TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Internet-bedrägerier

Varning för erbjudande om iPhone för 1 krona!

Skribent:
Publicerad: , 22:31
Uppdaterad: 2016-09-13, 00:32
Respons: 1 kommentar

Bedrägerier på Internet allt vanligareHar du hamnat på en webbsida där du utlovas den senaste modellen av iPhone för endast 1 krona, ska du fråga dig själv om det låter för bra för att vara sant. För det är det. Det här är bara en i raden av en mängd bedrägerier på Internet.

Med stora rubriker utlovas en iPhone 6S för endast 1 krona, om du lämnar ifrån dig dina kontaktuppgifter och ditt kortnummer. Men om du läser det finstilta framgår det att du inte alls får en iPhone 6S, utan bara deltar i utlottningen av en. Ännu mindre finstilt gör även klart att du kommer debiteras för många hundra kronor varje månad för ett meningslöst abonnemang.

Företaget RadioPlanets är bara ett av många som sysslar med den här sortens reklam och försäljning av vansinnesdyra prenumerationer på ingenting. I princip är det ett rent bedrägeri där företagen lurar Internetanvändare att skriva upp sig på prenumerationer i tron om att de får köpa en iPhone – eller något annat lockande – för 1 krona.

Sådana här kampanjer kryllar det av på nätet och uppenbarligen fungerar de bra eftersom de fortsätter komma. De brukar se ungefär likadana ut. Med stora rubriker och bilder påstås att du får en iPhone 6S för endast 1 krona.

Men om du tar dig tid att läsa det finstilta, får du reda på att du inte alls får en iPhone 6S för 1 krona. Istället blir du bara medlem i någon form av prenumerationstjänst, där du har möjlighet att vinna en smartphone.

Att det rör sig om 1 krona är också något som inte stämmer, när du läser vidare. Det du får för 1 krona är en prenumeration i ett par dagar. Du kan under dessa dagar säga upp prenumerationen, annars aktiveras den på fullpris och ditt kontokort kommer att debiteras på hutlösa summor. I exemplet kommer RadioPlanets att dra 669 kronor i månaden från ditt konto.

iPhone 6S för en krona
image-24536

Det kan bli väldigt dyrt att falla för de här erbjudandena, som i min mening passerat gränsen för vad som klassas som bedrägeri…

För dessa pengar får du egentligen ingenting. RadioPlanets säger sig ge dig 3000 radiokanaler att välja mellan, men dessa kommer du garanterat åt även utan medlemsskap. Det finns inga radiokanaler på Internet som kostar 669 kronor i månaden att lyssna på.

Förutom iPhones använder de här företagen även andra produkter och tjänster för att lura konsumenter att lämna ifrån sig sina kontouppgifter. Enligt en artikel hos Svenska Dagbladet lockar man även med kosttillskott och annat.

Annonserna syns ofta på sociala medier. Ofta lockar företagen in surfare på sina sajter med hjälp av små tramsiga undersökningar och tester. När du gjort testet försöker de få dig att anmäla dig för att få en iPhone för 1 krona.

Det finstilta gör det dyrt

De är duktiga på att spela på spontanitet. Genom att exempelvis skriva att ”Bara 3 exemplar kvar!” så kan de lura folk att fylla i sina uppgifter så snabbt de bara kan, och då inte läsa det finstilta.

– Det här är ett väldigt stort konsumentproblem där kunderna gått in via sociala medier eller i samband med nätsökningar och då fått upp en annons om ett prova på paket, säger Ida Mazzenga, internationell handläggare på Konsumentverket. [Källa: SvD]

iPhone 6S för 1 krona - bluff!
image-24537

Genom att använda Apples design på bedrägerisidan försöker man ge bluffen legitimitet. Men du får ingen iPhone 6S för 1 krona. Däremot får du betala 669 kronor i månaden. Utan iPhone.

Ett liknande bedrägeri är prenumerationer via betal-SMS. Här har det varit populärt att erbjuda IQ-tester, och frö att få ditt resultat ombeds du fylla i ditt mobilnummer och godkänna ett långt avtal som ingen läser. Då kan du bli prenumerant på en betaltjänst som debiteras på din mobilräkning.

Så gott som alla de här prenumerationerna är svåra att säga upp. Det blir gärna en dyr historia.

Varna dina vänner! Se till att dina kompisar på Facebook också lär sig identifiera bedrägerier och dyra prenumerationer – tipsa om den här artikeln bara genom att klicka Rekommendera.

 

Därför är det väldigt viktigt att känna till det här, så att du inte låter dig luras. Se även till att varna dina vänner för de bedrägliga annonserna. Dela gärna den här artikeln på Facebook, LinkedIn, Google+ och Twitter. Länkar finns här under.

Det enda sättet att skydda sig mot Internetbedrägerier är kunskap. Det är viktigt att hjälpas åt och sprida information om den här typen av hot på nätet. Men förutom kunskapen är det också bra att ha ett fungerande virusskydd. Här hittar du en lista över de bästa gratis antivirusprogrammen för Windows.

Läs om fler bedrägerier på nätet

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

En kommentar

  1. Lars2016-05-23 at 21:27Reply

    Jodå, jag har fått ett liknande erbjudande på min LG-telefon, att man valt ut några som har nämnd telefon att prova en finare Samsung eller liknande, man fick den alltså. Men man fick förbinda sig att betala portot för en (1) skr.Hur många år sedan är det man kunde skicka ngt för 1 kr i porto?

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.