TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Antivirus

6 vanliga sätt att få din dator infekterad av trojaner!

Skribent:
Publicerad: , 15:47
Respons: 3 kommentarer

Hur trojaner smittar din datorTraditionella datorvirus, som sprider sig genom att kopiera sig själva, är inte speciellt vanliga idag. Numera är det trojaner som står för de flesta infektionerna. Men hur kan din dator drabbas av en trojan? I den här artikeln går jag igenom sex av de vanligaste sätten som trojaner sprider sig på.

En trojan är ett slags datorvirus som gömmer sig inuti ett annat program. Namnet kommer från den mytiska trojanska hästen. Förr var det vanligt att skadlig kod var ute efter att förstöra filer och ställa till med problem för den drabbade användaren, men idag handlar det främst om att tjäna pengar åt de som ligger bakom trojanerna.

Trojaner kan ha olika syften, men de allra vanligaste är att dels samla ihop information om användaren av den infekterade datorn genom att spionera på vad användaren gör, samt skanna igenom lagringsenheter efter viktig data. Det kan handla om användarnamn och lösenord, kontonummer och annat. Information som man antingen kan utnyttja själva eller sälja på den svarta marknaden.

Botnätet MariposaEtt annat väldigt vanligt syfte är att göra datorn till en så kallad zombie i ett botnät. Ett botnät är ett virtuellt nätverk av infekterade datorer, som kan kontrolleras av de som ligger bakom trojanen med hjälp av en C&C-serverCommand & Control.

Via servern skickar man ut olika kommandon till de infekterade datorerna för att få dem att arbeta tillsammans. Man kan utnyttja det här för att skicka ut skräppost, genomföra omfattande attacker mot servrar och så vidare.

Det här kan leda till en del lite otippade problem – om din dator, utan din vetskap, använts för att skicka ut spam, kan din Internetleverantör stänga av ditt konto med hänvisning till avtalet där det sällan är tillåtet att skicka spam från sina konton. Jag har hört från läsare som drabbats av just detta.

Mariposa var ett botnät med uppskattnignsvis 13 miljoner infekterade datorer anslutna. I samband med att den spanska polisen slog till mot skaparna av Mariposa, och arresterade tre män, gjorde jag en intervju med säkerhetsexpertern David Sancho på Trend Micro angående Mariposa. Läs intervjun här.

Gemensamt för alla de här trojanerna är att de inte vill bli upptäckta. De är skickliga på att gömma sig i datorerna och se till att de inte belastar datorn så pass mycket att användaren blir misstänksam. För en icke van användare som inte vet vad man ska titta efter, är det svårt att veta att ens dator är infekterad.

Bli infekterad av trojan – 6 olika sätt

Så hur blir man då infekterad av en trojan? Här kommer listan över sex vanliga alternativ, tillsammans med korta tips om hur du undviker dem.

1. Piratversioner av kända programvaror

När det kommer nya versioner av kända program dröjer det inte länge förrän någon har plockat bort det eventuella kopieringsskyddet och lägger upp programmet för nerladdning från olika fildelningssajter. Trojanskapare är snabba på att ladda ner sådana här program, se till att baka in sin trojan i installationsprogrammet, och sedan åter ladda upp programmet till olika sajter.

Att tänka på: Undvik piratkopierade program.

2. Verktyg för piratkopiering

Crackverktyg

Ett alternativ till färdighackade program är ”crackverktyg” som plockar bort kopieringsskydd, eller program för att skapa serienycklar – det vill säga registreringskoder man använder för att aktivera fullversionen av ett program.

Många kommersiella program finns i gratis demoversioner som är begränsade på ett eller annat sätt. För att låsa upp programmen köper man en licens, och då får man en speciell nyckel bestående av en rad olika bokstäver och siffror.

En del skickliga hackare har räknat ut algoritmen för att generera dessa nycklar och utvecklar små program som skapar nya nycklar. Dessa program är så klart mycket populära, och de ligger högt upp i listan över populära program att infektera med trojaner och annan skadlig kod.

Att tänka på: Använd inte sådana här verktyg.

3. Videospelare och codecs

Ett effektivt sätt att lura användare till att själva ladda ner och installera program som innehåller trojaner, är att hävda att man har eftertraktade videoklipp. Inte sällan handlar det om kombinationen kändisar och barnförbjudet. Sådant är det många som inte kan låta bli.

Men istället för att visa ett videoklipp talar man om för besökaren av webbsidan att denne först måste installera en speciell videospelare för att kunna se filmen. En videospelare som egentligen är något helt annat.

Att tänka på: Idag ska du inte behöva något extraprogram för att se videoklipp på webben. Om du ombeds installera något sådant, ska du vara tveksam. Gör det bara om det är en helt legitim sajt som du litar på.

4. Kända gratisprogram

Det finns gott om populära program som utvecklas med öppen källkod, vilket innebär att själva koden för programmet är fri att ladda ner. Det här är positivt på många sätt eftersom vem som helst kan ladda ner koden, göra förbättringar och distribuera sin egna version. En nackdel är dock att även virusutvecklare kan göra egna versioner, som är infekterade av skadlig kod.

Nu behöver det inte handla om program som har öppen källkod – de som vill sprida sina trojaner kan även infektera andra gratisprogram. Det viktigaste är att det rör sig om populära program som många laddar ner.

