TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Fixa din dator

Så gör du: Varför blir min dator plötsligt långsam?

Skribent:
Publicerad: , 08:06
Respons: 20 kommentarer

Fixa din PC: Varför blir din dator långsam?Oavsett hur pass ny och häftig din PC är, kommer du att hamna i situationer där datorn blir långsam. Och om din dator – liksom de flesta av oss – inte är det absolut värsta på marknaden, lär du relativt ofta dras med hastighetsproblem. Dålig prestanda är förmodligen det vanligaste skälet till irritation över datorer.

Men vad det är som gör din dator så slö? Alldeles för ofta blir användare oroliga och drar slutsatsen att de drabbats av virus. Jag skulle dock påstå att problemet med en långsam dator i så gott som alla fall har ett ofarligt skäl. Det finns många logiska och naturliga skäl till varför din dator blir slö. I den här nybörjar-artikeln – den första i en serie inom ämnet – får du lära dig grunderna.

Kunskapsnivå: GrundläggandeDet finns många skäl till varför din dator går långsamt. Men i grund och botten handlar det nästan alltid om att processorn och internminnet är hårt belastade.

Problemet med en långsam dator kan delas in i två kategorier; antingen är din dator kontinuerligt långsam redan från det att du startat Windows – eller så har du råkat ut för att datorn plötsligt blivit slö och hopplös att arbeta med.

I den här artikeln fokuserar vi på det senare problemet, det vill säga när du arbetar framför datorn och plötsligt blir den väldigt långsam.

Om din dator däremot jämt och ständigt är långsam, finns det andra saker du behöver göra. Detta är något vi kommer att skriva om i en annan artikel. Den publiceras inom kort. Tills vidare kan du läsa en äldre bloggpost om att göra datorn snabbare. Även fler artiklar inom ämnet strulande datorer och hur du fixar dem är på gång. Vill du vara säker på att du inte missar någon, skaffa en gratis prenumeration på TkJ.se nyhetsbrev.

Processor och internminne för nybörjare

Ponera att du sitter och jobbar när datorn blir extremt slö. Kanske blir den så långsam att du knappt kan göra någonting. Eller så råkar du ut för det när du är mitt uppe i en killing spree i det senaste FPS-liret. Ett annat scenario där det är vanligt att du märker att datorn går långsamt, är när du tittar på videoklipp på webben.

Skälet till varför datorn helt plötsligt börjar gå på knäna, är som sagt närmast uteslutande att processor och/eller internminnet har överbelastats. Processorn (CPU) är den krets i datorn som utför de flesta kommandon som programvaror utgörs av. Om du till exempel genomför avancerade beräkningar i ett grafikprogram eller Excel, påverkar det processorn.

Tillräckligt med RAM, internminne, behövs för att datorn inte ska bli slöInternminnet (RAM) är minneskretsarna där temporär information lagras, till skillnad mot hårddisken och andra lagringsenheter där du sparar filer. När du kör ett program ligger det som regel i internminnet, och likaså de filer som du har öppna i respektive program. Bildredigering är ett bra exempel på när internminnet snabbt tar slut. Kör du Photoshop och har tio öppna digitalfoton, lär det sätta sina spår.

För att minska pressen på ditt internminne använder sig Windows av en så kallad växlingsfil – ett virtuellt minne – som lagras på din hårddisk. När data i ditt internminne inte har använts på en stund, eller om ditt internminne helt enkelt är fullt, kommer datan att flyttas till ditt virtuella minne. Eftersom hårddisken är bra mycket långsammare än minneskretsar påverkar detta prestandan. Vi ska fördjupa oss i växlingsfilen i en kommande bloggpost.

Datorn blir slö – varför?

