TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Ekonomi

Varning för fula barnappar som lurar till dyra inköp

Skribent:
Publicerad: , 08:19
Uppdaterad: 2013-08-27, 15:11
Respons: 4 kommentarer

Dyra köp inuti apparDet här är definitivt ingen nyhet, men jag vill ändå säga några ord om det. Av mejlskörden från läsare att döma, är det fler än jag som irriterar sig på dyra köp inuti barnappar. Det kryllar av appar inom spel och utbildning som vid en första anblick är gratis att installera men sedan innehåller så kallade In-App-köp av saker i spelet – ny banor, extra prylar man kan behöva, låtsaspengar och så vidare.

Alla föräldrar vet att barnen dras till iPads och iPhones, och precis som föräldrar vet apputvecklare att barn i 3-5-årsåldern knappast har någon vidare insikt i pengars värde. Därför är det exceptionellt fult av utvecklare som utnyttjar det här för att tjäna pengar. Och det är trist att Apple och deras konkurrenter inte är bättre på att varna för appar som sysslar med sådant här.

Innan någon hoppar på mig på grund av att jag riktar min kritik mot Apple, och inte mot Google och Microsoft, så har jag valt att fokusera på Apple eftersom iPad trots allt är helt överlägset populära som surfplattor för barn. Apple är på intet sätt utmärkande när det gäller det här problemet, även om de blivit stämda och fått hosta upp en hel del pengar. Min kritik riktas dock främst mot de app-utvecklare som sysslar med sådant här.

Under 2011 stämde ett gäng föräldrar Apple på grund av att deras barn kunnat spendera massor av pengar via främst köp inuti appar (In-app purchases). Tidigare i år gick Apple med på att förlika. Sammanlagt handlar det om upp emot 100 miljoner dollar i kostnader för företaget, och föräldrar som förlorat pengar på den här typen av dyra köp via appar från skrupelfria app-utvecklare kan få ersättning från Apple.

Har du kompisar med barn och iPad? Se till att de känner till det här, innan de råkar ut för väldigt dyra räkningar! Tipsa om artikeln på Facebook, genom att klicka på nedan knapp.

 

Det finns väldigt många riktigt bra appar för barn till iPads (och andra iOS-enheter). Utbudet av svenskspråkiga applikationer är stort, och vår äldsta son började leka med läroappar redan som två-åring. Nu har han fyllt fyra och håller för fullt på att lära sig läsa och skriva, och grundläggande matematik.

Fula ”Köp inuti program” lurar barn

Men bland det stora utbud av appar för barn finns det tyvärr gott om sådana som erbjuder försäljning av extrafunktioner i spelet. Med ett par tryck på några ikoner kan spelaren enkelt köpa låtsaspengar, låsa upp nya pussel eller vad det nu kan vara. En del av dessa saker kostar 7 kronor. Andra kostar många hundralappar. Och barn förstår inte att det rör sig om riktiga pengar. Det är ju trots allt inne i ett spel.

Många föräldrar har fått chocknotor från sina kreditkortsbolag efter att barnen löpt amok och handlat låtsassaker för riktiga pengar inne i spelen. Ett av de mest grisiga exemplen är The Smurf’s Village, där barnen köper smurfbär för att kunna köpa grejor i spelet. Utvecklaren av spelet har verkligen tummat på affärsetiken när de prissatt de eftertraktade bären. I april 2011 berättade jag om en mamma vars barn handlat smurfbär för 50000 kronor. Att Apple godkänt de här transaktionerna är absurt.

Ett annat exempel är My Little Pony: Friendship is magic. Det är gratis att installera och spela, men inifrån spelet kan du sedan köpa låtsaspengar för att handla saker med – för riktiga pengar. Ta en titt på skärmdumpen här under. Som du ser går det att köpa digitala ädelstenar för upp till 749 kronor med ett klick.

My Little Pone - Köp inuti app

I My Little Pony kan barnen som spelet riktar sig till, köpa ädelstenar som behövs för att spela, för upp till 749 kronor med ett klick.

De gånger jag köper appar som passar för 4-åringen, väljer jag hellre någon där man tar betalt för själva appen och sedan inte har några dolda kostnader för tillköp, istället för att ladda ner gratisappar där det är vanligt att man tjänar pengar på att sälja digitala varor.

