TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Bärbara datorer

Väljer användare MacBook Air istället för ultrabooks?

Skribent:
Publicerad: , 15:13
Respons: 10 kommentarer

Apple MacBook AirUltrabooks är Intels koncept för tunna och lätta men ändå hyfsat kraftfulla PC-datorer. De kan enklast förklaras som PC-världens svar på Apples MacBook Air. Hos IDG går idag läsa att Acer sänker sina prognoser eftersom ultrabooks går trögt i Europa. Varför kan det vara så?

Det finns säkert flera skäl till varför ultrabooks inte säljer så bra. Prislappen nämns som ett av dem, och jag skulle också tippa på att den stundande lanseringen av Windows 8 får köpare att vänta. Men jag tror också ett stort skäl är att konsumenter köper MacBook Air istället.

Jag har själv länge varit på jakt efter en riktigt smidig dator som jag kan ha med överallt. Som till exempel nu, när jag ligger inne en runda på sjukhuset, behövs en nätt och lätt dator som fungerar att ha i knät när jag sitter i sängen.

Jag har länge tittat på en MacBook Air 11-tum som det mest intressanta alternativet. Och nu när Apple lanserade en uppgradering av MacBook Air med bland annat snabbare processor och grafikkretsar, slog jag till.

Nu vill jag understryka att jag i och med det här inte har blivit en Mac-nörd. Jag är och har alltid varit datornörd, och Windows är mitt främsta val av operativsystem. Jag kör både Windows, OS X och Linux parallellt. Det hör till mitt jobb. Det här är knappast min första Mac… Jag har sedan tidigare både MacBook Pro och en tidigare generation av MacBook Air 13-tum.

MacBook Air framför ultrabook

Sony Vaio T11 och T13 ultrabookDet finns ett par andra anledningar än själva vikt och utseende som gjorde att jag – och säkert många med mig – valde MacBook Air framför en ultrabook. En viktig detalj är att MacBook Air 11-tum sällan blir speciellt varm, om du inte har den snabbaste processorn. Det finns ingen traditionell hårddisk, utan Apple använder Flashminne direkt på moderkortet. Det betyder att datorn även är knäpptyst.

En annan styrka som fick mig att välja bort ultrabooks, är multitouchplattan som finns på Apples MacBook. Den är, som jag sagt många gånger tidigare, milsvis överlägsen alla alternativ inom PC-världen.

På de allra flesta bärbara PC kommer jag ständigt åt musplattan med tummarna och råkar klicka iväg pekaren, vilket är vansinnigt irriterande när man försöker fokusera på att skriva.

Vidare har styrplattan massor av funktioner som är riktigt smarta. Som att man kan köra applikationer i fullskärmsläge och växla mellan apparna genom att svepa med tre fingrar fram och tillbaka. Vissa saker går att konfigurera på PC med multitouch men känslan är inte densamma. Många hatar säkert fullskärmsläge, men på en 11-tumsskärm är det ytterst smidigt.

Prislappen skiljer inte mycket

Slutligen var det detaljen med prislapp. MacBook är inga billiga datorer. De har dock gått ner en hel del i pris de senaste åren. När jag köpte en MacBook Pro för flera år sedan gav jag runt 20000. Den här gången kostade datorn cirka 10000.

En ultrabook hade hamnat på ungefär samma prisnivå, och med tanke på att datorn då inte skulle passa för just mina behov, var valet inte speciellt svårt.

Jag tror inte att jag är ensam om att resonera så här. Jag tror dessutom att det spelar väldigt stor roll att konsumenter och företag väntar på nästa generation ultrabooks med Windows 8.

Källor: Trögt för ultrabooks, Test av nya MacBook

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ERBJUDANDE: Microsoft Surface!

Microsoft Surface Pro 5! Större, lättare och bättre! 50% bättre batteri än Surface Pro 4. Superbra 12-tumsskärm, bättre tangentbord. Surface Pro 5 är en suverän kombination av laptop och surfplatta. Här hittar du också Microsofts bärbara datorer Surface Book och Surface Laptop.
Besök Microsoft Store och läs mer!