Att tänka på: När du ska ladda ner ett gratisprogram, se alltid till att du hämtar det från originalsajten alternativt en filsajt som du litar på.

Flash, falsk uppdatering

5. Falska uppdateringar

Vi har fått lära oss hur viktigt det är att alltid ha de senaste versionerna av programmen vi använder. Och det stämmer. Ska du hålla din dator säker, behöver du hålla dina program uppdaterade så att du inte kör gamla versioner med eventuella säkerhetshål.

Bland de viktigaste programmen att uppdatera är tillägg till webbläsaren, eftersom man har hittat rätt många allvarliga säkerhetshål i Acrobat Reader, Adobe Flash, Apple QuickTime och andra kända tillägg. Det här faktumet utnyttjar virusskaparna genom att på webbsidor man kontrollerar visa dialogrutor som säger att du till exempel behöver ladda ner en ny version av Flash. Givetvis är det inte Flash du installerar, utan en trojan…

Att tänka på: Hämta alltid uppdateringar direkt från utvecklarens hemsida. Den senaste versionen av Flash Player laddar du således ner från Adobes hemsida.

6. Infekterade webbsidor

Sist i listan men det vanligaste sättet att sprida trojaner på, är via infekterade webbsidor. Kanske har du lärt dig att man inte kan bli infekterad av skadlig kod bara genom att besöka en webbsida. Glöm det. Det går nämligen visst att infektera en dator bara genom att besöka en infekterad webbsida, och det är tekniskt sett inte speciellt avancerat.

Som regel utnyttjar man så kallade zero-day-säkerhetshål, det vill säga att man utnyttjar ett nytt säkerhetshål som inte tidigare är identifierat och därför finns det inget direkt skydd mot det. Man fokuserar på tillägg för webbläsaren, så att man kan utnyttja säkerhetshålet via en webbsida.

Ett exempel är ett säkerhetshål i Adobe PDF Reader som gjorde att man kunde exekvera kod på användarens dator genom att öppna ett speciellt PDF-dokument. När en användare besökte en infekterad webbsida, öppnades det skadliga PDF-dokumentet dolt på webbsidan (i en iframe) och dokumentet innehöll kod som när den kördes laddade ner och installerade en trojan på datorn.

En annan myt gällande den här typen av infektioner, är att man bara drabbas av dem om man surfar på suspekta webbsidor på den mörkare delen av Internet. Det stämmer inte heller. Virusskaparna hackar webbservrar för att infektera så många dokument som möjligt. Attraktiva mål är webbhotell, eftersom deras webbservrar kan innehålla flera hundra olika domäner med tillhörande webbsidor. Väl inne i en sådan server gör hackarna en sökning efter alla webbdokument (HTML, PHP och så vidare) och kopierar in den farliga koden i alla dokumenten.

Att tänka på: Håll alltid webbläsaren och dina tillägg uppdaterade till senaste versionen. Kör ett bra antivirus, och komplettera med ett program som varnar för sajter som klassats som farliga – till exempel SiteAdvisor. Något heltäckande skydd mot zero-day-attacker finns dock inte.

Skydda dig mot trojaner

För att skydda din dator mot trojaner, och dig själv mot resultatet av att ha en infekterad dator, behöver du ett bra antivirusprogram. Det är grundskyddet som alla med Windowsdatorer anslutna till Internet bör ha.

Men även om man inte ska köra utan antivirus är ändå det viktigaste skyddet alltid kunskap. Med rätt kunskaper, att kunna vara källkritisk och inte naivt klicka på vad som helst var som helst, kommer man långt. När man missar detta, eller om källkritiken inte räcker till, ska antivirusprogrammet stiga in och skydda datorn.

Bäst antivirus på svenska för WindowsVill du ha ett komplett skydd, ska du investera i ett Internet Security-paket. De innehåller alla säkerhetsfunktioner du kan behöva under ett och samma tak. Priserna och kvaliteten varierar en del, men ett par hundralappar om året är en överkomlig försäkringskostnad.

Om du av någon anledning inte kan eller vill betala pengarna, finns det gratis antivirus och gratis antispyware som du kan använda. De erbjuder som regel ett bra grundläggande skydd. Som Microsoft säger angående sitt Security Essentials, så är det betydligt bättre än inget antivirus alls.

Läs fler artiklar i ämnet:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

3 kommentarer

 1. P-O2013-08-31 at 16:31Reply

  Varför informerar du inte om Avast.
  Detta program jobbar hela tiden och uppdateras flera gånger per dag
  Har varit igenom alla de ”stora och till namnet stora) men
  har aldrig hittat ett bättre program.
  Dessutom betydligt billigare än de stora

 2. DataNyheter.com2013-08-29 at 15:56Reply

  Varför köper du Anti virus om du kan få den gratis?
  http://www.datanyheter.com/2012/10/varfor-koper-du-anti-virus-om-du-kan-fa.html

 3. pampassum2013-08-24 at 19:34Reply

  Apropå infektioner. Hoppfulla nyheter när det gäller Crohns sjukdom. En effektiv medicin har utvecklats vid universitetssjukhuset i Leuven i Belgien!

  http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/journaal/EP_130824_JO1?video=1.1711061

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.