TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Acer Aspire One

Ska du vänta med att köpa en minidator?

Skribent:
Publicerad: , 15:01
Respons: 10 kommentarer

Minidatorer är den nya trenden, det råder det ingen tvekan om – det står faktiskt i tidningen (DN)! Jag får varje dag flera e-post och förfrågningar om vilken modell man ska köpa. Det är svårt att svara på, eftersom det hela tiden kommer ny. Speciellt just nu, när IFA-mässan är igång och det har lanserats massor av modeller från olika tillverkare

Fujitsu Siemens AMILO MiniDen modell jag har pushat mest för är trendskaparen Asus Eee PC och deras, just nu, mest intressanta modell 901. Men lanseringsdatumet har skjutits fram hela tiden. Det senaste tipset jag har fått är från OnOff (tack till läsaren John!) som säger att datorn beräknas komma vecka 37. Förutom OnOff kommer det att finnas många ställen där du kan köpa svenska Asus Eee PC 901.

Som jag tidigare skrivit kommer inte Asus att släppa 901:an med Windows XP förinstallerat, utan enbart Linuxversionen. Eftersom jag personligen föredrar XP tycker jag det är lite synd. Nu kom det dock ett e-post från läsaren Fredrik som tipsar om att Komplett lagt upp XP-versionen av Asus Eee PC 901 i sin e-butik. Jag har e-postat Komplett för kommentar.

Uppdatering: Jag har fått svar från Komplett, och enligt dem stämmer det. De kommer att sälja 901:an med Windows XP. Jag tänker dock vänta och se hur det blir med den saken…

Acer Aspire One 2Förutom att det inte går att välja mellan Windows och Linux, har Eee PC 901 problemet att tangentbordet uppfattas som för litet av en del användare. Detta är naturligtvis något man får ta när datorn ska vara så liten som Eee PC är, men är det för jobbigt är det aktuellt att titta på konkurrenterna. Acer Aspire One testade Kent åt mig i veckan. MSI Wind kommer också snart, troligen vecka 37-38.

Fujitsu Siemens AMILO Mini är en annan modell som skarpt påminner om Acer Aspire One i specifikationerna, och på prislappen. Den lanserades på IFA-mässan och den beräknas komma till Sverige i oktober.

AMILO Mini, Acer Aspire One och MSI Wind ligger på strax under 4000 kronor. Eee PC 901 kommer att hamna på runt 3500 kronor. Jag har läst om några framtida datorer som har bättre specifikationer och prislappar som spräcker 4000 kronor.

Frågan är var gränsen går för sådana här minidatorer? Jag anser dem vara komplement till ens vanliga dator. Något att ta med sig för att skriva, surfa och skicka e-post med. Var ligger smärtgränsen? 3000 kronor, som Asus Eee PC 900, eller 4000 kronor? Eller ännu lägre/högre? Personligen skulle jag idag inte vilja betala mer än 4000 spänn.Vad tycker du?

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

10 kommentarer

 1. John Ankarström2008-08-31 at 20:32Reply

  Mattias: Skönt att höra, jag börjar trivas med XP. Xandos är rätt jobbigt, och krångligt att installera annan Linuxdist… Fast Amilo Mini verkar intressantare..

 2. Mattias2008-08-31 at 13:32Reply

  För en skoldator går nog gränsen strax under 4000:-. Tror även den gränsen kommer att tvingas ner när den delen av marknaden expanderar…

  Jo, 901 lär komma med XP om någon vecka eller två, enligt min chef.

 3. John Ankarström2008-08-30 at 13:42Reply

  På 4000 kr går gränsen. Inte mer.

 4. Calle2008-08-30 at 10:37Reply

  4k är väl ungefär vad jag kan tänka mig nu för de modeller som erbjuds – är ju ungefär vad en normal mobiltelefon kostar (verklig kostnad, inte med abb). Kan tänka mig att gå upp i pris om batteritiden blir längre samt för större flashdisk (om de kan få upp den i minst 60Gig).

 5. marcin2008-08-30 at 00:13Reply

  jag gav 3k för min eee900, och jag tycker nog att min smärtgräns går ungefär där för en hyfsad surfdata (vilket jag ser det här som). ska jag pröjsa mer vill jag ha mer intryckt i burken, så det blir värt det.

  en riktigt bra fördel med de här små datorerna är dock just storleken, att jag faktiskt kan ha med dem i min skolväska utan att det märks. skitsmidigt, verkligen.

 6. Manou2008-08-29 at 21:52Reply

  Väntar lite att alla kommer ut med sina modeller och kommer jag att bestämma mig.
  Bloggen Datorn i skolan har en tabell om minidatorer som uppdateras kontinuerlig och som jag håller ett öga på. Se den här: http://skoldator.wordpress.com/skoldatorer/

 7. Eric2008-08-29 at 16:14Reply

  Som tidigare skribenter… det beror på vad man ska använda den till och vad det som finns i den. Själv anser jag att om man bara ska göra basic-saker så som surfa, skriva uppsattser/dokument och programmera så får datorn kosta max ca 4 000. Det ska mycket till om jag ska lägga 5 000 på en sådan dator.

 8. Tony Soukka2008-08-29 at 15:25Reply

  Tycker att de 3000:- som jag betalade för min Asus Eee 900:a var väl investerade pengar men mer pengar än så… då måste det nog vara mer saker inbyggt …exempelvis som Erik säger ett inbyggt hsdpa-modem.

 9. Klang IT2008-08-29 at 15:12Reply

  Jag tycker 3 000 – 4 000 kr är ett rimligt pris. Sticker priset iväg mer så är inte jag intresserad iaf. Fast det beror ju på vad som sitter under chassit också såklart.

 10. Erik2008-08-29 at 15:07Reply

  Utan extrafunktioner ligger nog max under 4000 kronor oavsett hur mycket bättre processor och dylikt de stoppar i. Med extrafunktioner såsom inbyggt hsdpa-modem kan det bli några hundringar till. Men kommer det upp på >5000 kronor så tror jag de tappar sin funktion.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.