Kommentarer

10 kommentarer

 1. Per2012-06-28 at 09:34Reply

  Skulle aldrig köpa en överprissatt Apple-pryl. När Win 8 kommer och ultrabooks/Ultrathins gått ner i pris slår jag till.

  • Tommy k Johansson2012-06-28 at 10:35Reply

   Per: Det kommer jag också att göra – att köpa en ultrabook med touchskärm och Windows 8 när de kommer. Men idag är MacBook Air den bästa ultraportabla datorn för det användningsbruk jag gick igenom.

 2. Magnus Hedstrom2012-06-28 at 05:37Reply

  Okej det later bra. Tack! Och att den inte blir varm var ju ytterligare ett bonus.

 3. James2012-06-27 at 23:48Reply

  Gick i samma spår som dig ett tag Magnus innan jag köpte macbook air. Även om jag fortfarande använder min Windows till mitt primära arbete tycker jag att macbook air absolut är över förväntningarna.

 4. Tommy k Johansson2012-06-27 at 23:08Reply

  Rustan: Geniuses think alike, eller vad är det man säger? ;D

 5. Rustan Werling2012-06-27 at 21:14Reply

  Märkligt att jag lyckats synka mina datorköp med TKJ. För 2 år sedan gjorde jag en research av episka mått när jag skulle köpa ny dator. Till slut fastnade jag för Asus ultrabook U35J och har varit supernöjd med den. Inte så långt efteråt läste jag artikel här på TKJ om hur han gjorde en grundlig research inför datorköp och landade i en Asus ultrabook.
  Nåväl, länge har det sugit i köptarmen efter en Macbook, speciellt som jag har en iPhone och en jailbreakad Apple TV sedan tidigare. Jag velade och funderade länge mellan Air och Pro men till slut slog jag igår till på en Macbook Pro 13″ för 9470 spänn på Siba.
  Och nu har TKJ köpt sig en Macbook Air.

  Hade vi varit kvinnor hade våra menscykler varit synkade……;)

 6. Tommy k Johansson2012-06-27 at 20:32Reply

  Magnus: Det ska gå fint att köra Windows 7 på en MBA, fast jag har inte provat det. De flesta applikationer jag använder finns antingen för både OSX och Windows, eller så körs de via webbläsaren. Själv byter jag enklare mellan två datorer om jag vill ha ett annat OS… ;)

 7. Tommy k Johansson2012-06-27 at 20:15Reply

  Anders: Fast nu var jag ju inne på de köpare som aktivt var ute efter ultralätta laptopts, och inte gemene svensson som vill ha en datamaskin för max 3500… :)

 8. Magnus Hedstrom2012-06-27 at 19:29Reply

  Kanner igen mig. Jag har varit sugen lange pa en latt och liten barbar med Windows men nar jag jamfor med specifikationerna pa Macbook Air sa verkar den intressantare for mig. Aven om priset ar hogt.

  Hur funkar det med att installera Windows pa en Macbook Air? Jag maste ha Windows for att kunna uppdatera min hemsida. Ar ju inte speciellt datakunnig men vad jag har forstatt sa ska det ga att anvanda tva operativsystem pa en dator.

 9. Anders Nordgren2012-06-27 at 18:45Reply

  Kan så vara.
  Men på datorsidan så har ju Mac inte sååå stor andel. Snarare tror jag att det är priset. De flesta vanliga köpare vill nog helt enkelt inte lägga ner pengarna.
  Sen kan man nog tänka sig att en del väntar på Win 8 (som jag t.ex).
  Men om man hör med folk på jobb (helt vanliga användare som ej följer IT-marknaden) så vet inte sååå många att win 8 står för dörren och än mindre vad det är för nyheter. Är ju faktiskt rätt stora.
  Folk köper datorer när de behöver och bryr sig inte så mycket om det är Windows 7 eller 8.

  Jag har en WP-mobil. Det är inte många på mitt jobb som vet vad det är. Själv kanske de sitter med en HTC, Samsung eller annat. När man då säger att det är Androider så vet de flesta inte vad Android är överhuvudtaget. De flesta vet vad en iPhone är men inte så många vet vad iOS är.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.