Enkel inställning skyddar dig

Problemet ligger i att iPad, i standardinställningen, kommer ihåg ditt lösenord i 15 minuter efter att du har gjort ett köp. Köper du en applikation åt ditt barn, kan denne sedan logga in på App Store och köpa fler appar under tiden du blinkar. Och eftersom iPaden, i form av en feature, kommer ihåg lösenordet ett tag, är det bara att handla på. Här kan du läsa om en brittisk 5-pring som lyckades handla för motsvarande över 16000 kronor på en kvart.

Samma sak gäller köp inifrån applikationer. Har din iPad kommit ihåg ditt lösenord är det lätt för barnen att köpa för vind och våg.

Så hur skyddar du dig mot sådant här? Själv försöker jag nöta in i 4-åringen att det kostar pengar att handla appar, pengar som annars skulle kunna gå till lördagsgodis. Men man kan inte förvänta sig så mycket av en 4-åring. Därför rekommenderar jag att du ser till att göra lämpliga inställningar för att förhindra olycksköp.

Gå till Inställningar -> Allmänt -> Begränsningar. Om du redan aktiverat Begränsningar kommer du att få fylla i en fyrasiffrig kod, som du anger när du aktiverar funktionen. Detta är för att barnen inte ska kunna inaktivera det.

Under rubriken Tillåtet innehåll, finns det två rader som är väsentliga.; Köp inuti program respektive Kräv lösenord:

Köp inuti appar, inställning

Du kan stänga av möjligheten att köpa saker inuti appar.

Vill du helt och hållet stänga av möjligheten att köpa saker inifrån en applikation, kan du deaktivera den här. Det är dock inte nödvändigt om du justerar den viktigaste inställningen; Kräv lösenord. När du trycker på det menyvalet får du upp två alternativ – Direkt eller 15 minuter.

iOS, kräv lösenord direkt

Ädra inställningarna för att iOS inte ska memorera ditt Apple ID-lösenord i en kvart efter att du köpt något.

Som standard är iOS inställt på 15 minuter, vilket inte rekommenderas om du har barn. Visst sparar det en del tid om du ska ladda ner många appar. Vad det innebär är att din enhet kommer ihåg lösenordet i 15 minuter efter att du har fyllt i det vid ett köp. Det kostsamma problemet uppstår när du köper en app, och sedan lämnar över enheten till ett barn, då barnet har en hel kvart på sig att köpa vad som helst utan att behöva fylla i lösenord.

Nu låter det kanske som om jag tror att barn medvetet är ute efter att ruinera sina föräldrar. Så menar jag naturligtvis inte. Vad jag menar är att yngre barn – jag har två söner på 4 respektive 1,5 år – inte har något begrepp för pengar. Det är svårt att förstå att det rör sig om riktiga pengar på en surfplatta som mest används för spel…

Erbjuder Köp inuti app

Apple markerar i App Store om applikationer har Köp inuti app.

I framtiden hoppas jag att alla appbutiker tydligt markerar vilka applikationer som säljer funktioner inifrån appen. Apple skriver faktiskt ut texten ”Erbjuder Köp inuti app” på appens informationssida i App Store.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

4 kommentarer

 1. Karin2014-01-24 at 17:10Reply

  Någon som vet om Samsung har betalat tillbaka något till föräldrar? Min son har spelat bort 35000…., spelbolaget är tyst, banken gör inget, polisen tar inte sig an fallet, lätt att känna sig maktlös även om skulden naturligtvis i grund och botten är min egen.

  • Oriel2014-04-03 at 12:59Reply

   Hej Karin, vi håller på och undersöker den här frågan. Kontakta oss på [email protected] om du har lust, vi vill gärna höra hur det gick med ärendet!

 2. Erik2013-09-02 at 09:31Reply

  Om man vänder sig till Apple/Itunes så får man tillbaka pengarna. Detta kan man göra vid ett tillfälle, men obegränsat antal köp under 24(?) timmar. Jag hjälpte min bror att få tillbaka 3 700 kr som hans son köpt på Dragonwale, smurfar mm.

 3. Tina2013-08-26 at 09:46Reply

  Stort TACK för betydelsefull & hjälpsam information! Lätt att förstå, snabbt att göra och det ger en bättre känsla när nu kidsen sitter och spelar!

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.