TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Linux

Valve: Linux är framtidens plattform för spel

Skribent:
Publicerad: , 14:31
Respons: 1 kommentar

Steam BoxMånga ser Linux som ett operativsystem för tekniknördar, som gillar att hacka (ur ett positivt perspektiv) och vars datorkompetens ligger ett bra snäpp över medel. Gemene man ser inte Linux som det självklara valet när det kommer till spel. Det gör däremot Gabe Newel på företaget Valve.

LinuxCon höll Newel en föreläsning där han klargjorde att han ansåg att framtiden för datorspel ligger i Linux. Nu menar han inte att alla gamers ska installera Linux på sina PC-datorer, utan främst att Linux kommer att bli ett väldigt attraktivt val när konsumenter ska köpa spelkonsol att koppla till TV:n. Det här är knappast första gången Newel pratar sig varm om Linux, och Valve satsar hårt på det.

Valve är en spelutvecklare som bland annat ligger bakom Half-Life, men de är mest kända för sin plattform Steam, som är en distributionskanal för spel. Steam kan ses som en app store för datorspel. Från början använde Valve sitt Steam bara för sina egna spel. Genom plattformen kunde användare ansluta sig, hålla sina spel uppdaterade och så vidare.

Steam fungerade så bra att allt fler speltillverkare genom åren har anslutit sig till plattformen. Idag finns det över 50 anslutna utvecklare, vars spel du kan köpa, ladda ner och underhålla via Steam. Det har alltså blivit en mycket populär ”app store” för datorspel. Idag finns Steam för Windows, OS X, Playstation 3 – och sedan relativt nyligen även Linux.

Läs: Nu finns Steam att ladda ner för Linux: Över 50 titlar

Gabe Newel har pratat sig varm om Linux ända sedan Microsoft släppte Windows 8. Newel har riktat skarp kritik mot flera punkter i den senaste versionen av Microsofts operativsystem, men det som med största säkerhet är det värsta, är att Microsoft i och med Windows 8 lanserade Windows Store.

Windows Store är en app-butik som låter användarna köpa och ladda ner applikationer – och spel. Valve har säkert blivit rätt svettiga över det här. Om Microsoft kan erbjuda en bra app-butik som konsumenterna och programutvecklarna gillar, och som är integrerad i Windows, kommer tredjepartslösningar som Valves Steam bil överflödiga.

Det tror jag dock inte kommer att hända – i alla fall inte på länge. I slutet av 2012 hade Steam 54 miljoner aktiva användare och närmare 2000 spel tillgängliga. Konsumenter och tillverkare kommer inte plötsligt gå över helt till Windows Store. Så länge det finns så många potentiella kunder anslutna till Steam, kommer spelutvecklarna att stanna kvar, och så länge de stannar, kommer spelarna vara kvar.

Steam för Linux

Linux en växande spelplattform

Linux är på sätt och vis redan idag ett väldigt populärt system för spel. Kanske inte band hemdatorer, där Linux sedan flera år tillbaka ligger på runt 1 procent av marknaden, men betänker man att Android bygger på Linux finns det i praktiken rätt många som utvecklar spel för Linux.

Gabe Newel pratar om spelkonsoler som kör Linux. Vad han syftar på då är främst Steam Box, ett kommande system för spelkonsoler som bygger på Steam. Steam Box körs helst med Linux men det går att installera Windows på det. Valve kommer att ta fram en egen hårdvara och sedan kommer man låta andra tillverkare bygga egna spelkonsoler med Steam Box.

Fördelen med att använda Linux och Linuxversionen av Steam på en Steam Box, är att allt då är inom öppen källkod. Det innebär att hårdvarutillverkare inte behöver betala en massa pengar för licenser utan kan köra på fritt.

Idag finns det 198 spel tillgängliga på Linuxversionen av Steam. Ska man lyckas måste det bli många fler, så Valve har ett förmodligen rätt tungt jobb framför sig att övertyga spelutvecklare att porta sina produkter till Linux.

Enligt Newel kommer Valve presentera nyheter under nästa vecka, och det handlar med stor sannolikhet om just Steam Box. Vi får se om det kommer något intressant lagom till julhandeln.

Källa: Ars Technica

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

En kommentar

  1. Birgitta Jonsson2013-09-18 at 14:53Reply

    Hej TKJ, vad är Rabatt-torget för något? Påstår att jag prenumererar och har TRE länkar för avregistrering.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.