Här kommer en lista över olika vanliga skäl till varför systemet blir överbelastat:

 1. För många program igång. Det här är något som drabbar de flesta som arbetar med IT-relaterade jobb. Programmerare, webbutvecklare, grafiker och så vidare. Bloggare är också utsatta, kan jag bekräfta. Du har helt enkelt för många program igång samtidigt, och dessa äter upp både processorkraft och internminne. Det här löser du enkelt genom att stänga program du inte använder.
 2. För många dokument öppna. I de flesta program arbetar du med filer av olika slag. Det gäller bilder i Photoshop, dokument i Word och applikationer i Visual Studio. Men det gäller även sidor i din webbläsare. Ofta har du säkert flera flikar uppe och varje flik förbrukar både internminne och processorkraft.
 3. Nedladdning av stora mängder data. Brukar du ladda ner stora filer från Internet (eller ett annat nätverk)? Då kan det belasta datorn ordentligt. Ett riktigt snabbt bredband är så klart väldigt trevligt, men det kan sänka din dator. Om du skulle ladda ner stora filer i hög hastighet, påverkar detta systemet negativt på ett par sätt. Om du till exempel har bredband på 100 Mbit och snabbare, kan du stöta på lyxproblemet att din hårddisk helt enkelt inte riktigt hinner med att skriva data lika fort som ditt nätverkskort laddar ner det. Det innebär inte att filen blir korrupt, men det gör din hårddisk överbelastad, vilket påverkar alla andra program du kör eftersom så gott som allting arbetar mot hårddisken på ett eller annat sätt.
 4. Tunga webbsidor. Att ha flera webbsidor öppna i flikar och fönster i din webbläsare påverkar som sagt datorns prestanda. Och allra värst är det med tunga webbsidor. Det gäller framför allt sidor som innehåller Flash-animationer, film- och ljudklipp, Java-appletar, och andra inbäddade mediafiler. Även komplicerade webbapplikationer, där man drar nytta av komplexa Javascript, kan vara krävande.
 5. Ett program som har hängt sig. Ibland kraschar programvaror på grund av olika faktorer. De hänger sig – eller låser sig – och belastar då datorn väldigt mycket. När ett program har låst sig brukar det innebära att en krävande funktion har hamnat i en långdragen loop. Det här kan hända i alla möjliga program, och även om dålig programmering ofta ligger bakom behöver så inte vara fallet. Det kan bara vara så att en funktion som programmet kör stöter på problem; till exempel nästa punkt i listan.
 6. En datakälla har anslutningsproblem. Något som ofta innebär problem idag, när våra datorer jämt arbetar mot andra datorer och enheter via nätverk, är att ett program försöker komma åt information på en lagringsenhet eller server som antingen är extremt långsam eller inte går att nå över huvud taget. Då kan även de mest välutvecklade programmen haka upp sig. Det här kan hända även själva operativsystemet.
 7. Gamla program och drivrutiner. Det är viktigt att hålla ditt system och dina mest använda program uppdaterade till de senaste versionerna. Buggar, säkerhetshål och kompatibilitetsproblem hittas hela tiden i både Windows, drivrutiner och olika program. Se till att du har Automatiska uppdateringar (Windows Update) aktiverat i Windows, så att operativsystemet håller sig i form. Och när det gäller drivrutiner och program finns det verktyg som skannar ditt system och tar reda på om du har utgångna versioner.
 8. Skadliga och oönskade program. Jag sparade det här för sista punkten, eftersom det är vanligt att användare tror att de drabbats av virus när datorn blir långsam, och jag vill markera att slöa datorer nästan alltid har en betydligt ofarligare förklaring. Med det sagt; spyware, adware, trojaner, keyloggers… Det finns som bekant massor av klart oönskade program som kan infektera din dator. En del är inte direkt farliga – såsom adwares, vars syfte är att visa en massa reklam för dig och inte sällan används som finansiering av skrupelfria gratisprogram – men de kan påverka systemets prestanda negativt. Den här typen av program gömmer sig i bakgrunden och kan utnyttja din dator till allt möjligt. Se till att du har en bra säkerhetslösning med skydd mot alla former av hot.

Windows Update

Det finns andra skäl till varför din dator blivit långsam, men dessa var ett par av de absolut vanligaste. Om din dator plötsligt blivit långsam skulle jag tippa på att det är någon av ovanstående punkter som ligger bakom det (bortsett från den sista om farlig kod, för det är sällan skälet).

