Vad händer om man stavar fel till din domän? | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Annonser

Bank Norwegian Låna pengar snabbt! Privatlån mellan 5.000 och 500.000 kr till vad du vill!

Fello Mobilabonnemang Inga anslutningsavgifter eller öppningsavgifter och bäst av allt inga bindningstider. Välj surfnivå!

Storytel Gillar du ljudböcker så kommer du älska Storytel! Njut av tusentals bra ljudböcker och e-böcker direkt till din telefon, surfplatta eller dator.

Nextory Marknadens största utbud av ljudböcker & e-böcker!

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.

Feedburner

TkJ RSS

Domäner

Vad händer om man stavar fel till din domän?

Felstavade domännamnOm en besökare råkar skriva ww.dindomän.se istället för www.dindomän.se – vad hamnar hon då någonstans? Det är bara ett exempel på felstavningar. Det händer så klart ofta att surfare stavar fel till adresser, och det har blivit något av en affärsidé att registrera felstavade domännamn och fylla dessa med reklam.

Vill du till Expressen blir det bara fel om du glömmer ett w; ww.expressen.se. Sådant borde inte vara problem, eftersom det är så lätt ordnat. Svårare är det med felstavade domäner. Skriver du in gooogle.se hamnar du en sån där kvacksalvare som kränger ”dietpiller”. afonbladet.se och aftonbladt.se är två andra exempel på felstavningar som snappats upp av andra än Aftonbladet.

Det är hos Internet World jag läser en rätt intressant artikel om vikten av att kontrollera felstavningar. En del saker är enkla att ordna. Om det gäller antalet w i adressen kan du justera det i DNS-inställningarna, och det kostar ingenting eftersom det gäller subdomäner. Förutom www bör w, ww och wwww peka till sajten. Dessutom ska det gå att besöka sidan utan att fylla i www.

Det är som sagt vanligt att mindre seriösa Internetentreprenörer registrerar domännamn som är felstavningar av kända adresser. På sidorna brukar man som regel bara lägga upp en massa annonser. atonbladet.se är ett exempel på hur det kan se ut.

Ett riktigt bra och positivt exempel är min egna adress. Det är säkert lätt hänt att besökare råkar skriva in tkj.blogg.se istället för blogg.tkj.se. Nu är det så bra att någon trevlig – men för min okänd – person registrerat tkj.blogg.se, som är en gratistjänst för bloggar, och sedan lagt upp en enda bloggpost med en hänvisning till min adress. Det tackar jag för, och det är ett ypperligt exempel på hur man bör tänka (synd bara att jag själv inte tänkte så långt).

Hos NameISP kan du göra en sökning för att få upp en lista över felstavningar av ditt domännamn, tillsammans med möjlighet att registrera domänerna. Internet World har hämtat inspiration till sin artikel i en gammal bloggpost hos Outrider.

Gilla oss på Facebook, så missar du inget nytt!

Vad tycker du? Diskutera! Skriv kommentar!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

  • Jörgen

    Har du koll på varför man en gång i tiden valde att sätta www. framför adressen?
    Dessutom så hamnar man på 2 olika ställen om man har www med eller utan. (med andra ord så förlorar www lite av sin betydelse enligt mig)

  • Mycket bra inlägg, tack.

Erbjudande april 2017

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Sponsorer

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick