TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Politik

Vänsterpartiets digitala bibliotek fungerar aldrig

Skribent:
Publicerad: , 14:17
Respons: 10 kommentarer

Lars Ohly och Mikael von Knorring från Vänsterpartiet har ett förslag till en dellösning på piratnerladdningen av musik och film, som branschen förgäves försöker stoppa genom lagar och åtal. Deras förslag handlar om att upprätta digitala bibliotek efter ungefär samma princip som ordinarie bibliotek.

Lars OhlyPå dessa digitala bibliotek ska vi kunna hämta hem både musik och film gratis, ungefär som när vi får låna böcker på biblioteken, fast med skillnaden att det inte rör sig om några fysiska produkter. Upphovsrättsinnehavarna ska få ersättning efter samma principer som gäller biblioteksvärlden.

– Debatten om fildelningen måste byta spår. Försöken att förbjuda folk från att kopiera saker är en fullständig återvändsgränd. Vid det här laget borde det stå klart även för IPRED-förespråkarna, säger Lars Ohly.

Vänsterpartiet är för fri fildelning, samtidigt som de anser att det finns ett behov av mer resurser till kulturen. Förslaget om digitala bibliotek ska dock inte vara lösningen som tar hand om alla problem.

– Digitala bibliotek skulle inte ersätta fildelningen, lika lite som folkbiblioteken gjorde att människor slutade låna böcker av varandra. De är inte heller lösningen med stort L på hur framtidens nätekonomi ska se ut. Det vi hoppas på är att hitta en punkt där debatten kan gå från att handla om förbud, till att handla om lösningar. Kan vi komma dit, kanske vi en dag också kan bli överens om det destruktiva i rättsprocesserna mot fildelare, säger Mikael von Knorring.

Spontant tycker jag att det låter som ett intressant koncept. Samtidigt är jag tillräckligt realistisk för att inse att det inte kommer att fungera.

Den så kallade biblioteksersättningen går nämligen direkt till författaren, och det är sällan de som skapat musiken, filmen eller böckerna som bråkar om fildelning. Det är mediabolagen som tjänar pengar på kulturen, och eftersom de inte får en spänn av biblioteksersättningen kommer det så klart aldrig att bli aktuellt med digitala bibliotek. Men tanken är god och vänsterpartistiskt naiv.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

10 kommentarer

 1. Erik2009-09-19 at 05:08Reply

  @flodis: om du tror att Spotify innebär att vi nu har löst fildelningsknuten och har fått fri tillgång till musik så kanske du ska tänka efter en gång till och fundera över vad det innebär att vara beroende av streamad musik från en enskild leverantör.
  Spotify är en jättebra tjänst, men det räcker inte, Google Books är också en jättebra tjänst, men det är samtidigt djupt problematiskt om vår tillgång till världens litteratur blir beroende av en databas kontrollerad av ett enskilt företag som strävar efter att göra vinst.

  Det behövs politik. Och visst måste vi kämpa mot ACTA, Ipred osv. Men att det finns många dåliga lagförslag innebär inte att alla lagar är dåliga. Det behövs politik också för att hålla ett tillsynes fritt rum fritt, eftersom det finns intressen, politiska såväl som kommersiella, som annars kommer sträva efter att inskränka det. Läs lite vad de tongivande internetteoretikerna säger om saken och du kommer upptäcka att det är ganska få som förespråkar ett internet utan lagar. Lawrence Lessig talar om ”behovet av en konstitution för nätet” och Clay Shirky berörde det senast idag i intervjun i DN.

  Nej, vänsterpartiet har inte sovit och förslaget på fildelningsbilbiotek är också ungefär 10 år gammalt. Ung Vänster har haft det som krav ungefär så länge, tror jag. Däremot har vänsterpartiet, som alla partier, haft en väg att gå för att få oroliga medlemmar ur ”den äldre generationen” övertygade om att det också i framtiden finns möjligheter för kulturarbetare (som det finns många av i partiet) att leva på sitt arbete.

 2. floodis2009-09-19 at 04:06Reply

  Erik,

  År 2005 röstar vänsterpartiet igenom info-soc-direktivet i riksdagen som förbjuder nedladdning av upphovsrättskyddade material utan upphovsrättsinnehavaren medgivande.

  Mellan 2005 och 2009 lyckas vänsterpartiet vända kappan efter vinden.

  År 2009 lyckas vänsterpartiet slutligen i sann internet anda sätta upp en wiki för att diskutera på ett lagförslag som hade varit innovativt år 2000, samtidigt som tjänster som spotify visar att det inte är fler lagar vi behöver utan visar att det vi behöver är friheten att få vara innovativa.

  Hittills har dock vår frihet att få vara innovativa tagit stryk av vartenda (lag)förslag ni politiker lyckats producera, medan internet gång på gång återhämtat sig och visat att innovation på internet kan varken är beroende av förbudslagar eller gammelbibliotekspolitik.

  Vi klarar oss idag väldigt bra utan ett ebiblieotekslag som spotify visat. Tack för att ni tänker på internet, men det är inte vad vi behöver just nu. Vad vi behöver just nu är politiker som säger ”Nej, stopp, vänta, alla dessa lagförslag som är på gång med IPRED2, Acta, telekom osv hämmar bara internets förmåga att lösa problemen självt. Vi måste kämpa mot dessa lagar och ge internet en chans att visa att det kan lösa problemen självt. Vi är trots allt inte springpojkar åt världens alla stora mediebolag”.

 3. Kunskapsbloggen » Blog Archive » Digitala bibliotekslån framtiden?2009-09-18 at 12:34Reply

  […] Tommy k Johansson skriver dock att han inte tror att det skulle fungera, då biblioteksersättningen går direkt till författaren, och att mediebolagen inte skulle gå med på en liknande lösning. Vad tror ni? Givetvis är det lättare för museer, som i större utsträckning äger sina samlingar, att satsa digitalt. En annan skillnad är att det – om jag förstått det hela rätt – inte är tänkt att biblioteken ska digitalisera det som redan finns i fysisk form. Tanken är snarare att det som är digitalt från början ska finnas i det digitala biblioteket. Låter det som en bra idé? […]

 4. Erik2009-09-17 at 22:56Reply

  @floodis: Oavsett vilken väg man väljer för att lösa balansgången mellan kulturarbetarnas och kulturbrukarna intressen så finns det problem, att det finns olika grupper av upphovsmän verksamma inom olika uttrycksformer är ju inte direkt en oöverstiglig svårighet utan någonting som helt enkelt måste diskuteras, vilket är just poängen med den wiki som partiets fildelningsgrupp lagt upp.

  Förresten: ”Sluta stifta korkade lagar som alltid syftar till att förbjuda, resten löser sig självt.” Var det någon som nämnde ordet naiv?

 5. floodis2009-09-17 at 22:49Reply

  Ett annat problem med biblioteksersättningen är att den bara betalas ut till svenska författare eller författare som mer eller mindre permanent bosatt sig i Sverige. Utländska författare får inte ett öre.

  Vilket leder till ett tredje problem: är det bara musiker och filmskapare som får vara med? Alla författare, spelutvecklare, programmerare, fotografer osv? Och inkluderar ”filmskapare” även tv och porrindustrin? Kommer vänsterpartiet verkligen gå med på att ersätta porrindustrin med skattepengar? Porr är ju trots allt det som fildelas mest.

  Som sagt så är förslaget klassiskt vänsterpartistiskt naivt.

  Mitt förslag: Sluta stifta korkade lagar som alltid syftar till att förbjuda, resten löser sig självt.

 6. Erik2009-09-17 at 18:31Reply

  Angående din avslutande invändning: en av poängerna med förslaget – och teknikutvecklingen som sådan – är att de stora mediebolagen idag har blivit överflödiga. Artister är inte längre beroende av skivbolag för att producera eller distribuera sin musik.

  Om det nu skulle resas motstånd från vissa privata aktörer, så är det inte konstigare än att lagstiftaren säger att så här ska det fungera, det var trots allt så biblioteksersättningen tillkom en gång i tiden, också där fanns det motintressen.

  Kolla in på den wiki kring förslaget som vänsterpartiets fildelningsgrupp byggt så ser du att det finns genomtänkta idéer kring alla de här bitarna: http://www.digitalabibliotek.se/

  Vad frågan egentligen gäller är som jag ser det detta: om man ser ett värde i fri fildelning så måste man ha förslag på hur (om) kulturskapare ska kunna överleva på sitt arbete i en tid av fri tillgång till kultur, annars är man oseriös. Vänsterpartiets förslag om digitala bibliotek har arbetats fram under lång tid och diskuteras under ännu längre tid bland intresserade i partiet. Det är vad jag sett hittills det enda genomarbetade seriösa förslaget från något svenskt parti som löser den gordiska knuten. Eller?

  mvh
  Erik Berg

 7. Micke vK2009-09-17 at 17:24Reply

  Nja, läs själva förslaget, och inte bara debattartikeln, så ser du att vi är fullt medvetna om vad vi gör. Med 300 miljoner i en ersättningspott så kommer det finnas goda skäl för framförallt mindre skiv- och filmbolag att släppa sina verk där. Samma sak med några år gamla verk som inte drar in några större nya intäkter. Även utan de största mediabolagens medverkan kan biblioteken bli intressanta för en bred och disparat publik.

  Varför stödjer dagens bokförslag biblioteken? Det finns en rad skäl, både lönsamhetskäl och andra. De flesta av dem kan appliceras även här.

  Jesper: Det handlar inte om Stim-avgifter. Stim har inte rätt att sälja det tillgängliggörande biblioteken behöver genom liccensavtal.

 8. Jesper2009-09-17 at 15:52Reply

  Att mediebolagen är de som plockar vinsterna är en myt. Då skulle ju dessa göra enorma miljardvinster. Så är det ju inte. Miljardvinsterna gör artisterna för det mesta går till artisterna. I många fall äger artisterna dessutom sina egna bolag.

 9. Jesper2009-09-17 at 15:50Reply

  Så vi skall höjja skatterna med 500 miljarder för att sedan kollektivt betala världens mest använda bibliotek.

  Tänk dig ett vanligt bibliotek men istället för att 1 på 1000 lånar någon gång i månaden så lånar 900 av tusen massor varje dag.

  Det blir ju stimavgifter på 100.000 gånger högre än biblioteken.

  Vad i resten av välfärden ska vi skära ner på då?

  Är det inte bättre att folk betalar för sin egen konsumtion? Så slipper de som inte konsumerar betala. Folk får dessutom själva välja nivå på sina betalningar.

  • TkJ2009-09-17 at 18:30Reply

   Jesper: Några STIM-pengar handlar det inte om. Det är biblioteksersättningen, och det finns ett tak på den.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.