TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Windows 8

Vad tror du om Metro-gränssnittet i Windows 8?

Skribent:
Publicerad: , 06:40
Respons: 3 kommentarer

Windows 8 Metro-gränssnitt

Windows 8 kommer att lansera ett helt nytt gränssnitt som kallas för Metro, som bygger på gränssnittet från Windows Phone 7. Microsoft har inte låtit oss se speciellt mycket av det förutom i någon kortare video, men det hindrar knappast användare och experter från att tycka till.

Metro är ett gränssnitt som är mer anpassat för pekskärmar, och syftet är att göra det möjligt att köra Windows 8 på alla typer av plattformar – allt från din persondator till din mobiltelefon, surfplatta, spelkonsol eller varför inte TV. Själv tycker jag det ser väldigt intressant ut!

En vanlig missuppfattning bland tyckare är att det nya Metro-gränssnittet i Windows 8 enbart är till för pekskärmar. Så är inte fallet. Du ska kunna arbeta med systemet oavsett vad du använder för input-enhet (eller vad jag ska kalla det). Pekskärm, mus och tangentbord, kanske kroppsrörelser med Kinect-tekniken, stylus-pennor och så vidare.

Här kan du läsa mer om Metro för Windows 8.

Jag tycker som sagt att det här verkar väldigt intressant, och jag tycker att Microsoft gör helt rätt i att satsa på Metro.

Windows 8 till alla enheter

Det här ska ses ur ett större perspektiv. I och med Windows 8 vill Microsoft flytta ut sitt operativsystem på alla typer av plattformar, och inte bara datorer. Windows 7 har visserligen stöd för multitouch, men gränssnittet är knappast anpassat för att köras på surfplattor.

I och med Windows 8 kommer Microsoft att fortsätta på samma spår som med Windows 7, när det gäller prestandakraven. Vista höjde kraven på hårdvara rejält jämfört med XP, men Windows 7 kräver i praktiken inte mycket mer än XP. Jag har till exempel framgångsrikt installerat Windows 7 på min Asus Eee PC 901, som har rätt klen hårdvara.

Förutom att köras på X86-processorer, det vill säga de flesta vanliga datorer, kommer Windows 8 även att göras tillgängligt för ARM-processorer. ARM används av mina surfplattor och mobiltelefoner, så på lite sikt kommer Windows 8 att knuffa ut Windows Phone 7.

Principer med Metro

Ditt Windows, överallt

Metro är ingen nödvändigt gränssnitt. Om du hellre vill använda det klassiska gränssnittet på din dator, kan du välja ett utseende som påminner om Windows 7. Fördelen med Metro är att det kommer att se ungefär likadant ut på alla enheter.

I och med den starka kopplingen mellan Windows 8 och molnet (läs: Windows Live), och att Microsoft lägger mycket krut på att få utvecklare att bygga applikationer med HTML5 och Javascript, kommer du att kunna logga in i ditt personliga Windows oavsett om det är på din dator, din mobiltelefon eller surfplatta, ditt Xbox eller vilken annan enhet som helst som kör Windows 8.

Vad tycker du om Metro?

Så, jag ser alltså fram emot att testa det här och jag tror att Microsoft gör helt rätt (fler håller med mig). Det är verkligen dags att ta gränssnittet i operativsystemet till nästa steg. Men jag är medveten om att långt ifrån alla håller med mig!

Vad tycker du? Verkar Windows 8 och Metro som en bra eller dålig idé?


Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ERBJUDANDE: Microsoft Surface!

Microsoft Surface Pro 5! Större, lättare och bättre! 50% bättre batteri än Surface Pro 4. Superbra 12-tumsskärm, bättre tangentbord. Surface Pro 5 är en suverän kombination av laptop och surfplatta. Här hittar du också Microsofts bärbara datorer Surface Book och Surface Laptop.
Besök Microsoft Store och läs mer!

Kommentarer

3 kommentarer

 1. Anders Nordgren2011-06-28 at 13:25Reply

  Tycker att det är helt rätt väg att gå.
  Den ”vanlige” användaren vill känna igen sig helt enkelt.
  Sen finns ju, såvitt jag sett, möjligheten att behålla det vanliga windows-utseendet.

 2. Pentti2011-06-28 at 12:24Reply

  Jag är inte så imponerad av denna anpassning av en PC ner till bärbaras nivå. Det jag sett verkar mest vara att man blir mer begränsad. Det började så smått med spelkonsollerna där spelutvecklarna stympade spel, t.ex. Call of Duty, för PC för att anpassa den till konsollernas begränsningar.

  Senast här kom ju Ubuntu med sin Unity och Gnome kom med sin version 3, som var förvillande lik Unity. Allt detta för att de som använder läsplattor och andra leksaker ska ”känna sig hemma” framför en riktig dator också. Jag provade dem några veckor men fann inte att det tillförde någonting. Nu är ju fördelen med Linux att man kan välja precis hur man själv vill ha det.
  Jag bytte till Kubuntu.

  Nog för att jag förstår att det krävs annorlunda tänk på en surfplatta eller en smartphone, men det tänket funkar inte för mig på en ”riktig” dator.
  Kanske när vi kommit till framtiden där vi använder datorer som i ”Minority Report”

 3. Michel2011-06-28 at 11:24Reply

  jag tycker personligen inte om att areo ser matt ut och vid första blicken tycker jag att windows 8 ser skit illa ut, det som fångade intresset var när microsoft släppte videon som visar det djupare användar gränsittet.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.