Som jag skrivit ovan är det inte helt ovanligt att normala hemanvändare blir rädda och tror att de drabbats av virus när datorn blir långsam. Visst kan det ibland vara så, men jämförelsevis med de övriga skälen är oddsen små. Dels är det helt enkelt vanligare att det finns ett naturligt skäl, och dels är det så att dagens datorvirus (trojaner, maskar och så vidare) är skapade för att inte synas.

Datorvirus vill ligga gömda i bakgrunden för att stjäla information och utnyttja din dator för att genomföra attacker, sprida virus och spam, och så vidare. Virustillverkarna vill inte att du ska misstänka att din dator är infekterad. Så länge du inte tror att du har ett virus, kommer du förmodligen inte att köra olika virusskanners och annat (bortsett från ditt ordinära antivirus; men det händer att antivirus missar skadlig kod).

Vad gör du när det blir problem?

Syftet med den här artikeln är att förklara grundläggande om vad det är som gör att din dator ibland blir väldigt slö. I kommande artiklar ska vi gå in djupare på hur du går tillväga för att lokalisera och lösa problemet.

Men för att inte lämna dig helt utan alternativ på lösningar, kan du redan nu lära dig det enklaste – och även det som används oftast. Det är applikationen Aktivitetshanteraren, som du förmodligen redan känner till.

Du startar Aktivitetshanteraren genom att högerklicka i aktivitetsfältet och i menyn välja Aktivitetshanteraren. I och med Windows 8 har Microsoft som standard skalat ner programmets gränssnitt till att bara innefatta en lista över aktiva program och möjligheten att stänga av dessa. Vill du få fram alla funktioner klickar du på Mer information.

Aktivitetshanteraren i Windows 8, enkel

Den enkla versionen visar inte speciellt mycket; du ser vilka program du har igång, men bara de du själv har startat och inget av alla de program som körs i bakgrunden. I de flesta fall räcker det emellertid. Programmet som har kraschat har ett felmeddelande i listan, och för att stänga av markerar du programmet och klickar på Avsluta aktivitet.

Vill du ha fram det klassiska gränssnittet med all data, klickar du som sagt på Mer information. Under fliken Processer hittar du alla program som körs på datorn. Här ser du även två viktiga kolumner märkta med CPU och Minne. De visar hur mycket av processorn respektive internminnet varje program utnyttjar. Det ger dig ett snabbt svar på huruvida något program tar upp mycket prestanda.

Aktivitetshanteraren i Windows 8, utökad

Det kommer fler artiklar i den här serien, i vilka vi fördjupar oss i hur du återtar kontrollen av din PC. Har du frågor är du välkommen att posta en kommentar nedan, eller skicka ett mejl till [email protected].

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

20 kommentarer

 1. datanyheter2014-01-20 at 14:15Reply

  ibland det behöver bara CCleaner för att ta bort oanvända filer från datoren http://www.datanyheter.com/2012/02/ccleaner-tar-bort-oanvanda-filer-fran.html

 2. Så gör du: Varför blir min dato...2014-01-19 at 08:13Reply

  […] Oavsett hur pass ny och häftig din PC är, kommer du att hamna i situationer där datorn blir långsam. Och om din dator – liksom de flesta av oss – inte är det  […]

 3. Jimmy Bergmark2014-01-18 at 15:13Reply

  Ett annat vanligt skäl är damm som samlats i datorn. Typisk indikation på detta är att datorn är varmare än vanligt och låter mer än vanligt.

 4. Angelica2014-01-18 at 13:05Reply

  Vilken bra artikel, lättfattlig och välskriven! Tack :-)

 5. Pierre Eriksson2014-01-18 at 11:41Reply

  Kör Linux istället. Inga registerfel, obifintligt med skadlig kod, bättre filsystem (minimal fragmentering av hårddisk) samt flyter på bättre på äldre hårdvara (mindre resurshungrigt).

