TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Linux

Nu finns Steam att ladda ner för Linux: Över 50 titlar

Skribent:
Publicerad: , 23:48
Respons: Skriv en kommentar!

Steam för LinuxValve, som ligger bakom spelplattformen Steam som bland annat fungerar som en appbutik för spel, har nu äntligen lanserat Linux-versionen av Steam. VD:n på Valve har tidigare riktat hård kritik mot Microsoft i och med Windows 8 och har sagt att Linux ska bli ett operativsystem rikt på spel.

Steam för Linux har funnits ute i betaversion ett tag, men nu är man alltså klara med fullversionen. Själva applikationen är gratis att installera, och därefter betalar du för spel du vill köpa. Vid lanseringstillfället erbjuder man över 50 titlar och fram till 21 februari säljer man dem med 50-75 procents rabatt.

Ett av de absolut största skälen till varför Linux aldrig lyckats slå igenom som ett operativsystem för hemanvändare, är att det inte funnits något vettigt utbud av spel. Visst finns det spel för Linux, men det går knappast att jämföra med Windows.

Postal 2 för LinuxMånga användare som kör Linux har därför även Windows installerat uteslutande för möjligheten att kunna spela coola PC-spel. Frågan är nu om Valves lansering av Steam för Linux kan locka över fler användare till att uteslutande köra Linux.

Det här hänger på huruvida speltillverkarna kommer att lägga ner tid och pengar på att porta sina spel från Windows till Linux. Det är idag en stor risk. Bland hemdatorer står Linux för en försvinnande liten procentuell andel, med Windows som klart dominerande och Mac OS X stadigt ökande men ändå långt efter Windows.

Läs också: Linux slår ut Windows som spelplattform när Steam kommer?

Jag tror också att det finns ett annat problem med att göra Linux som ett bra operativsystem för spel, och det är användarnas inställning. Linux handlar till stor del om öppen källkod och därmed fria programvaror. Frågan är alltså om Linux-användare är villiga att öppna plånboken för att kunna köpa spel, eller om Valve står inför ett omfattande arbete i att få användarna att resonera annorlunda.

Ubuntu, kan det bli stort nu?

Valve Steam för LinuxValve rekommenderar att du använder Ubuntu Linux, som är den distribution man oftast kopplar ihop med vanliga så kallade desktopdatorer. Du kan installera Steam direkt från Ubuntus Software Center.

Inledningsvis tror jag att de allra flesta spel som lanseras via Steam för Linux kommer att vara indie-spel, det vill säga spel från mindre utvecklare. Det är för all del bra, för det finns massor av roliga och intressanta indie-spel. När det gäller nytänkande och kreativitet är det bland indie-spel man ska leta. Ta en titt i arkivet över Linux-spel hos Steam.

Men ska vi vara ärliga räcker det inte med indie-spel för att Linux ska bli en spelplattform att räkna med. Även de stora spelutvecklarna måste haka på, om Valve vill att konsumenterna ska lämna Windows för att helt gå över till Linux. Valves egna titlar Counter-Strike och Half-Life finns tillgängliga.

En intressant detalj med Steam för Linux, är att den har ett läge som heter Big Picture. Det är gjort för att du ska kunna köra Steam på en stor skärm – det vill säga en TV. Om allt går enligt planerna lär vi få se spelkonsoler som kör Linux och Steam, det vill säga direkta konkurrenter till Xbox och Playstation.

Läs också: Nya spelkonsoler bygger runt Android och Steam

Vad tror du – har Linux en chans att bli ett populärt operativsystem även för gamers, eller är det bara naiva orealistiska drömmar från Valves sida?

Källa: Valve

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ERBJUDANDE: Microsoft Surface!

Microsoft Surface Pro 5! Större, lättare och bättre! 50% bättre batteri än Surface Pro 4. Superbra 12-tumsskärm, bättre tangentbord. Surface Pro 5 är en suverän kombination av laptop och surfplatta. Här hittar du också Microsofts bärbara datorer Surface Book och Surface Laptop.
Besök Microsoft Store och läs mer!

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.