.se2010-12-03 at 06:46Reply

  […] att svara på din fråga! När jag var i Stockholm och lyssnade på Steve Ballmer, sa han att […] Tommy k Johanssons blogg om datorer & Internet Spara / dela med […]

 7. cwasteson2010-12-02 at 20:20Reply

  Hej!
  Tack för ett ingående och pedagogiskt svar! Jag tyckte jag visste ungefär vad molnet var och nu kan jag ännu mer. Stort tack!

 8. Vad menas med ”molnet”? – IKT-tips2010-12-02 at 20:13Reply

  […] Har du funderat över vad som menas med ”molnet” och vad det kan användas till, vill jag rekommendera dig att läsa följande inlägg på Tommy k Johanssons blogg: http://blogg.tkj.se/vad-ar-molnet/ […]

 9. Alfred2010-12-02 at 17:42Reply

  Jag tycker du lyckades med en ganska bra förklaring av molnet!

  Det är ganska fascinerande hur mycket molnet egentligen används och att det utvecklas och växer enormt hela tiden.

 10. Tweets that mention Läsarfråga: Vad är egentligen molnet? -- Topsy.com2010-12-02 at 10:08Reply

  […] This post was mentioned on Twitter by Tommy k Johansson, Uppdragsmedia. Uppdragsmedia said: Läsarfråga: Vad är egentligen molnet? – http://icio.us/jckwZP […]

 11. Sven Månsson2010-12-02 at 09:59Reply

  Hej ! Det var en bra förklaring ang hur molnet funkar.
  Ha en bra dag.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.