Varning för Microsoft-bedragare, nu ringer de dig på mobilen! | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Annonser

Bank Norwegian Låna pengar snabbt! Privatlån mellan 5.000 och 500.000 kr till vad du vill!

Fello Mobilabonnemang Inga anslutningsavgifter eller öppningsavgifter och bäst av allt inga bindningstider. Välj surfnivå!

Storytel Gillar du ljudböcker så kommer du älska Storytel! Njut av tusentals bra ljudböcker och e-böcker direkt till din telefon, surfplatta eller dator.

Nextory Marknadens största utbud av ljudböcker & e-böcker!

Feedburner

TkJ RSS

Internet-bedrägerier

Varning för Microsoft-bedragare, nu ringer de dig på mobilen!

Skribent:
Publicerad: , 02:35
Uppdaterad: 2015-10-06, 15:13
Respons: 10 kommentarer

Microsoft-bedrägeri från 076-7945979Telefonbedragarna som utger sig från att ringa från Microsoft och påstå att din dator är utsatt för virus eller liknande, har nu börjat ringa från (076-794 59 79) och till mobilnummer enligt flera rapporter. Jag har skrivit om de här bedragarna i flera år – första gången var för ganska exakt fyra år sedan.

Sedan dess har de fortsatt härja fritt. Jag får kontinuerligt rapporter från personer som har blivit uppringda. En del har tyvärr fallit för bedrägeriet och förlorat allt mellan några hundralappar till flera tusen kronor. Det är sura pengar. Bedragarna ringer upp dig och på engelska, oftast med indisk brytning, försöker de skrämma sina offer till att lägga pengar på dyra programvaror som inte behövs.

För fyra år sedan varnade jag för första gången om det här telefonbedrägeriet. Sedan dess har jag med jämna mellanrum publicerat varningar, eftersom de här bedragarna har fortsatt. Uppenbarligen är deras bedrägeri framgångsrikt eftersom de utan problem kunnat fortsätta i så här många år.

Många av de som kontaktat mig – vilket är hundratals – har polisanmält händelsen, men det har tydligen aldrig kommit någon vart, eftersom det har fortsatt.

Bedragarna har tidigare ringt upp hemtelefoner, och fokuserat på privatpersoner. Nu har jag fått höra från flera håll att de även har börjat ringa till mobiltelefoner. Flera av rapporterna berättar att de ringer från 076-794 59 79, och när jag googlar på numret dyker det upp mängder av rapporter.

Microsoft-bedrägeri från 076-794 59 79

Nu har Microsoft-bedragarna börjat ringa till och från mobiler.

Hur går bedrägeriet till?

Det här handlar om ett omfattande organiserat bedrägeri. Jag har fått uppfattningen om att det är någon form av kriminell organisation som ligger bakom det, och de har ett helt telemarketingcenter i Indien, där folk ringer upp svenska telefonnummer och utger sig för att ringa från Microsoft, eller en partner till Microsoft.

Bedrägeriet utgår från att de allra flesta har en Windows-dator, och att väldigt många av dessa upplever att datorn går långsamt eller strular. Det här är ren sannolikhetslära. De vet ingenting om vad du har för dator. Men eftersom över 90 procent kör med Windows, och de allra flesta då och då har problem med sin dator, är det uppenbarligen lätt att lura hemanvändare som kanske inte har så bra kompetens inom säkerhet och teknik.

När de väl fått offret att lyssna, så förklarar de att Microsoft har upptäckt att datorn är infekterad av ett virus, eller dylikt. Tack och lov erbjuder de en lösning på det här, i form av en programvara som kostar någon hundralapp. Det är en ren bluff. De vet som sagt ingenting om din dator, utan chansar bara. Och någon programvara som löser dina datorproblem finns inte.

Lyckas de väl lura offret till att lämna ifrån sig sitt konto- eller kreditkortsnummer, så kan de dra allt från hundralappar till flera tusen kronor från kortet. Dessutom innehåller programvaran du luras installera skadlig kod – något som du skyddas mot om du har ett bra antivirus.De här telefonbedragarna är väldigt påstridiga. Om du tvekar så kommer de att bli allt mer aggressiva, och till slut börja hota.

Varna andra om samtal från ”Microsoft”!

Det bästa är att direkt lägga på luren. (Såvida du inte vill spela med och i alla fall straffa dem med en rejäl samtalskostnad.)

Om du har råkat falla för bedrägeriet ska du inte känna dig dum. Det är ett skickligt bedrägeri, och du är knappast ensam. Känner man inte till bedrägeriet, och inte har speciellt höga tekniska kunskaper, så är det lätt att falla för det. Många skäms och sopar det under mattan. Men det ska du inte göra!

 

Det bästa sättet att få ett stopp på de här typerna är att sprida information om det! Skriv och varna om bedrägeriet på sociala medier och forum. Berätta om det, så att det sprider sig.

Här kan du läsa mer om Microsoft-bedrägeriet

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2017 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
 • Annica Dahlgren

  Jag råkade säga ja till att jag var personen till numret de ringde, sedan sa de något om MicroSoft och sedan avbröts det eller också la de på eftersom jag började ifrågasätta vad saken gällde. Men ska jag vara orolig över att jag sa ja i samtalet? De kan inte mixa med inspelningen så att det låter som stt jag säger ja till något annat? Och hur får man de att sluta ringa? De har ringt hem två gånger idag och innan dess på min mobil :/

 • Lollo

  +78649873
  Rita Brown hette hon som ringde och påstod sig vara från Microsoft.
  Usch vilka typer det finns.

 • Kenneth Lundström

  Jag har fått ett par liknade samtal från +442038070439
  Det står bara London som uppringare.
  svarade på det första, men har nu blockat detta nummer!
  nån som vet vad det är?

 • Be dem dra åt helvete – på svenska. (Det känns skönt!)

 • “Varning för Microsoft-bedragare, nu ringer de dig på mobilen!”, av : http://t.co/GaOguVYYR0 (RT gärna!) http://t.co/sC94waa77U

 • Sylvia

  Jag satt på toa och sprang för att svara, sa det till Hen och sen bara flinade vi båda. Så var det samtalet slut!

 • Jag envisas med att bara prata svenska:
  ”Kan Du inte talasvenska, tala svenska…”
  Snabbt lägger dom på!

 • Nu vet jag inte om det är samma typer som ringde mig, från indien av dialekten att döma, för några år sen men det var en rolig erfarenhet. De ringde på min mobil redan då.
  Då körde jag linux uteslutande så jag fattade direkt att det var bluff. Jag bad henne förklara vad jag skulle göra och låtsades inte fatta någonting. Efter en fem minuter tröttnade jag och sa jag att jag använde linux och aldrig har väl en telefon slängts på så fort, har inte hört av dem sen dess… telefonnumret måste hamnat på nån svart lista :)

 • De har spammat mig på hemtelefonen i några månader nu. Ibland flera ggr/dag.

 • Att ringa till mig har de inget för.. jag svara aldrig på okända nummer.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.