  • Lars Andersson2014-01-18 at 12:39Reply

   Provade att köra Ubuntu för 5-6 år sedan, jädra krångelprogram att komma igång med samtidigt som jag fick kyssa goodbye till mina gamla Windowsprogram utan att hitta några ersättare.
   Steget tillbaka till Windows var kort.

   • Tommy k Johansson2014-01-18 at 13:46Reply

    Dealbreakern för min del var främst Photoshop.

    Dagsaktuella versioner av Ubuntu är dock väldigt smidiga att installera och komma igång med. Gränssnittet är dock rätt banalt numera (ja, jag vet att man kan byta fönsterhanterare). Ubuntus standardgränssnitt idag bygger på samma princip som Windows 8 Metro. Fast i Windows 8 har man ju skrivbordsläget också, tack och lov…

    • M Henri Day2014-01-18 at 14:15Reply

     Det har man också i Ubuntu, Tommy, nedladda och kör, till ex, det Cinnamon-skrivbord. Eller ännu bättre, ladda ned och installera Linux Mint 16 (http://blog.linuxmint.COM/?p=2489) med Cinnamon-skrivbordet direkt. Och det finns givetvis en gratis motsvarighet till Photoshop i såväl Ubuntu och Linux Mint, nämligen Gimp, där man kan även installera ett s k PPA (http://www.webupd8.ORG/2013/06/install-gimp-286-in-ubuntu-ppa.html), som gör att programmet automatiskt hölls uppdaterat….

     Henri

     • Juri Salminen2014-01-19 at 08:10

      Och kör man Photoshop så behöver man inte ens installera något extra program för att hålla programmet uppdaterat…

     • M Henri Day2014-01-19 at 09:09

      Om nedladdning av ett PPA utgör ett hinder för Dig, Juri, då är kanske Photoshop CC ett bättre alternativ i Ditt fall. Min poäng var bara att Photoshop inte är ensam om att erbjuda professionella bildhanteringsverktyg….

      Henri

     • Juri Salminen2014-01-19 at 09:21

      Nej, det utgör inget hinder, men jag ser inte fördelen med att behöva installera extraprogram för att åstadkomma något som finns inbyggt i ett annat program ;)

      Själv har jag inte Photoshop utan försöker hanka mig fram med GIMP de få gånger jag behöver ett bildredigeringsprogram, med det retar gallfeber på mig eftersom jag inte begriper hur eländet fungerar :)

     • M Henri Day2014-01-19 at 11:26

      Som sagt, jag finner inte installation av ett PPA ett problem, fördelarna uppvägar de få musklick installationen kräver. Men jag håller helt med Dig när det gäller GIMP – det är knappast det mest intuitiv program man sett – å andra sidan, Photoshop är inte så lätt att hantera, det heller….

      Har Du prövat använderhandboken, som även finns i en svensk version (http://docs.gimp.ORG/sv/index.html) ? Problemet är att om man inte använder dem jämt och ständigt, så hinner man glömma hur man ska göra i såväl GIMP som Photoshop mellan varvarna. För enkel manipulation av bilder är kanske Googles Picassa (som tyvärr kräver Wine i Linux) eller Digikam kanske lämpligare för vanligt folk….

      Henri

     • Tommy k Johansson2014-01-25 at 14:49

      Jag är yrkesubildad typograf och har därmed utbildning inom bildredigering med Photoshop. Jag har använt GIMP en hel del för att kunna skriva artiklar om det. Och jag tycker inte man kan jämföra programmen. Photoshop är helt överlägset och GIMP skulle aldrig kunna ersätta det för mig.

      Visst har GIMP många liknande funktioner som i Photoshop, men att arbeta professionellt i GIMP jämfört med Photoshop är ett enda långt lidande. Om man är hemanvändare som bara vill göra enklare grejor fungerar GIMP, men för mig är det inget att ha.

      Gränssnittet lider av att utvecklats av programmerare och tekniker, inte av sådana som kan gränssnitt, vilket gör det hopplöst komplext att arbeta med.

      Med det sagt finns det naturligtvis användare som föredrar GIMP. Men JAG skulle aldrig kunna ersätta Photoshop med det.

     • M Henri Day2014-01-25 at 16:01

      Man får väl använda det som passar ens behov. och färdigheter. Men det är alltid bra att vara medveten om alternativen, så att man till ex, inte är bunden till ett visst operativsystem bara därför att man inte känner till andra bildbehandlingsprogram än Photoshop….

      Henri

    • Juri Salminen2014-01-19 at 08:14Reply

     Avsaknaden av Lightroom eller motsvarande program är en av flera faktorer som gör att jag fortsätter med Windows 7 på min stationära dator.

     Pierre: Registerfel har jag inte varit med om sedan Windows 95 :)

     • ConjakHtvåO2015-07-16 at 03:04

      Skaffa ”Advanced system care” så ska du se hur många fel den hittar!
      Finns som en enklare gratis version också.

   • Pierre Eriksson2014-03-27 at 19:19Reply

    Jar Tommy har du nån som baserar sin kritik på gamla fördomar. Jag har iaf kört Win 7 så sent som höstas, här en som baserar erfarenheterna hur det var 7år sedan.

    Flesta distros är lika enkla (och ibland enklare att installera) idag som Windows. Sedan att det är inlärningskurva när byter OS och Program är ju en självklarhet liksom att allt som är nytt är krångligare än det man redan kan.

  • Tommy k Johansson2014-01-18 at 13:38Reply

   Jag vet inte när jag senast råkade ut för registerfel i Windows – förmodligen på XP för tio år sen.

   Och fragmentering är knappast något problem i nyare Windows. Det sköts per automatik i bakgrunden.

   Windows 7 har betydligt lägre krav än Windows Vista – faktum är att jag utan problem installerade Windows 7 Ultimate på en Asus Eee PC och det fungerade snabbare och smidigare än XP; http://blogg.tkj.se/asus-eee-pc-901-windows-7/

   Windows 8 har officiellt samma krav som Windows 7 men inofficiellt är kraven *lägre*. Du kan installera Windows 8 på en gammal dator utan att det går långsamt.

   Men visst, det finns en del distros av Linux som har väldigt låga systemkrav och kan köras igång på riktigt klena maskiner. Fast det är ju bara operativsystemet… Jag antar att du även vill köra några program, som Firefox, GIMP, Thunderbird, Open Office eller vad det nu kan vara, och de är inte lika resurssnåla… Eller du kanske nöjer dig med Lynx och Vi? :)

   Skadlig kod skyddar man sig med ett bra säkerhetspaket – de senaste versionerna av t ex Norton Internet Security tar väl typ 10 MB internminne och i praktiken omärkbar processorkraft.

   Nu menar jag inte att kritisera Linux. Det är ett jättebra operativsystem. Jag hade inte rekommenderat det till den vanlige hemanvändaren som vill surfa, spela och kolla på film. Men det är bra.

   Däremot känns det som om din kritik baserar sig på gamla förlegade fördomar om Windows som inte stämmer idag.

   • Pierre Eriksson2014-03-27 at 19:08Reply

    Jag har fått Windows 7 att flippa ur fullsändigt efter ett par felaktiga avstängningar pågrund av strömavbrott under höststormarna. Har även haft en gammal laptop med ubuntu 10.02 (kunde inte uggradera oset högre på grund av drivrutinerna i kärnan för min hårdvara togs bort) och den tokhängee sig jämna mellanrum pågrund av värmeproblem, var bara stänga av strömmen och starta om år efter år. UNIX/UNIX-liknande system är rubustare du kan inte övertyga mig annat.

    Bra att Norton inte skäl så mycket datorresurser men hur mycket av plånboken snor de varje år då?

    För mig har Windows bara två fördelar och hade jag inte vart synskadad hade det bara vart ett -spel och det kanske ändras med steam.

    Andra är att det finns inga riktigt bra skärmförstoringsprogram och talsyntes för Linux. Kör Cinnamons inbyggda hjälpmedel men förstoringen är inte direkt som Zoomtext 10 och Orca låter väldigt artificiellt och inte alls som mänskligt tal hur man än pillar med inställningarna.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.